Föräldrahets eller TV-hets?

SVT basunerar ut att föräldrar hetsar sina barn i sport och förstör implicit både för de egna och andras barn. De bygger sina påståenden på en undersökning de själva låtit göra. Men när man läser den visar det sig tvärtom vara både önskvärt och nödvändigt med föräldradeltagande! Det framgår inte heller vilka åldrar som räknas som barn. Är det under tio år, icke tonåringar, under femton, eller vad? I en del sporter kan man vara elit vid 15 års ålder.

Hela 97% av tränarna säger att de anser att den egna föreningen inte har problem, eller endast små problem med föräldrar som pressar barnen. Åttio procent av tränarna anser att föräldrarna har stor betydelse för gruppens utveckling. Endast fem procent av tränarna säger att det är mycket vanligt att föräldrarna pressar sina barn hårt och ytterligare 15% att det är ganska vanligt.

Det finns en fråga där svaren är något svårtolkade, nämligen Om det under senaste året någon gång på träning eller tävling inträffat något av följande? Där 43% anser att föräldrarna lagt sig i träningen för mycket. Jo man kanske som tränare vill hålla lite mer på sin egen auktoritet. Notera att någon gång inte alls betyder hela tiden. För den näst största gruppen av tränarna, 33% säger att det inte alls inträffat, inte en enda gång alltså!

Av tränarna har 31% uppgett att det någon gång hänt att föräldrarna ropat eller skrikit åt barnen. Det var en märkligt låg siffra. Vilka föräldrar ropar inte heja Kalle, heja Lisa!? Andra kanske ropat passa bollen! När man inte gör skillnad på ropat och skrikit så blir svaren i princip utan värde. Den expert man anlitat för att analysera svaren är Christian Augustsson vid Karlstads universitet. Han verkar inte ha genomskådat den alarmism SVT avsett att tilldela undersökningen.

För mig som ägnat mycket tid åt idrott, både som utövare, förälder och funktionär, inklusive del i tränarstab, verkar det som om föräldrarna på SVT vill förklara bort att de själva är så dåliga på att stötta sina barn i deras idrottande. Vad hade Kallur, Klüft, Holm, Pärsson, Forsberg och andra blivit utan föräldrar som ställt upp i vått och torrt för sina barns idrottande. Lägg därtill alla hästtjejer, som oavsett de nått elitnivå eller inte, haft föräldrar som skjutsat, mockat, ryktat med mera. Det är något som stinker med SVTs smutskastningsjournalistik!

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Föräldrahets eller TV-hets?

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Kan inte sägas bättre, husdjursgödseln är rena parfymen jämfört med en vidrig socialistisk ruttenhet på SR/SVT!

 2. Jan Suhr skriver:

  Som vanligt fokuserar man på undantagen som så klart finns. När jag var aktiv med mina barn i fotboll var det en pappa som lovade sin son 20 kronor för varje mål han gjorde. Tror ni att den killen ( 8 år ) passade bollen till sina lagkamrater någon gång?

  Tror att detta hänger ihop med diskussionerna om elitsatsningar som många förfasar sig över.

  • mats skriver:

   Jo, det finns föräldrar som ger fel signaler till sina barn. Men det gäller inte bara vid idrottande. Det kan lika gärna gälla kroppsideal, umgänge, karriär, tycke och smak i allehanda frågor.

   Elitsatsning är inte fel om ungen själv vill det.

  • Göran skriver:

   Det var en förbannat snål pappa. Stackars barn. Han kunde ha bjudit 20 kr för målgivande passning också.

 3. Sten-Arne Persson skriver:

  Som vanligt en klargörande analys av Mats.

  Med den lilla tid som dagens dubbelarbetande föräldrar har med sina barn så ser jag denna propagandainsats av massmedia som ett sätt att skrämma bort föräldrarna från sina barn ytterligare. Barn behöver mer tid med sina föräldrar inte mindre. Makthavarna skulle väl helst se att tränarna hämtade barnen direkt från skolan och skjutsade hem dem när de var färdigindoktrinerade färdigtränade av alla andra än just föräldrarna i detta förljugna samhälle. Idag är det barnen som fostrar sina frånskilda föräldrar inte tvärs om. Undra på att ingen förstår något i Sverige längre. Småbarnsföräldrarna är helt bortkollrade och fråntagna sina och barnens rättigheter att få leva tillsammans precis som alla däggdjur gör om de lever i frihet.

