Inskränkt pressfrihet?

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind, MP skriver på miljöpartiets hemsida, inte regeringens, angående utökat presstöd:

Att medierna kan granska makthavare och ge människor insyn och information är en förutsättning för en fungerande demokrati. I tider av fake news, inskränkt pressfrihet och med krafter som vill begränsa det fria ordet är satsningar på starka och oberoende medier extra viktigt.

Inskränkt pressfrihet? Det bestämmer väl regeringen via lagstiftning och andra direktiv till landets domstolar? Det måste vara en enkel sak för regeringen att öka pressfriheten, om den verkligen vill det.

Inte heller kan man med bästa vilja i världen kalla de publikationer som är beroende av statliga pengar för sin utgivning, för oberoende.

Varför publiceras ett regeringsmeddelande på en partihemsida? Som när sittande statsminister Olof Palme mördades och inte fick en statsbegravning. Istället fick han en partibegravning i totalitära partiets regi.

Så vilken sorts demokrati är det Lind och regeringen vill rädda med riktade pengar till vissa publikationer?

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Inskränkt pressfrihet?

 1. hellertz skriver:

  Tänkvärt och klokt Mats!
  Att Palme aldrig fick en statsbegravning utan bara en partibegravning kanske är en del i avslöjandet att han aldrig blev mördad utan fördes ut ur landet för att rädda partiets image och låta Palme bli en stupad hjälte? Om nån undrar så rekommenderar jag Claes Hedbergs bok “En oväntad vändning” och/eller Claes föredrag på Youtube om det stora, kanske det största, bedrägeriet i svensk historia (kanske vid sidan av Estoniakatastrofen).

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Varför har svenska folket fråntagits en “oblodig” möjlighet att sparka de politiker och tjänstemän som förråder det svenska folket?
  Så här går det till i civiliserade länder, ursäkta språket men en grundutbildning i språk räcker för att förstå innebörden i budskapet: http://www.srf.ch/news/schweiz/abstimmungen/abstimmungen/abstimmungen-und-wahlen-chur/churer-kuerzen-ihrer-regierung-die-loehne

  • Åke Sundström skriver:

   Med andra ord: Vi behöver en författningsdomstol, ett nödvändigt inslag i en rättsstat och i en reell demokrati. Vilket Sverige absolut inte kan skryta med att vara.

 3. KPV skriver:

  Hellertz! Palme hämtades på Dala airport av Mitterands Mystereplan. Inneboende sedan hos Emma Rothschild. HIV/AIDS behandlad på Pasteurinstitutet.
  Jag tänkte som Du tänkte.

  • Ken skriver:

   KPV,
   Jag är mycket intresserad och skulle uppskatta om du kan sända mig lite referenser (sidor, länkar?) beträffande denna informationen…
   mvh/ Ken
   kido747@yahoo.se

 4. Göran skriver:

  “Att medierna kan granska makthavare och ge människor insyn och information är en förutsättning för en fungerande demokrati. I tider av fake news, inskränkt pressfrihet och med krafter som vill begränsa det fria ordet är satsningar på starka och oberoende medier extra viktigt.”

  Snacka om snömos. Hela texten betyder ingenting. Medierna i Sverige har slutat granskat makthavarna och det skedd för minst 30-40 år sedan. Det sker endast om det finns något personligt agg mot någon makthavare som media vill ha bort. Då handlar det om obefogat köp av godis eller något liknande, men inte om någon gör av med miljoner eller miljarder. Varför ingen djupa analyser av t.ex. Ylva Johansson verk? Har hon gjort någon nytta eller inte, eller bara gjort av med skattemedel utan några resultat?

  Fake News står PK-media för i spaltkilometer med den som förekommer i alternativ media är ganska liten. Man måste även ta hänsyn till spridningen. När DN ljuger når det många, men när Stina ljuger på sin blogg når det inte så många.

  Inskränkt pressfrihet, ja, det kan bara lagstiftarna stå för, eller genom grupptryck på någon enskild person. Drevet mot “Granskning Sverige” skedde från PK-media, SVT och statens smutsiga byk. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap hotar indirekt enskilda frispråkiga personer.

  Om man nu vill satsa på oberoende media såsom “SwebbTV”, hur kommer det då att den median stängs av från Youtube på direkt order från Stefan Löfvens regering?

  Sist. Hur mycket “fake-news-klimat-påståenden” spottar inte Miljöpartiet ur sig?

 5. Sten-Arne Persson skriver:

  Samuel af Ugglas upptäckt av målsättningen att “UTSLÄCKA” ALLEMANSRÄTTEN kan även appliceras på samhället sätt att utsläcka det fria ordet. Det kan ju inte vara speciellt demokratiskt att utsläcka yttrandefriheten och det har uppenbarligen regeringen upptäckt eftersom länken till Kultur- och miljöminister Amanda Lind MP inte längre är nåbar. Bra Mats att du hittade ”grodan” innan regeringen gjorde det.

 6. Jan Andersson skriver:

  Varje dag tror man att botten är nådd och att det nu måste vända till det bättre. Och så läser man Amanda Linds häpnadsväckande bottenlösa uppfattning om presstöd och fake news…

Kommentarer är stängda.