Politikerna förstör arbetsmarknaden

En stor undersökning som Arbetsmiljöverket låtit göra, och som refererasflera ställen, visar att särskild bygg- och entreprenadföretag anser det svårt att följa alla lagar och regler. Myndigheterna, liksom fack och media som rapporterar om detta tycks inta ställningen att det är fel på företagen.

Ingen verkar inse att det kan var fel på regelverken och då i synnerhet den kombinerade effekten av flera regelverk som styr en viss verksamhet. Eftersom jag själv varit och är företagare inom entreprenadsektorn kan jag utan att skämmas säga att regelverken är produktionshämmande. I mitt fall har jag valt att försöka följa regelverken, men söka sådana uppdrag där regelverken inte ännu är gällande. Detta har på senare år i rask takt blivit allt svårare. Så nu lägger jag av. Det är inte värt ansträngningen längre. Det kostar mer att följa regelverken än vad man kan begära i ersättning för utfört arbete. Och då menar jag att det är redan innan något arbete utförts.

Sådan blir effekten när det kostar lika mycket att vara allround och göra olika typer av jobb och där alla regelverk hela tiden måste uppfyllas. För den som bara gör samma sak och kanske gör det för en stor kund, blir det inte så dyrt. Men för en småföretagare som jobbar mot privatpersoner och andra småföretag, med uppdrag som tar allt från en halv dag till max två veckor, blir byråkratin för tung.

Det är politikerna som i sin bubbla av storstadsproblem förstör arbetsmarknaden på mindre orter och för mindre företag, genom att bara godkänna storskaliga lösningar. Att en stor aktör som Veidekke dessutom säger att de köper in tjänsten av facket att bered och kontrollera att regelverken följs, det slår ut de flesta små och medelstora konkurrenterna.

Både Sweco och Maskinentreprenörerna har insett den negativa utvecklingen. Kommer någon politiker att göra det i tid?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Politikerna förstör arbetsmarknaden

  1. oppti skriver:

    I gårdagens budgetdebatt så framfördes en önskan från en småföretagare via en av talarna(SD):
    ”Det enda vi önskar är att ni inte gör några ändringar i reglerna.”
    Jag lämnade in min F skattsedel när jag drabbades av straff för en oinlämnad blankett där jag skulle skriva en nolla!

  2. Kgb35 skriver:

    Brukar säga att skattesystemet (och regelsystemet) dödar allt. Det är man tydligt i Sveriges alla hörn. Det liknar mer och mer en gammal öststat.

    • Kgb35 skriver:

      Det ser man tydligt i Sveriges alla hörn. Utom möjligen i byråkratcentra ditt skattepengar går. Men även där börjar det bli skabbigt. (Kungälvs finaste, i alla fall bäst underhållna, hus är kommunhuset.)

      Skulle det vara.

  3. Samuel af Ugglas skriver:

    Vi behöver en ärlig analys om varför det skall vara en prisskillnad 430:kr/tim för exakt samma arbete, det ena utfört i staden och det andra ute på landsbygden. Är det möjligen priset för att kunna kriminalisera medborgarna?
    Det är ju faktiskt politikernas underhuggare som trasslat till livet för de viktigaste personerna i Sverige, de som försörjer oss med livsmedel, men som Stenmark sa en gång ”de e int så lätt att förklara för nån som int begriper”!
    Har inte hört ett ljud från Löfvengänget om hur ”nysvenskarna” skall ordna detaljen med maten.
    Nä tacka vet jag ”höghastighetståg” för politikerna mellan storstäderna för att i egen person på plats i betongghettona försöka försvara dårskapen, det är viktigt det?
    Jag har ”utövat livsmedelsproduktion” (bonde) under större delen av mitt liv men rekommenderat mina nära och kära att låta socialisterna skaffa sig sin egen mat.
    Läs och begrunda:http://everykindapeople.blogspot.se/2017/11/i-vantan-pa-kalkonen.html
    Kan det beskrivas enklare?

  4. Göran skriver:

    Det är inte direkt en nyhet du kommer med idag Mats, om att politiker tar bort jobb. Det som blir en nyhet i sig, är att folk inte har förstått det efter åratal av bevis för det.

    Detta med att det är så mycket jobb med ett entreprenörsjobb på landet är talande. När kommuner i Värmland ordnar träffar för företagare dyker knapp några upp. Hur kommer det sig? Ja, de har helt enkelt inte tid då de har en massa byråkrati att ta hand om.

  5. Stefan Eriksson skriver:

    Det är ett (eller flera) ”dagsverk” att erhålla efordeliga tillstånd för att ställa en container på plats inom ”planlagt” område för bebyggelse i Borås.
    Konstigt är att förr om åren gick det enklare, men så har vist de tjänstemännen gått i pension.
    Yngre förmågor idag, har förstått tanken om att hålla byråkratin ”rullande” så att dess värv kan försvaras.
    En ”självgående” destruktiv cirkus, som bör avvecklas å det snaraste, om inte korruptionen skall få ett för stort fäste i vår närmaste omgivning.

    Skall bli intressant att se om ”rallarna” i vår regering ägnar markägarna en tanke, där banvallen för högkostnadståget skall dras fram.
    Inte troligt.
    När jag hör (C) orera om landsbygden vill jag bara spy, att svära i kyrkan är en bagatell i jämförelse.

    • Göran skriver:

      De yngre förmågorna har nog lärt sig att vi medborgare är till för dem och inte tvärtom.

      Det förvånar mig inte att det finns företag som arbetar som konsulter med att hjälpa företag att få tillstånd för en container.

      Jag bodde i en kommun tidigare där man kunde ringa och få en garageplats direkt eller besked om när man kunde få en. Nu har de infört något datasystem via webben och det är först och främst nästan omöjligt att förstå hur det fungerar och man får vänta hur länge som helst att få ett besked.

  6. Niklas skriver:

    Tja, det är inte bara en massa regler som tar bort jobb, Även höga skatter på just arbete torde vara minst lika hämmande. Tänk vad enkla arbeten det skulle funnits, om vi t.ex, hade halverat skattesatsen + arbetsgivaravgifterna jämfört med idag. Å tänk hur mycket A-kassa + socialbidrag vi hade sparat in.

Kommentarer är stängda.