Om pianisternas ansvar

Här på Frihetsportalen återkommer vi då och då till frågan om vilken pianist det ska skjutas på, i bildlig mening inte bokstavlig. När det gäller effekter och ansvar i coronafrågan har många skjutit in sig på pianisterna Anders Tegnell och Stefan Löfven. Frågan är hur relevant träffbilden på de skotten är?


Det har snart gått 30 år sedan Sverige började avrusta totalförsvaret. Det militära försvaret hade inte kunnat hjälpa oss mot coronaviruset, även om debatten om det militära försvaret är relevant i andra sammanhang.


Inom totalförsvaret fanns också civilförsvaret. Polisen är en del av det, liksom jordbrukspolitik, energipolitik och vårdfrågor. Polisen finns kvar, men har omorganiserats otaliga gånger utan att verksamheten påtagligt förbättrats sett med medborgarens ögon. Ansvariga för detta har bland annat varit Carin Götblad och Dan Eliasson, naturligtvis på något slags order av politiker.


Jordbrukspolitiken har i det närmaste övergivits och överlämnats till EU. Energipolitiken har i sin hybris sprungit vilse i grön politik, med fåfänga satsningar på vindkraft, solkraft och för samhällsfunktionen skadliga energiskatter.


Det är mot bakgrund av dessa misslyckanden inte konstigt att vi tvingas konstatera att politiken även misslyckats med att etablera en fungerande krisberedskap i vård och omsorg sedan totalförsvaret lades ner och fördelades i delansvar.


Ansvariga för detta har varit politikerna i riksdagen, Sveriges regeringar och i synnerhet dess försteministrar, den så kallade statsministern! Jag räknar här in Carl Bildt, Göran Persson, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven. Tillsammans har de i samförstånd, sprunget ur oförstånd, plockat bort nästan alla tangenter och strängar på det piano som det ska spelas på vid en pandemi eller vårdkris.


Pianisten Tegnell har inte haft mycket att spela med. Jag uppfattar det som om han flera gånger varit förtvivlad över hur många tangenter han trodde att han hade att spela på, men som i verkligheten inte finns där. Visst, han borde ha inventerat i tid, så att han vetat vad han har och inte har. Så han kunde påtalat det för i hans fall Löven.


Löfven är i sitsen att han inte heller kan beordra Tegnell att spela på tangenter som Löfven nu blivit informerad om inte längre finns i klaveret. Därför är han hänvisad till att göra minsta möjliga. Enligt devisen att den som trampat i klaveret bör stå stilla, eftersom det låter minst lika illa när man drar ut foten. Därför sitter Löfven på sin kammare och kurar.


Med de förutsättningar jag beskrivit är det meningslöst att kritisera dagens coronapolitik, mer än att de dagliga presskonferenserna endast är spel för galleriet. Smittan kommer på smittors vis att spridas genom hela samhället. Svensk vård kommer att vara på efterkälken, inte på grund av FHMs tillkortakommanden, utan på grund av mångåriga försummelser av Sveriges ledande politiska garnityr. En försumlighet som kunnat uppstå endast för att samtliga demokratiska instanser, partier, myndigheter, media och väljare, i Sverige blundat och låtit aningslösheten lunka på.


Dick Erixon har uppmärksammat att internationell vänstermedia attackerar den svenska vänsterregeringens coronapolitik för att vara för lite diktatorisk. Medan högerpress önskar deras egna länders regeringar kunde vara mer som den svenska och låta folk röra sig fritt.


Johan Westerholm har gjort en mer detaljerad genomgång av vilka myndigheter som klätts av vad under de trettio åren, vilket ansvar som inte blivit uppmärksammat när det bytt huvudman, med mera.


Glöm inte heller Sture Larssons synnerligen allvarliga avslöjanden om felaktiga byggnormer och felkonstruktion av ventilation i offentliga lokaler. Kommer en ny på denna kanal imorgon.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

37 svar på Om pianisternas ansvar

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    ” En försumlighet som kunnat uppstå endast för att samtliga demokratiska instanser, partier, myndigheter, media och väljare, i Sverige blundat och låtit aningslösheten lunka på”.
    Jag och många med mig är mer nyfikna på VEM och VARFÖR man har fråntagit FOLKET rätten att sparka politiker och TJÄNSTEMÄN som missbrukar medborgarnas förtroende.
    Kanske bidrager inte min synpunkt något till ”diskussionen” men den kan vara nog så avgörande för Sveriges framtid.

