Le Chateliers princip

Varför nya trender bara är tillfälliga, eller varför en trend inte kan förlängas i det oändliga som en prognos för framtiden. Varje avvikelse från tidigare normalintervall möts med tilltagande motstånd och självkorrigerande, motverkande effekter som gör att utvecklingen inte spårar ur eller rusar.
Det är det där sista, spårar ur eller rusar, som IPCC benämner ”tipping points” och säger att vi närmar oss eller kanske rent av passerat. Men det finns inget som tyder på att det skulle vara så. Tvärtom är tjugohundratalets uppvärmningspaus tecken på att de mekanismer som orsakade den lilla uppvärmningen redan avbrutits eller kompenserats av andra mekanismer.
De som studerat naturen professionellt med observerade data och statistik, säger att det är mycket sällsynt, nästan omöjligt att, finna några tipping points i naturen.
För att ta ett exempel från ett annat område som ibland upplevs extremt, men där tillfälliga extremer inte rusar iväg i tangentens riktning. Tvärtom visar det sig att extremerna är kulmen på något, innan allt återvänder till något slags normalvärde, modevärlden.
Om trenden med platåskor och utsvängda byxben inte brutits, hur höga skor hade vi då promenerat omkring på idag? Hade vi stagat upp byxbenen som i en krinolin eller hade vi låtit utsvängningen falla ihop i volanger? Nej, trenden vände tillbaka till något version av mer praktiska kläder.
Le Chaterliers princip är lite som det omvända mot buffring. Kemiska vätskor kan vara buffrade mot förändringar, det verkar som om även andra förhållanden i naturen lite förenklat kan sägas vara buffrade. Buffring är det motsatta mot tidig trend och därpå följande trendbrott. Buffring uppvisar som bekant ingen ändring alls inledningsvis och endast efter mycket stor påverkan uppstår en trend.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Le Chateliers princip

 1. Dandersan skriver:

  Öknarna blir grönare , haven mer planktonrika.
  På så sätt tas överlöd av CO2 i luften upp.
  Arktis is minskar-vad säger klimathotarna skall hända då?
  Det blir varmare hav!
  Endast kulturarbetare kan höra detta utan att förstå hur fel de har!
  Kulturarbetare och skolkande barn kanske man bör tillägga.
  Naturvetare känner sina flöden och gradienter.

  • Göran skriver:

   När är det överflöd på CO2 i atmosfären eller luften? Jag skulle vilja säga, att just nu har vi ett underskott på CO2.

   Vissa påstår att koldioxiden är jämt fördelad i atmosfären. Vissa säger det inte är så, t.ex. NASA. Hur fördelas koldioxiden i höjd? Intressant fråga då det måste finnas en hel del koldioxid där växterna finns. All koldioxid kan knappast flyta omkring som en glasskiva någons stans i atmosfären på en viss höjd.

   • Mats Jangdal skriver:

    I princip, enligt teorin blandar sig gaser fullständigt när det finns något som rör om, vilket vindarna gör.
    Möjligen kan man tänka sig lite lägre CO2-halt nära växterna och vid kalla hav. På dessa två ställen tas CO2 ur luften, växterna ger dessutom syre tillbaks. För växternas del varierar det hela under dygnet och året.

   • Mats Jangdal skriver:

    Kan tillägga att IPCC verkar anse att det råder jämvikt mellan CO2 i hav respektive atmosfär, medan Gösta Pettersson och Camille Veyres menar att jämvikt inte råder. Det är på grund av ciek jämvikt som utbyte och variationer uppstår.

 2. splintved skriver:

  Fossilt skapad CO2 gentemot naturens CO2 . För att inte tala om CO2 gentemot H2O
  Scam så det stänker om det.

  https://www.youtube.com/watch?v=MSkNIpNWX0k

 3. Ivar Andersson skriver:

  En tipping point som kan inträffa i Sverige är att skatterna blir så höga att statens inkomster minskar. Lönar det sig inte arbeta gör vi något åt oss själva som inte kan beskattas eller så blir vi som Kronblom

Kommentarer är stängda.