Jakten på bilismen går vidare

Barcelona har nu beslutat att från 1 januari 2019 förbjuda alla bilar äldre än 20 år i Barcelona med förorter. Detta för att komma till rätta med de luftföroreningsproblem som sägs bero på bilarna. Euractive skriver en som vanligt vinklad artikel om bilismens avigsidor. De lämnar få eller inga källor till sina påståenden att någon räknat ut att luftföroreningarna i staden kräver 3500 liv varje år. Av 5 miljoner människor som bor i området är det alltså 0,7 promille. Är det högt eller lågt? I en normal befolkning vilken som helst med en förväntad livslängd av 80 borde 1,25% avlida varje år vid konstant folkmängd. På 5 miljoner blir det 62500 personer.

Artikeln avslutas med summera ihop att vart fjärde dödsfall i området enligt WHO kan tillskrivas luftföroreningar, dålig vattenkvalitet och dåliga sanitära förhållanden, men ingen fördelning mellan dessa görs. Om den av mig skattade siffran 62500 är någorlunda korrekt så skulle det ge 15625 dödsfall med dessa orsaker. Av dessa måste de 3500 som trafiken anses vara skyldig till, vara klart mindre än båda de andra orsakerna. Eller mycket, mycket mindre än en av dem. Vilken då i så fall? Och vad gör man åt de andra två stora dråparna?

Det här inlägget postades i Trafik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Jakten på bilismen går vidare

 1. Stefan Eriksson skriver:

  En fråga till:
  Hur många dödsfall har skjutits på framtiden tack vare bilens förekomst?
  Hästar ( i viss utsträckning bilens föregångare) är i mina ögon direkt och indirekt livsfarliga.
  I vilket fall som helst i en urban miljö.

 2. Göran skriver:

  Det finns ett enkelt sätt att spara liv i Barcelona om man vill. Man kan flytta till en annan stad. De som lever i Barcelona kan sjävla avgöra om de vill utsätta sig för den 0,7-promille-risken att dö i förtid på grund av bilarna.

 3. Tege Tornvall skriver:

  Dödsrisken för envar är 100 procent. Alla dör vi av något. De flesta dör i hemmet. Förbjud hemmet! De flesta dör i sängen. Förbjud sängen! De flesta dör av ålder. Förbjud…… Men vänta ett tag. Det går ju inte! Med sådant synsätt blir själva livet Livets fiende.

 4. mats skriver:

  Alarmistiska journalister hänger på alarmistiska statistiker, jag vill inte kalla dem forskare, och klämtar om att Dieselgate orsakar 1200 döda.
  http://www.euractiv.com/section/health-consumers/news/dieselgate-scandal-will-take-1200-lives-study-warns/

 5. dolf skriver:

  Så fort som statistik över dödsorsaker kommer på tapeten drar jag öronen åt mig, om vi inte talar om sådana glasklara orsaker som våld och olyckor. Det finns liksom inte så mycket att orda om när en byggare trillat ned 35 meter ner i backen eller någon fått en kula genom pannbenet.
  Men (som någon tidigare påpekade) alla dör, av en eller annan orsak. Det har inte med trafik att göra, men man kan se liknande konstiga resonemang t.ex. ifråga om hur kvinnor drabbas värst. För ungefär 2 år sedan var det en stor nyhet att det är 70% högre risk för kvinnor att dö i hjärtinfarkt. Men i en befolkning som har två jämnstora grupper innebär per automatik en överrepresentation inom en dödsorsak en underrepresentation inom en eller flera andra orsaker. Eftersom män är klart överrepresenterade bland olyckor, självmord och cancer (framför allt prostatacancer) så måste de av nödvändighet också vara underrepresenterade inom andra områden. Jag tittade lite på statistik i det länkade inlägget ovan, och visst, det visar sig att kvinnorna som då dör i hjärtinfarkt oftast gör det i hög ålder. Jag gjorde en liknande koll ifråga om Rosa bandet och cancern för alla vet väl hur bröstcancer drabbar kvinnor värst, eller hur? (Jo, det gör det, det rör sig bara om någon promille av bröstcancerfallen som är män, men tittar man på prostatacancer och cancer i helhet så blir bilden en helt annan.)

  • mats skriver:

   Jo, statistiken över dem som aldrig dör visar att de är så få att de kan man bortse ifrån.
   Förutom Jesus som eventuellt levde två gånger, så är det Charles de Gaulle som skev i sitt testamente ”om jag dör” och Elvis Presley de enda jag vet som möjligen tillhör denna exklusiva skara. James Bond är en påhittad figur.
   Alla andra dör.

   • Kgb35 skriver:

    Jag vill se ett bevis på att James Bond är påhittad. Inte något snack om romanfigur eller så. Tills vidare håller jag det öppet för att inte säga troligt att han lever i välmåga trots all Martini och annat som vi andra kanske inte skulle må bra av!

    • mats skriver:

     Jag skulle kunna ge dig bevis, men då måste jag döda dig efteråt!
     😉

    • dolf skriver:

     Finns hur mycket bevis som helst för att James Bond är på riktigt. Han är med i massor med filmer, så man kan lätt verifiera det med sina egna ögon.

 6. dolf skriver:

  (kolla gärna dina filter, jag lade in en kommentar som hade två länkar, det gillades tydligen inte riktigt, för den försvann bara)

  • mats skriver:

   Om du kollar på Om Frihetsportalen högst upp så ser du att alla som kommenterar för första gången granskas och alla kommentarer med mer än en länk granskas.
   Så filtret fungerade perfekt!

   • dolf skriver:

    Jag menade inte att det var fel, det brukar väl vara standardinställningen för wordpressbloggar att två eller fler länkar hamnar i filter, det är dock inte alltid standard att bloggägaren kollar dessa filter, så jag ville bara vara säker på att min kommentar inte missades.

Kommentarer är stängda.