Vägslitageavgift ger mer övervakning

Sosseregeringen vill införa en vägslitageavgift för tunga fordon, på förslag från miljöpartiet förstås. Man kallar det att lastbilarnas vägskatt ska vara avståndsbaserad istället för tidsbaserad. Med tidsbaserad avses alltså att när en bil är påställd så får man köra så mycket man vill och hinner, vilket antas ge högt slitage. Med en avgift baserad på körd sträcka betalar alla rättvist mycket för det slitage man orsakar, är tanken.

Vi hade kilometerskatt på dieselfordon för cirka 25 år sedan, då den togs bort. Den var inte älskad av någon. Man betalade skatt till staten när man körde på privat väg. Kilometerräknaren kunde manipuleras av en del och om fel på räknaren upptäcktes vid besiktning fick man betala dyrt som om man avsiktligt sökt undvika skatt, även om det vara var trasig plombering men mätaren fungerade klanderfritt.

Så för att undvika dessa nackdelar är det nya förslaget att all tung trafik ska vara minutiöst övervakad i realtid. Staten vill veta om och när man kör på en avgiftsfri väg, eller om man kör på en väg med avgift. Man tänker sig också att differentiera avgifterna på det statliga vägnätet.

Förslaget är inte nytt, men avvisades tidigare dels för att tekniken inte var mogen, vilket den kanske är nu, men vad kostar det att utrusta äldre bilar med en plomberad apparat? En annan orsak till att man inte gick vidare med förslaget förra gången var protesterna mot integritetsintrånget. Har människorna resignerat nu, så att staten kan tillåta sig vilken övervakning som helst?

Förra gången, för knappa två år sedan skulle det gälla bilar över 50 ton och minst 7 axlar. Jag skrev om det då också. Idag gäller det alla fordon över 3,5 ton.

Det här inlägget postades i Frihet, Trafik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Vägslitageavgift ger mer övervakning

  1. Jan Suhr skriver:

    En slitageavgift låter vid en första anblick bra då den tunga trafiken har kört sönder alla mindre vägar som alla mer eller mindre behöver byggas om och förstärkas. Men som med alla avgifter man lägger på vägtrafiken är det väl få som låter sig luras och naivt tror att pengarna oavkortat kommer att betala det eftersatta vägunderhållet. Bilismen är ju redan nu starkt överbeskattad.

    • Göran skriver:

      Bilismen betalar in 90 miljarder varje år i skatter och avgifter. Av de går runt 22 tillbaka till vägunderhåll. Behövs det då en vägslitageavgift? Nej. Den nya skatten är till för att finansiera något annat. Dags att bilismen slutar upp med att bli lurade.

      Dessutom. På något sätt ska elbilar beskattas. Klart det blir med övervakning på var de kör.

  2. Jan Andersson skriver:

    Har man en nyare Volvo med den i och för sig utmärkta elektroniska körjournalen inbyggd så är varje meter du kör registrerad. Har man inget att dölja så har man bara nytta av funktionen. Hos Volvo vet man förstås exakt var du har kört och när. Varför inte bara kräva att yrkesfordon installerar denna tjänst så är allt klart? Men det är klart, en elektronisk logg är naturligtvis lätt att manipulera, och det kommer att utvecklas sådana fuskprogram från dag ett. Lika lätt som att lossa vajern från kilometerräknaren förr i tiden. Och då hade man ingen hastighetsmätare heller, utan fick köra på varvräknaren.

    • Stefan Eriksson skriver:

      Det är väl (utan att vara allt för konspiratorisk) bara en tidsfråga innan dess att ALLA fordon som framförs på det offentliga vägnätet kommer att förses med en sådan journalregistrator. Nästa steg är det att vi människor kommer att förses med motsvarande redan när ”navelsträngen” klipps.
      Det kommer naturligtvis resultera i en stark tillväxt inom branscher som tillhandahåller system för att ”kringgå/undgå” det av staterna påförda övervakningssystemen.

    • Göran skriver:

      ”Har man inget att dölja så har man bara nytta av funktionen.”

      Jaha, och vem bestämmer om du har något att dölja?

      Dessutom. Inte ens med de datorer som sitter i bilarna och som registrerar vad som händer ger tillräckligt med information för att verkstaden ska se vad som har blivit fel.

      Nästa steg i övervakningen blir säkert att registrera hur många personer som åker i bilen och ta ut skatt efter det. Ja, du kanske stoppar in en person för mycket i bilen och då går den inte att starta. Oj, du råkade lägga lite för mycket last i bagageluckan, och bilen går inte att starta.

      Varför inte lika bra betala in 100 % din lön till staten och låta dem avgöra vad du behöver!

  3. Samuel af Ugglas skriver:

    Försök inte dölja en spricka i fasaden med en list, det uppstår två nya lärde mig en klok snickare i mina unga dagar. Det samma gäller för en kriminaliserande lagstiftning som socialister har gjort till sitt levebröd.
    Det borde vara enklare att förhindra socialisterna att fördärva våra vägar genom ett förfuskat underhåll, kan man tycka!

  4. Ivar Andersson skriver:

    Hur ska avgiften tas ut för utländska lastbilar? Eller ska de gynnas?

    • Stefan Eriksson skriver:

      Jo, vet det där med den ”fria rörligheten” inom EU lär få många att ha synpunkter om vägslitage och skatteuttag. Tekniken kommer att finnas på plats, men politiken kommer ha svårt att ”hinna med” att komma överens.
      Nästa år (2019) införs en avgift (riktigt vad den skall kallas vet jag inte) på fordonstrafik på det Tyska vägnätet. Avgiften skall tagas av alla (inhemska och utländska), medans de folkbokförda i Tyskland kommer att medges ett ”grundavdrag” på skatten motvarande avgiftens storlek.
      Detta gillas inte av ”grannarna” inom EU, då det skulle ju innebära en kostnadsnackdel för de utländska.
      Skall sägas att denna ”omgång” handlar det om personbilar och privatbilismen.

      Så det gäller att skaffa sig erforderliga ”årskort/månadskort/biljetter/” för att åka till Berlin nästa gång.

  5. Bengt Holmgren skriver:

    Vi har ju redan en km skatt via skatten på drivmedel. Man betalar således för körd sträcka samt för storlek på bil då ju dessa drar mer bränsle. Varför räcker inte detta???

    Det är Mp som drivit på detta och ville ha igenom det under mandatperioden. Men IT systemen som fanns klarade inte av det och därför måste dessa skyndsamt ändras. Det var Mps påtryckningar som ledde till att man hafsade över outsourcingen och bröt mot lagar och regler vad gäller rikets säkerhet.

  6. Göran skriver:

    Allt detta går att lösa på ett enkelt sätt. Privatisera alla vägar. De som äger vägarna kan räkna ut vilken avgift som behövs för att hålla vägarna i bra skick.

    Hade det varit så från första början hade vi haft bensinpriser på under 5 kr litern, och betalat bra mycket mindre för att köra på vägarna än vad vi betalar idag för att få vägar.

    Men så är det. Det är bara att skratta åt alla medborgaren som vill lämna ifrån sig sitt eget självbestämmande till korkade byråkrater och politiker. Regeln är enkel. Allt staten gör blir fel.

Kommentarer är stängda.