    • Thomas skriver:

      Jag har aldrig riktigt förstått varför det gick som det gick, men man får en liten tanke om varför när man t.ex. läser Mats Hellströms bok ”Politiskt liv”, där han påpekar att DDR föll därför att sjukvårdspersonalen bara ”gick hem”… Det innebar att den kulturella kusinen till svensk socialdemokrati föll på grunda av socialismen – folket var skuldfria och kunde protestera!! Därmed tvingades den svenska eliten byta taktik och skapa ett ekonomiskt system som skuldsatte folket ”for ever”, annars skulle de kunna protestera… Att det också, på samma gång, uppstod en konkurrenssituation där svenskt näringsliv inte längre hade monopol på vissa marknader på kontinenten, som skogsprodukter, innebar att de goda tiderna var förbi. För att den lilla svenska eliten skulle kunna fortsätta att glida i gräddfilen så krävdes besparingar och indragningar av förmåner för allmogen. EU-medlemskapet var en del i denna process… dagens situation är bara ett bevis på en tillvaro där vi alla lever över våra tillgångar.

      • Mats Jangdal skriver:

        Jo, att skuldsättning av svenska folket är en avsiktlig strategi är något som framstått som en realitet en längre tid. Likt ett pyramidspel där folket riskerar förlora allt om vi inte fortsätter betala.

        • Benny skriver:

          Och statsmakten vill fortsätta att skinna folk på pengar. Nya skatter och pålagor proklameras, trots det räcker aldrig pengarna…Dräneringen av pensionssystemet pågår hela tiden så att folk inte ska ha råd att gå i pension utan tvingas fortsätta jobba in till graven! Affärsiden med pensionssystemet är ju att vi som jobbar, (via arbetsgivarens försorg), ska betala in enorma summor som förslösas av ansvarslösa karriär-politiker som bara berikar sig själva. När ska folk i Sverige vakna upp och sätta sig in i hur staten förskingrar våra skattepengar och pensioner? Att Stasi-Sverige och makteliten inte vill att vi ska läsa alternativmedia bevisas av all nya censurmyndigheter som planeras för att strypa information. Man kallar att läsa alternativmedia som Frihetsportalen, Samhällsnytt m.m i Sverige för ”rysk desinformation”…

          • Åke Sundström skriver:

            Sant och rätt, Benny. Men de värsta skurkarna när det gäller att dölja hur staten förskingrar medborgarnas pengar är våra ekonomiprofessorer, som maktlojalt tiger om sådana ”känsliga” ämnen

            • Göran skriver:

              Är du verkligen säker på att ekonomiprofessorerna tiger eller är de faktiskt inte medvetna om det själva?

              Möjligen kanske de ser att det är fel, men de har själva ingen lösningen, så då väljer de bara att tiga.

              • Åke Sundström skriver:

                Osannolik förklaring. Det går inte ens göt doktorander att missa krishärdar som klimatpolitiken och riksbankens nollräntepolitiken och inte heller att var okunnig om lösningarna.

                Men däremot är det uppenbart att de tiger för att inte missa möjliga statliga bidrag som gynnar dem själva och deras elever. Universitetssektorn är nära nog ett lika stort bekymmer som klilmatnojan.

          • Thomas skriver:

            En hög beskattning är en förutsättning för en hög skuldsättning (särskilt om det finns med ”ränteavdrag” i karusellen…) Så skatter och ränteavdrag är egentligen banksubventioner..

    • Mats Jangdal skriver:

      Tror du vi någonsin får veta exakt, sanningen?

      • Thomas skriver:

        Då jag följt forskare i andra näringar så tycker jag mig ”känna i luften” att han hittat rätt… men inte kan han gå ut hårdare än så!? Det vore det samma som att skjuta sig själv..

  2. Göran skriver:

    Tegnell säger att han inte har resurser att göra smittspårning. Det är då en statsminister ska kliva in och ordna fram de resurserna. Vad gör Stefan Löfven? Han verkar springa och gömma sig i stället. Jag har varken hört eller läst något som Stefan Löfven har gjort i fråga om resurser.

    I USA vänder sig Donald Trump direkt till näringslivet och frågar vad de kan göra, och näringslivet ställer direkt resurser till förfogande. Därav har det i USA i stort inte fattats någonting, förutom förstånd hos politikerna och ett otal byråkrater.

    Det verkar i Sverige vara en totalt avsaknad av pragmatiska och initiativtagande ledare. Jag menar, hur svårt kan det vara att sätta ihop en ledningsgrupp som först inventerar vilka resurser som behövs, vilka som finns och sedan begära det som fattas.