  Hos föreningen ”Barnens Rätt Till Föräldrarnas Tid” finns för den intresserade ett fantastiskt arkiv att hämta kunskap ur. Bland annat denna replik på en debattartikel som jag inte fick publicerad i Dagens Nyheter http://www.barnensratt.se/enclosures/arkiv-deb1.htm#021022-hen

  Genom att gå in i arkivet kan vem som helst enkelt klicka på den länk man vill använda, så lagras länken automatiskt till ditt urklippsminne och kan enkelt klistras in där du vill ha den. Civilingenjören och Civilekonomen Bo Pettersson heter mannen som lagt ner ett fantastiskt arbete på att arkivera historiskt material på familjepolitikens område. Föreningens hemsida är verkligen värd ett besök.

  Det hemska är att hela toppskiktet i den politiska sjuklövern har varit med och beslutat om kraftig subventionering och utbyggnad av daghemmen helt i linje med socialdemokratiska kvinnoförbundets programskrift “Familjen i framtiden” som kan hämtas på denna länk.
  http://www.barnensratt.se/arkiv.htm#7211-1

  • mats skriver:

   Mycket nödvändig sida för att förstå sveket mot familjen. Tyvärr fick jag inte alla länkar att fungera.

   • Sten-Arne Persson skriver:

    Här är länken till hemsidan http://www.barnensratt.se/arkiv.htm#7211-1 där det finns flera valmöjligheter. Arkiv t.ex. På de gamla texterna har t.ex. DN tagit bort målet för hänvisningen vilket är svårt att göra något åt. Om det är någon som söker något på området kanske jag kan hjälpa till. Pröva även sökfunktionen.

   • Bo C Pettersson skriver:

    Tack, Mats, för ett mkt. läsvärt upplägg & tack, Sten-Arne, för lästipset!

    Vi i Barnens Rätt har besvarat vänligheten genom att uppmärksamma upplägget på vår webbplats – här!

    Mats: betr. den där länken som du inte tyckte funkade, kan jag nog länka till mer direkt, alltså – >hit!

    • mats skriver:

     Tack Bo (och tack Sten-Arne, som vet att vi är på samma sida i detta)!
     Jag ska botanisera på er hemsida och kanske lyfta något som även jag vill belysa.

 4. Göran skriver:

  Om tränarna i en klubb lägger upp en gemensam policy och mål för träning, tävling och föräldrars inblandning och sedan sätter sig ned med föräldrarna och går igenom den lägger till och tar bort i gemenskap borde det inte finnas några problem.

  Sedan så kan även sätta upp olika steg, t.ex. kul, allvarligt och elit och låta barnen och ungdomarna få välja var de passar in. Elit är mer eller mindre bara för de som har talangen och disciplinen.

  Men, inom både ishockey, fotboll, gymnastik m.fl. försigår elitträning redan på låg nivå som faktiskt förstör barnens kroppar. Här tycker jag man ska vara ärlig och ta bort de barn som man vet faktiskt inte kommer att nå elit. Dessutom utvecklas alla barn så pass olika att det inte går att säga när de passar för en elitsatsning. Med det sagt kan det visa sig att ett barn med talang i låg ålder senare kan visa sig inte alls utvecklas vidare några år senare, medan barn som det går trögt för tidigt helt plötsligt kan visa upp en väldig talang. Ett sådant känt exempel är t.ex. brottaren Frank Andersson som förlorade och förlorade vartenda match han ställde upp i och sedan bara lossnade det.

  Råd till föräldrar är att undersöka vad tränarens syfte är: träna barnen för att det är roligt eller träna dem eller för att tillfredsställa sig själv på barnens eller ungdomarnas framgångar.

  Sist. Jag kan inte erinra mig att jag har träffat på några föräldrar som har hetsat sina barn.

Kommentarer inaktiverade.