Karl XII

I år är det 300 år sedan Karl XII dog. För somliga är han ännu en hjältekonung. I mina ögon var han en vildhjärna med enväldig konungslig makt och ett arvsuppdrag att spöa ryssen. Det gick, som alla vet, inte väl.

Men för dem som vill hylla minnet av ”Kalle dussin” i år, hur kommer det att gå? Kommer media detta redan galna valår tillåta att påminnelser om Karl XII? Kommer man att göra det utan direkta påståenden om högerextremism? Rasism, nazism, fascism, nationalism?

Hur kommer vårt förhållande till Ryssland att behandlas? Vi har mycket gemensamt med Ryssland, inte minst många kulturella likheter sprungna ur ett vintrigt klimat. Ryssar i gemen är stolta över sin kultur. Inte ens under den värsta kommunisttiden rensade man ut spåren av den borgerliga kulturen som exempelvis de kinesiska kommunisterna gjorde. Putin är en stolt ryss. Stolta svenskar som kommer i fred med ömsesidigt fördelaktiga affärer har större chans att lyckas än de som kallar honom och Ryssland vid öknamn.

Propagandan mot Ryssland och beskyllningar om både det ena och det andra är legio i västmedia, när sanningen är att det är kinesisk expansion vi borde se upp med.

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Karl XII

 1. Sten-Arne Persson skriver:

  Vad det svenska folket kan göra för att få stopp på lögnmaskinerna i gammelmedia är att sluta betala prenumeration av deras tidningar, och söka sig till sunda bloggportaler som Frihetsportalen, Peter Krabbe, Lars Bern, Helena Palén, Astrids Miljö- och Samhällsblogg, med flera. På Youtube finns bland annat Fritjof Persson, Swebb-TV och många andra informativa kanaler, som avslöjar gammelmediernas ränkspel. Det gäller att vara ”olydig” om man ska få del av de verkliga förhållandena. Svenska folket måste även gå samman och berätta för varandra vad man ser ske i närområdet. Vi måste få in nytt syre i svenska folkets hjärnor. Tänk på vad våra egna ”böneutropare” i radio och TV tutat i oss via dessa nyhetsuppläsare som drabbat oss minst varje halvtimma år ut och år in med i stort sett samma budskap varje gång. Betänk att all inlärningens moder heter upprepning, så inte behöver vi gammelmedias tidningar för att få del av dagens ljug. Skicka inbesparade prenumerationspengar till de som du uppfattar som seriösa budbärare om du får pengar över.

 2. Thomas Gunnarson skriver:

  Haha.. du menar att upprepar försyndelserna från Kalles tid… Ja, varför inte. Så kan man ju uppfatta det. Då är inte framtiden så ljus… och vi måste hålla oss väl med turken.

 3. Göran skriver:

  Hade ryssarna fått som de velat hade Gustav II Adolf blivit tsar av Ryssland. Undrar hur det hade sett ut idag om så hade blivit fallet?

 4. Kgb35 skriver:

  Jag tycker fadern Karl XI får alldeles för lite uppmärksamhet. Om han fått leva längre hade det nog blivit betydligt bättre och sonen hunnit lugna ner sig. Problemet med envåldshärskare belyses också. Är man bra blir det en svår förlust när man dör. Är man tokig blir man en katastrof redan i sin livstid.

Kommentarer är stängda.