Värna våra pensioner från gröna fonder!

Dagens gästskribent är Sture Åström, Klimatsans

Pensionsfonderna skall vi vara riktigt rädda om. De skall givetvis placera pengarna så att största möjliga säkra avkastning erhålles. Nu kräver klimatalarmister att politikerna skall tvinga fonderna att sälja ut sina aktier för kol och olja och istället placera pengarna i ”förnybar” energi.

Det senaste året har aktier i kolgruvor varit mycket lönande, eftersom Kina, Indien och nästan alla U-länder startar 3 – 5 nya kolkraftverk varje vecka och planerar att fortsätta så till 2030. Placeringar i vindkraft har varit ruinerande, vilket många kommuner erfarit, då de vindkraftverk deras politiker satsat i har dragit stora förluster, trots subventioner i form av elcertifikat.

Detta gäller i många länder. I föregångslandet Tyskland med Europas största satsningar på vind- och solel har utsläppen inte minskat nämnvärt, eftersom man avvecklat kärnkraft, som måst ersättas med kolkraft, när det inte blåser. Det händer mest varje vecka. Både i september och november levererade alla möllor på havet både öster och väster om Danmark precis NOLL MegaWatt en hel timme.

Sedan i fjol har antalet nya möllor i Tyskland minskat med 85 procent. Alla tillverkare avskedar folk, en av de tre största har inställt betalningarna och en annan har gjort konkurs. Det är i sådana företag alarmisterna tycker vi skulle ha pensionspengarna.

Inga politiker är farligare för medborgaren än domedagsprofeter med ambitionen att ”Rädda Världen”.

Domedagsprofeter har ALLTID haft fel. Det gäller även klimatalarmister!

Sture Åström
Nätverket KLIMATSANS

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Värna våra pensioner från gröna fonder!

 1. Jan Andersson skriver:

  I Värmland finns ett gammalt talesätt som tydligen fortfarande gäller:

  ”Det är ingen ide att säga emot en dum en, det gör han snart själv om han får hållas.”

 2. Dandersan skriver:

  Aldrig säga alltid!
  Bilden ovan visar en fallen kulturrest 😉
  Pensionspengar bör verka i verkligheten där hållbarhet är viktig.
  Satsa på de energislag som har visat på lång hållbarhet-kärnkraftverken.

  Fö så hörde jag kritik mot att pensionspengar placeras i ETF papper. De får därmed ingen rätt att på bolagen eftersom de äger via ett papper. Gissar att ETF kommer att bli nästa härdsmälta!

  • Åke Sundström skriver:

   Du bekräftar Jans värmländska talesätt, om att dumheten avslöjar sig själv. Om du är oförmögen att vederlägga mina påståenden om den svenska kärnkraftsatsningen som efterkrigstidens värsta felinvestering, skulle jag nog i dina kläder tala tyst om dess ”hållbarhet”. Men välkommen att göra ett nytt försök.

  • Mats Jangdal skriver:

   Vad är ETF-papper?

 3. Stefan Eriksson skriver:

  Tyskland ja,,,, där är mycket ”väsen” om avsaknaden av plats för fågelkvarnarna. Industriministern
  Altmeier förseslog att vindkraft ej skulle kunna etableras närmare än 1000 m. från närmaste bebyggelse (bostäder). Det blev ett j-kla liv.
  Konstigt tycker jag, då i flera delstater har ”formeln” 10 ggr. höjden varit praxis.
  Då räknar jag på de nya verken (3,45 MW) men en total bygghöjd på 240-250 m.

  Då blir ju avståndet 2500 m.

  • Göran skriver:

   För att få rätt avstånd måste man göra ljudmätningar. Med den lilla forskning som finns med ljudmätning är rekommenderat avstånd minst 3.000 meter och helst 5.000 meter. Detta gäller för människors hälsa, men de struntar fullständigt i djurs hälsa.

   • Ove Björklund skriver:

