Samtiden 2018

Ett opretentiöst försök att beskriva det år vi lämnar bakom oss. Jag skrev för flera år sedan denna tillbakablick, kortfattat spännande över hela 1900-talet. Nu tänkte jag hålla mig till ett enda år.

Feminismen gick upp ytterligare ett hysteriskt tonläge med MeToo. Jo, jag är medveten om vilka associationer hysteriskt kan ge. I Sverige slutade året med att en kulturprofil dömdes för två olika fall av våldtäkt mot samma kvinna som båda gångerna följt med honom frivilligt. Den andra gången till hans våning i Paris och den gången tillsammans med sin dotter. Han dömdes för våldtäkt mot sitt nekande, trots att inget våld förekommit (ett kriterium som numera är undanröjt i svensk lag) och helt utan fysiska bevis, endast på hörsägen. Handlingarna låg så långt tillbaks i tiden att preskriptionstiden nästan löpt ut. Först när dom i hovrätten fallit var det ett par kvinnor i offentlig debatt som vågade kritisera förfarandet. Inte någonstans i media var det någon som drog sig till minnes Leif Silberskys ord från ett äldre mål om våldtäkt, ”Att kvinnor ljuger, det vet man. Men varför kvinnor ljuger, det vet man inte.” Att domstolsväsendet övergett, tvingats överge, oskuldspresumtionen är illavarslande.

Fake news, false flag och falska nyheter blev en del av det vardagliga nyhetsflödet, där somliga av oss såg igenom bedrägerierna och andra betraktade oss som påtalade falskheten som bedragare. Nationalist blev ett okvädningsord. Memer och NPC var nätbaserade undergroundfenomen som för första gången uppmärksammades av allmänheten för att de gisslade vänsterismen. Till samma vänsterisms stora förtret. Typiskt är att inga av dessa ord kom med på årets nyordslista.

Gula västar prydde inte bara vägarbetare och sådana som rensar vägrenen från skräp. Nu bars de även av fransoser som ville rensa statsmakten, från toppen. Macron är på väg att bli micron i politisk betydelse.

Den märkligaste svenska valrörelsen på många år genomfördes. Jag kan inte påminna mig en enda sakfråga där partierna mötte varandra i debatt. Migrationen fanns där som ett underförstått tema, men kom aldrig fram i ljuset. Allt fokus lades på att smutskasta SD. Ett poserande om godhet där de goda excellerade i gott hat mot de försynta som vågade ifrågasätta deras godhet. Somliga väljare efterfrågade helt nya partier, men röstade i slutänden inte på dem.

Det gav ett valresultat som var marginellt annorlunda än det föregående valets. Lika fullt skapade det kaos i riksdagen. Det står nu klart att vi inte kommer att få en ny regering på plats förrän tidigast i slutet av januari.

Rapporter om laglösa migranter, så kallade asylsökande, haglade över oss. Till och med MSM gav plats för en del sådana reportage. Trots detta fortsatte 7-klöverpartierna att hävda att vi behöver fler av samma sort. Om begreppet faktaresistens kan sägas vara ett ord som kan beskriva 2017 på ett dominerande sätt, tvingas vi konstatera att den resistensen satt som gjuten över 7-klövern även 2018.

Klimathotet AGW tillhör också en sådan faktaresistent samhällsfråga som nådde nya hysteriska höjder. Där de politiska partierna och MSM masochistiskt lät sig pryglas av en femtonårig flicka för sin ohörsamhet att stoppa klimatförändringarna. Vi andra äcklades av uppvisningen i dogmatisk propaganda för totalitär världsordning.

Islam har av Svenska Kyrkan, politiker och media upphöjts till fredad, oantastlig, religion.

Jag har säkert missat något väsentligt, som alla de människor som figurerat i veckotidningar av typen ”Vänt i Häcken”. De får klara sig utan mig.

Gott Nytt År!

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Samtiden 2018

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Tycker nog att Jan Helin och Hanna Stjärnes användande av Greta Thunborg i SvT´s landsförödande socialistpropaganda är det vidrigaste vi upplevt under året.
  Flickebarnet är ju stämplad för livet och kommer att tvingas att framleva ett torftigt liv hos träskfolket. (”Vad var det jag sa den 13 Dec. 2018 i en tom åhörarsal i Polen”?)
  Tack för krönikan, som alltid, mitt i prick och koncis.
  Gott Nytt 2019 utan det samhällsomstörtande Löfvengänget?

