Fin de siècle, enfin!

Krisen vid millenieskiftet uteblev i stort sett helt. Visst var det lite ståhej kring millenniebuggen i datorer, men varken folk i allmänhet, företag eller politiker upplevde någon direkt rädsla inför framtiden och vad som skulle inträffa efter tolvslaget.

Det var synd det! För nu kommer baksmällan. Den huvudlösa politik som förts i nästan hela västvärlden sedan WWII och som många visste inte var hållbar, håller nu på att kollapsa inför våra ögon. Samtidigt som både politiker och stora grupper väljare ropar på mer av samma. Snuttefilten är svår att släppa.

Nej, det är varken konsumismen eller kapitalismen som inte varit hållbar, det är socialismen!

Folken i hela (väst-)världen är trötta på att bli lurade av sina politiker, oavsett de är folkvalda eller junta. Dessa politiker premierar avarter i samhällsordning och kultur, såsom feminism, hbtq-normer, icke-vit rasism, hejdlös socialistisk konfiskationsideologi och annat samhällsnedbrytande tankegods, i tron att det är vad folk vill ha och att det säkrar deras egen politiska position. Stora delar av befolkningen, i flera länder en majoritet, försöker tala om att de vill ha andra politiker och annan politik att välja på. Det svar de får från politikerna är att det är fel på folket!

Om det nu är en ny världsordning på gång och den får tillräcklig volym eller kraft, då kanske vi under lång tid framöver kommer att tala om, inte slutet av århundradet, utan om inledningen på årtusendet – début du millénaire! Alltså inte som en krasch på slutet, utan som en inledning i kaos.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Fin de siècle, enfin!

 1. Åke Sundstrom skriver:

  Du glömde väl att ett par underförstådda (?) ord på slutet: inte bara ”inledning i kaos” men med en positiv fortsättning, mot en bättre framtid”.

  • mats skriver:

   Jag utelämnade det med avsikt, för det återstår att se.

   • Åke Sundstrom skriver:

    Den logiken förstår jag inte. Det är ju en ny icke-socalistisk världsordning du beskriver, måste inte den med nödvändighet betyda en bättre framtid?

    • mats skriver:

     Var jag så otydlig?
     När jag skrev om snuttefilten och mer av samma så tänkte jag inte att en majoritet av väljarna skulle tänka om.
     När jag skrev att politikerna tycker att folket har fel när de protesterar, såg jag ingen förändring i sikte.
     När jag skrev om en ny världsordning och inledning i kaos tänkte jag på den globalisering vi inte har riktigt samma syn på.

     Vi är visserligen många som ser problemen och deras beskaffenhet, samtidigt tycks så stora delar av etablissemang och väljare vara lyckligt aningslösa om dessa problem.
     Jag tror helt enkelt att det tyvärr måste bli värre innan det blir bättre.

     • Åke Sundstrom skriver:

      Jo, lite otydligt var du allt, om du nu säger dig landa i en så pessimistisk slutsats. Fast du märker att håller med om att övergångsperioden kan bli kaotisk; vi kan nog redan sägas befinna oss i denna fas. Men med Brexit, ett i EU i sönderfall och en Merkel på väg ut, är jag definitiv mer optimistisk än du. Varken väljarna eller makthavarna är så aningslösa som du antyder.

      Däremot är det sant att de senare förråder sina väljare och länder genom att vägra göra det som i alla någorlunda insiktsfulla politikers inser kommer att krävas. Vilket f ö inte alls är särskilt svårt, men däremot tvingar PK-partierna att dumpa ett antal överspelade doktriner, t ex Keynesianismen och mytologin om den stark statens välsignelser.

 2. Kgb35 skriver:

  Efter att ha träffat av Stalin deporterade folk i Ryssland har jag sett vad söndra härska innebär och tycker mig se liknade strategi här.
  Folket tycker fel och hotar med att rösta ”fel”. Minoriteter ges alltså rättigheter som inte majoriteten har. Finns det inte tillräckligt med minoriteter importeras de. Till slut har man nått en söndring där ingen kan få majoritet och alla är osäkra.
  I Sverige är vi i stadiet där gravstenar tas bort och destrueras, man kan inte se vem som bott här i sekler. Museer börjar rensa ut”bevis”på en icke önskad historia. Skolan undervisar i kollektiv skuld och förtiger kulturarv.

  Jag har intrycket av att målet är samma som i Nazityskland eller Sovjet men metoderna raffinerade, inga massavrättningar eller ofrivilliga deportationer som väcker motstånd, utan metoden är pennan och långsam tillvänjning genom decennierna. Nu med terrordåd ser man önskemål om övervakning, i tron att andra skall bevakas-inte en själv. Här dör friheten till applåder, som de sade i episod ett i star Wars (det enda bra i den filmen enligt min mening)

  Riktigt obehagligt

  • mats skriver:

   Träffande beskrivet om minoriteters inflytande. Skulle kunna vara särintressen också.

   • Kgb35 skriver:

    Ja Sverige är som en fet mjölkko som inte ids resa sig när vargar, korpar, maskar och alla möjliga driftiga väntar i brynen att ta sin del av kakan. Till och med betesmarken är ledig eftersom kon hellre äter kraftfoder som kommer serverat.

Kommentarer är stängda.