Land of the free

I Seattle i nordvästra USA har staden förbjudit sugrör på snabbmatsrestaurangerna. Allt i jakten på den förhatliga plasten i haven. Naturligtvis också i PK-ismens namn. I Baltimore avser man att förbjuda frigolitförpackningar samt förbjuda att läsk ingår i barnmenyer. I princip av samma anledning.

Hur kunde det bli så här i frihetens land? Att vi har det här i janteland och snart överträffar kusinerna i väst är väl ingen udda gissning. Nyligen såg jag på ett forum, där någon berättat de ätit snabbmat och barnen fått läsk, att någon kommenterade det dåliga föräldraskapet att ge barnen läsk. Där föräldern försvarade sig med att det var sockerfri läsk.

Personligen är jag övertygad om att det är mycket värre med läsk innehållande konstgjort sötningsmedel, än läsk med naturligt socker. I TV4 sitter en panel med Carolin Dahlman, ledarskribent på Kristianstadsbladet, Fredrik Segerfeldt, som är något slags borgerlig debattör, och Veronica Palm, S, och svamlar om torkan, kött och svenskt jordbruk. Alla tre uppenbarligen med kopplingar till gammal svensk jordbruksbygd, men uppenbarligen helt frikopplade från insikter där om.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Land of the free

 1. Jan Suhr skriver:

  Sockerfri läsk är att föredra före sockrad av flera skäl.

  Aspartam har genomgått ett antal olika oberoende undersökningar och ingen har hittat något som är skadligt. Att socker är skadligt finns det däremot åtskilliga belägg för.

  Tänk att föräldrar ska känna skuld för att barnen får äta hamburgare och dricka läsk.

  • mats skriver:

   Min egen erfarenhet är att sockrad läsk mår man bra av, läsk med aspartam mår man illa av. Kan inte vara nyttigt.
   För 10-15 år sedan fanns det varningar för aspartam, men det är klart att producenterna av det gör egna undersökningar och lobbar för att det är nyttigt.

   Självklart ska man dosera socker med måtta.

   • Göran skriver:

    Man ska inte ställa socker mot sötningsmedel. Socker är rena dyngan för kroppen. Ät absolut så lite som möjligt av den varan. Det spelar ingen roll om socker är en naturlig produkt. Den hör inte hemma i en mänsklig kropp.

    Aspartan är gjort på avföringen från en bakterie. Bara för att minska på aptiten.

    Sötningsmedel kan sätta igång samma påverkan på kroppens hormoner som socker, men sötningsmedlet har inte den energi som socker har.

    Och tro inte att just läsk är den stora sockerboven. Vattenmelon innehåller 15 % socker. Bra konkurrent till läsk.De flesta sorters glass innehåller typ 25-50 % socker.

    Många sorters så kallade proteinbars har nästan 50 % socker. Det lustiga med det är att kroppens celler tar inte emot proteinet när man samtidigt intar en stor mängd socker.

  • Jan Andersson skriver:

   Kommer ni inte ihåg cyklamatförbudet redan 1969 (tror jag det var)? Cyklamatprodukter fick omedelbart försäljningsstopp och butiker och grossister skänkte bort de kvarvarande flaskorna (det gick tydligen bra). Efter en tid tilläts det igen, cancerlarmet var “falskt”.

   Jag ser idag en ständigt ökande konsumtion av läsk även som måltidsdryck, även av vuxna, även på typiska arbetarrestauranger. För tjugo år sen drack nästan ingen läsk till lunchen, nu de allra flesta.

   Smaken är olika, själv mår jag illa av bara tanken och har inte druckit en läsk sedan 1962, när en klasskompis (vars farsa var läkare) varnade mig för sådana produkter.

 2. Ivar Andersson skriver:

  Även juice har hög sockerhalt även om det är naturligt socker (fruktos). I stället för att dricka juice kan man äta frukt och får då också fiber. Lars Bern brukar skriva om mat och hälsa https://anthropocene.live/

  • Göran skriver:

   Dagens frukter innehåller mycket mer socker än gårdagens frukter på grund av att det är förädlade att vara söta. Vildäpplen har den rätta ursprungliga smaken, dvs. beska. Fruktos kan vara mer förrädisk än glykos. Det är fruktosens om orsakar så kallad fettlever.

   Strunta i frukten och ät grönsaker i stället.

   Ris ska man koka upp, kyla ned, låt stå ett dygn och värm upp igen. Det förbättrar en dålig produkt till att bli bra.

   Samma tips för potatis, om man vill äta potatis varm. Annars är det rå potatis eller kall potatis som gäller.

   Är man torsk på bröd, kan man frysa ned brödet och sedan äta den rostad. Av någon anledning blir man av med en massa dåliga egenskaper som bröd har om man gör så.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Tror Du Palm, Segerfeldt eller Dahlman är kapabla att producera livsmedel ens till sig själva? Knappast!!!
  Jag sätter dem omedelbart på den anklagades bänk, de har nämligen varit med om, medvetet eller ej till att utplundra den svenska landsbygdsbefolkningen genom ett genomkorrupt skattesystem där de själva tillskansat sig rätten att plundra medborgarna på deras avkastning och tillgångar.
  Skördebortfallet året 2018 beror till en stor del på att det mesta av den övervintrade grödorna har stått under vatten under praktiskt taget hela vinterhalvåret, varför det ? Socialisterna och miljöterroristerna har gjort allt för att förhindra underhåll och förbättringar på våra dikningsföretag i praktiskt taget hela landet. Torkan har naturligtvis förstärkt skadorna. (Jag upplevde torkan 1992, den var värre, 60 dagar utan en droppe)
  Vad gör de okunniga, sanslösa radio och tv fånarna åt det?

  • Anders Rydén skriver:

   Ja det var en “minnesvärd” debatt.
   Det som är mest olyckligt är den monumentala missuppfattningen av att vi har jordbruksstöd.
   Det har vi inte, vad vi egentligen har är ett matstöd.

 4. Rikard skriver:

  Hej.

  Sugrör kan göras av tunna rör av växtfiber. Skulle det tillåtas tro?

  Ang. socker: får jag lov att göra egen saft utan tillsatt socker? Jag menar, min skörd av fläder tidigare i år gav rätt mycket blommor, och nu när körsbären mognat kokas det dagligen. Så även krusbär och rasifierade vinbär, och snart plommon.

  Till hösten blir det äpplen, päron och annat gott – och det man kan koka på sådan frukt. Tänk om jag får i mig socker! Tänk om jag använder dunkar av plast! Bäst att förbjuda, så inte världen går under! Och tänk så orättvist mot alla som inte kan göra så – bäst vore det nog om endast staten skötte all odling, och bestämde allt så att det blir lika för alla.

  Det är nog bäst att statens sockerinspektion kommer och tar hand om saken åt mig…

  (Jag tror dagens aktivistiska amerikaner under fyrtiostrecket tittar på oss som idealstater utan att inse att vi har det som vi har det ekonomiskt och socialt i mångt och mycket trots mer än tre generationer korporativ socialism; inte tack vare.)

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • mats skriver:

   Just så Rikard!
   Fast här har krusbären torkat bort och körsbären överlever inte sträckan från handen till hinken. Undrar vart de tar vägen?

 5. Jan Andersson skriver:

  Vad har man sugrör till? Varför kan man inte dricka som folk? Längtar man till mamma?

Kommentarer inaktiverade.