SVT fake news

Tillhör du dem som onsdag den 7/3 såg SVT sända ett inslag där de spred osäkerhet om Vägverkets fortsatta ansvar för statliga vägar? Enligt reportaget i rapport kunde det bli fråga om att lägga över ansvar på enskilda boende längs vägarna. Trafikverket har gått ut med en förklaring som ställer SVT i mycket dålig dager. Den statliga televisionen kommer med gravt felaktig uppgifter om en statlig myndighet, dessutom grundat på en sex år gammal rapport! Trafikverkets text nedan, länk här.

I ett inslag på Rapport /SVT onsdagen den 7 mars hävdas det att Trafikverket avser att spara pengar genom att överlåta ansvar och underhåll av 2000 mil väg.

Detta stämmer inte då det inte ligger i Trafikverkets intresse eller att det finns något beslut om att samlat driva en sådan utveckling.

Trafikverket utvecklar och förvaltar det statliga vägnätet på drygt 10000 mil samt betalar ut ekonomiskt stöd för ytterligare 7500 mil väg i Sverige. Trafikverket har inte i uppdrag att spara pengar genom att dra in vägar utan att anpassa vägsystemet efter samhällets trafikbehov. Att överföra en väg eller vägdel till en enskild väghållare utvärderas från fall till fall. Detta sammanfaller oftast med ett utvecklingsarbete för ett större trafikområde så som var fallet för det exempel som togs upp i Rapports inslag.

Uppdraget innebär bland annat att ständigt följa trafikutvecklingen, till exempel i form av antalet fordon. Vi anpassar vägnätet efter det, vilket också kan innebära en översyn om vägen ska tillhöra det statliga, kommunala eller enskilda vägnätet. Det finns dock inget självändamål i arbetet att lägga över ansvaret för en väg på någon annan.

Inslaget använder rapporten ”Översyn väghållaransvar” från 2012, den finns att ladda ner i webbutiken.
https://trafikverket.ineko.se/se/%C3%B6versyn-v%C3%A4gh%C3%A5llaransvar

Vill du läsa mer om väghållaransvar?
https://www.trafikverket.se/for-dig-i-branschen/vag/vaghallaransvar

 

 

Det här inlägget postades i Trafik, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på SVT fake news

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  ”Trafikverket vill avstå underhållet av 2 000 mil väg”.
  https://samnytt.se/trafikverket-vill-avsta-underhallet-av-2-000-mil-vag/
  Livsfarligt att tillåta SVT sprida propaganda. Vilket är syftet?

 2. Göran skriver:

  Ta en titt på Bilfakta: http://bilfront.org/bilfakta/

  Om deras uträkningar stämmer vad gäller pengar som bilismen får betala, finns det ett starkt argument för att alla vägar ska vara privata.

  Enligt Bilfakta betalar bilismen 89.2 miljarder varje år i olika skatter. Av dessa används 20-25 miljarder till underhålla, dvs. 22.4-28,0 % av inbetald skatt.

  Ett argument för staten är vem som ska bygga vägarna? Av ovan kan vi se att att om alla statens vägar idag vore privata, då skulle vi bilister belastas med mycket mindre skatt.

  Att ta ut skatter för en bil och inte använda pengarna för bilismen kan inte jag kalla något annat än bedrägeri.

 3. mats skriver:

  Både Samuel och Göran, det kan vara så att SVT vill trumma ihop en opinion för statsreligionen, mera stat i alla lägen!

Kommentarer är stängda.