Bundy vinnare

Trogna läsare minns säkert att jag för bra länge sedan skrev flera gånger om Cliven Bundy och hans familj som utsattes rättsövergrepp av federala myndigheter för att de brukade betesmarker med stöd av historiska arrenden på statlig mark i västra USA. Kraftigt beväpnade federala agenter försökte med våld avhysa Bundys, men fick ge sig inför en uppretad skara grannar, vänner och anhängare. Dispyten spred sig till mer än en delstat och en annan familj. I slutskedet på händelserna sköts farmaren och journalisten LaVoy Finicum ned i berått mod av federala agenter.

Nu har en liten del av upprättelsen kommit. En visselblåsare, Larry Wooten, på BLM (Bureau of Land Management) har avslöjat att chefen för operationen, Dan Love, har ljugit, överträtt sina befogenheter och brutit mot lagen. Dessa avslöjanden undanhölls Bundys försvarare inför rättegången, men har nu kommit fram. Resultatet har blivit att Love redan avskedats och att domaren kastade ut målet ur tingssalen. Hon har ännu inte bestämt sig för om BLM ska få väcka åtal i samma ärende igen eller om de ska förbjudas att göra det enligt amerikansk ”double jeopardy” princip, det vill säga att man inte kan åtalas en andra gång för samma brott efter att ha blivit friad eller att målet avskrivits.

Wooten har upprättat ett memo med BLMs svagheter i åtalet. Den första är att BLM varit för hårdhänta och rent av grymma i sitt bemötande och sin behandling av Bundys. Den andra är att BLM saknar polismans befogenhet för de ageranden de faktiskt genomfört. De kan rent av ha brutit mot grundlagen, konstitutionen. Den tredje är att BLM är bevisat dåliga vårdare av den mark de är satta att skydda. Utredningar visar att farmare som Bundys är betydligt bättre på att bevara den biologiska mångfald som är syftet med BLMs roll som vårdare. Den fjärde är att varje person enligt lag skall betraktas som oskyldig till dess skuld bevisats. I Bundys fall har BLM börjat verkställa dom utan att sådan fastställts i domstol. Den femte är att BLM hade placerat ut krypskyttar för att skjuta ihjäl medlemmar ur familjen Bundy. Lönnmord är inte en del av en civiliserad rättsprocess.

Vissa delar av dessa beskrivningar av rättsvidrigt uppträdande från myndighetens sida skulle lika gärna kunna beskriva hur svenska myndigheter, med Naturvårdsverket i spetsen, uppträder mot svenska medborgare och då i synnerhet mot markägare av olika slag.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Bundy vinnare

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Utan att framstå som allt för ”konspiratorisk” vill jag likväl påstå att myndigheter i det allmänas tjänst, likt naturvårdsverket infiltrerats och gjorts till en militant utövare av olika ngo,s agenda.
  (får mig osökt att tänka på DJT,s uttryck om att ”dika ut träsket” i Washington.)

  Det är förödande för en rättsstat att behöva konstatera hur vänsterradikala politiska viljeyttringar tillåts med tvång och repressalier ordna förutsättningarna för den enskilde att skapa och förvalta sin egendom.

  Det är så ett korrupt u-land definieras.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Skillnaden mellan Sverige och USA?
  I USA försöker man göra något åt problemen. I Sverige sjunker man djupare i sömn, en evig dvala!
  Vad gör LRF?

 3. Rutger skriver:

  Detta var goda nyheter att läsa. Jag har själv fått uppleva hur man som markägare nonchaleras av kommunala representanter.
  Läste i en lantbrukstidning om blivande djurskyddsinspektörer som blev bjudna på mat i samband med ett studiebesök. En tredjedel visade sig vara veganer. Varför är det populärt bland veganer att söka sig till djurskyddsutbildning?

  Försökte lägga in ett inlägg om vargen igår men det misslyckades. Tar med det här.

  Såg på TV-rapport hur man lyckats få en rovdjursspanare att säga att han hittade inga vargspår. Vargarna hade försvunnit på något konstigt sätt sa han, ingen visste vad det tagit vägen. Underförstått, varför jaga efter varg när det blivit så få.

  På text-TV kunde man dock läsa om att isbjörnarna blivit fler och nu måste man jaga dem mera.
  Se http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2017/vecka51/db17dec22.htm
  men även http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2017/vecka50/db17dec14.htm

  God fortsättning Mats och hoppas vi ses på konferensen i februari som Klimatsans anordnar.

Kommentarer är stängda.