Coronatsunamin

Klimatbluffen har fått folk att bli oroliga för allt. Nu får det genomslag även i coronadebatten. Irrationella, uppskrämda, livrädda människor som låter sig skrämmas till att begära att fråntas alla friheter och rättigheter. Vem ligger bakom detta då?


För att besvara det måste man bena ut vad detta är. Är detta ångest generellt i samhället? Är det ångest kopplad till klimatet? Ångest kopplad till viruspandemin? Ångest kopplade till de ekonomiska följderna av något av ovanstående? Ångest kopplad till de sociala följderna av ovanstående?


Som det verkar är allt sammanblandat och både i vardagen och på sociala medier talar människor förbi varandra och missförstånd uppstår. Till dessa missförstånd kan kopplas informationsbrist, informationsöverflöd, desinformation och misstolkning av information. Det hela är en väldigt giftig brygd för öppna demokratier. För diktaturer verkar det inte spela någon roll. I Nordkorea, Iran, Saudiarabien, Kina och Kuba gör man som man blir tillsagd, annars!


I västvärlden har man (media enbart?) lyckats skrämma upp befolkningen så att de skriker efter totalitära åtgärder mot viruset och den egna ångesten, mest ångesten. Givetvis finns det ledare som är redo att leverera detta. I Nya Zeeland, som styrs av labour och PM Jacinda Ardern långt ut på vänsterkanten har man stängt ned hela landet i hel månad. Allt utom det som bedöms som absolut nödvändigt. Man har redan från början lovat både polis och militär på gatorna. De tror att de kan hålla på så i 400 dagar, i det land som innan corona klassades som världens tredje friaste land, som i hög grad är beroende av sin turistnäring!


Förre labourledaren i UK, Gordon Brown är redo att gå samma väg, fast längre. Han föreslår en världsregering för att kontrollera allt. EU säger sig manade och redo att ta över centrala funktioner för att rädda Europa. Fast förmågan till samordning verkar vara skral. I Sverige ropar alla riksdagspartier och deras sympatisörer efter hårdare tag. Nu avslöjas obönhörligt och groteskt att ingen reell opposition finns i Sverige. M, KD och SD ropar alla på kraftfulla åtgärder. Omsorgen om företag, samhällsstruktur, liv och framtid finns inte där heller.


Nu har det avslöjats att tidig information från Kina varit felaktig, kanske medvetet falsk. De siffror om en dödlighet på fyra procent eller mer av de smittade, som förekommit, ska egentligen vara 1,4 % eller lägre. Men paniken i väst baseras på de initialt höga siffrorna. När väst stänger ner allt och kanske åsamkar sin industri och samhällsstruktur under överskådlig tid irreparabla skador, då skrattar Xi Jinping hela vägen till banken.


Vad som måste hända i väst är att modiga och förståndiga politiker vågar säga ifrån mot medias ångestdrivande skräckbeskrivningar, visa med siffror för folket att det är långt ifrån så farligt som domedagsprofeterna siar. Ja, som Donald Trump ungefär! Hade Winston Churchill levt och varit britternas ledare hade han förväntat sig att varje man och kvinna gör sin plikt, i vetskap att inget finns att frukta utom fruktan själv. Så förverkligar man sin stoltaste stund!

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

36 svar på Coronatsunamin

  1. Jan Andersson skriver:

    Faran med alla politiker som vidtar ”åtgärder” är att enkla människor förväntar sig att allt kommer att ordna sig och att de som vanligt inte behöver tänka själva. Fel, vi är alla utlämnade åt vår egen självbevarelsedrift. Det som saknas är handfasta råd om hygien. I stället får man läsa om läget på andra sidan jordklotet, vilket är majestätiskt ointressant just nu.

  2. Jan Suhr skriver:

    När Svininfluensan härjade var man inte lika drastisk i åtgärder, den spred sig kanske inte lika snabbt med den drabbade samma grupper som Corona.

    Jag har funderat på om det är klimatångestens tankebanor som slagit till nu. Vi besitter något undermedvetet ”Vi måste agera kraftfullt nu” som leder till en rad irrationella beslut där man i brådskan inte gör någon konsekvensanalys alls. Nu har världen drabbats av Coronapanik och panikens konsekvenser kommer att ge långt större problem för oss än att ett stort antal människor dör. Kom ihåg att vi alla ska en dag dö, frågan är bara hur. I slutändan kommer troligen fler att ha dött av de ekonomiska konsekvenserna än av själva viruset. Och detta kommer att ge oss en misär som ingen kan föreställa sig. Allt på grund av förhastade politiska beslut.

