The family that shoots together


— Stays together.

PEW research redovisade i en stor undersökning 2017 att vapen och privat vapenägande har en stor och viktig plats i amerikaners medvetande. Undersökningen visar, kanske något överraskande, att vapenägare och icke vapenägare är ense i de flesta frågeställningar, problem och lösningar som undersökningen frågar om.


Ungefär hälften av de tillfrågade äger minst ett vapen, bor ihop med någon som äger ett vapen eller har bekanta som äger vapen. 72% har avfyrat ett vapen.
Av de som äger ett vapen, äger de flesta mer än ett. Det gäller säkert i Sverige också.


Båda grupperna är rörande ense om vikten av yttrandefrihet, religionsfrihet, rösträtt och rätt till privatliv. Men det skiljer markant på frågan om rätten att äga ett vapen är viktigt för deras personliga känsla av frihet, ganska förståeligt.
Män som äger vapen är något mer benägna än kvinnor som äger vapen att övningsskjuta, gå kurser eller delta i tävlingar.


Den viktigaste anledningen att äga ett vapen uppges vara självförsvar, 67%. Medan jakt, målskjutning och samlande får 38, 30 och 13 % respektive. Där är en stor skillnad mot Sverige där vi nästan inte under några omständigheter får försvara oss med vapen. Så säger också nästan 40% av de amerikanska vapenägarna att det alltid finns ett laddat vapen nära till hands i hemmet.


Både vapenägare och icke vapenägare är ense om att säkerhet är mycket viktigt, men det skiljer lite i syn på hur säkerhet erhålls. De som inte äger vapen anser i betydligt högre utsträckning att vapnen ska förvaras oladdade och inlåsta samt åtskilt från ammunitionen. Vilket vapenägare naturligt nog inte anser är lika viktigt, för då faller ju mycket av användbarheten för självförsvar.


Det skiljer också en del i uppfattning om vilka som ska få ha vapen. Störst samsyn är det för att hålla vapen borta från psykiskt sjuka människor, där båda grupperna instämmer till 89%. I övriga frågor ligger båda grupper typiskt inom 40-60% i frågor som att bära vapen på allmän plats, rätt att bära dolt vapen, rätt för lärare att vara beväpnade, etc. Demokrater tror i högre grad än republikaner på övervakning och register.


I en annan studie, presenterad av Mises Institute, visas att masskjutningar där fyra eller fler människor dödas utgör 0,5% av alla mord i USA. Masskjutningar är alltså egentligen inte problemet. Trots det stora antalet skadade i Las Vegas skjutning 2017 var de endast 0,07% av alla skadade i ”aggravated assaults”, ungefär misshandel med vapen eller tillhygge. Men masskjutningar är mycket “populära” hos media, för då kan man peka ut många som är offer för en enda ond beväpnad person. Alltså är vapen och vapeninnehavare onda, enkel logik.


Problemet är dock främst svarta män som skjuter ihjäl andra svarta män i dispyter av något slag. Denna kategori är vida överrepresenterad alla andra. Ändå tjatar inte amerikanska kriminologer om socioekonomiska faktorer. För det skulle inte förklara varför exempelvis så kallat ”white trash” i trailerparks inte utmärker sig på samma sätt. Nej sådana våldshandlingar som svartas våld mot svarta och troligen vissa av masskjutningarna har snarare att göra med att vissa subkulturer inom det amerikanska samhället är osunda.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på The family that shoots together

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Blotta tanken att jag skall tvingas att överlåta rätten till någon ANNAN att försvara min rätt till mitt eget liv är absurd. Jag fråntages ansvaret för mina handlingar. Det om något har bidragit till att svenska folket blivit mentalt trygghetsskadade. Vad försvarar vi när Löfvens socialistiska revolutionsiver resulterar i strömmar eller floder av blod?

 2. Sten-Arne Persson skriver:

  EN HELT ANNAN SAK. Gårdagens ring P1. En Klimataktivist från Umeå , Per Olof Balkedal fick Inleda gårdagens program med att förklara att 97 % av värdens forskare var överens och att de ynka 3 tre procenten som var klimatskeptiker i princip borde beläggas med yttrandeförbud. Här är telefonnumret till . Ring P1 – 099-510 10. Programledaren lät honom hållas utan större ifrågasättande. Jag vet att Du Mats har ett inlägg om detta falska påstående på din Blogg skicka in detta till Ring P1. Ni som behärskar ämnet ring slussenden är öppen.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  “Att bortskämda liberaler vill att andra ska försvara deras frihet (SvD Debatt 11/8) är inget nytt. Att försvara sitt land är en plikt och för att vi ska kunna ha möjlighet att försvara vårt land behövs värnplikten”. https://www.svd.se/bortskamda-liberaler-har-fel-om-varnplikten
  Citatet hämtat ur SvD, gäller inte enbart folkpartister/liberaler och varför vill de inte försvara landet som går under och deras egna liv?

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Är svenska medborgare så otroligt tilltufsade, nerdragna av socialist propaganda, omgärdade av regler och förordningar att de anser att rätten till LIV inte är värt att försvara?
  Då blir det en enkel uppgift för muslimer att ta över Sverige.
  Det borde vara ett enormt inslag av kommentarer på ”FRIHETSPORTALEN”?

Kommentarer inaktiverade.