Varning för propaganda!

Nu ska svenskarna lära sig att genomskåda propaganda, falska nyheter och annat. De som ska lära oss är staten, via den statliga myndigheten Forum för levande historia. Budskapet är att det viktigaste man behöver kolla för att avslöja propaganda är källan, källan och källan.

Men om man inte lär sig grundläggande fakta, stämmer av nya rön mot etablerad kunskap och istället bara litar på vissa källor, då är man ju istället auktoritetstroende. Rent av auktoritets-beroende. Då kan man verkligen bli ilurad vad som helst. Om man exempelvis litar blint på FN, då får man svårt att avslöja felaktigheterna i deras propaganda om klimathotet.

En historisk erfarenhet är att stater, deras politiska ledare och underhuggare, alltid bedriver propaganda. Ibland mot andra stater, men betydligt oftare mot de egna medborgarna. Ska man skratta eller gråta åt statens taffliga försök att bedra oss?

Läser man Wikipedias förklaring till propaganda får man sig några tankeställare. Den är i huvudsak korrekt, men ändå klart missvisande i vissa stycken.

Under rubriken ”Makthavarens propaganda” kan man läsa följande:
Kärnan i ordets vanligaste betydelse avser att avsiktligt sprida osann eller vilseledande information i syfte att stödja en politisk åsikt, framför allt för att stötta sittande makthavare. Den som sprider propagandan avser att förändra folks bild av en fråga eller deras förväntningar på ett sätt som sammanfaller med spridarens egna mål. Ofta kopplar odemokratiska makthavare bruket av propaganda till bruket av censur – om en person eller myndighet ur mediautbudet med hjälp av censur tar bort oönskad information blir hela mediautbudet en propagandakanal för makthavaren. Det som skiljer propaganda från argumentation i stort är accepterandet av oriktig eller osaklig framställning för att främja ett syfte. Den amerikanske lingvisten Noam Chomsky har utvecklat en ”propagandamodell” i sin kritik av USA:s utrikespolitik. Han menar att ”propaganda är för en demokrati vad våld är för en diktatur”.

Hela det kursiverade avsnittet är ett citat och det är hela texten under rubriken ”makthavarens propaganda”. Det blå har jag markerat för att jag tycker det stämmer in även på hur våra demokratiers valda ledare och stödtrupper i form av media och akademi undanhåller väsentlig information från medborgarna.

Den röda markeringen av Chomskys citat är för att han är en extrem vänsterikon i USA, men jag kan ändå ge honom rätt i detta uttalande. Jag vill dock komplettera det med att hävda att i en demokrati bryter systematiserad propaganda, sådan som vi ser den i hela den demokratiska västvärlden idag, ner demokratin och förebådar egentligen demokratins undergång.

När det gäller propaganda i Sverige ger Wikipedia bara två exempel, Engelbrektskrönikan och Gustaf Wasa. Har vi inte haft någon propaganda värd att nämnas efter det? Så, vår beredskap är god och svensk tiger, antar jag. Den statliga organisationen Fossilfritt Sverige, som leds av Svante Axelsson, handlar inte ett dugg om propaganda, förstår jag.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Varning för propaganda!

 1. hellertz skriver:

  Tack Mats för ett mycket viktigt inlägg. Jag läser just nu boken Tavistock Institute – Social Engineering the Masses av Daniel Estulin, samma författare som för några år sedan avslöjade Bilderberggruppen. Estulin berättar om hur Tavistock Institute som finanserats av bland andra Rockefeller under många decennier experimenterat och skapat metoder för ”mind Control”, psykisk och andlig påverkan, ”propaganda” – och hur dessa metoder för att påverkan massorna ledde till WWI och WWII samt en massa andra krig i världen. Det är faktiskt mer skrämmande än jag anade. Boken rekommenderas. Jag önskar att den kunde bli översatt till svenska på grund av många främmande begrepp
  Tack för alla dina intressanta inlägg Mats. Jag lägger ofta ut dem på min Facebooksida.

  • akesundstrom skriver:

   Men vem är ansvarig? Kan regeringars handlande skyllas på privata organisationer som Bilderberggruppen, som både du och Estulin tycks mena eller i varje fall antyda? Svar nej! Har du missat att även Mats är kritisk till ett sådant ursäktande?

   Teorin att det var Rockefellers ”mind control” som ”ledde till WW1 och WW2 och en massa andra krig” tar nog inga seriösa historiker på allvar. Uppenbarligen inte ens vänsterfavoriten Chomsky. Denne har rätt i det rödmarkerade citatet, men därav kan man ingalunda dra slutsatsen att han delar Estulins åsikter (om nu denne är korrekt citerad vad gäller de två världskrigen).

   Opinioner går givetvis att påverka med reklam och annan propaganda, men regeringar kan aldrig frånkännas ansvaret för sina beslut om krigsförklaringar, folkmord, klimatpolitik eller annan dårskap.