    Har vi någon som kan vända detta innan det är försent? Tyvärr blev vår ljusa framtid väldigt snabbt mycket mörk…

  3. Stefan Eriksson skriver:

    Sedan dess propagandan för klimatets bedrövliga tillstånd startade och vad vi förväntas göra för uppoffringar för att på något sätt hantera denna förmenta katastrof, har statistiker (också officiella sådana) degraderats till en del i propagandaapparaten.
    Förhållandet fortsätter nu på den linjen. Med statistik kan du vara hur kreativ som helst, beroende på hur just det enskilda tillkännagivandet rubriksätts.
    Det går helt enkelt inte längre att fullt ut sätta sin tilltro till statistiska presentationer, då dessa gjorts till del av det massiva påtryckarmedlet. (vi får väl tacka klimathysterikerna för det!)

    Till sist lite mer statistik ( om än i enkel utformning).
    Citat av Tysk immunolog ( som jag tyvärr missade vad han hette):

    ”Det är ett betydande antal som avlider MED Corona i kroppen, färre då som avlider AV corona”.

    Jag tror det stämmer väl, till skillnad mot mycket officiell statistik.

    • Niklas skriver:

      Är det inte så enkelt att alla döda, som råkar ha Corona i sig vid dödstillfället, räknas som döda av Corona i den officiella statistiken?

      • Stefan Eriksson skriver:

        Jag befarar att det är så enkelt, och det bevisar hur tillförlitlig statistik kan vara. Lögn…… förbannad lögn……… och statistik.

      • Mats Jangdal skriver:

        Nej, om de inte står under behandling för corona finns det ingen anledning till det. Till exempel en symtomfri person som krockar med bilen och avlider.

  4. Dandersan skriver:

    Den Svenska linjen är dock mindre inskränkande än andra länders. Det gör den mer uthållig.

  5. Samuel af Ugglas skriver:

    Den dagen vår högt aktade ”försteminister” förklarar för svenska folket att ” kinesiska lungpesten” (coronaviruset) är överstånden, kan vi lita på det budskapet, när det kommer och framför allt om det kommer?
    Kan vi få listade alla friheter socialisten fråntagit oss under tiden ovanpå allt annat elände de ställt till med.

  6. Samuel af Ugglas skriver:

    Maffia bossarna i Italien blir gröna av avund:
    SVERIGE ”En bärande del i de stödpaket som regeringen och dess stödpartier hittills rullat ut är korttidspermitteringarna som ger företag möjlighet att permittera anställda istället för att varsla, och staten tar en del av kostnaden. Men utan kollektivavtal begränsas företagens möjligheter att anpassa permitteringarna”, något som Breakit skrev om först.
    Vad gömmer det sig då inte i det så kallade ”samhällskontraktet” pytsat ut under ca 88 års tid?
    Allt kör i Ulf Kristersson m.fl. anda!

  7. Göran skriver:

    Politiker hit och dit. Det största felet alla gör är att förlita sig på politiker och det politiska systemet. Vad kan de göra för er? Ingenting. De sätter bara käppar i hjulet, speciellt i Sverige.

    Ett annat fel de flesta gör är att förlita sig på att leva hela sina liv i Sverige, bara vara bundet till Sverige och bara vara medborgare i Sverige. Detta är ett smörgåsbord för politikerna och andra maktkurumperade människor.

    Om vi alla hade fler alternativ att välja bland, då skulle varje system tvingas att konkurrera med varandra om att få de bästa medborgarna. Det går då inte att slänga på skatter och regler hur som helst. Det går inte att driva värdelös sjukvård eller skolor.

    • Mats Jangdal skriver:

      Bra tips! Låter som en uppmaning för Sverige att lämna EU.

    • Sture Åström skriver:

      Efter Napoleonkrigen började debatten om att förena alla de små kungarikena i Tyskland. En av de stora filosoferna, Goethe om jag minns rätt, förklarade att det inte alls var en bra idé. Konkurrensen mellan de tyska, enväldiga smårikena hade gjort Tyskland långt mera framgångsrikt än den stora staten Frankrike som ju dessutom provat på demokrati.

      Det fanns många fler stora kompositörer, författare, industrialister, etc i Tyskland än i Frankrike. Orsaken var att alla dessa genier behövde pengar för att kunna starta sin verksamhet. Då gick de till sin furste. Om denne inte ville satsa, gick de till grannfursten. Till slut hittade de någon som sponsrade. Därför att furstarna var intresserade att upprätthålla intresset för det egna furstendömet. Då räknades både konst och industri.

