Svänger det om nu? eller En dag på torget!

I fredags, 15 mars, tog Jan Norlin och jag på oss Klimatsans ponchos för att gå ut på stan i Kristianstad i avsikt att kolla läget och se på skolungdomarnas klimatdemonstration. Vi utgick från järnvägstationen, passerade busscentralen innan vi styrde kosan mot rådhustorget. På vägen lyckades vi dela ut många flygblad och flera mottagare var genuint intresserade av vårt upptåg.

Framme vid torget stannade vi på andra sidan gatan för att iaktta. Direkt kom ett gäng grabbar i nionde klass fram till oss och ville veta vårt budskap. När de förstått det tog de i hand och tackade för att det finns vuxna som säger något annat än det skumma budskap de får höra i skolan. De tog gärna emot både flygblad och knappar. En av grabbarna ville att kompisarna skulle fotografera honom tillsammans med oss. Det är klart vi ställde opp!

Strax efter lösgjorde sig en grupp flickor i åttonde klass från demonstrationen på torget och kom fram till oss. När de hört vårt budskap sa de spontant att vårt var ju bättre än deras och så gjorde de high five med oss! Flickorna tog också emot knappar och flygblad.

Därefter blev vi fotograferade och intervjuade av Kristianstadsbladet. Det reportaget publicerades under lördagen. Där framgår att initiativtagare till demonstrationen och den som höll fart på ramsor och sånger var en Marit Fontana Oscarsson. Hon är med på bild i tidningen, men ser inte ut som en skolelev. En slagning på Hitta.se visar att hon är 54 år gammal. Alltså ännu ett exempel på hur vuxna tar barnen som gisslan för att driva sin egen agenda.

På min bild kan man se att det var många äldre på plats, äldre som verkar ha familjeband till ungdomarna. I KB står det att de var ”ett 70-tal personer, varav flera ungdomar.” Alltså inte ens flertalet ungdomar. Bravo! Det var alltså inte ens unga som demonstrerade, det var vuxna som demonstrerade och de hade släpat dit skolkande ungdomar som alibi. Vilket moraliskt förfall!

Enligt KB var det fler som besökte demonstrationen än som talade med oss. Det är definitivt inte så som jag upplevde det. Under den tid vi var där såg jag ingen gå fram och tala med demonstranterna, samtidigt som flera personer kom fram till oss spontant och vi kontaktade andra som uppmärksamt lyssnade på oss och tog emot faktablad. Den intimare och mer avslappnade situationen på tumanhand tror jag är ett bra koncept för att tränga igenom bruset.

Efter en stund gick vi vidare mot ett annat torg där vi mötte ett gäng gymnasister. De var också intresserade och hade lärt sig ställa flera konkreta frågor och fråga efter källa. Fotosyntesen var dem bekant, även om de inte kunde den utantill. Men de insåg dess betydelse för oss alla. Även dessa ungdomar tog glatt emot faktablad och knappar.

De tyckte det var bra att vi var ute och debatterade, för om de kanske var lite skeptiska så var de trötta på den ensidiga bild de matats med. Jag förklarade  att utan klimatpolitik skulle vi ha många miljarder och ork till förfogande för annan politik. De ville ha exempel på det. Så jag föreslog äganderättsliga frågor, frihetliga. När vi inte behöver begränsa biltrafiken av hänsyn till klimatet kan vi bygga bättre vägar och även höja hastigheterna. Jaa!! ropade ungdomarna då. Som ett slags befrielse från en mental tvångströja.

Efter en runda i staden gick tillbaka mot järnvägsstationen och den som fick mitt sista flygblad var en kvinna i 40-årsåldern som visade sig vara miljökonsult. Hon var lite skeptisk till att vi vilje skilja på klimat och miljö. Men efter lite resonerande accepterade hon att vi inte vill försumma miljön bara för att vi är kritiska till klimatpolitiken. Att miljöpolitiken faktiskt kan bli bättre och effektivare om den slipper oket från klimatpolitiken.

Vid några tillfällen fick jag möjlighet att prata libertariansk politik och även det togs emot med nyfikenhet. Det mest bestående intrycket är dock ungdomarnas nyfikenhet och vilja att veta mer. Så mitt tips till alla vuxna är att läsa på och sedan diskutera detta med de ungdomar man har i närheten. Det finns många infallsvinklar att välja på; äganderätt, barnafödande, nationalekonomi, socialpolitik, invandring, energi, you name it! Det finns ingen samhällssektor som inte påverkas av pengaströmmen till futila klimatprojekt.

Hemkommen igen fick jag tips om två artiklar på SVT nyheter. I den ena har SVT släppt fram Rebecca Weidmo Uvell och i den andra Erik Lundqvist, automationsexpert och Elsa Widding, energiexpert. Till på köpet med många bra länkar. Kors i taket! Med sådana artiklar i SVT börjar man undra, vänder nu? Jag har flera gånger känt att nu kan klimathotshysterin inte bli värre, snart bryter den nacken av sig själv, som man brukar säga om hårda stormar. Den som lever får se, men det kändes som en bra dag.

Gubbar på galej, med skolungdomarnas demonstration i bakgrunden.

