Tjeckien begär ordning

I Sverige matas vi oupphörligt med hur bra och nödvändigt det är med EUs centralplanering. Inte ett ord kommer fram om det motstånd som finns bland etablerade partier och politiker på olika håll i unionen. Det som märks folkliga proteströster, då redovisat med avsky och fördömanden, och så brexit förstås.

Men länder som Tjeckien, Polen och Ungern har partier i parlamenten och regering som vill något annorlunda med EU än vad Merkel och Macron vill. Det redovisas dock inte, åtminstone inte utan höjda ögonbryn och fördömanden.

Polen vill ha en annan energipolitik och en annan invandringspolitik. Tjeckien vill ha en annan invandringspolitik och en annan vapen/självförsvarspolitik. Ungern vill ha en annan invandringspolitik.

Czexit skulle kunna bli verklighet. Inte i något annat medlemsland visar opinionsundersökningar lika starkt stöd för att lämna unionen. Den nyvalde regeringsbildaren Andrej Babiš, har framfört funderingar på en folkomröstning i frågan.

Som jag ser det måste Bryssel, alltså politiker och tjänstemän i de byråkratiska skyttegravarna därstädes sluta skjuta irritationspolitik och vardagshinder mot Europas folk. De måste våga släppa taget och tillåta mer frihet, mer individualism och självständighet i Europa. Om inte, kommer Bryssel att tappa taget helt och hållet.

Men det finns de som inte håller med mig. Det finns européer med något slags grön läggning som anser att Bryssel måste stärka sitt juridiska grepp över medlemsstaterna. I detta fall gäller det till exempel skogsskötsel. De är inte redo att i vare sig demokratisk eller frihetlig anda lämna något manöverutrymme till varken stater eller individer. Bara av den anledningen är det viktigt att skära ner Bryssel till en hanterlig storlek.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Tjeckien begär ordning

 1. Jan Andersson skriver:

  De forna östländerna vet bättre än oss hur det är att vara centralstyrd och hur förtvivlat svårt det kan vara att ha centralbyråkrater som i långbänk försöker finna gemensamma lösningar på gårdagens problem, medan den egna livslönen och arbetslusten sakta backar i förhållande till omvärlden. Lösningar på morgondagens problem kommer de aldrig att finna, eftersom endast snabbtänkta och obundna individer kan komma med förslag som kan förkastas eller accepteras av medborgarna. Dåliga idéer läggs snabbt på skräphögen, men nya kommer upp hela tiden. EU:s överflödiga centralbyråkrafter hänger inte med alls. Varför ska vi skapa Sovjet II, för det är exakt dit EU är på väg nu!

  • Sten-arne Persson skriver:

   Ja maktfullkomligheten är ju ungefär densamma i EU-kommissionen som i det forna Sovjetunionens Högsta Sovjet.

   Du skriver ”De forna östländerna vet bättre än oss hur det är att vara centralstyrd” vilket väl avspeglas i EU:s FADN-statistik över jordbrukets kostnadstäckning i EU-länderna.
   Tjeckien, Polen, Ungern, Litauen, Lettland och Estland blev medlemmar i EU 2004 och har under de elva åren fram till och med 2014 haft en genomsnittlig kostnadstäckning i jordbruket på 114 procent.
   Att jämföra med genomsnittet i EU som under samma tid låg på 65 procent. Full kostnadstäckning är 100 procent. Sveriges genomsnittliga kostnadstäckning ligger på c:a 16 procent under de 20 år som vi har statistik på fram till 2014. Detta tyder på att EU varit mycket angelägna om få med dessa länder i EU. Sverige däremot har varit så angelägna att få bli EU så att vi håller på att slå ut vårt jordbruk helt och hållet. Samtidigt som vi betalar mest per invånare till EU näst Nederländerna. Sista året 2014 låg kostnadstäckningen i medeltal på 63 procent i EU samtidigt som sverige låg på 4 procent. Ungern låg då högst med 220 procent före Tjeckien med 198 procent. Myglet lyser verkligen igenom. Dags begära utträde ?

 2. Göran skriver:

  Jag har så svårt att förstå att det verkligen finns folk upp på högsta akademisk nivå som tror att centralplanering fungerar. Historien visar ända sedan vi har skriftliga dokument på den att det inte fungerar med centralstyrning.

  Majoriteten av länder i världen tror på centralstyrning och dessa länder har i stort en befolkning som lever i armod.

  Det är till och med på det viset att när centralstyrningen misslyckas då ropar man på mer centralstyrning. Det är ett vansinne som är indoktrinerat i ryggraden på folk.

  Det politiska partiet Liberalerna visar nog upp det mest vansinniga inom politiken. En gång i tiden öppnade de tidiga liberalerna i Sverige upp Sverige från centralstyrning (bland annat skråsystemet) till ett land med en sprudlande innovations- och entreprenörsanda. I dagarna beslutade partiet att frångå det och återinföra centralplaneringen. Hur kan det gå så fel? Ett liberalt parti som har blivit en domedagsagenda för Sverige.

 3. Rutger skriver:

  Läs gärna Löfvèns läkta valtal inför 2018. Se https://morklaggning.wordpress.com/2017/11/01/stefan-lofvens-valflask/

Kommentarer är stängda.