Sommartider, hej hej, sommartider!

På södra halvklotet har de på flera ställen redan gått över till sommartid, nu när vi snart ska återgå till normaltid. Turkiet har bestämt att de från 2017 inte kommer att bruka sommartid. De ska ha normaltid hela året. Det är också det enda rimliga anser jag.

För Sveriges del vore det rimligt att ha en normaltid som visar 12.00 när solen står som högst på himlen i exempelvis Karlsborg (reservhuvudstaden), det är någorlunda mitt i landet longitudmässigt.

Anledningen till att införa sommartid, Daylight Saving Time som det heter på engelska, var att man ville ge extra skjuts till utomhusaktivitet efter jobbet på sommaren. Det fick man kanske i viss mån. Men vad sommartid framför allt gör, är att det cementerar en åtskillnad mellan arbetarklass och tjänstemannaklass. För när våra arbetare börjar jobba klockan 6 eller 7 på morgonen börjar tjänstemännen klockan 8 eller 9. Var och en kan förstå att de som tjänar utomhustid i soljus på eftermiddagarna är tjänstemän. Arbetare i mycket begränsad omfattning.

Denna arbetstidsklasskillnad begränsar sig inte till sommaren, utan följer med hela året. Detta innebär också att tjänstemännen har ork att delta i kvällsaktiviteter såsom kultur, utbildning, debatter och politik. Det är en viktig och motbjudande diskriminering som uppstår när man istället för att jämka gruppernas arbetstider, behåller olikheten och istället skapar en konstlad fördel till dem som i många avseenden redan har fördelar.

Vill tjänstemännen ha dagsljus efter jobbet kan de vara så goda och pallra sig ur slafen i ottan istället. Morgonstund har som bekant guld i mund!

Problemen med trängsel i rusningstrafik får man lösa på annat sätt, exempelvis genom att underlätta etablering av arbetstillfällen och boende på mindre orter. Det skulle också innebära en vitalisering av vår demokrati.

 

Edit 161018:
Nu har EU uppmärksammat att klockmanipulationerna kan medföra såväl hälsorisker som ekonomisk förlust. Upp till 300€ per år, nämligen.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

23 svar på Sommartider, hej hej, sommartider!

  1. Jan Suhr skriver:

    Det vore väl bättre att arbetarna börjar jobba vid skäliga tidpunkter. Har aldrig förstått varför de ska börja så jäkla tidigt.

    • Göran skriver:

      Inte jag heller. Varför startar vissa byggen 6.30 på morgonen? Det vore bättre med mer flexibla arbetstider.

      • mats skriver:

        Tror det har att göra med att de på traditionellt vis vill utnyttja dagsljuset till arbete och inte till dagdriveri.

  2. Åke Sundström skriver:

    ”Det skulle också innebära en vitalisering av vår demokrati”.

    Kanske det, men framför allt stora ekonomiska fördelar. Att som nu koncentrera en så stor del av befolkningen till Stockholm, Göteborg och Malmö är ett av våra allvarligaste systemfel, men också ett av de mest okända.

    Men låt oss för dagen glädjas åt en partiell seger för förnuftet, när moderaterna nu säger nej tack till höghastighetståg mellan Stockholm och Malmö. Bättre att använda dessa många miljarder till att förbättra vägnätet.

    • Göran skriver:

      Det vore bra om bilisternas pengar var öronmärkta för vägar, så några extra pengar behövs inte till vägar.

      Jag vet inte om det är inbillning, men jag tycker dagens vägar går sönder fortare än vad vägar gjorde för många år sedan. Eftersom bilisterna kan pumpas på hur mycket pengar som helst, finns det då något incitament att göra vägar som håller? Först får man bra betalt för att bygga en skitväg och sedan får man bra betalat för laga vägen.

      Demokrati, är bra ett system att legitimera övergrepp och förtryck av folket. Folket röstar på sina egna förtryckare. Vilken våt dröm för förtryckarna. I en diktatur vet folket i alla fall att det inte är de som bestämmer.

  3. mats skriver:

    Ja, tillnyktringen i frågan om höghastighetståg är välkommen! Lite väntat att någon skulle ifrågasätta. Moderaterna gillar ju högstatusprojekt, men de brukar också ha ett visst sinne för ekonomiska realiteter.

    • Åke Sundström skriver:

      Nja, nog är det tveksamt om dagens moderater kan påstås ha ”visst sinne för ekonomiska realiteter”. Anders Borg var minst lika förfaren som Magdalena A. i konsten att ljuga om tillståndet i landet, att ge sken av att spara ”krona för krona”, att bluffa om den sanna ”tillväxten” eller den verkliga inflationstakten och att kalla lånebubblor för ”hållbarhet”. Jag håller, som väl tidigare framgått, en slant på kålsuparteorin.

      • mats skriver:

        Att Reinfeldt och Borg lurade och bedrog, med samma friska mod som väl en sosse eller kommunist, hindrar inte att moderater i allmänhet har visst sinne för ekonomiska realiteter. Det är väl det som i de förstnämndas frånvaro nu gett sig till känna.