   • Göran skriver:

    Vem som påverkade Andra Väldskriget kan vi låta vara osakt men att det var Tyskland enahanda som vi får lära oss är inte sant. Det fanns gott om andra krigshetsare runt om i världen.

    Naturligtvis får de politiker som väljer att inte tjäna folket utan andra privata intresse inte något frikort. De ska ställas till ansvar och stoppas i fängelse.

    Dock är det svårare att argumentera för låta barn i Sverige få undervisas av sina föräldrar än att argumentera för att barnen ska dödas i politikernas krig.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Testar fenomenet ofta på mina familjemedlemmar. Döljer skribenten och ber dem bedöma innehållet eller om det finns logik och sanningshalt i materialet.
  Får de inte veta vem författaren är blir det inget läst.
  Å andra sidan besparar jag mig från en massa oväsentlig socialistpropaganda när jag ser Ingrid Lomfors, överintendent namnet nämnas. Ganska tröttsam läsning då ”Frihetsportalen” finns tillgänglig.

 3. Kgb35 skriver:

  Detta med gamla exempel är intressant och verkar genomgående. Ett sätt att bryta en historisk tradition få folk att skilja mellan då och nu. Folk verkar tro att diktatoriskt förtryck tog slut med Hitler, konspirationer med skotten mot GIII, Propaganda var något nationalistiskt under medeltiden eller i Nazityskland. Osv. Nu lever vi i den rena utvecklade världen där folk (egentligen svenskar) arbetar altruistiskt för det allmännas bästa. Sen blir svenskarna bestörta när något inte varit så, för att strax somna om igen.

 4. akesundstrom skriver:

  Angeläget inlägg, förvisso. Men har vi inte varit eniga om att försöka skjuta på de rätta pianisterna? Så vad har Rockefellers mind control med den svenska statens propagandacentraler att skaffa, annat än likartade metoder?

  Du nämner ”Fossilfritt Sverige”, men den tunga indoktrineringen sker ju på helt andra vägar, via våra skolor och universitet, public-service-media och en maktlojal (korrumperad) intelligentia. Och ingalunda av enbart vänsterfolk utan med borgerliga regeringars aktiva medverkan, framför allt under kung Reinfeldts regeringstid.

  Till de mer okända inslagen hör att Svenskt Näringsliv numera bidrar till att underminera både sanningen och vårt välstånd genom att stödja den förödande klimatpolitiken och rader av andra selektiva stödprogram, bl a RUT och ROT. I det snöda egenintressets namn. Fast i högtidstalen återkommer förstås de lovorden till marknadsekonomi och frihetliga ideal. Hyckleriet och dubbelmoralen regerar.

  I många tidigare inlägg har du på goda grunder förfäktat att Sverige redan förvandlats till en ”demokratur”, i klartext en partiapparaternas diktatur (eller en parlamentarisk sådan). Detta sönderfall går inte skylla på några andra de 349 ledamöterna i Sveriges riksdag. Dock med ett särskilt skuldbeläggande av förment liberala och konservativa partierna för deras ideologiska kapitulation och frivilliga uppslutning bakom en socialistisk samhällssyn (Palmes ”starka stat”).

  Rockefellers propagandacentraler skulle omöjligen ha klarat av att lika snabbt, tyst och effektivt avskaffa den svenska demokratin. Denna går förstås att återuppväcka, fast bara om de borgerliga partierna först väcks ur sin 30-åriga törnrosasömn.

  • Göran skriver:

   Svenskt Näringsliv har hamnat i den situationen att flera av deras medlemmar lever på bidrag från skattebetalarna. Så nu lobbar de för bidrag i stället för att arbeta för en fri marknad med kapitalistiska sunda åsikter. Problemet är att de långsamt stryper sig själva. Bland annat jobbar de för att ta pengar från friska företag för att ge till sjuka företag. Fungerande företag få se på när pengar tas från dem och ges till mindre fungerande konkurrenter.

   Rockefellers kontrollerar mer pengar än hela Sverige ekonomi så nog kan de påverka en hel del. De kan säkert totalt köpa Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt t.ex. Men helt rätt av dig att den värsta indoktrineringen sker genom skolan. Lärarna består av indoktrinerade studenter som bara lever i skolans värld. De blir som en evighetsmaskin som indoktrinerar varandra. Resultatet av det. Handelshögskolan består av i stort bara socialistiska lärare, där man kan tro att ett kapitalistiskt synsätt borde flöda. Icke så.

   Och så år det på de flesta institutioner i Sverige. Hur ska vi väckas ur törnrosasömnen?

   • akesundstrom skriver:

    Svar på din avslutande fråga är förstås att Sverige behöver ett sant liberalt parti, med den så kallade österrikiska skolan som bas. Kandidaten Medborgerlig Samling är tyvärr en halvmesyr: ett antal steg i rätt riktning men utan svar om bl a räntepolitiken, EU-medlemskapet eller klimatnojan.

