Kyla dödar!

Människor dör, sa Greta i FN. Expressen följde den 16 oktober upp med att, kors i taket, släppa in en debattartikel från någon som kan något och som dessutom kan visa att Greta har fel. Detta är i bästa fall ett tecken på att Expressen väter fingret, sätter det i luften och känner att det finns ett drag från andra hållet i klimatfrågan. Men därifrån till att Expressens egna reportrar skulle börja göra riktiga analyser av klimatfrågan, skriva kritiska artiklar, är det långt. Det kommer nog att dröja minst ett år till.

Debattartikelns författare är Bjart Holtsmark, forskare på Norges Statistiska Centralbyrå. Holtsmark redovisar kända siffror på att dödsfallen i väderrelaterade inncidenter världen över snabbt har gått ner från 247 per år, per 1 miljon människor på 1920-talet till 58/miljon per år på 1960-talet och därefter genomsnittligt legat på i storleken ental per miljon invånare, och 2 per miljon invånare och år 2011-2018.

Även inräknat att världens befolkning ökat under tiden, 1925 var vi cirka 2,5 miljarder människor och 2015 7,5 miljarder, har dödsfallen gått ner i absoluta tal. Det vill säga i snitt 617.000 människor omkomna varje år på grund av torka, stormar, orkaner, skogsbränder, kyla, värme och jordskred på 20-talet mot 15.000 i snitt per år hittills på 10-talet. Risken var 41 gånger större på 20-talet!

Siffrorna på dödsfall är de Holtsmark redovisade och kommer från Center for Research on the Epidemiology of Disasters vid Université Catholique de Louvain som noterat sådana siffror sedan år 1900. Befolkningstalen är från en graf på Wikipedia. Även om det är lite felmarignal i dessa siffror är den omöjligen så stor att siffrornas inbördes relation blir missvisande. Nu var 1920-talet lite extremt, men det var så det var. Som Holtsmark skriver, om något är siffrorna från början av perioden sannolikt underrapporterade.

Att kostnaderna för extremväder ökat beror helt och hållet på att vårt välstånd ökat, så att vi har mer saker som kan skadas och gå sönder. Dessutom är människan så dum att hon gärna bygger vid riskabla lägen, vid varma kuster. Tidigare var sådana områden fattiga och utan stora värden, just för att risken var stor för totalskada. Förnuftiga människor höll sig därifrån.

Amerikanska NOAA har registerat orkaner i Atlanten sedan 1950 och i Stilla Havet sedan 1970. Så här ser situationen ut för Atlanten. En liten ökning i antal stormar och orkaner, men mer otydlig bild när det gäller den totala energin ACE. För Stilla havet är någon ökning i antal svår att urskilja.


År 2015 presenterade tidskriften The Lancet en studie gjord av Antonio Gasparrini och ett stort internationellt forskarteam, som redovisade att kyla fortfarande dödar betydligt fler än värme. Det gäller över hela klotet i alla undersökta länder, även de som ligger vid ekvatorn.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 svar på Kyla dödar!

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Konstig enhet där ACE-index redovisas. Förstorar man bilden med stapeldiagramet kan man se att index ”mäts” i knop. Knappast en enhet som direkt kan översättas till energimängd utan en omräkning med flera faktorer.
  Nåja, så länge samma formel används över tid kan ju skillnader påvisas och i denna uppställning fanns ingen värd att redovisa.

  Det kommer i alla fall att nyttjas som belägg för ifrågasättande av metodiken som används i endera syftet. Alarmistiskt eller realistiskt synsätt har samma möjligheter att ”skjuta hål” på denna framställning.

  • Mats Jangdal skriver:

   Ja, det borde också vara en volym- eller viktkomponent som rusar fram i vissa knop.

   • Stefan Eriksson skriver:

    Ja, då kunde rörelseenergin i ”lufthavet” åskådliggöras, då som differenser mellan låg och högtryck kanske?
    Nåja, där är en ”prefix” (tror jag, en tvåa (eller upphöjt till 2) ), och där kanske förklaras vari beteckningen av enheten består ?

    Vilket som visar ju detta stapeldiagram ingen förändring (medianvärde) över tid.

 2. Göran skriver:

  Kostnaden för stormar i absoluta tal kan gå upp, men i jämförelse mot BNP så minskar de.

 3. Göran skriver:

  När jag tittat på sista grafen över döda på grund av kyla eller värme, tycker jag det är särskilt intressant att det dör fler av kyla än av värme i Thailand. I det landet borde klimatalarmisternas förutsägelse slå in vad gäller död av värme.

  För något halvår sedan ville klimatalarmisterna få det till att djur i Thailand inte klarade värmen och en massa hundar dog av värmeslag. Ja, det var sant för en massa idioter till människor importerar hundar till Thailand som inte tål värme så bra såsom Siberian Husky med flera.

