Falsk tillvitelse

Varför är vänsterdemagogerna just nu så förtjusta i att tillvita frihetens förespråkare auktoritära drag? När Jordan B. Peterson deklarerar att han inte böjer sig för diktat om postmodernism, feminism och identitetspolitik, då kallas han för spridare av auktoritär filosofi av filosofiprofessorerna David Livingstone Smith och John Kaag.

I sin artikel kommer de med förbluffande paralleller mellan Peterson och Artistoteles samt Platon. Men ännu mer CG Jung och Friedrich Nietzsche. När man blir jämförd med Nietzsche, då vet man att man är utsatt för smutskastning från vänster. Det är nog säkrare än amen i kyrkan.

Smith och Kaag anser att Peterson har ett juniganskt förhållande till arketyper och då främst hjältar, vilket skulle göra honom predisponerad att omfamna auktoritära tankar. Men de ger inget exempel på att Peterson framfört detta. Jag har dock hört honom nämna arketyperna som en hjälp att förstå människans olika uttryck och persona. Det är dock inget som leder till auktoritarism.

Med Nietzsche är det mycket mer komplicerat. Han var sin tids motsvarighet till Einstein, men inom filosofin. Han kom med många nya och svårtolkade funderingar och många kände sig kallade att kunna göra korrekta uttolkningar av vad Niestzsche förtäljt, men få, om ens några, tillhörde de utvalda.

Att Nietzsche ansåg att de tyska folken ännu inte nått den framgång de förtjänade och att han önskade att alla skulle söka förverkliga sin ”übermensch”, sitt bästa jag, har vantolkats till att vara ett recept för nazism och auktoritetstro. Egentligen är det inte märkvärdigare än det mycket äldre råd visa män och lärofäder meddelat sina elever, och som på engelska uttrycks – ”To thine own self be true”.

Ja, jag förenklar lite här, eller redovisar endast kvintessensen, om man så vill.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Falsk tillvitelse

 1. Jan Andersson skriver:

  Följande, skrivet av den kontroversielle men onekligen briljante målaren Odd Nerdrum förklarar mycket av hans filosofi, även tillämpbart på många andra verksamheter. I mitt eget ingenjörsyrke gäller enbart Aristoteles fortfarande, och jag hoppas verkligen att det aldrig ändrar sig:

  http://nerdrummuseum.com/overcoming-the-germanification-of-europe

  För övrigt, finns det mer auktoritetstrogna än vänstern? Hur skall dessa virrhjärnor ha det egentligen?

  • Göran skriver:

   ”…finns det mer auktoritetstrogna än vänstern…”

   Exakt det tänkte jag också när jag läste artikeln. Angreppet på Jordan Peterson är till för att tvinga in honom i fållan igen. Det går inte att acceptera ett får som har hoppat över staketet och smakar på gräset på andra sidan staketet. Även om gräset skulle smaka bättre och ha högre kvalité och skulle förbättra hälsan både mental och fysiskt hos alla får om de hoppade över staketet kan det inte tillåtas. Det viktiga är att äta det utpekade gräset som auktoriteten har anvisat och låtsas om att något annat gräs inte existerar.

  • mats skriver:

   Fascinerande läsning. Jag brukar kalla mig självlärd autodidakt med influenser från olika håll.
   😉

   • Jan Andersson skriver:

    Gunnar Ekelöf, citat:

    ”Jag är överhuvudtaget ganska litet angelägen om att begripa saker på ett direkt sätt – livet skulle bli för fattigt och schematiskt på det viset. Och livet är rikt. Jag vill leva associativt, vill komma underfund med mig själv och världen så: empiriskt, genom minnet och dess förbindelser, vill uppleva världen inte bara i ögonblicket utan i så många som möjligt av alla de ögonblick varav mitt nu är sammansatt. Nuet har inga entydiga direktiv att ge mig, jag återvänder till det när det blivit minne för att mödosamt, med andra minnens hjälp, fatta ett slags beslut som knappast är mer än en bestyrkt aning. Men flera sådana bestyrkta aningar kan småningom bli en dunkel övertygelse som klarnar. Det är mitt nu.”

Kommentarer är stängda.