Sorteringsbestyr

Dagens fundering utgår ifrån påståendet att varje sortering ger upphov till nya förvaringsproblem. Den som sorterat skruvar och muttrar förstår säkert hur påståendet uppstått. Vad som vidare följer av förvaringsproblemet är etikettering och registerhållning.

Nu handlar inte detta om skruvar och muttrar, det handlar om människor och nationer. Den som inte klarar av att hålla en redig tanke i huvudet har naturligtvis ännu svårare att hålla flera tankar samlade. Då kan det vara frestande att förenkla in absurdum. Det är så jag tänker mig att vanligt folk, som inte har något imperium att vinna på globaliseringen, har fåtts att anamma detta övergrepp på individer och stater.

Istället för att minnas att alla människor ska behandlas med samma värdighet, som FNs deklaration om mänskliga rättigheter anger, förenklar man texten till att påstå att alla människor har samma värde. Så som det står i den svenska ”översättningen”. På det viset behövs ingen sortering, alla har ju samma värde. Som om alla enskilda objekt i en blandburk med skruv och mutter vore M8 och dessutom av samma längd och med samma verktygsfattning.

Men så är det ju inte i verkligheten. Vi är en närmast oändlig blandning maskinskruv, träskruv, plåtskruv, spik och sprintar i alla upptänkliga dimensioner. Vi är alla värda samma värdighet och respekt för vår egenart. Men vårt värde kommer av vad vi kan tillföra när vi behövs. En M8x50 är värdelös om du behöver en M4x15 för att skruva ihop en elkontakt så att den fungerar.

Tänk dig nu en förenklad sortering enligt följande. Alla maskinskruvar med metrisk gänga är sorterade och lagda i askar i ett skåp som vi för enkelhets skull kallar för Europa. Askarna har etiketter som Italien, Sverige och Spanien, varje dimension för sig. Lätt att finna och de kompletterar varandra väl. Maskinskruv med tumgänga finns i skåpet kallat Amerika, likaledes sorterat i minst 50 olika askar.

Träskruvar återfinns i skåpet Asien, sorterat i askar efter gänga, spets och skalle. Spik återfinns i skåpet Afrika, likaledes sorterat efter längd, tjocklek, hårdhet och ytbehandling, med mera. Sprintar, nitar och special ligger i sina askar i skåpet vi kallar Oceanien.

Allt är välkänt och behandlas med den värdighet ett välordnat samhälle förtjänar. Men så får någon vettvilling för sig att det är så jobbigt att veta i vilken ask man ska lägga nya tillskott, vi förstör alla askar, öppnar alla skåp på vid gavel och så kallar vi det för en ny världsordning, NWO och globalisering med öppna hjärtan. Detta leder naturligtvis till det som kallas för kaos och är motsatsen till ordning. De enda som tjänar på detta kaos är de som är vana vid och kan hantera och manipulera kaos, tjäna pengar på det. De grupper som är mest kända för det är det globala kapitalet som via  oro på börserna kammar hem stora vinster, samt de kommunistiska pampar som ovanifrån styr och ställer med maktlösa undersåtar.

De vill inte att vi ska se det, men det är detta de vill åstadkomma när de ändrar ordens mening eller byter ut dem mot nyord. Det är detta de vill åstadkomma när de river gränserna. Det är detta de vill åstadkomma när de gör pengarna och ägande värdelöst för vanligt folk.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Sorteringsbestyr

 1. Göran skriver:

  Bra metafor. Naturligtvis är det så att om man vill spekulera på börsen, valutamarknaden eller liknande är det inte ett tillstånd av balans man vill ha. Det ska hända saker så dessa marknader åker upp eller ned.

  Vad gäller aktiemarknaden går aktier ständigt upp över tid. Men är det värdeökning eller är det bara inflation? Ökar antalet produkter som tillverkas och ökar värdet på dessa produkter?

 2. splintved skriver:

  Vem stod egentligen bakom felöversättningen Värdighet till värde ??

  • Mats Jangdal skriver:

   Det är för mig okänt, men gjordes förmodligen tidigt, 40 eller 50-tal.

   • Åke Sundström skriver:

    Vad jag vill minnas är det trixandet av senare datum, skall vi gissa det galna 70-talet, kanske än närmare nutid. Men vem bryr sig om exakt datum, att oskicket fortlever är väl mer relevant – och betecknande för Orwellspråkets dominans, trots att vi påstås leva i en upplyst och demokratisk tid. Vad man måste fråga sig är varför våra språkprofessorer deltar i fördumningen. Utan att skämmas?

