Mord eller olycka?

När polska politiker skulle manifestera sjuttiårsminnet 2010 av ryska arméns massaker på polska officerare vid Katyn i Ryssland, störtade flygplanet och alla omkom. Än idag har Polen inte accepterat förklaringen om pilotfel i dimma. Allra minst har president Jaroslaw Kascynski accepterat att hans tvillingbror och dåvarande president, Lech Kascynski omkom på det viset.

Nu har en polsk undersökning kommit fram till att flygplanet sprängdes i luften. Argumenten för den förklaringen är att vrakdelarna ligger på fel ställen för att ha komit från en krasch mot marken, delar av planet har tryckts ut av som man beskriver det, ”en värmetryckvåg”. Vilket alltså skulle betyda en explosion.

Ryssarna vägrar lämna ifrån sig vrakdelarna innan polackerna definitivt erkänt att kraschen berode på pilotfel. Polackerna har fått undersöka vraket på plats, men inte fått ta dem med sig för analys av internationella experter. Något stöd får inte heller Kascynski från EU, för han tillhör fel parti, det konservativa Lag och rätt. Det är så besvärligt det där för MSM, när de man inte gillar trots allt kanske har rätt. Å andra sidan kan MSM kasta skit på Ryssland.

Så ett uppenbart ryskt krigsbrott 1940 har nu resulterat i rävspel och propaganda. Inget märkligt med det, i och för sig. Vad som är sant om kraschen, det kan vi få vänta länge på att få reda på.

Storyn finns även här.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Mord eller olycka?

 1. Jan Suhr skriver:

  Det var ju svår dimma den dagen och piloten kunde inte landa. Lech Kascynski lär ha tvingat piloten till att få ner planet och på tredje försöket gick det åt skogen.

  Varför skulle ryssarna vilja spränga planet?

  • mats skriver:

   Varför skulle ryssarna vilja undvika en manifestation som sätter ljuset på ett krigsbrott de begått?

   Att det var svår dimma är bekräftat. Men om vrakdelar återfunnits så att säga både före och efter landningsbanan, vad säger det om sannolikheten att planet kraschade mot marken, kontra att det bröts upp i luften innan landning?
   Nej, jag vet inte mer än det som framkommit i artikeln och det jag drar mig till minnes från när det hände. Det intressanta är det politiska, det mellanstatliga och kanske det personliga i umgänget mellan Ryssland och EU samt EU-medlemmen Polen.

   Varför finns denna osämja och misstänksamhet? Den är långt mycket äldre än relationen till Sovjetunionen. Vad driver den idag? Varför kan man inte finna en gemensam tolkning av fynd och fakta kring kraschen?

Kommentarer är stängda.