De höga dödstalen i Italien

Detta är naturligtvis en spekulation från min sida. Men inte tagen ur tomma luften. Det är mer en sammanställning av kända uppgifter. Granskning av pandemin i efterhand kan dock komma att avslöja tidigare okända samband som ger bättre förklaring.

– Medelåldern är en av de högsta i Europa
– De har mycket hög antibiotikaresistens på grund av dålig antibiotikahantering.
– De har hög andel rökare.
– De har en social samvaro med kindpussar och täta kontakter i grupp.
– Myndigheterna var dåligt förberedda.


Självklart blir många smittade samtidigt med dessa förutsättningar. De tre första punkterna i listan utgör närmast ett recept för hög dödlighet. Först blir de mer mottagliga äldre smittade av corona. Rökningen ger försämrad lungkapacitet. Detta ger ett försämrat allmäntillstånd och stor mottaglighet för bakterieinfektoner.


Sådana får de och de sätter sig i lungorna och orsakar lunginflammation. Detta botas vanligen med antibiotika av typen pencillin eller i svåra fall med vad man kan kalla antibiotikareserven. Den höga användningen av antibiotika i Italien bland både människor och djur gör att resistensen redan är hög. Det vills säga att medicinerna har dålig verkan.


Patienterna dör med andra ord som en följd av tidigare medicinska synder. Som tur är har vi varit mer restriktiva i Sverige. Vi kommer att klara oss bättre.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

23 svar på De höga dödstalen i Italien

 1. Göran skriver:

  Det är en hel del hemlighållande gällande corona. Bäst om myndigheterna i Sverige redovisade varje dödsfall, var de sker och vilka underliggande sjukdomar den avlidne hade. Det kan dels ge en tankeställare till folk om att se över sin egen hälsa. Just nu ska alla andra göra något. Friska ska sitta inlåsta för att andra slarvat med sin hälsa.

  Vad är det för mening med att skapa en hälsovårdsmyndighet som inte har något som helst intresse av att folks ska hålla sig friska? Sådana här centraliserade påhitt riskerar bara att göra allt sämre. Jag kan ta ett exempel. I Kina har man framgångsrikt behandlat coronapatienter med C-vitamin. Inget svenska myndigheter förespråkar. Inget som amerikansk press eller myndigheter talar om. Med andra ord ska hälsa och sjukvård skötas enligt PK-dogmen, och det är tack vare den som folk har så dålig hälsa.

  Allt handlar bara om vilka piller som ska finnas vid sjukdom och aldrig om hur man håller sig borta från sjukdom. Noll, eget individuellt ansvar. Grannen ska betala. Det är grannes fel.

  • Jan Andersson skriver:

   Varje myndighet och departement är en möjlighet att placera några trogna sossar som chefer och ge dem alldeles för hög lön på de ondskefulla privatföretagarnas bekostnad, inget annat än rätt åt dem som tror att man är en välsedd medborgare om man inte har kommit ut som sosse. Om dessa gör någon nytta eller inte är irrelevant, det viktiga är att upprätthålla åsiktsförtrycket. Ta t.ex. Arbetsförmedlingen, en pest för småföretagarna. Jobb får man genom att söka på plats hos ett företag och se ut som man faktiskt skulle palla att jobba där. Om du tror att det hjälper, ta mössan hand.

   • Ivar Andersson skriver:

    Folkhälsomyndighetens regleringsbrev, framtaget och underskrivet av socialminister Lena Hallengren (S) är tydligt på denna annorlunda prioritering med formuleringen av myndighetens två huvudmål.

    1 Mål och återrapporteringskrav
    Folkhälsomyndigheten ska bidra till att uppnå det folkhälsopolitiska målet att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation.

    Jämställdhetsintegrering

    Folkhälsomyndigheten ska redovisa resultat av de åtgärder avseende jämställdhetsintegrering som vidtagits för att myndighetens verksamhet ska bidra till att uppnå målen för jämställdhetspolitiken.

    Sjukfrånvaron i Sverige

    Folkhälsomyndigheten ska redovisa hur myndigheten genom sin verksamhet har bidragit till en långsiktigt stabil och låg sjukfrånvaro i Sverige.

