Brottspolitik

Hårdare straff för brottslingar står på agendan för samtliga partier i den svenska valrörelsen. I USA vill president Trump rehabilitera dem som avtjänat sitt straff, så att de inte återfaller i brott. Hårdare straff är uttryckligen inte ett alternativ. Hur passar det med vänsterns syn på honom som omänsklig? Bland förslagen från Vita Huset märks yrkesutbildning och arbetspraktik under fängelsetiden, kontakter med arbetsmarknaden. Men även ett belöningssystem för dem som deltar i sådana program.

Visst kan det hända att det hela resulterar i endast ökad byråkrati för att administrera programmen. Men nog är det väl ändå rätt att försöka? USA har en oproportionerligt stor andel av den vuxna befolkningen, främst män, rent av svarta män, i fängsligt förvar. Nog vore det väl en välgärning mot dessa svarta män och deras familjer och de samhällen där de bor, om detta program skulle få 10-20% av dem att resten av livet beträda den smala vägen.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Brottspolitik

 1. Göran skriver:

  Jag snubblade på följande video från presskonferensen där Donald Trump pressenterade fängelsereformen. Jag måste säga att den nästan chockade mig, för jag trodde det skulle handla om ”hårdare tag” och sedan släpper han lös något som en svensk politiker nog aldrig skulle få ur sig. Jag gillar Donald Trumps ”oakademiska” sätt att säga saker och ting.

  Många säger att Barach Obama var en sådan bra talar, men jag står inte ut med hans överlägsna och arroganta stil. Det gör allt han säger icke trovärdigt. Jag har noterat att när det kommer till spontana tal då verkar han inte veta vad han ska säga.

  Donald Trump säger inte så mycket och upprepar samma sak flera gånger, men han verkar inspirera folk och kunna klämma ut det bästa ur dem. Det händer väldigt mycket, men det skrivs inget om det i Sverige. Vad jag har förstått är det många korrupta byråkrater som blivit av med jobbet.

  • mats skriver:

   Ja, det verkar som om Trump gör mycket gott i frågor som inte uppmärksammas i MSM. Fortsätter det så här kommer han att bli omvald med rekordstor majoritet och de som bara läser MSM och ännu hellre bara svenska media, kommer inte att begripa varför.

   Trump: ”There is no substitute for personal accountability”.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Brandfacklan; det är marknaden och därmed kostnaden för mänskligt arbete som avgör den frågan.
  Långfingrade socialister har totalt misslyckats!
  I övrigt kan man lyssna/läsa prof. Jordan Peterson ”12 rules for life”. https://www.bokus.com/bok/9780345816023/12-rules-for-life-an-antidote-to-chaos/

 3. Jan Andersson skriver:

  USA har 12 gånger så många (per capita) som Sverige i fängelse.

  • Göran skriver:

   Ja, de har väl mest i hela världen. Även typ 10 % av den svarta manliga befolkningen sitter i fängelse.

   Mest vansinnigt är deras ”tredje-gången-livstid” vilket innebär att det sitter folk på livstid för att ha använt narkotika tre gånger, ett brott utan något brottsoffer, medan grabben i cellen bredvid sitter för mord men får komma ut.

   • Jonas Karlsson skriver:

    Generella straff som ”three strikes and your out” saknar helt förankring i en rättsstat. Alla domslut med en fällande dom ska vara en bedömning av allt totalt. Här döms alltså tredjegångsförbrytarna definitvt utan hänsyn alla till omständigheterna den tredje gången. Detta är exakt samma brist på rättvisa som i en socialistdiktatur eller fasciststat. Om en människa är i mentalt försvagat tillstånd, även utan att vara farlig för omgivningen eller intelektuellt hämmad men mycket utsatt av svåra motgångar, fattigdom, låg kunskapsnivå och boende i de socialt svåraste miljön. Då är ”självmedicinering” av förbjudna preparat som klassas som medicin om en receptföreskrivning finns ofta en del i den verklighet som är i dessa platser. Om en djupt neurotisk människa använder ex. benzodiacepiner som valium eller någon form av opioider för lindra livsledan, skall detta ge livstids fängelse, då saknar vi definitivt en rättsabsolut och humanitär grundinställning.

Kommentarer är stängda.