 4. KPW skriver:

  Har ni missat far och son Connolly´s föreläsning som visar att ”det finns inga växthusgaser”. Gå i så fall in på Google sök ”Connolly+weatherbaloons”. Med data från miljontals väderballongsonderingar visar de att lapse rate inte är konstant -6,5 grader. Hela klimathotet är världens största bluff. De får er också att förmodligen förstå ideala gaslagen. Pedagogisk fest hela en timme och sex minuter.

  • Mats Jangdal skriver:

   Jag har laddat hem deras PowerPoint, mycket intressant! Kommer att göra något på det.

   • Åke Sundström skriver:

    Bra, för detta on gaslagarna är väl det enda återstående frågetecknet i den del av klimatfrågan som rör de naturvetenskapliga aspekterna. Både Lennart Bengtsson och Gösta Walin verkar (för ovanlighetens skull) vara eniga på denna enda punkt.

  • Göran skriver:

   Jag var på klimatkonferensen i Oslo i helgen och lustigt nog hade jag lite snack med Ronan Connolly, som var en av föreläsarna. Bland annat fick jag veta hur han kom in på klimatet.

   Det var så att han forskade på fiskodling. En del av den forskningen gick ut på att studera olika fiskars habitat för att försöka efterlikna dem så mycket som möjligt i en fiskodling. Så han reste runt i världen. Då slog det honom, var är all denna klimatförändring som alla talar om. Han såg inga spår av den eller det som alla talade om, så han sade till sig själv att han behövde studera det.

   Lustigt nog var det även annan forskare på konferensen som hamnade på klimatet via fiskar. Det var så att Harald Yndestad fick en förfrågan från norsk fiskeindustri om han kunde undersöka hur det kom sig att antalet fiskar hade minskat dramatisk utanför Norges kust. Han fann att det berodde på vattnets temperatur och att temperaturen styrdes av månen. Så, då blev han mer eller mindre klimatforskare och han har gått vidare från månens påverkan till att även studera jordens omloppsbana runt solen, jordens axellutning m.m. Fast resultatet från det kommer nog inte förrän till nästa klimatkonferens.

   Alla föreläsningar kommer upp på nätet. Jag har för mig att det blir via

   https://www.klimarealistene.com/video/

   Där kan ni även finna alla föreläsningar från Mölndal 2018.

   Intressant hemsida i förhållande till detta är:

   http://www.climateclock.no/t

   Det Harald Yndestad föreläste om hittar man under ”Barents Sea Temp 1900-2100”:

   https://www.climateclock.no/2018/11/20/kola/

   Observera att det blir en förutsägelse om framtiden. Det blir kallare.

   • Stefan Eriksson skriver:

    Intressant!, såg Ni till några hysteriker i anslutning till det hela?
    De kanske är upptagna på annat håll, då det ju till stora delar är ett kringresande folkslag.
    Norska myndigheter föreslår ett stopp för landbaserad vindkraft, tyckte jag mig höra i media i veckan. Med anledning av folks ovilja att tillåta dessa anläggningar i Norsk natur.
    Rakryggat förslag enligt mig.

    • Göran skriver:

     Nej vi såg inga hysteriska människor men denna konferens har inte gjort så mycket väsen av sig. Knappt att jag själv visste att den existerade.

     Däremot var det några jourlister med som uppmärksammade något om konferensen på facebook så de hade fått tag i marknadschefen Fredrik Münster (har för mig att han heter så) på facebook för Norden och han hade sagt något i stil med att det inte var bra att vilseledande uppgifter spreds på facebook.

     Så om man laddar ned data från en myndighet och gör en graf av den data och sedan publicerar den, då sprider man vilseledande uppgifter. Inser inte sådana människor som denna marknadschef hur dumt det låter?

   • Mats Jangdal skriver:

    Facebook blir allt mer enemy of the people.

 5. KPW skriver:

  Lägg också märke till förvisningen av strålningsvärmeöverföring (som är det enda IPCC befattar sig med) till klungan och idén om en ny sorts ”fasövergångar” genom entalpisk polymerisation/oligomerbildning i de övre luftlagren. Connollys är ju lysande pedagoger och IPCCär en klunga idioter som bara hanterar två saker av tusentals (värmeöverföring genom strålning och yllekoftan CO2″) i avsikt att skrämma vettet ur alla planetens Gretor. Arrhenius hade fel och Knut Ångström (ännu en son) hade rätt. UN/IPCC är bara än en gång ohederlig poltisk snake-oil.

  • Stefan Eriksson skriver:

   ”Fasövergångar genom entalpisk polymerisation/oligomerbildning” ??
   Är det en medveten strategi att använda sig av en sådant ”ovanligt” språkbruk som medel för att hemlighålla vad vederbörande yrar om?
   För det är väl IPCCs ordval som Ni återger här ovan?

   Jag blir lite rädd när jag möts av argument jag inte förstår, då jag inte klarar av att bemöta dessa. Det är väl idén med det hela.

Kommentarer är stängda.