Polis utan språk och körvana

Polisen har i Polistidningen lämnat förhandsinformation om vad en undersökning inom polisutbildningen kommit fram till. Rekryterna, aspiranterna, eleverna, eller vad man nu vill kalla dem, kan för dålig svenska i tal och skrift. Utbildarna tror att det beror på digitaliseringen, som gör att de inte tvingas lära sig eller träna på att skriva med egna ord och formulera fullständiga meningar. De lär ha det gemensamt med fler ur sin generation. -Det är inte Polishögskolans sak att bedriva svenskundervisning, säger en person på skolan.


Vidare kan de inte köra bil ordentligt när de börjar. De har väl ett nytaget körkort, vilket gissningsvis är ett antagningskrav. Men de har haft för dåligt intresse och för få tillfällen att träna bilkörning ordentligt.


Dessutom har det framkommit i andra studier att de skjuter för dåligt och att de är för klena, särskilt kvinnorna. Så man har sänkt kraven.


Skulle KTH släppa ut ingenjörer som inte kan räkna? Än sen om det rasar några broar eller byggnader, de lär sig väl med tiden, på jobbet. Det är ju stor efterfrågan på ingenjörer, så det är viktigt att vi slussar ut så många som möjligt på arbetsmarknaden.
Skulle inte tro det!

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Polis utan språk och körvana

 1. Ivar Andersson skriver:

  Är du säker på att alla ingenjörer från högskolan kan räkna på mer än gymnasienivå? Numera finns många kurser som en tekniker har liten nytta av men stjäl undervisningstid.

  • Mats Jangdal skriver:

   Kanske slarvigt av mig, jag tänkte på civilingenjörer, men det kanske finns andra som får kalla sig ingenjörer. Hör tekniker verkligen dit?
   Civilingenjörsexamen får man inte utan att kunna räkna. Det är jag tämligen säker på.

   • Göran skriver:

    Sverige är byggt på gymnasieingenjörer ; 2-åriga eller 4-åriga. Nu finns inte de utbildningarna kvar längre utan är flyttade till högskolan. Enda anledningen till det är att det ska ge en högre status. Så den 2-åriga utbildningen är idag 5 år; 3 år på gymnasienivå och 2 år på högskolan. Smart sätt att dölja lite arbetslöshet på. Men det är 3 år som inte fyller någon funktion och bara kastar bort pengar för skattebetalarna och för studenten, som förlorar 3 år av inkomster.

   • Ivar Andersson skriver:

    Högskoleingenjörer finns också, 3 års utbildning. Slarvigt av mig att skriva tekniker när jag menar ingenjörer men tänkte på de tekniska kurserna som får ge vika för andra kurser som inte har med teknik att göra.

   • Jan Andersson skriver:

    Är inte den långa kursen nödvändig pga den låga studietakten? På min tiid läste gymnasieingenjören 40-42 lektioner i veckan, aldrig några håltimmar.

Kommentarer är stängda.