Byråkratin är värre än hydran

Tänk dig att du spelar simultanschack mot 450 motståndare ≈ antalet myndigheter i Sverige av idag. Varje gång du tar en pjäs försvinner den endast från det brädet. Men när byråkratin/politikerna tar en pjäs av dig på något bräde, då försvinner motsvarande pjäs för dig på alla de 450 brädena. Dessutom kan politikerna introducera nya bräden och byråkrater som spelar vid dessa bräden när som helst under spelets gång.
Vem tror du vinner, du eller byråkratin?

Detta är den korta exemplifieringen till att nattväktarstaten eller det konstitutionellt kraftigt och tydligt avgränsade uppdraget till politikerna, är en bättre tingens ordning än den obegränsade möjligheten för politiker att expandera byråkratin i det oändliga.

Varför säger jag nu så? Har du inte noterat att det numera i Sverige råder behörighetsraseri? Mycket kommer från EU, där det kallas för kompetens i en fullständigt grotesk orwellsk nyordsförvrängning. Men det förvärras alltid när det kommer till Sverige. Idag krävs kurser som ger intyg på att deltagaren lärt sig allt från att dra ut spik ur bräder utan att klämma sina egna fingrar till hur man klär sig i varselkläder för att på arbetstid få vistas inom vägområdet, med mera.

Allt detta görs för att alla i varje verksamhet ska kunna hålla den egna ryggen fri. Det som på engelska kallas ”cover ass”. Ansvar för allt ska alltid kunna skickas åt något annat håll.
Men det är värre än så. För egendomsrätten urholkas bit för bit, inte bara med stora ingrepp som allemansrätten och lagstiftning om skydd för ditten och datten. Nej även den som äger något måste be byråkratin om lov varje gång man ska använda eller förändra det man äger. För om man inte gör det kan det ju se ut som om byråkratin misskött sitt tillsynsansvar, och så kan vi ju inte ha det.

Alltså måste byråkratin fritt få utfärda föreskrifter så att allt ansvar faller på ägare av olika slag och inget faller på byråkratin. Ett simultanschack där medborgaren spelar mot hela byråkratin samtidigt och byråkratin när som helst har rätten att ändra regelverket, flytta målstolpar och åberopa tolkningsföreträde.

Chris Forsne hade nyligen en artikel på liknande tema. Arbetsgruppen “skitgubbarna” i Landsbygdspartiet har också uppmärksammat byråkratin. Eller den färska rapporten om hur miljöaktivister styr byråkratin.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Byråkratin är värre än hydran

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Nu skall jag knalla iväg och vara miljöbrottsling. Jag tänker plantera i en kolbotten (utan att svänga runt den). De flesta byråkrater som har inflytande på skogsskötsel vet inte vad en kolbotten är, så jag ser chansen att undkomma samhällets raseri över mitt vedervärdiga tilltag.
  Jag tänker i alla fall inte skylla på någon annan.
  Därtill har jag argument för mitt förfarande.

  Och,,, solen skiner!!!!

 2. Tege Tornvall skriver:

  Mycket väl sammanfattat. Utan tjänstemannaansvar följer alla regler in absurdum och dokumenterar allt för att skydda sig mot kritik.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Så här skriver Chris Forne på fullt allvar: Den socialdemokratiska rättsfilosofin bygger på en förutsättning om klokhet, objektivitet och respekt som idag inte har sin tillämpning i praktiken.
  Det kan inte hjälpas, socialisternas behandling av svenska medborgare när man betänker att den avsky och hat man visar svenska folket i Sverige Demokraterna och att Forsne föll för den vidriga socialisten Mitterrand. Lite magstarkt av Forsne även om hon förtjänstfullt avslöjar socialisternas hat mot det svenska folket, har hon någonsin pudlat?
  Vissa döms enligt “Guilt by Association”, andra inte!

  • Mats Jangdal skriver:

   Deras gemensamma son är visst moderat idag, om jag läst rätt.

  • Göran skriver:

   Samuel! Gå in på Youtube och sök på följande: “9.1: Henrik Sundström om Rättvisa DEKONSTRUKTIV KRITIK”.

   Moderaten och juristen Henrik Sundström reder ut hur Socialdemokraterna har förstört det svenska rättssystemet. Kort och gott kan man säga att alla västerländsk civilisationer har en rätt som utgår från individen, men inte i Sverige där rätten utgår från kollektivet staten. I Sverige kallar vi det för folkets intresse. Socialdemokratisk sätt att se på individer, dvs. att Socialdemokraterna står över alla individer.

 4. KPV skriver:

  Kvinnors förhållande med/till MAKTENS män är ett eget kapitel. De rår inte på sig själva. 50% av alla härjedalingar dvs ca 5000 stycken stammar från prosten Wagenius som var Härjedalingarnas “herde” vid ca mitten av 1800-talet.

 5. Thomas Gunnarson skriver:

  Jag lade till detta som kommentar hos Chris Forsnes artikel:

  Först.. Torstens Nothins bok: “Från Branting till Erlander” är så avslöjande..(från 1955). och särskilt omslaget med en röd flagga och en svart.
  och.. som bonde/lantbrukare så borde jag insett (vilket jag gör idag) att jag aldrig skulle blivit, ens försökt, bli lantbrukare, då jag såg lantbrukskooperationens totalitära funktioner under åren som lantarbetare.. men jag var för ung för att förstå.

