Klimatkonferens Högberga 3

En sådan forskare och föreläsare som Nils-Axel Mörner (som skrev här på Frihetsportalen igår) ska egentligen upplevas live. Han får de flesta svenska ståuppkomiker att verka lite sega i kolan och många dessutom inte ens underhållande.

Dansken Ole Humlum, professor vid Oslo universitet, berättade att verkan måste ha en orsak. Verkan kan inte komma innan orsaken. Jag tolkar det som att process har riktning. Jorden är plastisk, ingen Terra Firma alltså. Det betyder med andra ord att även de ”fasta” förutsättningarna för klimat och dess variationer inte alls är fasta. Som vi konstaterat tidigare finns inget Status Quo i naturen.

Ofta ser man först bara verkan, då kan det vara svårt att finna ut vilket som är den egentliga orsaken. Just nu blåser det kalla vindar ute. Är det för att det ska bli vinter? Nej, framtiden drar inte till sig verkan. Det blåser kalla vindar för att det redan är vinter, i Arktis! Vinter är det i Arktis för att jordaxeln lutar bort från Solen.

Humlum visade en räcka intressanta mätserier från haven. Där kan två trender skönjas. Den ena är att när en uppvärmning konstaterats i atmosfären så tar det en god tid innan denna värme når ner i havet och kan mätas. Årstidsvariationen, värmen på sommaren märks på 200 meters djup flera månader senare. Jag hann inte med att notera hur mycket, men det verkade också som att vid cirka 200 meter så upphör den signaturen.

Den andra intressanta observationen är att vid 2000 meters djup märks att djuphaven värms underifrån! Det är Jordens varma och plastiska inre som ger sig till känna. En del av värmen på vår planet, som jag förstår det, kommer alltså från Jordens inre. Inte allt beror på Solen och atmosfärens ”växthuseffekt”. Om Jordens glödande inre svalnar, fryser polarisarna fram till kontinenterna då? Vad händer då med havsströmmarna? Vad händer med livet på Jorden? Ökar isoleringsförmågan i det område som svalnat, och minskar ytterligare värmen underifrån? Sådana frågor diskuterades bland åhörarna efter Humlums föredrag.

Global medeltemperatur säger inget om klimatet, hävdade Humlum och visade bilder av hur olika temperaturen kan fördela sig vid samma medeltemperatur. Så varför det är så viktigt att räkna på och spekulera i förändrade globala medeltemperaturer, kan man fråga sig. Är det för att det är något avsändarna av budskapet (demagogin, som Mörner kallade det) tror mottagarna förstår och därför blir benägna att kräva politiska åtgärder för att korrigera? Politiker och allmänhet låter sig alltså luras, eller är det bara allmänheten?

I vilket fall är det i sanning ett bedrägeri och indikation nummer två från konferensen på att FN och IPCCs klimathot är falskt!

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Klimatkonferens Högberga 3

 1. Lille Göran skriver:

  Jordens heta inre upprätthålles tydligen av kärnreaktionerna i det radioaktiva materialet som finns där. Det anses finnas tillräckligt radioaktivt material där för att hålla kärnan flytande tills solen förvandlas till en supernova, vilket är tur för liv på jorden. Utan den magnetiska kärnans skydd, skulle solvindarna blåsa bort atmosfären på jorden och jorden bli ett isklot, men småningom bli lika kal som månen allteftersom isen smälter av solljuset och vattnet blåses ut i oändligheten.

 2. Göran 2 skriver:

  I haven finns det undervattensvulkaner. Vilken påverkan de har på i första hand haven och möjligen indirekt på klimatet finns det nästan ingen forskning om.

  Kan det vara ytterligare en faktor att ta hänsyn till vid antaganden om jordens klimat?

 3. Tege Tornvall skriver:

  Runt 80 procent av Jordens vulkaner lär finnas under vatten, främst i gränsområdena mellan kontinentplattor. Bara några är aktiva i meningen utbrott, men många (de flesta?) släpper fortlöpande ut vattenånga, koldioxid, metan och annat. Detsamma gör andra springor och öppningar i jordytan runt hela planeten, över och främst under vatten.

  Totalt kan det röra sig om runt 130 Gton kol årligen (jag ligger egentligen förkyld och har inte källan till hands). Det skall jämföras med årligt utbyte ca 210 Gton mellan hav, atmosfär och växtlighet samt tillskott 9-10 Gton från mänsklig verksamhet. Tillfälliga, stora utbrott tillför ytterligare mängder utöver sot och aska, som fördunklar himmelen, minskar solinstrålningen och sänker temperaturen.

  Detta är onekligen att viktigt område att närmare utforska! Vi måste förstås känna till och förstå naturens och klimatets processer och drivkrafter.

 4. Bengt Hoppe skriver:

  Värmestrålning. Pendlingar som t.ex årstidsvariationer sprids tills de möter ett lika stort motriktat flöde. Upphör vid 200 m djup.
  Det flöde som pendlingen möter är GHF (Global Heat Flow) och är av storleksordningen 0,1 W/m2.

 5. Pingback: Mässfall | KLIMATSANS

Kommentarer är stängda.