De var fler, men vi var bättre. Skolungdomarna var uppenbarligen uppbackade av närmast sörjande vuxna. I övrigt tror jag vi träffade på fler inte redan frälsta när vi rörde oss på stan istället för att stå stilla och se otillgängliga ut. Lokalpressen till höger.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Svänger det om nu? eller En dag på torget!

 1. Rikard skriver:

  Hej.

  Den glädjen du beskriver från ungdomarna är något jag saknar – det var den stora behållningen utöver lönen med att undervisa. Glädjen när de upptäcker att ja, man kan tänka på flera olika sätt på saker och ting, utan att behöva skämmas eller känna sig som en avvikare eller idiot.

  Mental tvångströja är vad skolan ger dem. Jag tror, helt tjejforskat, att de flesta av oss lärare som vill lära barn och ungdomar att tänka rensats ut, eller rensat ut oss själva.

  På orten där jag bor bestod demonstrationen av två tanter med en helgonbild av Greta framför sig. Tänk, när jag själv var skolbarn varnades vi för faran med ledarkulter.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. hellertz skriver:

  Tack ”Gubbar” för att ni orkar ge er ut i vimlet med faktaponchos och informera och inspirera unga och gamla till att kanske söka vidare, fråga i skolan, inspirera till diskussioner, sprida ifrågasättande ringar på vattnet. Detta med faktaponchos, flygblad och knappar är verkligen en toppenidé för att röra om i larmgrytan!

 3. Ivar Andersson skriver:

  Tack Mats och Jan för er insats. Mycket bra att ungdomar är intresserade av alternativa synpunkter på klimathotet och förhoppningsvis vill skaffa sig en egen ståndpunkt.
  Initiativtagare till demonstrationen och den som höll fart på ramsor och sånger var en Marit Fontana Oscarsson säger allt om hur spontan klimathotsdemonstrationen var.

 4. Stefan Eriksson skriver:

  Hmmm. Kan undra jag om de ”äldre” också är anställda som lärare på skolan?
  Nja, det är väl kanske väl konspiratoriskt.

  Men ”barnen” verkar ju väluppfostrade och snälla, huliganerna på skolan har väl hittat på något annat bus den ”lediga” dagen.

 5. Dandersan skriver:

  Miljön är viktig och vi har gjort en hel del för att förbättra den.
  Klimatet är väl också viktigt och det vi gjort för miljön har drabbat klimatet.
  När jag var ung så var städer som London och Los Angeles höljt i ett dis.
  Global Dimming.
  Clean air act har gjort luften renare.
  Global Brightening.
  SMHI mäter soltid sen 1983. Vi har fått 0,8 timmar mer sol per dag i snitt. Det gör skillnad det gör gott!

 6. Sten-Arne Persson skriver:

  Bra jobbat Mats och Jan! Hur många av dessa 91 akademiker med titlar och allt, som skrev sitt namn under debattartikeln i Aftonbladet 2019-03-15, har relevanta kunskaper för att ta en debatt med Dig Mats eller Lars Bern m.fl. som automatiskt, på grund av sin kunnighet på klimatområdet, blir refuserade, som du gett flera exempel på i närtid på din blogg. Här kommer en talande länk till Lars Berns blogg.
  https://anthropocene.live/2019/03/16/etablissemangets-exempellosa-hyckleri/

 7. Gunnar Littmarck skriver:

  Ni gör skillnad och jag hoppas verkligen att det börjar vända.

  Enkla påståenden som att vi lever i en istid och förra mellanistiden var 2,5C varmare under 6000år men ändå ytterligare 2,5C kallare än före denna istid kan för vetgiriga ungdomar att börja fundera.

 8. Pingback: En dag på torget. | Rovdjurspolitik

 9. Samuel af Ugglas skriver:

  Ni är beundransvärda, Mats och Jan. Ni bevisar att man kan hålla sig till vetenskapliga fakta utan ha plundrat befolkningen på miljarder. Det borde svenska folket ta till sig eller spelar kostnader som spenderas med andras pengar ingen roll? Kanske rent av därför ”svenska kronan” har sådan erbarmligt dålig köpkraft?
  Fortfarande lätt att förstå:https://www.youtube.com/watch?v=BB0aFPXr4n4

 10. Stefan Eriksson skriver:

  Ahhhhh skiiiit !!!il
  Jag provade att skicka in en artikel or MT till Fp. Det funkade ej !
  Artikeln handlade om demonstrationen framför ”rådhuset” i fredags i Mariestad.

  En brokig skara av föräldrar med barnvagn och deras föräldrar samlades för att demonstrera sitt stöd för Greta. Inga skolpliktiga syntes på bilderna (förutom en gymnasielärare då), som ondgjorde sig över att eleverna varit en aning ointresserade. 15 personer på bilden.

  ”Det är ju en himla mycket bättre uppslutning i Stockholm för att lyssna till Greta” heter det.

  Då är min reaktion: Är det så att Stockholmare är smartare än lantisar?
  Jag bara undrar?

 11. Stefan Eriksson skriver:

  Prova om det går att se reportaget nu Mats. Jag vet dåligt hur det funkar, men nu kommer artikeln upp när jag klickar på den.
  Eller är det för att servern ”känner igen” min e-post adress?

  • Mats Jangdal skriver:

   Det är nog så att den känner igen din inloggning.
   Men din beskrivning var talande nog.

Kommentarer är stängda.