    Det senare målet är nytt för 2020 och har inte varit prioriterat tidigare.

    https://ledarsidorna.se/2020/03/post-corona-exit-hallengren/

    • Mats Jangdal skriver:

     Socialistisk mumbojumbo istället för konkret folkhälsoarbete.

 2. Stefan Eriksson skriver:

  Visserligen ett exempel från ett annat katolskt land, Spanien, där vården sedan mycket lång tid tillbaka tvingats ”ställa om” den fysiska planeringen på sjukhus och andra vårdinrättningar.
  Där är förekomsten av ”sjukhussjukan”, multiresistenta bakterier, ett jätteproblem. Det är utom vad som kan kallas ett kontrollerat tillstånd, där enstaka vårdavdelningar bestäms vara fria från mrsa, medans flertalet vårdavdelningar är fyllda av de som drabbats av detta gissel.

  Så nog finns erfarenheten att isolera ett problem.

  Virus sprids då på andra vägar skall sägas, men det är samma sjukhus som förväntas vårda de nytillkomna patienterna.

 3. Göran skriver:

  Vi vår hoppas att lika många vita som färgade dör. Lika många kvinnor som män dör osv. Då har vi i alla fall uppnått det som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap anser vara viktigast i Sverige: Jämlikhet.

  • Gustaf skriver:

   Det var inte myndigheten som tyckte det utan nuvarande regering i sitt regleringsbrev.
   Myndigheten gjorde det det skulle dvs följde regeringens order.

   Det är regeringen som skall ta ansvaret.

 4. Göran skriver:

  Hemsida över coronans utbredning i Sverige: c19.se

 5. Jan Andersson skriver:

  Några reflektiöner:

  Max tillåten folksamling först 500 sedan 50 persomer. En bestämmelse under galgen för att det skall vara möjligt att åka kollektivt, men inte gå på teatern. Men helt meningslös eftersom man tror att slumpmässig fördelning är detsamma som jämnt utspridd fördelning. Om man förutsätter att det finns en smittorisk i mötet med andra människor så kan två personer vara för mycket. Alltså, för att vara på den säkra sidan, största tillåtna folksamling 1 person. Och mycket riktigt, det är det som spontant verkar gälla för alla som måste gå ut för att handla livsmedel. SÅÅ dumma är inte folk!

  I medelhavsländerna äter man betydlig mer grönsaker än hos oss. Kan vara en tydlig smittkälla eftersom de säljs oskyddade och det är många handpåläggningar innan de konsumeras – kanske utan sköljning.

  Barn är farligast eftersom de kan vara både smittbärare och sjuka utan större symtom, och därför livsfarliga för morfar och farmor när de kommer på besök eller springer ärenden. Och de skall ju alltid gullas med, gudbevars. Hur tråkigt det än är, håll dem borta!

  Vi har åkt till vår sommarstuga för att isolera oss ett par veckor. Det finns ca femtio stugor till på området, men det har varit spöklikt tomt här sedan i torsdags, INGEN annan är här. Smittrisken är garanterat noll. Hur lydiga är folk egentligen, om en kustkommun felaktigt annonserar att sommargästerna skall hålla sig borta, så åker ingen någonstans till sitt sommarhus, fast det är en idealisk karantän. Vi behöver (ännu) ingen hemtjänst och jag erkänner villigt att vi inte hade en aning om att man kunde begära sådant från en fritidsboende.

  • Göran skriver:

   Hur tvättar man grönsaker rena från ett virus? Ska man tvåla in grönsakerna? Kokning tar nog död på coronan.

   Enklast. Ät inte grönsaker. Det finns inget behov av det.

   • Mats Jangdal skriver:

    Smörj in dem med handsprit, flambera!

   • Jan Andersson skriver:

    Just nu kan man vara utan, men inte i längden; både dödstråkigt och ohälsosamt. Som en övervintring i Sibirien. Men det finns nödlösningar i form av konserver.

