Det är lite lustigt, nej det är mycket sorgligt, att besöka sin uppväxtstad som i mitt fall är Luleå. Staden är fullkomligt inpyrd av socialism så det känns inpå skinnet bara man kommer dit, bara genom att titta på hur det ser ut.
När man sedan talar med folk bekräftas aningarna att inget förändrats mentalt, politiskt, ideologiskt sedan 60-talet. Att diskutera sakpolitik med faktaargument går inte. Man får inga svar, bara den andres fördomar, floskler och förolämpningar tillbaka. Socialisternas vanliga debatteknik.
När man för fram ett sakargument, får man jaha, så då du tycker du så, och så, också, samt en fördömande kommentar. Säger man att nej, bara för att jag tycker en sak, behöver jag inte tycka andra saker som du tror följer av detta.
Då får man hela litanian av buzzwords om att man lever i en filterbubbla eller ekokammare, för fram fake news, är faktaresistent, är cynisk, och troligen trumpanhängare med mera. Men den som sa det den var det.
Jag inledde med att skriva att socialismen är inpyrd i stan. Några exempel. På 60-talet hade man en trafikingenjör eller vad han nu hade för titel, Havnesköld hette han i vart fall. Han ville bestämma exakt var alla körde bil och när. När folk valde framkomliga vägar som passade dem, kallade han det för att de tog smitvägar och det var hans jobb att sätta stopp för det.
Resultatet blev återvändsgator, enkelriktat och en gågata på Storgatan, en fram till dess varit en fyrfilig gata med allé i mitten. Sveriges bästa raggarstreeta blev ödelagd. Den var bra för Taxi och Taxis kunder också, eftersom krogarna låg längs Storgatan och bilarna lätt kunde serva kunderna vid alla krogar. Så icke mer. Nu är det mer eller mindre avancerade rundkörningar som gäller.
Idag är det fartgupp på de mest omotiverade ställen. Det är djävulskt gjorda också, för att skada bilar. Ett vanligt fartgupp har en liten ramp upp, en platå och en ramp med. I Luleå har de en ramp upp, kantsten av granit, platå, kantsten av granit och ramp ned. Kantstenen sticker upp en aning över platån som också är högre än på de flesta fartgupp jag sett.
Vid ett tillfälle såg jag en ambulans byggd på en amerikansk pickup, en sådan där ambulans med låda bakom hytten istället för flak. När den körde i den fart som var laglig för gatan så skuttade den över fartguppet så att hjulen lättade från backen. Den kan inte varit långt från en fullständig krasch. Efter passage gjorde ambulansföraren en rejäl halvhalt medan medföljande försökte få allt tillbaks på rätt plats. Vilken tur att de inte hade någon sjukling med sig!
Hur kan de ha sådana fartgupp i ett klimat där de plogar snö åtta månader om året? Hur klarar snöröjningen av dessa farthinder? Jag har sett på flera ställen i landet att det finns fartgupp som inte går att passera med bibehållen säkerhet om man håller för platsen laglig hastighet. Borde det inte vara olagligt att kasta ut dylika farthinder som kräver väsentligt lägre hastighet än vad vägen åsatts? Det är ju rent vägsabotage och dubbelt slöseri med skattepengar att först göra en bra väg och sedan förstöra den.
Socialisterna kräver att allmänheten ska ha obegränsad tillgång till strandmiljö. Därför får privatpersoner normalt inte bygga inom 300 meter från strand. I Luleå byggs stora hyreshus på kajkanter och stränder så att Stadsfjärden snart inte går att se om man inte har tillgång till något av husen. Allmänheten är helt klart utestängd från en attraktiv miljö. Förr kunde man köra bil längs kajen och se fjärden och de fartyg som låg på redden. En dubbelriktad bilgata plus GC-väg närmast stranden hade inte varit fel. Det hade underlättat trafik till och från husen också.
Men sådan är socialismen. Det var sju år sedan sist, men nu har jag nog varit i Luleå för sista gången, om inget absolut nödvändigt kommer på.
En misstanke skulle ju kunna vara den att ”jämlikhetsivern” ger upphov till allehanda väghinder såsom ”bulorna” i farbanan. Landsbygdsbefolkningen har ju en gedigen erfarenhet att hantera ojämna vägar och då bör väl stadsborna i rättvisans namn kunna ha tillgång till denna ynnest.
Sätt de ”ansvariga för förödelsen” längst bak i en buss (alltså bakom den bakre axeln) och låt mig köra en runda med dem såsom vittnen från verkligheten.
Behövs körkort? Tror inte det. Inte i det fallet.
Ju längre norrut man kommer desto större blir bagatellerna…
Jomenvisst, Storforsen i Piteälven är ju imponerande med sydsvenska mått, men en bagatell jämfört med vad som reglerats bort.
Förutom trafiksabotaget med farthinder ska inte trafiksabotaget med att stoppa ”smitvägar” underskattas. De orsakar flaskhalsar där allehanda flödesproblem uppstår. Problem som används till att motivera än mer centraldirigerad trafik, när det i verkligeten är denna centraldirigering och fråntagande av bilisternas fria val och egna ruttplanering som är orsak till flödesproblemen.
Avsiktligt trafiksabotage och aktiv förstörelse skattepengar är vad det är!
Allt enligt Le Corbusiers metod. Har skrivit om det förr, bland annat här. https://www.frihetsportalen.se/2014/11/diskursiva-hierarkier/
Hej.
