Nästa Macchiariniskandal?

Svensken Fredrik Lanner på Karolinska Institutet är först i världen med att flytta genforskning från embryon som inte är livsdugliga till embryon som skulle kunna transplanteras och resultera i fullgången graviditet. Genom att ändra i själva arvsmassan, DNA-strängen, får han embryona att utvecklas annorlunda än naturen och slumpen ordnat. Han öppnar med andra ord dörren till det som kallas för designade barn.

Vad vill du ha för barn? Ska de ha genetisk talang för matematik, sport eller musik? Eller är du beredd att chansa på en vanlig unge som själv måste lista ut vad den har talang och intresse för?

Lanner vill dels förstå hur embryoutveckling går till och varför den ibland inte fungerar, vilket skulle bli en stor hjälp i att ”bota” barnlöshet. Han vill också se om den tidiga embryonala utvecklingen kan visa varför vissa människor utvecklar sjukdomar som parkinsons, diabetes och annat.

Det normala när man forskar på liv, är att man noga redovisar sin forskning innan man börjar, förklarar hur man tänkt gå till väga och vad vill försöka uppnå. Därpå vidtar en etisk prövning. Något sådant har säkert skett här också, men har det varit tillräckligt? När man tidigare kommit fram till möjligheten av embryoselektion har det blivit livlig debatt i media och bland allmänhet. Så har det inte blivit, fast Lanner gått minst ett steg längre. Varför det? Man kan tänka att det finns politiska intressen som ser möjligheter att flytta fram sina positioner. Vilka det kan vara får ni lista ut själva!

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Nästa Macchiariniskandal?

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Börjar vi inte bli ganska tröttat på alla -ismerna och deras företrädare och kanske återgå till det vår Herre tänkt ut åt oss, ”Du Människa”!

Kommentarer är stängda.