    Den tyska specialistläkarorganisationen, Ärzte für Immissionsschutz, anger 60 dBZ som hälsogräns eller 10 km från ett enda verk, De har i ett Öppet brev till regeringen varnat för infraljud. Undersökning av medicinaren Stephen Kaula visar att stora grupper lider av sömnstörning, som leder till irritation och sjukdomssymptom.
    Allt fler inser bluffen med mörkläggningen av infraljudens och markvibrationernas ackumulerade effekter på folkhälsa (sjukvårdssystem), uppväxtmiljö, klimat, ekosystem, biodiversitet och den nationella skogsnäringen. Sverige saknar ett nationellt strategiskt program för vindkraft i enlighet med unionsrätt och Miljöbalken.
    De kraftiga ohörbara luftstötarna < 3 Hz, komprimerar kroppsorganen som styvnar. Studier tyder på depressiva och patologiska effekter vid långtidspåverkan.
    – Kasprzak C. et al. Dämpad aktivitet i hjärnan och andningscentrum efter 20 min exponering av ljud som inspelats från ett vindkraftverk på 750 m.
    – Vahl C-F. Försämrad hjärtmuskelkapacitet, 20 %. ”Ljudet slår som en hammare”.
    – Alves-Pereira M. Patologiska förändringar i hjärtsäck, lungor, hjärna och blodkärl.
    https://livestream.com/itmsstudio/events/8781285
    – Eric Zou. Samkörning av offentliga databaser i USA, visade signifikanta samband mellan självmord och vindkraftsetablering (10-25 km), i synnerhet för äldre individer i vindriktningen.

    Finska mätningar visar ackumulerade bullermattor över 30 % av landets yta. Regeringens tillstånd för Markbygdens 1101 verk 8 km från Piteå är ett okontrollerat medicinskt experiment. Första etappen kontrolleras av ett kinesiskt kärnkraftbolag.

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Varför låter sig svenska folket bli lurade i fällan som socialister gillrar var gång?
  Måste Sverige styras av lögner och humbug, det har nämligen inte alltid varit så,
  eller hur Sture med flera? Du är en fantastisk ungdom i ditt sinne! Kristallklart.

  • Göran skriver:

   Om 99 % av befolkningen är socialister, så lär de inte märka att de blir lurade.

  • Åke Sundström skriver:

   Därför att vi har fyra förment borgerliga partier som inte tror på sin egen liberalkonservativa ideologi och i stället – med Reinfeldt i spetsen – valt att till 95 procent acceptera samma agenda som S, V och MP. Vänsterpolitik! Så visst har socialister gillrat fällan, men inte vänstern själv utan hela 7-klövern.

   Och vad har då väljarna haft för chans att ge röst åt sina anti-socialistiska övertygelser? Utöver att proteströsta på SD och därmed – i varje fall kortsiktigt – befästa den socialdemokratiska hegemonin?

   Det är inte helt okomplicerat, Samuel, att använda ett språkbruk som alla på denna blogg lärt sig leva med, men som tillfälliga besökare kan vilseledas av. Signaturen Göran anspelar i sin kommentar på samma retorik, men han förmår inte skilja mellan vad 99 procent av medborgarna tycker och vilket slags politik de förenade partiapparaterna bedriver.

 5. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Glencore’s CEO Glasenberg believes in long term future for coal
  06 December 2019

  Glasenberg said on a conference call this week the company had no plans to quit the coal business despite agreeing to keep its coal production at 150 million tonnes a year to satisfy climate-focused opinons.

  We believe coal has a future and will be required for the base load energy in the world going forward.

  The working theory at Glencore, which is home to arguably the savviest marketing operation in the global commodities business, is that by 2030, the energy needs of emerging Asia and the Middle East will add about 160 million tonnes to seaborne thermal coal demand, and that from the early years of the next decade that market will be undersupplied.

  Glasenberg estimated that 38 per cent of the world’s electricity is generated from coal. By 2030 that share will fall to maybe 29 per cent. But because energy demand overall is growing, the volume of coal needed to meet demand will grow from 3.5 billion tonnes now to something more than 3.6 billion tonnes in 2030.

  P.S. Den engelsk-schweiziska bolaget Glencore International plc är en av världens största råvaruhandels- och gruvbolag.

  Mvh,

  • Åke Sundström skriver:

   Självklart! Kolet och andra fossila bränslen är för överskådlig framtid världens viktigaste energikällor – så ovanligt att någon talar klartext om den saken. Vindkraften är en modefluga och atomkraften kan aldrig slå ut fossilenergin, men i bästa fall överleva i dess skugga.

   Men dra då också den logiska slutsatsen av Glencores uttalande: att kärnkraften inte platsar i Sveriges optimala energibalans, inte heller uranutvinning. Hellre då – om 20 år – ett modernt och högrenat kolkraftverk vid smålandskusten eller en elkabelförbindelse med Polen.

  • Mats Jangdal skriver:

   Polen fick just undantag i EUs klimatpolicy.

   • Åke Sundström skriver:

    En hoppingivande nyhet. Det europeiska fuskbygget krackelerar! Betecknande nog är det gamla östblocket vi har att tacka för sådana små framsteg.

Kommentarer är stängda.