Flyktingbonus

EU-kommissionens vice ordförande, Frans Timmermans, sa nyligen att EUs inre flyktingavtal är lika dött som Jon Snow i tv-serien Game of Thrones. Han ville uppenbarligen ha med en folklig populärkulturell referens. Det som var mycket viktigare av det han sa, var att han ville se ett straff-bounssystem för flyktingmottagandet. De länder som inte tar emot flyktingar i en omfattning som motsvarar deras BNP och befolkningsmängd, ska kunna straffas med 250.000€ per individ (flykting). De länder som tar emot mer än sin del ska få del av dessa pengar.

Men han sa inte mycket om att Europa måste söka andra lösningar än att bara ta emot alla som vill komma. Problemet är sannolikt Turkiet. Ett land som knackat på dörren länge för medlemskap i unionen. Men dess blotta vilja att ansöka, delar medlemsstaterna i två ganska tydliga läger. De som har en historia i närheten av eller under turkiskt styre vill inte på några villkor ha dem med. De som finns längre ifrån tror att ”det kan väl inte vara så farligt”.

Under tiden är det Turkiet som utifrån egna intressen sköter kranarna som släpper fram eller håller tillbaks flyktingströmmen. De underförstådda och ibland konkret uttalade frågorna är, mer pengar, medlemskap? Det är utan tvekan en utpressningssituation. Det vore förödande för EU att vika sig för Turkiets ultimatum.

Utan att förringa Turkiets långa historia och viktiga bidrag till europeisk kultur, måste vi ändå kräva bättring i tryck- och yttrandefrihet, respekt för mänskliga rättigheter, en fungerande rättsstat med mera. Turkiet må vara en demokrati, men där finns fortfarande mycket kvar att göra.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Flyktingbonus

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  ”De länder som inte tar emot flyktingar i en omfattning som motsvarar deras BNP och befolkningsmängd, ska kunna straffas med 250.000€ per individ (flykting)”.(Frans Timmermans)
  Är det gevärshot vid nästa upptrappning? Ut ur EU, rädda oss från krigshetsarna och stoppa invasionen av främlingar.

 2. Ulf Hellbacken skriver:

  Det stora problemet med EU är att det börjar likna gökungen i ett litet finkbo. Den växer sig större och mäktigare och de s k föräldrar som föder den hinner inte med p g a alla de krav som ställs på dem.

  Vi har alltså nått dithän att en organisation som agerar överstatlig myndighet ålägger sina medlemmar alltfler bördor. Det var väl inte detta som var syftet med den Ekonomiska Gemenskapen EG?

  Att en politruk som Frans Timmermans på allvar uttalar sådana idiotier visar bara på att fler Brexit måste följa Engelsmännens exempel, oavsett om det blir ett utträde eller ej, med att folkomrösta om utträde i andra medlemsstater.

  Det är detta som är faran med politruker som Timmermans. Dom ser inga lösningar. Dom ser bara destruktiva hinder från olydiga medlemmar, som måste bestraffas. Skulle ett sådant idiotiskt förslag bil verklighet, har vi väl förhoppningsvis sett slutet på det EU som det ser ut idag.

 3. Anders Rydén skriver:

  John Snow lever igen, vilket bevisar att inte har något att göra med flyktingavtalet.

Kommentarer är stängda.