 6. Göran skriver:

  Undan för undan visar det sig vilka värdelösa myndigheter vi har i Sverige. Kanske var de fungerande en gång i tiden, men nu kan man läsa saker och ting om dem som gör det hela till ett mycket dåligt skämt. T.ex. sker ingen smittspårning i Sverige av coronan. Hur förväntar man sig då att på något sätt kunna skydda allmänheten?

  Vi skulle kunna tro att t.ex de borgerliga partierna i Sverige skulle kritisera socialdemokraterna för att de långsamt har låtit Sveriges förvandlas till detta skithål rent ut sagt. Men, nej, för de är precis lika skyldiga. De sitter nog alla idag, från vänster till höger, från uppifrån och ned, under sina skrivbord och hoppas att ingen ska rikta blickarna mot dem. Tur att de har så lojala nyttiga idioter inom massmedia.

  • Mats Jangdal skriver:

   Man förväntar sig att många ska bli smittade och nå immunitet. Bland dem som klarar sig med som mest vård i hemmet finns ingen anledning att tro annat.
   Att tro att man kan stoppa ett virus som redan finns på plats och som man inte har några motmedel mot, är inte klokt. Med vad det verkar låga dödstal bland de smittade är det en billig åtgärd att låta problemet värka ut i befolkningen.
   Det är ett rimligt antagande och jag anser det vara en korrekt bedömning och icke-åtgärd av staten.

  • Jan Andersson skriver:

   Det finns ingen opposition i Sverige, en helt nödvändig institution i en demokrati. Oppositionen skall alltid vara beredd att ta över rodret, annars är det ingen egentlig opposition. De ska alltid ha en glödhet alternativ budget klar, eftersom förvaltningen av skattemedel är den viktigaste skiljelinjen.

   I Sverige är ”oppositionen” glada för att de slipper regeringsansvaret, och gör därför heller ingen skuggbudget. En skam för ett land som kallar sig demokratiskt. Hela Europa under EU är förresten käpprätt på väg mot diktatur med lögn och blå dunster som verkningsmedel. Klimathot, vindkraft, elbilar, CO2, you name it. Orimligheter.

   • Göran skriver:

    i Östeuropa sitter länder och undrar hur de kunde bli medlemmar i ett nytt Sovjetunionen – EU.

   • Mats Jangdal skriver:

    Ja, märkligt den osynlige Kristersson ökar i popularitet.

   • Åke Sundström skriver:

    Helt sant, att ”oppositionen” är ett skämt. Men eftersom Alliansen är död, finns det inga gemensamma skuggbudgetar, men M, KD och SD har sina enskilda budgetförslag. Så problemet är inte att alternativ saknas, utan att dessa ”alternativ” till 95 procent är identiska med regeringens!

    Så i praktiken är folkstyret en död paragraf, avskaffad i högre grad av den förmenta oppositionen än av ”socialisterna”. Det är Reinfeldt och hans efterträdare som i vårt hörn av Europa varit ”diktaturens kreatur” – en fras som gör det möjligt att för ovanlighetens skull säga något positivt om Olof Palme och hans kritik mot Sovjetunionen och dess vasaller i Östeuropa. Låt vara i ett parallellt och fingerfärdigt samregerande med Moskvas svenska stödtrupper.

    M borde åtminstone haft förstånd att betacka sig den odemokratiska, vänsterstyrda och klimathycklande EU-diktaturen med sina planekonomiska cancerhärdar i form av bl a en marxistinspirerad jordbrukspolitik.

 7. Dandersan skriver:

  Ingen som tror att luften gjort äldre mindre resistenta mot virusets påverkan på lungorna.
  Vi har ju sett hur Lombardiet är en röd fläck avseende luftföroreningar.

 8. Per Johansson skriver:

  https://anthropocene.live/2020/03/30/borde-inte-allt-statinbruk-omedelbart-avbrytas/

  Lars Bern har en intressant artikel på sin blogg om covid-19:s eventuella effekter…

  • Mats Jangdal skriver:

   Tror han har något där. Läkare säger att äldre bör äta protein varannan timme för stödja immunsystemet.
   Det är som vanligt, man måste vara frisk för att överleva vården.

Kommentarer är stängda.