Bocken till trädgårdsmästare

Regeringen har tillsatt Sven Hunhammar att utreda fossilbränslenas framtid. Det är en del av den nyligen presenterade klimatplanen. Hunhammar har ett förflutet i Naturskyddsföreningen, men har även doktorerat i naturresurshushållning och jobbat på Stockholm Environment Institute. Han är alltså en högutbildad aktivist och har som sådan fått anställning på Trafikverket, varifrån han nu hämtas till en regeringsutredning.


Att han kommer att finna på mängder av sätt att minska och förbjuda fossila bränslen tvivlar jag inte på, det är ju det som är hans grej. Men att han kan göra det med sans och förstånd om hur Sveriges transportsektor ska kunna överleva och leverera nytta till enskilda, medborgare, företag och samhället i stort, det hyser jag starka tvivel om.


I uppdraget ingår att:

  • analysera förutsättningarna för att införa ett nationellt förbud mot försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar och hur fordon som drivs på förnybara drivmedel eller som är elhybrider ska kunna undantas från ett sådant förbud.
  • analysera hur ett EU-förbud mot försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar och en utfasning av fossila drivmedel i EU kan åstadkommas.
  • lämna nödvändiga författningsförslag, dock inte inom skatteområdet där endast åtgärder får analyseras och konsekvensanalyser utföras.
  • föreslå ett årtal för när fossila drivmedel ska vara utfasade i Sverige och vilka åtgärder som behövs för att det ska kunna ske på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt.


Redovisning senast 1 februari 2021. Det vill säga att i värsta fall hinner regering och riksdag besluta något dumt innan vi får rösta 2022.

Nu tar jag lite julledigt, men håller koll på kommentarerna. God Jul till er alla!

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Bocken till trädgårdsmästare

  1. Göran skriver:

    ”…kunna ske på ett så kostnadseffektivt sätt…”

    Rolig formulering eftersom det inte finns något kostnadseffektivt sätt.

    Jag gissar att det kommer att bli högkonjunktur för bilverkstäder att hålla liv i en fossilbil så länge som möjligt. En intressant fråga. Får du ha en gammal fossilbil och importera en fossilmotor?

    Kanske det kan vara en lönsam affär att idag köpa fossilmotorer och lägga på lager för att sälja längre fram till en god förtjänst.

    Å andra sidan kontrar säkert staten med höga skatter på fossilmotorer.

    Det ska bli intressant att se hur fordonsmarknaden ska utveckla sig med tanka på hur dyra elbilar är och deras låga andrahandsvärde.

    • Jan Andersson skriver:

      Man kanske skall företa sin sista flygresa till Kuba och lära sig hur man håller liv i sjuttio år gamla bilar? Kuba ligger många år före Sverige i paradgrenen kräftgång.

    • Rikard skriver:

      Hej.

      Du måste läsa kostnadseffektivt på politiska, inte normal svenska.

      Det betyder precis vad det står, men på politiska (MP-dialekt) är det statens intäkter och kostnader som avses, inte dina och mina.

      Jag skriver i lätt sarkastisk ton, men menar allvar: det handlar om hur detta skall genomföras utan att minska statskassans intäkter och möjligheter till beskattning samt begränsning av tillgång till alternativ och undantag.

      När det gäller det juridiska stöter man på patrull på samma vis som med material för bomber eller magasin, eller t o m enklare eldvapen: import av delar. Om detta också förbjuds måste en kontroll- och tillståndsapparat byggas upp, till kostnad. När denna fallerar i att stävja kriminellas bruk (till kostnad) blir effekten en åtstramning av legala områden, till kostnad. Att den kostnadseffektiva lösningen, både på svenska och politiska är att avlägsna kriminella är en insikt som är politiskt omöjlig; de är ju offer för omständigheter.

      Märkligt nog är normala människor, som grannen som just körde förbi med sin hjullastare försedd med snöplog, inte offer för omständigheter.

      Undrar hur man kommer att göra med bio-diesel? Sådan kan tillverkas med ganska enkla medel. Eller gengas. En kul gubbe nere på byn pratar om att bygga ett aggregat för att testa. Får se om det blir mer än snack. Från svenska wikipedia hämtar jag följande:

      ”Vesa Mikkonen har noggrant undersökt gengas som bränsle för bilar i sin bok ”Wood gas for mobile applications”. Under praktiska erfarenheter har 1000 kg ved ersatt 385 liter motorbensin under normalt dagligt bruk med samma omodifierade bil. Det här betyder att energikravet för en vedgasbil blir 1,54 x högre jämfört med samma bil körd på bensin, men ingen bränslebearbetning behövs.”

      Det borde vara politikerpartiets mardröm. En motor som kan tankas var som helst i landet, och som kan byggas, servas och lagas i varenda by från Smygehuk till Treriksröset, där varenda skogsägare kan sälja bränsle – till och med självplock.

      Med moderna filter för avgasrening borde den delen inte vara något problem.

