Homofoni eller kakafoni?

När den rumänske dirigenten Sergiu Celibidachi dirigerade Sveriges Radios symfoniorkester i Tjakovskijs Blommornas vals i svensk TV på 60-talet, blev han kanske mest känd för att han under repetitionerna manade på sina musiker i vissa avsnitt med att muntlig ljuda “tiita, tiita, tiita”. Det gjordes en och annan parodi på detta, att en världsdirigent stod och namngav ett småfågelsläkte för att inspirera till blommor och vals.

Men han gjorde något mycket viktigare, som de flesta missade. Vid ett tillfälle avbröt han repetitionen och förklarade att “så där kan ni inte spela, det är homofoni”! ” Ni försöker alla att spela den bärande stämman, men det är bara en som ska göra det här. Det är han där uppe” sa Celibidachi och pekade på en blåsare (klarinettist, tror jag). “Ni andra ska spela det understöd som melodislingan behöver. Annars låter ju alla lika!”

Jag kom att tänka på det när jag lyssnat på inledningen till den svenska valrörelsen. Det är ju ren och skär homofoni. Men i ett demokratiskt val, där väljarna ska beredas stora möjligheter att utröna skillnaderna mellan de olika partierna, då är det ju inte homofoni vi behöver, varken från partierna eller media

Det vi behöver är kakafoni! Alla ska låta olika och lyfta fram sina olikheter. Det är först efter valet, när en regering ska sättas samman som den behöver lite homofoni, eller åtminstone symfoni.

Aldrig ljugs det så mycket som före ett val, under ett krig, eller efter en jakt –  Otto von Bismarck.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Homofoni eller kakafoni?

 1. Göran skriver:

  Ljugs mycket före ett val? Jag tycker det ljugs ännu mer efter valet, när det ska förklaras hur det kom sig att det inte blev som de sade.

  Jag tror det bara finns en enda sak det inte ljugs med. Det är när de säger att de ska höja skatterna.

  • Ivar Andersson skriver:

   Före valet ska inga skatter höjas men efter valet höjs många skatter ändå och några nya uppfinns tex flygskatt. Flygskatten har ingen betydelse för miljön utan endast för statskassan som behöver ständig påfyllning eftersom det slösas med skattemedel och bidrag tex elcykelbidrag.

   • Göran skriver:

    När de säger att de ska sänka skatter så sänker de en skatt men höjer samtidigt andra skatter så resultat blir totalt höjd skatt.

    Därav att det enda sanna kan bli höjd skatt.

    Jag tror att miljömupparna faktiskt tror att höjd flygskatt kan påverka miljön.

    • Åke Sundström skriver:

     Tror du har fel i sista stycket, för så okunniga är dom inte, ledarna för MP och SNF. Det handlar bara om taktik och symboliska krafttag för att locka lättlurade väljare som tror på växthusspöket, återvinningsnojan och andra sagor. Nu är det ganska länge sen MP eller SNF på allvar värnande om miljön, i dag tillhör de två tvärtom till de allra värsta miljöförstörarna.

     • Göran skriver:

      Jag tror faktiskt att de tror på klimathotet. Det är många som gör det. Just nu har Handelshögskolan i Stockholm någon form av kampanj om klimatet. Elever sprider myter om hur kött påverkar klimatet och att vi orsakar klimatavtryck genom att flyga.

      Med det sagt, att det finns en djupt ingrodd tro på att människan kan påverka klimatet. Jag har haft diskussioner med folk som envist hävdar det trots att jag kan peka på totalt ologiska fakta att så inte kan vara fallet, såsom hur väldigt små utsläppen från bilarna faktiskt är, används inte något sunt förnuft ens, utan det bara är så att människan påverkar klimatet.

      • Ivar Andersson skriver:

       Göran. MP och SNF är klimatreligiösa och därmed troende och har inga andra gudar.

       • Åke Sundström skriver:

        Att så är fallet vet jag bättre än de flesta efter mångåriga kontakter i dessa kretsar. Göran antar att elever på Handels skulle vara förnuftigare än andra, men dom tror blint på vad PK-pressen skriver, i synnerhet i en fråga där deras egna fackkunskaper är obefintliga eller i bästa fall rudimentära. .

 2. Sten-Arne Persson skriver:

  En träffande musikalisk liknelse, Homofonin kan man se varje dag om man tittar på SVT:s morgonsoffa. Man skulle också kunna stava det homofånin. Där sitter sex flamsande glada och känslosamma hens troligen feminister ej könsbestämda så hur jämställt det är kan ingen utomstående veta, homofonin är total. Under dagarna kan man ta del av Forum där en homofonisk
  panel talar till en stor tyst och anonym inkallad publik som ger sken av total likgiltighet. Vilken propagandaapparat fy fn. Ett folk utan seriösa partiledare ledare. Vem skall kunna väcka vårt till synes apatiska folk? När ska folket sluta prenumerera på vår, med få undantag, ruttna massmedia och börja utnyttja yttrandefriheten medan vi har någon. Tur att vi har dig Mats och ett antal andra vattenhål att dricka ur.

 3. Lars Lindeberg skriver:

  Att rösta hjälper inte Sveriges regim är olaglig, kriminell! När skall svenska folket fatta detta?
  Det finns bara en väg ut ur detta! Det är Riksrätt och folkdomstolar!
  Landsförräderi har alltid straffats med döden!
  Jag vill vara med och hålla i repen när de dinglar!

  https://svegot.se/2018/04/09/den-svenska-statskuppen-som-fa-kanner-till/

  • Göran skriver:

   Landsförräderi kan bara ske när Sverige befinner sig i krig. Det skrev jag för att vara märkvärdig.

   Det ser väl ut att gå mot ett inbördeskrig i Sverige och den dagen får nog politikerna se om sina hus.

   När det kriget är över hoppas jag att det finns vettigt folk kvar som kan skriva en ny grundlag som bygger på helt andra principer än nuvarande, en grundlag som tar fasta på korruption och hårda straff för de som i sin roll som företrädare för folket utnyttjar det i egen vinning. Den lagen får gärna gälla retroaktivt.

   • Lars Lindeberg skriver:

    Landsförräderi är vad Riksrätt och Folkdomstolar kommer fram till! De skriver lagarna!
    Svenska folket befinner sig i krig med sin egen regim som är olaglig!

    • Åke Sundström skriver:

     Nja, det är väl tvärtom: att regimen, 7-klövern, befinner sig i krig med folket. Medan de senare är hittills visat sig tämligen omedvetet om att offras på ett slagfält, mindre blodigt än i andra krig, men likväl förödande i sina konsekvenser.

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  “Aldrig ljugs det så mycket som före ett val, under ett krig, eller efter en jakt” – Otto von Bismarck.
  Oj Mats, lite uppdatering eller tillägg kanske; aldrig ljugs det så mycket som — “efter en jakt på röster”!
  Dagens hemskaste fick jag efter mycket möda fram från Sveriges Radio P1 idag 08.05.
  Lyssna speciellt på Anette Gustavsson 0.25 in i inslaget: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6928335

  • Göran skriver:

   Verkligen läsvärd och rekommenderas. Många tankeställare.

 5. mats skriver:

  Ni har lämnat flera läsvärda länkar. Man blir lite bekymrad för den så kallat fria världen.

Kommentarer är stängda.