Mjölkmonopol och granskningsavgifter

Hovrätten har avgjort ett mål mellan en grupp trädgårdsanläggare och Kommunalarbetareförbundet gällande granskningsavgifter. Kommunal vann i tingsrätten men förlorade nu i hovrätten. Hovrätten hänvisar till ett tidigare utslag, Evaldsson mot Byggnads 2007, i Högsta Domstolen som där hänvisade till Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Det är nu två gånger fastställt att de granskningsavgifter vissa fackföreningar krävt av alla löneanställda inom ett visst avtalsområde, är olagliga att avkräva dem som inte är fackanslutna. Granskningsavgifterna strider mot såväl föreningsfriheten som äganderätten.

Ursprunget till att dessa granskningsavgifter kunde införas är mejeriföreningarnas rätt att ta ut straffavgifter av icke föreningsanslutna mjölkproducenter som lagfästes 1932. Vi har haft detta uppe flera gånger tidigare.

Men HD har tidigare bestämt att dessa rövarfasoner inte ger rätt till ideell ersättning, det vill säga skadestånd. Tyvärr kommer dessa konfiskatoriska försök från fackföreningarna inte att upphöra förrän de ådöms kännbara skadestånd.

Hur mycket av detta har det skrivits om i de statsunderstödda blaskorna? Inte mycket.

Det här inlägget postades i Äganderätt, Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Mjölkmonopol och granskningsavgifter

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Det är bra när Du Mats påpekar hur socialisterna leder oss mot den totala upplösningen. Nu kommer jag inte med någon form av kritik men väl en påbyggnad.
  Det var faktiskt en ”LIBERAL”, Bo von Stockenström som lyckades lägga grunden till kollektiviseringen och förslavningen av de svenska lantbrukarna i Juni 1932.
  Tyvärr finns ingen länk men en referens finns till Bo von Stockenströms bok ”Händelser och resor”, Minnen från politik, jordbruk och skog, LT´s förlag sidorna 66-76.
  Den som till äventyrs gärna vill läsa Bo Rothstein, ”Bönderna får skylla sig själva” i DN 10 Juni 1991 refererar jag till men som jag misslyckats med att få tag i som ”länk”.

 2. Göran 2 skriver:

  För ett antal år sedan var jag med och bildade en bostadsrättsförening. Det blev 100 % uppslutning. Dröm om min förvåning när det senare dimper ner en faktura från Hyresgästföreningen om förhandlingsavgift. Det blev ett samtal till dem och vad jag ansåg om det. Nästa år kommer en faktura igen. Ytterligare ett arg samtal. Tro inte att det dök upp en faktura ytterligare en gång men det gjorde det. Det fick bli ett samtal till och då ytterst otrevligt från min sida. Sedan upphörde dessa förbaskade utpressningsfakturor. Ingen av dem betalades.

  • mats skriver:

   Snyltare, konfiskatörer och monopolister finns det gott om i den rörelsen!

   • Göran 2 skriver:

    Det löjliga är att de flesta är totalt inkompetenta. Jag minns när jag var hyresgäst en gång i tiden och en person från Hyresgästföreningen ringde på dörren. Personen stack en lapp i handen på mig med en lista på saker de kunde göra åt mig. Jag tittade på listan och frågade sedan personen om denna var säker på att de kunde göra det som stod i listan bättre än jag kunde göra det? Själv tror jag inte det.

 3. Stefan Eriksson skriver:

  Jag vet inte mycket om vad som hävdas vara anledningen till påförda granskningsavgifter.
  På en direkt fråga till byggnads om syftet med dessa avgifter fick jag svaret att;

  Granskningsavgift tas ut i syfte att kunna granska ackordslönesättning där byggnads menar att frånvaro av granskning medför att löntagaren luras på lön för utfört arbete.

  Mycket ”kryptiskt” resonemang tycker jag, och uppenbarligen hovrätten också.
  Tack Mats för den upplysningen.

  • mats skriver:

   Enkelt uttryckt är granskningsavgifterna ett sätt för facken att få procent på medlemmarnas lön, förutom medlemsavgiften. Det är fortfarande tillåtet.
   Det är bara kravet att få procent på lönen från dem som inte är medlemmar som underkänts.

  • Göran 2 skriver:

   Men de granskar ju inget. Utbilda arbetarna i ackord så kan de sköta det. Det finns inte den minsta garanti att byggnads granskare gör rätt. De kan vara klantskallar som gör att arbetarna förlorar pengar i stället. Faktiskt är det så att det finns en anledning att många slutar arbeta och blir ombud i stället.

 4. Niklas skriver:

  Fackets maffiametoder drabbar många småföretag http://www.di.se/nyheter/facket-tvingar-in-smaforetagare-i-ledet/

  • mats skriver:

   Det var ju lite upplyftande med företagare som öppet säger att det är dags att skära ner fackets makt och skrota deras kollektivavtal som enda möjlighet för en arbetsgivare att göra rätt för sig.

   • Niklas skriver:

    Japp, kollektivavtal funkar dåligt för småföretagare. Måhända funkar kollektivavtal bättre för större företag.

    • mats skriver:

     Det gör det absolut, eftersom facket hjälper de stora företagen att röja undan konkurrens!

 5. Niklas skriver:

  Här har du nästa certifiering att satsa på, Mats http://www.ja.se/artikel/52089/ny-certifiering-for-bra-arbetsvillkor.html lol

Kommentarer är stängda.