  Nåväl… jag läste en kväll, sent, på nätet, för något år sedan, ett brev till HD som blev en chock… “Är inte landets högsta jurister läskunniga då man inte inser att en dom här är prejudicerande och skall implementeras i hela den svenska lagboken och inte enbart justera det enskilda fallet”… Chocken var så stor att jag inte ens kopierade av brevet som låg på HDs webbsida… Att HD obstruerar mot den gemensamma makten i Europa för att driva det “kalla inbördeskriget” vidare sedan 1995, vilket inneburit att all svensk byråkrati obstruerar mot allt som vill styra all byråkrati och dess makt, inklusive domstolar och lagstiftare….

  (Lagstiftaren, Morgan, och HD, som ju är själva byråkratins grund – som jag måste lägga till nu… Så den statskupp som Gustav Petrén ansåg var möjlig med förändringarna i samband med enkammarriksdagen – pågår för fullt! Demokratin är bara ett skådespel. Sedan dess.. “Vi har inte ministerstyre”, som Hamilton sade en gång. Vad har vi då? Eller, som en observatör noterade: “Sverige skiljer sig från andra länder då vi har små departement och stora – fristående – myndigheter… I andra länder är departementen styrda av en minister, en ansvarig politiker, och myndigheterna ligger under departementet…”

  Det är hemskt att behöva säga som det är, men vi har en byråkratisk diktatur. Och att ändra på detta – nu när vi blivit en koloni inom EU, är troligen helt omöjligt…. Men först måste vi inse vad som skett – och sker. Sedan får man fundera på åtgärder…)

 6. Niklas skriver:

  Det bästa sättet att beskära samhällets byråkrati torde vara att göra det frivilligt att betala skatter, både beträffande belopp och vad mina eventuella inbetalda skattepengar ska gå till. För då lär inte byråkraterna och politikerna ha råd med att hitta på en massa dumheter på betald arbetstid…

  En total skattenivå på säg 10% vore nog lämpligt nystart för vvårt samhälle.

  • Åke Sundström skriver:

   En överdrift, förstås – men 30 procent vore lätt att klara. Fast det skall vi inte inbilla oss att något förment borgerligt parti har kurage att ställa upp som mål, ens på tio eller tjugo års sikt. Dessa kryptosocialister föredrar att, som i dag, leva i ett kommunistiskt paradis med ett skattetryck på över 90 procent, kanske t o m 100, räknat på ett korrekt underlag, statistiskt och metodologiskt.

   En bidragande orsak kan vara att högavlönade riksdagsmän själva får behålla en större andel av sin lön än en städerska – om vi räknar på skattens andel av inkomsten över existensminimum. Detta är en konsekvens av att vår kloka överhet bestämt att även inkomster som inte går att leva på skall beskattas. Och i stället för att åtminstone höja grundavdraget till att ligga betydligt ÖVER existensminimum väljer en sosseregering på beställning av ett stödparti som falskeligen kallar sig liberalt att sänka skatten för sig själva och andra högavlönade. Allt medan sakkunniga som borde protestera tiger – också de av omsorg om sina egna plånböcker. Känner dårskapen och väljarsveken inga som helst gränser?

   • Niklas skriver:

    Visserligen är 30% skatt långt bättre än dagens situation, men 10% skatt är ännu bättre. Sedan får ju i princip alla kostsamma avdrag slopas också. Å är den platta skatten (inklusive eventuella arbetsgivaravgifter) 10%, så spelar ju ett eventuellt fribelopp mindre roll.

    Tycker mig märkt att om det ena blocket regerar och genomför några reformer, som det andra blocket hårt kritiserar. Så tenderar dessa reformer ofta överleva ett eventuellt regeringsskifte. Se bara på värnskatten, som överlevde Reinfeldts regeringar, eller pensionärsskatten, som överlevde hela förra mandatperioden…

    • Göran skriver:

     Klart det går med 10 % skatt och ännu lägre. Det är bara att börja ta bort en massa onödiga myndigheterna och deras verksamhet och deras bidrag till en massa andra organisationer.

     I Sverige fungerar det på sådant sätt att man först skapar en myndighet där man stoppar in sina kompisar och sedan startar man en massa föreningar som de nya myndigheterna ger pengar till och i dessa föreningar stoppar man in sina kompisar.

     Det är miljarder och åter miljarder som slösas bort på detta sätt.

     Här är några totalt onödiga 113 miljarder:

     46 miljarder satsas på bistånd.
     42 miljarder går till EU.
     Runt 25 miljarder öronmärks för flyktingar och nyanlända.

     • Jan Andersson skriver:

      Cirka en tusenlapp i månaden för alla, kanske tvåtusen för de som jobbar, kanske tretusen för de som tjänar riktiga pengar. Per månad! Vad fan får vi för det? Bara skit tillbaka.

      • Niklas skriver:

       Inte nödvändigtvis, givet att det prioriteras klokt. Men mycket av dagens miljardrullningar måste bort, för att 10% skatt ska fungera. Å sannolikt skulle ett antal frivilligorganisationer få ett uppsving i privata gåvor.

Kommentarer inaktiverade.