Farthinder är jättebra! Har bott i en skånsk by, där folk före farthindren byggdes gärna låg i ca 90 till 110 tvärs genom byn; detta på sjuttio-väg (och genom byn var det femtio).
Farthinder är katastrof! Jag har själv suttit i en ambulans i Ystad och hjälpt sjukvårdaren hålla i både patient och bår. I Ystad har man falluckor som utlöses om fordonet åker snabbare än 50. Föraren sade att det inte finns en ambulans på Österlen eller Söderslätt med hela framlyktor just därför. (Han sade en hel del mer om att han velat ha en trafikpolitiker med benbrott i bilen när han passerade farthinder…)
Men väl alla bilar har realtidsuppkopplad färddator som skickar trafikdata till den centrala övervakningsenheten så kan man ta bort farthindren.
I Malmö har en del gator i ett villaområde omvända farthinder: inte gupp, utan diken tvärs över vägen. Man blir sjösjuk.
Du vet hur det är norröver: om socialdemokraterna gör något dåligt är det en olycka i arbetet, inte med flit. Om borgarna gör något är det dåligt med flit. Om inte jag kan ha samma som du skall ingen få ha det alls.
Det svänger dock nu när norrlandskommunerna inte längre kan skicka asylsökande söderut väl statens pengar sinar efter de första två åren. Man har ju haft det som system i mer än tjugo år att man drivit på för hög invandring – staten betalar, och utlänningarna flyttar ner till Stockholm, Göteborg och Malmö.
Det blir nog andra toner där snart, skall du se. Särskilt när de inser att inte en kvadratmeter norr om Östersund ingår i den strategiska försvarsplanen, eller när vattenkraften läggs ner av ’miljöskäl’ (förr eller senare blir underhållet för dyrt för kraftverksägarna och då dumpar man det tillbaka på staten), eller när det blir riktig vargavinter i hela landet, med roterande strömavbrott: det finns hos kraftbolagen en given ordning vad som prioriteras och det gäller även orter och samhällen.
De kan ju inte gå och skylla allt på alla utom det parti som bestämt hela tiden, eller hur?
Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare
Ska minnas det vid besök i Ystad. Har kört bil där både på 70-talet och 80-talet. Då gick det bra om man undvek de trängsta gränderna.
Tror också att den ingrodda socialismen i Norrland står inför en ganska hårdhänt verklighetskorrigering.
Jag jobbade några år på sjuttiotalet åt ett företag som byggde vattenkraftverk. Vart 25:te år monterade man ner vattenturbinen för kontroll, underhåll och renovering. Ofta var det bara att sätta ihop den igen; inga åtgärder behövdes.
När jag åker till ortens återvinningsanläggning 3,6 km hemifrån måste jag passera åtta (8) ställen enkel resa där jag måste sakta ner till 10 km/h för att inte släpkärran ska bli luftburen. Totalt sexton nära stopp på 7,2 km glest trafikerade förortsvägar.
Vägbulor, liksom fartkameror, har ingen effekt på trafiksäkerheten, enkelt förklarat genom att de som behöver hejdas i sin framfart helt enkelt skiter i båda för att det är kul att vara rebell.
Men alla vi andra 98 % som alltid tagit fullt eget ansvar i trafiken skall straffas.
Och hur skall unga läras att ta ansvar när samhället gör det i deras ställe? Där det inte finns någon vägbula, tolkar man det så att det är fritt fram att gasa på? Jag vet att flera unga ser det så.
Och hur mycket mer bränsle gör min bil över med vid sexton nära stopp, i stället för att puttra fram i jämn fart 50 km/h i tolv minuter? Dubbelt med släpkärra, vad det verkar.
Samt att man får tunnelseende vid en vägbula eftersom man måste ha full koll när hjulaxlarna slår i kanten. Berusade har också tunnelseende, vilket i detta fall också passar bra som epitet på de ansvariga och grötmyndigt makthungriga vid kommunens trafikkontor.
Jag flyttar nu till en ort som saknar vägbulor, i stället för att illa fäkta.
Farthinder gillas inte. Syftet är gott men funktionen stör. Som cyklist så får man ibland passera utanför hindren, vilket kanske har irriterat nån eftersom där numera står en stolpe.
Vill man sänka farten är det bättre med indragna kanter som inte kan passeras utan att man svänger. Det skadar inte bilen eller föraren.
Jomenvisst, vänta bara till chaufförernas fackförbund på Skånetrafiken besväras av oframkomlighet så ändrar sig säkert möjligheterna till att ta sig fram på normalt vis. Där finns MAKTEN till förändringar.
Det är nog inte bara i Luleå som det är problem med folk som lever i en socialistisk bubbla eller drömvärld. Jag åker på samma respons som du gör, Mats, oavsett var i landet jag tar upp en diskussion. All fakta är totalt irrelevant.
Socialdemokraterna står nu i valtider med sin skylt om att välfärden inte ska avvecklas utan utvecklas. Inte en enda av dessa valarbetare tycks reagera på att vi varje vecka får veta om minst en kommun som går back med miljoner. Senaste jag såg var Karlshamn som går back 110 miljoner.
Det finns ingen som helst vilja i Sverige att vända på en utvecklingen, förutom några tiotals tusen medborgare.
Inte för att jag vill ha kvar välfärden, för det är det absolut sämsta som har hittats på i Sverige. Den får gärna gå under.