        • Åke Sundström skriver:

          Så du gissar att Batra är en hederligare sort än sin föregångare? Min gissning är den motsatta: samma skrot och korn. Att hon ställde upp på det idiotiska DÖ-projektet (som i praktiken fortfarande gäller trots att det sägs vara skrotat) tycker jag räcker som indikation.

          • mats skriver:

            Nu vantolkar du mig rejält! Att Batra är en svikare (snällt sagt) är vi ense om!

            • Åke Sundström skriver:

              Gick det att tolka dig annorlunda: ”i de förstnämndas (Reinfeldt och Borg) frånvaro”? Nu närvarande är Batra (plus ett antal moderata kommunalråd längs spåret). Menar du att bossen blivit överkörd av resten av bunkergänget?

              Att ”moderater i allmänhet” kan ha visst sinne för ekonomiska realiteter må vara sant, men under de senaste decennierna har partiledningen tämligen brutalt struntat i gräsrötternas åsikter. Bra förstås om lyhördheten plötsligt ökat, men det återstår nog att bevisa.

    • Göran skriver:

      I debatten om höghastighetstågen har de aldrig talat om driftskostnaden. Tror folk att projektet skulle ge vinst. Siffror jag har sett visade på en förlust på 20-24 miljarder per år. I princip hela byggkostnaden vart tionde år.

      De som vill ha höghastighetståget borde ställa sig från om de tycker att det är moraliskt okej att de tar ett beslut som sedan deras barn och barnbarn ska betala.

      • Åke Sundström skriver:

        Jo, den senare frågan är nog besvarad, om än indirekt, via påståendet att höghastighetstågen är samhällsekonomiskt lönsamma, d v s en god affär för AB Sverige.

        Men som en ledande trafikforskare i går bekräftade i TV-rutan är detta är en grov lögn. Vilket naturligtvis även berörda statsråd känner till. Projektet är det pris Löfven tvingas betala för att blidka sina tågkramande gröna regeringskollegor och få fortsätta att vara statsminister. Nu ligger bollen hos C och KD. Med deras stöd kan dårskapen än en gång segra.

  4. Ulf Hellbacken skriver:

    EU betyder så mycket i våra liv eller kanske riktigare att med globaliseringen följer att människor förflyttar sig till jobben. Jag bor vissa tider i Spanien där dagsljuset pga årstiderna förändras påtagligt vår och höst, så betyder omställningen i tid mycket mera.

    Jag är enig i att istället göra arbetstiden flexibel och att behålla nuvarande regel. I Södra Europa står solen upp mycket senare under sommartid, varför istället en tidigare datumsättning vore att fördra under hösten.

    • mats skriver:

      Kan det upplevda morgonmörkret i Spanien bero på att ni ligger långt västerut och ändå har samma tid? Spanien borde alltså ha en annan tid.
      Har du kollat om solen stör högst på himlen klockan tolv, eller om kompassen visar på solen klockan tolv?

      • Ulf Hellbacken skriver:

        Mats,
        Jag har varit på resa och inte kunnat svara tidigare. Du har rätt i att Spanien ligger långt västerut och på samma axel som GMT-time, varför den tidszonen också borde gälla här.

        Jag har idag kollat solens läge på himlen klockan tolv, där kompassen visar 150° sydost, alltså en avvikelse med ca 30°.

        • mats skriver:

          Ett helt varv på kompassen är 360°. Delat med 24 timmar blir det 15° per timme. 30° är således sommartid plus en timme ”fel”.
          Tänker jag rätt då?

          • Stefan Eriksson skriver:

            Nja! Orienterarna har gjort det lite enklare att räkna på bäring.
            Kolla in din kompass och du kommer att upptäcka hur varvet runt är indelat i 400 grader.

            • mats skriver:

              Jag trodde att orienterarna övergivit nygrader för länge sedan. I matematiken liksom i vetenskapen har man aldrig övergivit 360° för varvet.

              • Samuel af Ugglas skriver:

                30 grader hit eller dit med klockans hjälp i Tivedens mitt kan ju inte annat än leda rakt in i det svenska rovdjursvansinnet?
                Skall vi tvingas att anlita Putin för ändra på stolligheterna om socialisterna inte förmår det?

  5. Samuel af Ugglas skriver:

    Heja Putin, han avskaffade den vansinniga klockruckningen i fjol.
    Socialisterna försöker inte bara att erövra hela världen dom tänker sig att ändra jordaxelns läge i universum. Klockan tolv mitt på dagen står Solen i Söder och ingen annan stans. Hursvårt kan det vara?

  6. Stefan Eriksson skriver:

    Hur lyder talesättet nu igen?
    ”Ur led är tiden”
    Men det talesättet är väl av äldre härkomst än laborationerna med sommar/normaltid.

Kommentarer är stängda.