Jag har funnit Bertrand Russels tio budord om vetenskap och översatt dem till svenska, att hålla i minnet i klimatdebatten, i vetenskapliga och politiska debatter, samt på denna blogg. Russel var professor i matematik, äldre än Wittgenstein och Popper, men han såg dem båda debattera vetenskap och logik med varandra. Russels insikt om vetenskap gäller än och många skulle behöva påminna sig själva om dessa. Inte minst gäller det våra vetenskapare, politikerna och definitivt för journalisterna.
- Var aldrig absolut säker på något.
- Tro aldrig att det är lönt att dölja bevis; bevisen kommer alltid fram till slut.
- Inled dig aldrig i försök att motarbeta tänkande.
- När du möter motstånd, även om det är från familjen, ansträng dig att övervinna det med argument och inte med auktoritet. Seger beroende av auktoritet är inbillad.
- Böj dig inte för andras auktoritet, ty det finns alltid auktoriteter med motsatt ståndpunkt att finna.
- Använd aldrig makt för att förtrycka åsikter som du finner skadliga, för då kommer åsikterna att förtrycka dig.
- Var inte rädd att vara excentrisk i dina åsikter, för varje idag accepterad åsikt var en gång excentrisk.
- Sök större nöje i intelligent motstånd än i passivt medhåll.
- Var sanningsenlig, även när sanningen är obekväm, för det blir mer obekvämt att försöka dölja sanningen.
- Var inte avundsjuk mot dårars lycka i deras eget paradis, ty det är endast dårar som tror att det är sann lycka.
Vilken revolution om dessa kloka tankar hade genomsyrat våra makthavares och forskares hjärnor. Nu när de finns på pränt på svenska så borde dessa budord inleda varje vetenskaplig debatt och kompletteras med den gyllene regeln ”gör inget mot din nästa som du inte vill drabbas av själv.
Vilken annorlunda värld det skulle bli. Tack för dessa för mig okända visdomsord Mats.
När man ger sig in i debatten mot dårar, då blir man själv väldigt klok, ty man måste själv veta väldigt mycket mer för att tränga igenom dårarnas sköld av enfald.
Världen är sådan beskaffad att känslor behöver inga källor, medan fakta behöver källor.
Jojo. Till historien hör måhända att Wittgenstein var ”i det närmaste hysteriskt känslig för kritik och attityder som inte harmonierade med hans egna” (Vår tids filosofi), och därtill höggradigt excentrisk. Samtidigt som Popper inte heller tålde kritik.
Båda var dessutom österrikare från början och hamnade i England som en följd av Hitlers härjningar. Om jag minns rätt bodde Wittegenstein en tid hos Russell, som för övrigt fick Nobelpris i litteratur 1950, blev 98 år gammal och avled 1970.
Det låter som att du pratar om jebu mats,haha