      För annars började de tongivande undersåtarna flytta till andra furstendömen.

      Det är så marknadsekonomin håller sig effektivare än planekonomin: Konkurrens mellan diktaturer.

      Således: Demokrati består inte bara i rätten att rösta. Demokrati hänger på konkurrens mellan olika alternativ och frihet att välja mellan dem. Vi har inte demokrati, när alla partier kör med samma politik. . .

  8. Åke Sundström skriver:

    ”Nu avslöjas obönhörligt och groteskt att ingen reell opposition finns i Sverige”.

    Men det visste vi väl redan? Sedan ganska länge dessutom? Att riksdagen har sju vänsterpartier och ett enda oppositionsparti?. De två (förment) libertarianska partierna, MED och KLP, har än så länge bara tagit till sig de mest ”ofarliga” delarna av den radikala ideologi de säger sig företräda. Mats lyckas kanske ändra på den saken, för KLP:s vidkommande. Inom MED finns inga sådana krafter, vad det verkar.

    • Mats Jangdal skriver:

      Vi visste, men svenska folket och media har inte velat inse det. Är på väg att ge upp om KLP också. Vi är visst bara två som orkar tänka klart om corona.

      • Åke Sundström skriver:

        Sorgligt, men inte helt överraskande. Inte ens liberarianer protesterar, vad kan man då begära av pressen eller av väljarna?

        I Corona-frågan är väl den s k elefanten i rummet varför drabbade företag skall hjälpas på fötter av skattebetalarna. Sådana olyckor skall givetvis täckas av företagens egna försäkringar. Som åtminstone alla sanna liberaler borde hävda, men ingen tycks göra. Poängen är förstås att insatserna då skulle göras i vanlig god kapitalistisk ordning, rationellt i stället för, som nu, helt godtyckligt och ineffektivt.

        • Göran skriver:

          De flesta libertarianer är inge praktiska människor utan mest teoretiker. Räkna inte med att det händer något från dem.

          • Åke Sundström skriver:

            Kanske det, men minns talesättet att ingenting är lika praktiskt som en korrekt teori. På Mises´ hemsida finns den goda karamellen, en kombo med både teori och praktik. Så även på denna blogg ganska ofta och ibland (inte alltid) också i dina egna inlägg.

            Vad KLP angår, med deras tama program, tror jag att det i högre grad handlar om feghet, om en rädsla för att skrämma bort en väljarkår som hjärntvättats av ett halvt sekel av vänsterpropaganda (även från de borgerliga partiernas sida!), än om brist på konkreta förslag. Det tomrum som Mats försöker fylla, med växlande framgång, som det verkar. En mer karismatisk och synlig ordförande skulle inte heller vara ur vägen. En ny Gösta Bohman eller Ian Wachmeister.

            • Mats Jangdal skriver:

              Jo, i mycket är det svensk feghet som skiner igenom. Varav en väsentlig del är jante, tror jag.

            • Göran skriver:

              mises.se har gått från att var mer eller mindre praktiskt med jordnära liknelser som vem som helst kunde förstå till att bli akademiskt med ”tunga” texter som förmodligen få orkar läsa.

  9. Tege Tornvall skriver:

    Eftersom Kina har övriga världen som kunder, tjänar Kina knappast på att kunderna blir fattigare. Makt får de möjligen, men också högre kostnader mot lägre intäkter. Räkna kan de, som bekant.

    • Mats Jangdal skriver:

      Om det var helt sant skulle Kina paserat det stadium där de vill tjäna mer pengar och i stället inträtt i ett där all expansion handlar om mer makt. Det ligger en del i det, men det är inte hela förklaringen.

      • Göran skriver:

        Det är makt det handlar om. De flesta tror att t.ex. globalism handlar om att tjäna mer pengar, men det handlar bara om makt. Pengarna är bara ett medel för att komma åt makten.

      • Jan Andersson skriver:

        Kina kan behålla sin konkurrenskraft (läs låga löner) så länge en stor del av befolkningen fortfarande är utfattiga (bönder) som längtar efter ett ”välbetalt” industrijobb istället. Likadant torde det vara i Indien. I Sverige ska vi ha minst 2 % löneförhöjning varje år även om det varit deflation.

        • Göran skriver:

          Sant. De flesta av oss har nog inte någon aning om att stora delar av Kina består av en väldigt fattig befolkning, att stora delar av Kina saknar både el och vatten.

          Jag hörde en person som sade, att om man vill veta var rikedom finns i världen ska man titta på en karta över jorden som visar var alla lampor finns på natten. Kina tillhör inte ett område med många lampor.

