Kommunalt självbestämmande?

Det har varit intressant att komma till Broby, en av tätorterna i Östra Göinge kommun. Här finns en invandrad iranier, Jahangir Hejazi, som kom hit 1986. Han har bland annat som affärsidé att importera muslimer till Sverige.

Åren 2014-16 drev han flyktingförläggning på Broby sjukhus. Det var Sveriges största och tog emot i snitt tre busslaster per dag. Det blev totalt 32000 migranter som passerade Broby innan de slussades ut till andra kommuner efter några veckor till månader.

I Östra Göinge kommun var man inte glada för detta. I en kommun med knappt 14.000 invånare var det ett stort inslag främmande människor på gatorna i byn. Kommunalrådet Patric Åberg, M, gillade inte läget. Man försökte få Migrationsverket  att stoppa den stora ruljansen som kommunen inte beställt, men lika fullt belastade den kommunala budgeten. Det gick dock inte Migrationsverket med på.

Det kommunala självbestämmandet gäller uppenbarligen inte i frågor av detta slag. En entreprenör, det kan vara en Bert Karlsson eller någon annan, kan starta en verksamhet som översvämmar kommunen med främmande människor och därmed kostnader.

Om Hans Jensevik har rätt (se Youtube-inslaget nedan) om att kommunerna döljer sina kostnader för migranter genom att anställa desamma, så att de inte syns i socialnämndens budget, utan på andra kostnadsställen, då är kostnaden för den oefterfrågade invandringen ännu större än redovisat. Mycket tyder på att Jensevik har rätt, även här i Broby syns ett antal kvinnor i typisk muslimsk huvudbonad och mörkhyade män på kommunala arbetsplatser.

Men om en privatperson vill byta ett runt fönster i en gavelspets mot ett fyrkantigt, eller tvärtom, då råder strikt bygglovsplikt. Då har kommunen rätt att processa i det oändliga mot den obstinata privatpersonen.

Åberg och moderaterna fick som jag berättat tidigare, ett mandat från egen majoritet i kommunfullmäktige i årets val. SD gick inte alls lika starkt i denna kommun som i många andra skånekommuner, här finns ju en moderat ledare med liknande åsikter att rösta på, utan att man kan bli anklagad för rasism, med mera. Hejazi ser affärer i många vardagssituationer och har belönats av kommunen för det, samt håller en ledande plats i ortens företagarförening.

Jag är inte emot att driftiga personer ser affärsmöjligheter, oavsett de är invandrare eller ej. Det kan vara så enkelt som att där det finns pengar att tjäna är det någon annan som har missat denna möjlighet. Affärsliv och politik har brustit i effektivitet och lämnat pengar kvar på bordet.

Men jag har invändningar mot det inträffade. Dels att en person kan starta en verksamhet som tvingar andra, i det här fallet skattebetalarkollektivet, att helt finansiera vinsterna på affären. (Varför klagar inte V på dessa privata vinster) Dels att lagen tydligen hindrar de som hanterar skattemedlen från att säga nej till att få den gemensamma kassan dränerad. Dels  föredrar jag företagare som genererar pengar, framför de som bara ackumulerar (andras) pengar i egen ficka. Dels innebär invällandet en påtvingad kulturförändring i hela samhället. Det är bättre om sådana sker på efterfrågan istället.

I snart sagt all affärsverksamhet måste man redovisa en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) innan man får starta. En tredubblad befolkning på kort tid, med inkommande från platser med andra smittförhållanden (som exempel), varför tvingar inte det fram en MKB för hur det påverkar den lokala renhållningen? När den tilltänkta affärsverksamheten får omfattande ekonomiska återverkningar på kommunen, hur kan det vara tillåtet utan förhandsgranskning och godkännande?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Kommunalt självbestämmande?

  1. Jan Andersson skriver:

    Att inte vänstern reagerar på finurliga affärsmodeller beror på att vänsterfolk inte begriper något av hur affärsverksamhet fungerar. Om de fattade skulle de inte vara vänster.

    • Åke Sundström skriver:

      Nja, det är väl snarast det dåliga samvetet och skammen som utgör hindret, hur ett företag fungerar har nog alla kommunalråd hygglig kunskap om, t ex i egenskap av grundlurad upphandlare.

  2. Samuel af Ugglas skriver:

    Det är bara att konstatera, att i Broby fyller Mats Jangdal verkligen en mycket viktig funktion, den att avslöja fler av Reinfeldt/BATRAS vansinnesprojekt som socialisterna med stor framgång spunnit vidare på.
    Personligen har jag svårt att se skillnad på tjänstemännen i svensk förvaltningar och maffian i Italien och runt om i världen.

  3. Dandersan skriver:

    EU stoppar planerna på läger i Afrika. Ingen vill ha dem i sina länder.
    Vad hindrar privata att sätta upp läger i dessa länder?
    Vad hindrar EU att betala för detta?

Kommentarer är stängda.