    Att något av Allianspartierna skulle orka lyfta sig själva ur törnrosasömnen måste nog anses vara osannolikt, när det största av dem inte ens klarar av att ta farväl av sin helt omöjliga Reinfeldt-kopia.

    Sveriges kris är primärt är de borgerliga partiernas, den borgerliga pressens och det numera så höggradigt korrumperade vetenskapssamhällets. I det sistnämnda avseendet med Kungl Vetenskapsakademins klimatuttalanden som två av otaliga exempel. Dessutom, i samma ämne, med flera klimatskeptiker som medskyldiga, bl a professor Lennart Bengtsson, Lars Bern och hela det akademikertäta Stockholmsinitiativet.

  • mats skriver:

   Eftersom Fossilfritt Sverige är en statlig myndighet och Svante Axelsson dess frontfigur, måste vi anta att han säger det han säger på politikernas uppdrag. Eller hur?
   I övrigt är vi helt ense.

   • akesundstrom skriver:

    Axelsson säger förvisso vad politikerna ålagt honom att säga, d v s att propagera för det batteri av lögner som kallas klimatpolitik och som inte bara regeringen utan hela 7-klövern applåderar. Men har jag påstått eller ens antytt motsatsen?

    Men därmed är det också dessa uppdragsgivare, regering och riksdag, som är bovarna i dramat. Maktmegafoner vimlar det av i statsförvaltningen, men dessa bör väl hellre tigas ihjäl än uppmärksammas? De har i vilket fall inget primärt ansvar för som händer i vårt sönderfallande kungarike.

    • mats skriver:

     Jag ville bara visa på vilka instrument politikerna spelar på för att få ut sin propaganda. Visa att när du tittar på Fossilfritt Sverige, som till synes är en folklig eller oberoende organisation, så finns det en marionettmästare bakom. Regeringen!
     Jag anser det värdefullt att känna igen propagandaapparaten vilken skepnad den än tar.

     • akesundstrom skriver:

      Den slutsatsen är vi förstås eniga om. Säkert också om vikten av att klargöra var ansvaret ligger, vilket du indirekt bekräftar, fast mer tydligt uttalat i tidigare i sammanhang.

 5. Göran skriver:

  Ganska nyligen stod Gustav Fridolin och sade att ”Svenskarna måste lära sig vad som är sant och falskt”. Jaha. Och det ska vi då lära oss av en person som inte kan öppna munnen utan att ljuga. Jag kan knappt komma på någon annan person i Sverige som sprider så mycket lögn som den mannen.

  • mats skriver:

   Mona Sahlin, Stefan Löfvén, Isabella Lövin, Tovatt, Ylva Johansson, Margot Wallström, Eva Frankell, Fredrik Renifeldt?

   • Göran skriver:

    Jaha, var det meningen att förmörka min dager ytterligare?

   • akesundstrom skriver:

    Denna skäms-lista kan förstås omfatta långt fler. Jag saknar t ex läroboksförfattaren Klas Eklund, klimatnojans främste och mest skamlösa supporter. Denne har länge kommit undan genom att ljuga på ett mer sofistikerat vis än Fridolin, Lövin eller Reinfeldt.

    Alla på listan (och de många som saknas) gläds gemensamt åt vänskapskorrumperade kollegors tysta stöd. Detta förutan skulle färre våga tala mot bättre vetande och väljarna vara mindre vilseledda.

    Därför är den intellektuella krisen allvarligare än alla våra ekonomiska kriser och en avgörande förklaring till den demokratiska kollapsen.

 6. akesundstrom skriver:

  Fossilfritt Sverige är förstås en propagandaorganisation, en av många som de borgerliga partierna borde skämmas ögonen ur sig för att ha medverkat till; i detta fall genom att frivilligt överlämna regeringsmakten till en riksdagsminoritet. I strid mot grundlagen, dessutom!

  Men lika illa, eller kanske än värre, är att Svenskt Näringsliv och mängder av börsbolag bedriver samma eländiga klimatpropaganda, medvetet eller i djup okunnighet kan man aldrig så noga veta.

  Ett sådant exempel är SEB-banken, som tillåter sin s k seniorekonom, Klas Eklund, att i bankens namn sprida sina egna och IPCC:s vrångbilder. Det borde ge alla klimatskeptiker med konton i Wallenbergarnas gamla bank anledning att meddela firmans VD att man avser att rösta med fötterna och välja en annan bankkontakt, om detta oskick fortsätter. Sådana aktioner tycks vara det enda som maktens lakejer är en smula rädda för, eftersom slutraden i årsredovisningen och chefernas bonuscheckar riskerar att ta en smula stryk.

  Och vem vet, kanske den nye bossen överraskar positivt genom att ta Eklund i örat eller rent av pensionera honom för gott.

 7. Risto Matinen skriver:

  Tog dårarna (Forum för levande historia.) sig själv på allvar fanns de inte självklart längre.

  Ingen mentalt frisk tror på den lögnen! Fick GP den idén från hans antisvenska Bilderbergmöte?

Kommentarer är stängda.