Nyordning i Italien

I det italienska valet för nio veckor sedan fick Femstjärnerörelsen  (M5S) och Lega Nord (LN) tillsammans över 50% av rösterna (32,7+17,4). Sedan dess har olika konstellationer förhandlat för att försöka bilda regering.

Igår (onsdag) meddelade Silvio Berlusconi och hans Forza Italia att de avstår från att lägga sig i förhandlingarna. Därmed öppnades dörren för direkta samtal mellan M5S och LN. Nästan omgående stod det klart att de funnit gemensam grund och avser bilda regering. De har begärt utökad tidsfrist från den italienska presidenten, som medgett 24 timmar. Att det skulle ta nio veckor att komma fram till det matematiskt och ideologiskt troligen mest naturliga, kan man förundras över. Men sådan kan politiken vara, inte bara i Italien.

Så kanske vi denna helg får en ny italiensk regering av center-höger snitt. De kommer naturligtvis att smutskastas något alldeles otroligt av vänstermedia i hela Europa, det vill säga etablissemanget. Etiketter som extremhöger och populister kommer att sitta klistrade på partierna och deras företrädare. Vi andra väntar med spänning på vilken politik de kommer att föra och vad som finns att lära i både Sverige och andra länder där folket tröttnat på sossepolitik utan visioner och där alltmer av politik och vardag antagit färgen grå-grå-grå.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Nyordning i Italien

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Hur är det nu?
  Har inte båda dessa partier officiellt tillkännagivit en strävan om att få till en folkomröstning avseende Italiens bestående EU-medlemskap?

 2. Göran skriver:

  Detta skyllande på extremhöger hela tiden. Vad är extremhöger egentligen?

  Sedan detta skyllande på andra hela tiden. Skyller italienarna på EU? Borde de inte skylla på sina egna politiker eller borde de kanske inte se sig själva i spegeln och skylla på sig själv.

  Hur kommer det sig att folk blir upprörda över småsaker medan de låter stora saker bara passera obemärkt mer eller mindre. Till exempel är en komplimang om en kvinnas klädsel en större storm än en gruppvåldtäkt. En biskop tycker böneutrop är viktigare att inte förbjuda än att ta upp en diskussion om att samma böneutroppare på sikt vill utrota kyrkan i Sverige. Jag hoppas att Bert Karlssons uppvaknande kan väcka alla svenskar i Sverige:

  https://www.youtube.com/watch?v=x-mqZmULKVU

 3. Gunnar Littmarck skriver:

  Efter ett livs funderande tror jag att jag funnit den optimala lösningen.

  Lagar ska stiftas (eller bättre tas bort) genom beslutande folkomröstningar där de röstande först klarar en test som visar att de satt sig in i frågan (vilket få av dagens riksdagsledamöter gjort före de trycker på den knapp deras ledning anvisat).

  Maximal subsidiaritet så strandskydd och detaljplaner kan beslutas lokalt samt en hoper till.

  Motsvarande dagens regelverk för grundklagar ska gälla alla genom att nationella lagar med tiden tvingas till allt fler vinnande omröstningar för att avskaffas eller implementeras, detta för maximal stabilitet och möjlighet att planera för företag och medborgare.

  Detta var en komprimering av kanske 20 A4 men duger gott för att de av er som läser här kan ge mig motargument.

  Märk att alla former av mänskligt yrkesarbete kommer ersättas av teknik vilket gör att detta måste lösas det närmaste årtiondet för att dagens folkförakt från yrkespolitiker ska bytas till samhällsengagemang av medborgare och dagens framtidsdystopier mot framtidshopp.

  Ingen stat lever länge efter dess folk förlorat framtidshopp och Sverige driver den utvecklingen kanske snabbast av alla i OECD?

  • Åke Sundström skriver:

   Tog det så lång tid att inse fördelarna med direktdemokrati? För visst är detta en av nycklarna till en bättre framtid för ett land på dekis. Huruvida det är värre här än i övriga Europa låter jag vara osagt, för Schweiz är ju den enda avvikaren. Här hemma finns det inga politiska partier som driver denna fråga, eftersom beslutande folkomröstningar skulle beröva nomenklaturan sitt nuvarande maktmonopol. Den faktiska parlamentariska diktaturen kommer att vara lika cementerad i fyra år till oberoende av hur det går i det riggade valet i september. Och vad värre är: den intelligentia som borde reagera är precis lika tyst som partiledarna och den maktlojala pressen.

