Glokalisering enligt Mats

Jag är knappast först med ordet glokalisering, men mer vanligt har nog varit uttryck som det glokala samhället, glokal politik, tänk globalt handla lokalt eller liknande. Självklart är glokalisering ett slags motbud på uttrycket globalisering.

När man inser att vi inte kommer undan teknisk utveckling, allra minst kommunikationsteknisk utveckling, det gäller både IT, samfärdsel och handel, då måste man också ställa sig frågan om man vill ha allt detta tryckt på sig uppifrån. Vi som gillar individuell frihet vill behålla, ja rent av reservera, beslutsmakten för oss själva. Man kan kalla det liberalism eller subsidiaritetsprincip om man vill.

Den nya tekniken, inte minst bredband via fiber, som anläggs på bred front inom EU och även i stora delar av övriga världen, gör det möjligt att stanna kvar på landsbygden och verka där. Det gör det också både möjligt och i många fall attraktivt att flytta ut verksamhet till landsbygden. Man har hela världens samlade kunskap tillgänglig vid sin skärm. En hel världs marknader att handla med.

En av de viktigaste förutsättningarna för att man ska kunna se utvecklingen på det viset är att de nät som når ut till de enskilda kunderna också ägs lokalt där de finns. Då kan man förhandla om priser och utbud. Man kan, om man går samman med andra lokala nät, påverka lagstiftning och teknikval. Man kan samarbeta med folk som bor så nära att man känner dem, om exempelvis säkerhetsfrågor.

Ett sådant decentraliserat samhälle blir väldigt tåligt, motsåndskraftigt (robust har blivit ett modeord i sammanhanget) mot externa attacker och bealstningar.

Det liknar på många sätt bikupans uppbyggnad av celler. De enskilda cellernas integritet adderas och tillsamma, för längre eller kortare perioder. I den globaliserade one-size-fits-all världen är något sådant inte möjligt. Lokalt inflytande, lokal särart, finns det inte plats för. Det är därför glokaliseringens frivilliga internationella utbyten är ett mycket bättre alternativ än globaliseringens tvång.

Ett gammalt uttryck säger att bra staket ger goda grannar. Var och en sköter sitt utan yttre inblandning. Vill man samarbeta finns alltid möjligheten, eftersom den etablerade goda sämjan gör att man dels litar på varandra, dels med möjligheten att dra sig tillbaks bakom staketet, kan besluta om gränserna för samarbetet. Alla behöver vi gränser för att kunna hålla på vår integritet. Det är grunden för självständighet och därmed för frihet.

Det finns många gamla uttryck som beskriver visdomen i att inte globalisera. Lägg inte alla ägg i en korg. Bättre liten herre än stor dräng. Egen härd är guld värd.

Nu i veckan sammanträder World Economic Forum i Davos. För första gången ska en kinesisk president delta. En talesperson för Xi Jinping hävdar att han kommer att ”verka för utveckling, samarbete och ekonomisk globalisering”. Tillsammans med representanter för globalistfamiljen Rockefeller kommer han att vara den mest ”prominente” deltagaren. Familjeöverhuvudet David Rockefeller skrev redan 1973 i New York Times att ”ordförande Maos sociala experiment var ett av de viktigaste och mest framgångsrika i världshistorien”. Kina har inte officiellt övergivit kommunismen som ideologi, man har inte gjort något för att försonas med sina brott mot den egna befolkningen som kostat miljoner människor livet. Fortfarande avrättas människor efter summariska rättegångar, samtidigt som Kinas ledare ofta talar sig varma för sin version av globalisering.

För allt i världen, låt dem inte vinna!

Den som vill hjälpa till att sprida upplysning om globaliseringens onda följder kan gå in på stiftelsen Pharos hemsida och ge ett bidrag till publiceringen av Jacob Nordangårds bok om Rockefellers klimatbedrägeri och önskan att monopolisera alla världens makt.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Glokalisering enligt Mats

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Kommer socialisterna att tvinga oss att bli 100% slavar med hjälp av datorerna? Vi är det inte riktigt ännu men med fiberanslutningar vad händer då?

    • Göran skriver:

      Vi kommer definitivt att bli lydiga och rädda. I Kina finns det ett socialt forum där man rankar varandra inte bara som vänner utan som goda medborgare. Myndigheterna sätter betyg på dig om du betalar dina skatter i tid, om du har rätt åsikter osv. Är du en god medborgare, då kommer de som ansluter sig till dig att få pluspoäng. Är du däremot en sämre medborgare då får dina anslutningar minuspoäng. De ser då snabbt till att avsluta sina anslutningar. Vill du ha anslutningar får du se till att betala dina skatter i tid, aldrig säga något negativt om makten osv.

      I takt med att socialisterna i Sverige bl.a. vill utrota privat verksamhet hamnar alla medborgare totalt i maktens händer och blir beroende av den.

      Så svaret på din fråga om vi blir slavar med hjälp av datorerna är nog ja.

    • mats skriver:

      Maktens vapen alltid vändas mot makten. Det gäller bara att komma på hur.

      • Göran skriver:

        Världens mest fria marknad är den svarta marknaden i Nordkorea. Att vända vapnet mot makten handlar bara om två saker: vilja och arbete.

Kommentarer är stängda.