    • Göran skriver:

     Varför språkprofessorerna deltat i fördumning? Ja, de är väl dumma helt enkelt. Kan det finnas någon annan förklaring?

     • Åke Sundström skriver:

      Inte dumma, men ohederliga och maktlojala, så även akademiker i många andra discipliner som säkert också är medvetna om skillnaden mellan värde och värdighet och om språkfelets politiska syfte.

      • Göran skriver:

       De behöver inte var dumma i det du skriver men dumma i att inte förstå resultatet.

 3. Åke Sundström skriver:

  Som du vet, Mats, är vi oeniga om skuldbeläggandet av det ”globala kapitalet”. Nog inser du väl att alla problem har sina rötter i politiska beslut som sätter den välståndsoptimerande marknadsekonomin ur spel? Och gör livet enkelt för oligarkerna. De gynnas, förvisso, men har inte skulden. Det blir otydligt också att utöver Soros-gänget bara harangera ”kommunistiska pampar”, såvida du inte tillägger att sådana pampar i vårt land kallar sig liberaler. Vilket jag tror mig veta att du menar, men andra kan missförstå som ett fribrev för borgerliga socialister, typ Reinfeldt och Borg och i än högre grad centerledare Lööf och fyra generationer folkpartister.

  Mer konkret så är det förstås centralbankernas politikersanktionerade gratispengar som skapat både de rikas lättförtjänta vinster, ohållbara skuldbubblor, växande sociala klyftor och det allra mest förkastliga: en framtidsimperalism som skickar notan för dagens överkonsumtion till våra barnbarn. Under aktiv och skamlös medverkan av barnbarnens forna men nu abdikerade språkrör, MP.

  • Mats Jangdal skriver:

   När jag skrev ”öppna hjärtan” tänkte jag att alla, och absolut du skulle förstå att jag inkluderade Reinfeldt.
   Visst har politikerna ansvaret i formell mening. Men flertalet av de stackarna är ju så lättdompterade och lättmanipulerade att man kan ifrågasätta om de har de psykologiska fakulteter som krävs att de straffrättsligt i juridisk mening kan hållas ansvariga för sina gärningar.
   Houston, we have a problem!

   • Åke Sundström skriver:

    Visst förstod jag passagen om Reinfeldt, men min kommentar handlade främst om vad jag tyckte liknade ett skuldbeläggandet av det globala kapitalet. Vid en omläsning ser jag att du faktiskt bara påstår att de finansiella globalisterna är ”vana att hantera och manipulera kaos”.

    Men detta plus talet om att några opreciserade ”vettvillingar” har skapat denna oreda i skruvskåpet kunde tolkas som en antydan om medansvar. Samtidigt som jag tror min minnas att du även tidigare varit lite otydlig om skillnaden mellan gynnande och medansvar.

    Nu vet vi att jag tydligen övertolkade just dessa formuleringar, men noterar att du i ditt senare inpass beskriver politikerna som ”lättdompterade” och så psykiskt sjuka att de inte kan hållas ansvariga för sina gärningar. Antyder inte det att domptörerna finns i kretsen av Soros och hans gelikar? Vilka annars?

    Som jag brukar påpeka bör vi bör vara nog med att skjuta på rätt pianister.

    • Mats Jangdal skriver:

     Du noterade rätt. Jag tycker politikerna uppträder så hjärnslött så man kan undra om de når upp till kraven för att vara fullt tillräkneliga.

    • Mats Jangdal skriver:

     Kan tillägga att domptörer finns det många. Förutom soros-gänget, partistyrelse, media, akademia, näringsliv, lobbyorganisationer, influencers.
     Exakt vilka som påverkar vilka politiker i vilken riktningar svårt att avgöra. Men att det sker kan vi vara övertygade om, för annars skulle inte politikerna bete sig så ”naivt” och rösta så tokigt som de ofta gör.

     • Åke Sundström skriver:

      Men oberoende av vem som påverkar vem så är det våra valda politiker som har ansvaret för hur landet styrs.

      Du medger givetvis att riksdagspartierna har det FORMELLA ansvaret, men tycks mena att det REELLA ansvaret vilar på andra krafter, globalister eller andra manipulatörer.

      Det är den ”ursäkten” som jag inte kan godta. Eftersom den inte bara är osann utan också innebär ett underkännande av grundlagen, som ju stadgar att makten utgår från folket och att regeringen styr landet. INTE Soros och inte heller SVT eller slaskpressen.

      Som du vet anser jag däremot att kunskapseliten, i egenskap maktmissbrukets viktigaste möjliggörare, kan sägas ha ett reellt medansvar.