   • Gunnar Littmarck skriver:

    Jag harv gett dig tre anledningar att inte rösta på det minst dåliga politiska partiet som lär finnas i riksdagen de kommande fyra åren.

    Kan du finna fler?

    Annars tror jag att jag blir tvungen att rösta på Kasselstrand alternativt skolka, då jag ju egentligen gav upp Sverige och det landets maktfullkomliga politiker för årtionden sedan.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Ingen förändring kommer att ske i Sverige förrän svenska folket får chansen att sparka politiker som missbrukar medborgarnas förtroende. Jag vet, tanken är så fullständigt främmande för svenska medborgare men det finns faktiskt länder som praktiserar dessa utvägar.
   Nästa steg är att den lagstiftande församlingen tvingas att acceptera ”medborgarinitiativ”.
   Ända sättet att stoppa socialister och kappvändare, kleptokraterna!

  • Göran skriver:

   Varje ny lag som införs bör ha en tidsbegränsning. Innan lagen går ut utvärderar man om lagen fick avsedd effekt eller oanade konsekvenser. Om problem, den inte förnyas.

 4. Gunnar Littmarck skriver:

  Åke, det tog mig till för tio år sedan att inse hur direktdemokrati kan skapa ett samhälle som närmar sig asymptotiskt med det dess medborgare anser är ett fulländad samhälle.

  Tyvärr har även maktfullkomliga politiker i Schweiz kortslutit folkmakt allt mer.

  När det gäller Sverige finns AFS

  https://alternativforsverige.se/

  De felsyner jag anser de har är försvar av fysisk valuta.

  Jag föreslår i stället mynt upp till en hundrakrona och borttagandet av alla förmåner för dagens banker.

  Inför i stället en obemannad statlig bank där alla medborgare och de företag som vill kan ha lönekonton och kassakonton.

  var gång penningmängden bör ökas (om den bör det) så sätts lika stor summa in på alla medborgares konton.

  Dagens banker får bedriva en lika oskyddad verksamhet som småföretag.

  Så gäller det AFS´s tanke att Sverige ska vara självförsörjande av mat…

  Men vi äter redan 3ggr mer mat än vad som ger maximal folkhälsa och det skulle gå på månader att producera den mat folket behöver utan import av diesel, konstgödsel och insektsskydd.

  Till det kommer urban growing nu så snabbt så alla städer kommer bli självförsörjande.

  Jag plockar tomater var dag året runt i fönstersmygar (bygger med så tjocka väggar att jag som regel får problem att kyla huset) i matsalen och i köket.

  Hur svårt är det att själv producera all mat?

  Så det största problemet med AFS.

  De har så låg bildning trots att de består av medlemmar med avsevärt högre bildning än alla andra partier i Sverige, så de inte vet att CO2-hotet är vetenskapligt avvisat.

  Kanske vet de inte ens att växthuseffekten inte mätbart öka som funktion av ökad halt koldioxid i atmosfären sedan satelliter började mäta?

  Jag kan inte rösta på ett parti som till det inte ens i detalj vet hur FS-MSR fungerar och kan priskonkurrera ut alla andra energier i tokländer som Sverige.

  https://alternativforsverige.se/

  Du min kombantantvän Åke är ju inte heller begåvad och bildad nog att inse hur den för landet bästa teknik kan förbättras avsevärt.

  https://info.ornl.gov/sites/publications/files/Pub29596.pdf

  Eller hur?

 5. Gunnar Littmarck skriver:

  Hej Mats, jag orkar inte skriva om mitt svar till Åke, men jag är intresserad av hans eventuella motkommentarer.

  Beror det på att jag länkade till FS-MSR och det jag nu uppfattar som det minst dåliga pariet i Sverige med stor chans att komma in i riksdagen AFS?

  • mats skriver:

   Det beror på att du la med fler än en länk. Då måste jag godkänna kommentaren, vilket jag gjort nu.

Kommentarer är stängda.