Vapen, att ha eller inte ha

I senaste numret av Jägarnas Riksförbunds tidning Jakt och Jägare samt på dess hemsida finns ett antal intressanta artiklar. Det handlar om vapen och myndigheternas (inklusive politikernas) försök att såväl med lagen som vid sidan av lagen avväpna medborgarna.

Christer Holmgren, välkänd vapensmed, beskriver ingående hur dåligt pålästa utredare, jurister och politiker är på EU-nivå. Men också hur dåligt pålästa poliser, tjänstemän och politiker är i Sverige. De förstår helt enkelt inte vapens funktion, eller användningsområde. De som blir lidande är jägare och skyttar med legitimt behov av vapen.

En av de som drabbas är Pia Clerté som tävlar i dynamsikt skytte. Hon har skrivit ett par öppna och kritiska brev till Anders Ygeman. I det andra, där hon analyserar hans svar på det första, kallar hon honom lögnare.

Tyvärr har svenska företrädare för jägare (Svenska Jägareförbundet) och skyttar oftast varit mjuka i ryggen inför myndigheterna. Regel numer ett är att det aldrig får vara roligt att skjuta ett vapen. Det ska kännas som tung plikt. Förhållningssättet har levt kvar långt efter att allt civilt skytte upphörde att vara en del av den frivilliga skytterörelsen, administrerad av försvaret. Jag har träffat på ledare som ansett att de ska bestämma vilket vapen jag ska söka licens på. Det var motstånd i skytteklubbarnas ledningar mot silhuettskytte, skytte mot människofigur förbjöds, magnumfältskytte motarbetades och naturligtvis dynamiskt skytte enligt IPSC.

Orelaterat förutom vapnen då, visar det sig att amerikanska myndigheter, som skattemyndigheten och naturvårdsmyndigheten tillsammans har fler beväpnade tjänstemän än den amerikanska marinkåren har aktiva soldater. Känslan av makt kan inte gödas tillräckligt, tydligen.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Vapen, att ha eller inte ha

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Man visar och avslöjar sitt förakt för medborgarna, folket. Inget annat!

 2. Göran skriver:

  Intressanta artiklar som Mats länkade till. Kort konstaterar jag dels att polisen inte har det minsta intresse för allmänhetens säkerhet och dels att politiker kan man bara hysa ett stort förakt för.

  Genom att förbjuda vapen säger man att man vill bekämpa terrorism. Är det verkligen så? Blir det inte lättar att begå terrorbrott om det inte finns några vapen hos vanliga hederliga människor? Kan terrorbrott bara begås med vapen? Hur enkelt skulle det inte vara att begå våldsbrott mot människor som inte kan försvara sig.

  Och, hjälp från polisen. Glöm det. De kommer bara stå på avstånd och titta på.

  • mats skriver:

   Ja, jämför med hur många terrorbrott som begås med bomber av olika slag. Bomber som tillverkas av vanliga produkter som återfinns i många hushåll, jordbruk och småindustrier. Politikerna verkar tro att terroristerna inte har tillgång till kemister som enkelt kan tillverka bomber av dessa ämnen.
   Idag, när stommar och de flesta detaljer till skjutvapen kan skrivas ut på en 3d-skrivare är det inga problem att skaffa vapen för den som vill göra det illegalt. Ritningarna är inget problem att få tag i.

   Sanningen är att det egentligen bara är hederligt folk som hunsas och dessutom görs skyddslösa mot såväl terrorister som överheten.

Kommentarer är stängda.