      • Mats Jangdal skriver:

       Jag får här försöka anlägga det perspektiv Jesu på korset gjorde när han sa: Fader, förlåt dem, ty de veta icke vad de göra!

       Skulden till enfalden är mångfaldig.

      • Stefan Eriksson skriver:

       ”Kunskapseliten” har ju också ”möjliggörare”.
       Också ibland de ”skummaste” filantroper återfinns finansiärer av akademiska hus.
       Grundregeln att ”man biter inte den hand som föder mig”, överskuggar grundlagens intentioner i dylika fall.

  • Jan Andersson skriver:

   Tyvärr har nog inte MP abdikerat, det räcker med ett par veckor kyla nu i februari för att klimathotet skall blossa upp igen.

 4. Rikard skriver:

  Hej.

  Mycket bra skrivet – ett förnämligt pedagogiskt textstycke.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 5. Sten-Arne Persson skriver:

  Det som hände i riksdagen idag när Stefan Löven valdes till Statsminister får väl betecknas som ett gränslöst förakt för både demokratin och svenska folket. Både Stefan Löven och Annie Lööf har varit på Bilderbergergruppens möten och fått order om hur de skulle agera, Annie Lööf är dessutom medlem i Trilaterala kommissionen som är en organisation som vill införa globalismen genom att ta bort landgränserna, med fri rörlighet för all världens befolkning. Ett avtal om fri rörlighet över landgränserna har ju redan godkänts av vår övergångsregering utan att svenska folket blivit informerat före valet om FN:s migationsramverk ”Global Compact for Migration”.

  Svenska folket borde ställa sig frågan om vi skall tillåta någon av alla dessa hemliga globala organisationers medlemmar att ta plats i våra politiskt valda församlingar. Det är inte svenska folket man frågar om Sveriges framtid det är Globalisterna som utser och programerar våra blivande statsministrar. Globalisterna vill inte ha några landsgränser alla folk ock kulturer skall blandas tills fullständigt kaos uppstår. Vill svenska folket verkligen ha öppna gränser och kaos hellre än kontrollerade gränser som vi haft tidigare. Idag har Sverige blivit ett land som vem som helst kan komma till för att plundra oss riskfritt. Redan för länge sedan har den ena lastbilen efter den andra kunnat åka ut ur Sverige fullastad med stöldgods utan att Tullen har fått kontrollera innehållet. Här om dagen hörde jag på radion att vårt rättsväsende inte utreder bedrägerier understigande 5 000 kr (den nya socialhjälpen) för mindre nogräknade individer med andra ord. Helt rätt Mats! Inte är det ordning och reda i Sverige som Stefan Löven tjatat om hur länge som helst. De senaste årens svenska regeringar har ordnat fullständig kaos understödda av Bilderbergerguppens och Trilaterala Kommisionens medlemmar. Inse att utan landsgränser uppstår fullt kaos på samma sätt som om man skulle ta bort fastighetsgränserna i skogen. vem skulle sköta skogen då? Att ta bort gränserna för fastigheter och länder skapar fullständig rättslöshet och kaos. Vill vi stoppa globalismens kaos.

  Kräv nationella kontrollerade gränser mellan våra länder. Se till att identifiera och registrera samtliga utländska medborgare som passerar in i Sverige med uppgift om tidigare hemvist. De som medvetet ljuger om sin härkomst skall utvisas. Inga öppna svängdörrar in till Sverige. Utan sortering och ordning skapas kaos både bland människor med olika kulturer och religioner som hos verkstadsägare med ett osorterat förråd av reservdelar och skruv bult och mutter. När skall den svenska regeringen sortera upp de invandrare man släppt in utan identifikation för att undvika fullständigt kaos? När skall likheten inför svensk lagstiftning återupprättas?

 6. Jan Andersson skriver:

  Jag har starka personliga erfarenheter av att sortera skruv, mutter och spik, som nu fyller nästan ett helt gammalt mappskåp i plåt. Jag vet att om allt detta skulle blandas i en enda röra utan sina märkta förpackningar så skulle jag bara skotta alltsammans i en skottkärra och köra till metallåtervinningen. Anledningen är att det mest är samlarmani att spara alla halva skruvaskar, varje gång jag behöver en skruv till något finns det ändå nästan aldrig en lämplig som passar, i mitt skåp. Samt att det skulle ta bortåt en vecka att sortera upp allt igen i nya märkta behållare till ingen nytta.

  Det låter bekant på något vis…

Kommentarer är stängda.