Danskarna inga skvallerbyttor

Först beslutade Norges Högsta Domstol, 26 april, att copyrightföretagens jakt på fildelare inte är ett tillräckligt starkt intresse för att åsidosätta internetanvändarnas integritetsskydd. Nu har de danska internetleverantörerna gemensamt beslutat att följa det norska exemplet. Men de danska företagen gör det på eget initiativ, utan domstolsprövning, för att skydda sina kunder.

Internetlevernatörerna har naturligtvis loggar som visar vilka som gjort vad. Exempelvis för att kunna fakturera sina kunder. Men de lämnar inte längre ut det utan domstolsorder. Vad som händer den dag copyrightindustrin begär dessa loggar, återstår att se. Kan internetleverantörerna vägra? Kan de ha slarvat bort uppgifterna, som vissa ifrågasatta forskare gjort med sina grunddata?

Det intressanta är att i både Norge och Danmark anger man att det inte längre är rimligt att delning av kultur, nyheter och information, vars tillgänglighet är nödvändig för det moderna samhällets sammanhangslighet och gemenskap, inte ska få spridas i det engagerade samtalet medborgare emellan.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Danskarna inga skvallerbyttor

  1. Göran skriver:

    När företaget Bahnhof blev tvingade att lämna ut uppgifter om sina kunder till Skatteverket skickade de en fil på 70.000 sidor i ett typsnitt som inte går att läsa in med OCR-läsare.

Kommentarer inaktiverade.