      God (H)Jul,
      Rikard, fd lärare

      • Mats Jangdal skriver:

        Det var en man i Ölme eller Väse, mellan Karlstad och Kristinehamn som byggde en egen gengaskonvertering på 90-talet, om jag minns rätt.
        Finns väl två risker, explosion och förgiftning.

  2. Dandersan skriver:

    Per och Paul hette ett tvillingpar som skulle sköta klaffbron, (vid Falsterbo kanal?).
    Per som gillade bilar ville hela tiden ha bron fälld och Paul som gillade båtar ville hela tiden ha den öppen. Det gick sådär! Fast det var en saga och till slut gick allting bra, jag har glömt hur!

    God Jul!

    • Mats Jangdal skriver:

      Ja, krävs bara ett par sekunders eftertanke av någon med kunskap om transporter för att inse detta. För en idealistisk politiker med ideologiskt hat mot vägtrafik är det omöjligt.

    • Samuel af Ugglas skriver:

      Har inte hunnit igenom hela artikeln men sammanfattningsvis vill socialisterna dra ett par extra varv på tumskruvarna för total LIVSMEDELSRANSONERING!
      Mycket effektivt så här i ”juletid” när man vet att t stackars utplundrade svenskar kan gråta tillsammans över utsikterna till reducerad julmat och skylla allt på ”landsbygdsbefolkningen” förutom då transportsektorn förstås.

  3. Lars Mellblom skriver:

    ”Men att han kan göra det med sans och förstånd om hur Sveriges transportsektor ska kunna överleva och leverera nytta till enskilda, medborgare, företag och samhället i stort, det hyser jag starka tvivel om.”

    Kanske gör vi samma fel som i frågan om koldioxidens betydelse för klimatet, d.v.s att vi skäller vid fel träd genom att ta för givet att de ledande personer som vill få bort CO² och fossilbränsle, tror att dagens samhälle ändå kommer att fungera. Om vi istället tänker oss att målet är att skapa ett sådant kaos och elände att tiden blir mogen för att införa ett diktatoriskt plansamhälle, blir de olika stolliga åtgärderna motiverade med klimat och miljö helt logiska.

  4. Göran skriver:

    Om vi nu ska vara rädda för en rysk invasion, så behöver ryssen bara vänta tills Sverige är fossilfritt, skicka in hundra man som slår ut eldistributionen. Efter en vecka får Sverige ge sig då befolkningen har börjat svälta, medan ryssen rundar allt och alla i sina fossilfordon.

  5. Jan Andersson skriver:

    Ja, God Jul och Gott Nytt År till alla som äger en grävlastare, skotare, skördare, kranbil, lastmaskin, frontlastare, traktor, bandgrävmaskin, bandschaktare, redskapsbärare, hjulgrävare, dumper, hjulgrävmaskin, hjullastare, lastväxlare, lastmaskin, bärgningsbil, redskapsbärare, kompaktlastare, plogbil, åkgräsklippare, skåpbil, terränglastbil, bandvagn, dragare, sopmaskin, pickup, gaffeltruck, såmaskin, skördetröska, distributionsbil, vägvält, snöskoter, jordfräs, markvibrator, pistmaskin.

    Ni kan ju använda mellandagarna till att fundera på vad ni ska göra istället när maskinerna saknar bränsle.

    • Stefan Eriksson skriver:

      Det öppnar ju för helt ”nygamla” affärsområden, som i regel alltid uppstår när ”krisläge” råder. Jag tänker närmast då på ”privatimport” förslagsvis av diesel från Ryssland.
      Den är säkert lite mer ”kräm” i, så gamla motorer kommer att hålla längre, ha bättre verkningsgrad, och till och med lukta som en diesel ska.

      Salupriset lär knappast bli högre, då vi utgår från att staten ägnar sig åt att beskatta elbilar, sen när ”länsman” vill ta en titt på din klenod, så blir det som sig brukar;
      Vem är mest rädd om sitt fordon?, Ni eller länsman?

      ”Stjärnan lyser i det blå,, God Jul, Mats o alla andra.

      • Göran skriver:

        Ja, det sägs att det är lägre energi i dieseln i Sverige än i övriga Europa.

        • Stefan Eriksson skriver:

          Jag kör en del i Tyskland mellan varven, och kan bara konstatera att i regel finns ett par olika alternativ av diesel vid pump att välja på. Premium eller sekunda.
          I Sverige säljs diesel utan någon som helst innehållsdeklaration,
          vilket är uppseendeväckande när det gäller en så pass stor varugrupp.
          Jag förstår att det finns ”åkare” från utlandet som undviker att tanka i Sverige, då här råder rena vilda västern när det gäller kvaliteten på bränslet.

          Diesel bör och borde vara varumärkesskyddat.
          Det skulle vara krav på en ”varudeklaration” så att vi kan undvika det som kallas för diesel, men i själva verket är någonting annat, typ RME, och annan vegetabilisk skit.

Kommentarer är stängda.