 2. Dandersan skriver:

  Bra sammanfattning. Noterar att även Assange sitter kvar i frivillig? husarrest pga sexanklagelser efter frivilligt sex.
  Att media inte gör sin plikt i klimatfrågan utan agerar försäljningskanal för böcker från en dysfunktionell familj är bara en av alla bedrövelser som en klimatintresserad läsare får utstå.
  Polarforskningskaptenen på Oden får dock en ros för sitt uppriktiga konstaterande-svåraste isläget i Arktis. Medias tystnad om denna expedition säger en hel del om media!

 3. Rikard skriver:

  Hej.

  Tillägg:

  Man har mycket försiktigt och diskret börjat öppna för institutionalisering av personer med olika funktionshinder/-nedsättningar, då det kostar för mycket att låta dessa svenskar ha ett anständigt liv. Likaledes talas om omfattande nedskärningar av LSS, grönt kort (tandvård för funktionshindrade), och liknande.

  Fattiga svenska pensionärer lever i hundratusental på eller under gränsen för undernäring. De tvångsvårdas av icke svensktalande personal, vars anställningar subventioneras via samma skattemedel som beslagtagits från pensionären och dess anhöriga.

  Där skall det sparas in. Inte på illegala invandrare. Inte på bevisat livsfarliga kriminellas kurorter. Inte på finansiering av terrorism.

  Socialdemokratin, och ’de borgerliga’ förnekar sig inte i sin vidriga människosyn.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Mats Jangdal skriver:

   Det där låter oroande, men inte långsökt, som utvecklingen varit.

 4. Jan Andersson skriver:

  Jag ändå vill önska Mats och alla kloka kommentatorer på denna blogg ett Gott Nytt År!

  Om bakåtsträvandet inom EU och många europeiska länder kommer att fortsätta kan jag inte svara på, men tecknen i skyn tyder på att många fler än oss nu törs säga sitt hjärtas mening, med eller utan gul väst.

  Det kanske ändå kommer en ny istid om hundra eller tusen år, men varför våra makthavare och opinionsbildare skall tvinga på oss en demokratisk och ekonomisk istid redan nu är mig obegripligt.

  Det finns mycket att bekymra sig över, men fortfarande mycket som är positivt. Låt oss även kämpa för att inte det också skall bli förbjudet. Kanske droppen kan urholka stenen?

  Gott Nytt År!

 5. Lars Mellblom skriver:

  Tack Mats för att i Ultima Thule uppmärksamma oss Gula Västar!

  Undertecknad stående i kanten av franska flaggan på femte bilden. Det var nollgradigt, underfruset duggregn och en stadig 10 s/m vind. Den som bott i Malmö vet hur det känns.

  Gott Nytt År !

  • Mats Jangdal skriver:

   Jag är glad för alla som kämpar för upplysning, inte minst de som gör det i motvind.

 6. Stefan Eriksson skriver:

  Gott Nytt Mats och alla andra!
  Tar mig en tur till det (vind)snurrigaste landet i världen,,,,, Tyskland och passerar dina breddgrader Mats vid 10-tiden i morgon den 1 Januari 2019. Där lär finnas en regering på plats, fast de ägnar mest ENERGI(wende) om att bråka inbördes om var och vart det skall vara lovligt och starta en hederlig diesel för att ta sig vidare.
  Jag är beredd att hålla med Samuel att det är värt att fira att regeringen (den Svenska) ej ännu sett dagens ljus.
  Så hög är min tilltro till det som eventuellt komma skall i den frågan.
  På återseende eller Auf Wiedersen.

  • Mats Jangdal skriver:

   Lycklig resa och safe return, som de säger i bilismens hemland!

 7. Thomas Gunnarson skriver:

  Själv tycker jag att DÖ, som alla nu tycks påstå inte existerar, just påverkat detta år enormt. DÖ skapade en oro om demokratins funktion, (var det en sorts statskupp), och flera märkliga händelser runt valet (som valmyndighetens kollaps under valvakan) och även hela valprocessens funktion – utifrån DÖ sett – skapar en helt ofattbar misstro mot hela samhällsetablissemanget. Det är enbart i de politiskt udda informationskällorna (t.ex. Proletären) som man kan läsa om t.ex. de gula västarnas krav på det franska etablissemanget. Man protesterar t.ex. mot Macrons försök att införa en ”svensk modell” av skatteuppbörd, med källskatt som arbetsgivaren skall hantera… Vi är nog mer illa ute i Sverige än vi riktigt inser.

  • Mats Jangdal skriver:

   Sant att DÖ har lämnat svåra skador på vår demokrati. Vi har nämnt det ofta här, men det förtjänar att hållas i minnet. Vi kanske behöver hjälp av en fransk revolution än en gång. Men vem blir vår tids von Fersen?

Kommentarer är stängda.