          • Stefan Eriksson skriver:

            ”Earth hour” är då verkligen en solidaritetsmanifestation
            med jordens strömlösa områden. Inte för att jag tror att en bonde i en avlägsen by i Kina bryr sig. Och våra egna godhetsnarkomaner bryr sig inte, om bonden där i Kina bryr sig.
            Meningslös aktion, men uppenbarligen populär.

    • Samuel af Ugglas skriver:

      Vad är ett människoliv i socialisten/kommunistens värld?

      • Göran skriver:

        Det är en människa som inte utnyttjas av andra människor utan att inse att denne är en slav.

        För de som har makten i ett socialistisk samhälle är den socialistiska ideologin mer värd än individen.

  10. Göran skriver:

    Regeringen blir bara mer och mer korkad, men än man kan tro att de kan bli. De tror att den så kallade bankgarantin ska kunna rädda restauranger eller caféer som nu riskerar konkurs. Ska dessa små företag låna pengar för att betala hyra och andra fasta utgifter?

    Det regeringen inte tycks förstå är att alla banker nu vill minska sin risk, vilket innebär att de vill minska på sin utlåning och inte öka på sin utlåning. Det innebär att de inte ger nya lån och att de förmodligen inte vill förlänga lån till företag.

    Dessutom är det så att för att dessa små företag ska få lån så måste ägaren eller styrelsen ta ett personligt ansvar för lånen. Så regeringen menar att en massa småföretagare ska skuldsätta sig samtidigt som de inte har den minsta lilla aning om vad som kommer att ända. Regeringen kanske stänger av samhället ännu mer så det blir ännu sämre för småföretagarna med ännu mer problem ekonomiskt.

    Dessutom kan man inte låna pengar om man inte vet att lånet ska generera pengar. Det hela innebär att småföretagarna får ännu mer kostnader, vilket ger lägre vinster och mindre pengar till investeringar.

    Möjligen skulle man kunna skattebefria alla företag till samma belopp som de nu förlorar.

    Det mest cynisk är att vi alla betalar enorma belopp i skatter och nu får vi inte ett enda öre av dem tillbaka när det behövs.

    Å andra sidan, tycker jag rent personligt att det bästa är om allt går riktigt åt skogen. Kan den gissade arbetslösheten på 40 % göra att folk sliter politikerna ut deras trygga vrå och deporterar hela högen till någon avlägsen plats.

    • Jan Andersson skriver:

      Vi måste vända tillbaka till en den tid sunt förnuft och förmågan att lyssna var det viktigaste för myndighetspersoner. Sverige lyfte sig bokstavligen i håret 1870-1970 trots två världskrig, pandemier och depressioner, men sedan Olof Palmes dagar skall alla ha nöjet först och göra arbetet sedan (om de orkar). Om regeringen istället över en natt blev chefer i privata företag, skulle alla anställda säga upp sig på fredag.

    • Mats Jangdal skriver:

      Magdalena vill förstatliga företag och spara pengar till klimatomställningen!
      https://www.dn.se/ekonomi/magdalena-andersson-oppnar-for-okat-statligt-agande/

      Som förutspått Corona kommer att används för att skapa mer ofrihet!

      • Stefan Eriksson skriver:

        Magdalena tänker sig att ”sopa ihop” det som återstår av ”krisdrabbade” företag med skattepengar i hand.
        Något säger mig att detta förfarande prövats förut, och det var allt annat än gott för vår skattekista, (eller ladorna som hon själv benämnde saken).

        Om hon nu är närsynt och inte ser riktigt vad som händer i närområdet, så kan hon väl ta en titt på hur det har funkat i länder som Venezuela t.ex.

        Kanske minns hon hur Nuon-köpet påverkade likviditeten i AB Sverige??

      • Åke Sundström skriver:

        Och vem skulle bli förvånad om Ulf Kristersson instämmer eller avstår från att protestera? Alla ”diktaturens kreatur” är inte röda.

  11. Göran skriver:

    En positiv sak i bedrövelse. Det kanske inte blir några ”första-maj-demonstrationer” i år. Kanske jag kan gå ut med en skylt: ”COVID-19 krossade Socialismen”

    Om det blir inställt skulle det inte var helt fel med kaffekoppar med den texten på dem.

    • Mats Jangdal skriver:

      Det är väl redan bestämt att det inte blir några förstamaj-tal. Blir väl lite förinspelade tal som ligger på YT och SVT.

Kommentarer är stängda.