    Stefan Löfven visar sig vara det som vi alla nog redan visste sedan första dagen han blev statsminister att han dels inte är någon ledare, att dels han totalt saknar initiviativförmåga och att han dels totalt sett är värdelös. Hur kan man ens tro att någon från någon fackförening skulle klara av att leda ett land?

    I Sverige handlar det inte om skicklighet och kompetens utan endast om partiboken, och det gäller i alla partier. Partipolitiken handlar bara om vilka som ska få makten att förstöra mest.

    • Mats Jangdal skriver:

      Det finns svenska företag som ställt om sin produktion. Men de verkar närmast ha motarbetats av politiker och byråkrater.

      Man kan väl inte säga ingen från fackföreningsrörelsen skulle klara att leda ett land. Men Löfven är uppenbart direkt olämplig.

    • Jan Andersson skriver:

      Trump kommer från näringslivet och har från första dagen deklarerat att han inte är någon politiker. Och det är helt uppenbart att politikerna varken i USA eller Sverige är några affärsmän. Företagarna lever i en värld av möjligheter, politikerna i en värld av svårigheter, åtminstone när skattetaket är uppnått. Den främsta svårigheten är att hitta driftiga personer som vill bli politiker när de kan bli affärsmän. USA har hittat åtminstone en. Sverige har inte haft någon sedan sextiotalet. Snacka om polarisering, har den varit värre än nu?

  3. Dandersan skriver:

    Känd politiker med ansvar för avskaffandet av beredskapslagret:
    ”Jag kände inte ens till att jag var medveten om detta beslut”

    Gissar att det var nytt cykelställ på gång!

  4. Göran skriver:

    Undrar hur det kommer sig att vänstern vill vara diktatorisk och stänga ned för att rädda liv, medan vänster inte har något emot att ta livet av folk som inte har samma uppfattning som dem? Men det kanske bara visar på det hyckleri som vänstern ständigt går och bär runt på.

  5. Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans skriver:

    Varken underhåll eller krisberedskap är några valvinnare i konkurrens med mer populär politik, som ger folk mer – i plånboken eller som olika slags stöd. Att avstå från något nu för att det kan behövas i framtiden passar inte ett folk som haft turen att förskonas från krig och kriser i två sekel.

    Tveksamt om krisberedskap blir en avgörande valfråga ens år 2022. Då har misstagen kanske sopats under mattan eller gömts i den svenska klassikern utredningar, som dras ut så långt att folk hinner glömma. De som tror på påstått klimathot vill villkora återhämtningen med förment ”gröna” krav.

    • Göran skriver:

      När folk blir nöjda, så startar förfallet. När man ger folk bidrag till höger och vänster och de själva inte ska stå för sin egen riskhantering, då får vi ett förfall.

      Det finns riksdagsledamöter som anser att det är töntigt att spara och inte förstår varför vi ska spara.

    • Ivar Andersson skriver:

      Elcykelbidrag och familjevecka var populärare bland väljarna än beredskapslager. Vi får se framöver om väljarna omprioriterar.

  6. Åke Sundström skriver:

    Visst, en radda partiledare och professorer är ansvariga för att Sverige sedan Palmeeran utvecklats till är en faktisk diktatur och ett land präglat av rättsröta, vänsterindoktrinering och ett skamlöst övervältrande av bördor på framtida generationer (detta förutan skulle Löfvens regering för länge sen nått vägs ände, och någon mer kompetent än Hallonborg ha styrt viruskampen).

    Men pianisterna i Corona-ärendet hör hemma i nutid och består av sittande riksdag och regering (inkl underlydande myndigheter), landstigens/regionernas styrelser och chefstjänstemän, tigande forskare i berörda discipliner samt – i någon mån – de kommunala vårdhemmen och ägarna av privata äldreboenden.

    I ditt nya inlägg, Mats, hittar jag faktiskt inga argument som motsäger mina tidigare redovisade slutsatser. Ingenting om regeringens senfärdighet med att isolera Sverige från smittkällorna, ingenting om de tomma lagren av skyddsmateriel eller ens något omnämnande av sportlovsresorna till Italien så sent som i februari. Och nog vore väl också Kinas försummelser varav värda ett omnämnande, även om deras tövande kanske inte riktigt när till svensk/italiensk nivå. Och deras exotiska matmarknader (plus liknande i andra tredjevärldenländer) finns fortfarande anledning att varna för., men det har inte ansetts vara politiskt korrekt.

    Och moderaternas (även andra förment borgerliga partiers) hyllande av bidragspaketen till börsbolagen och andra företag väcker frågor om dessa partiers syn på marknadsekonomins grundprinciper, En superskandal om du frågar mig, men vågar gissa att du håller med.

    • Mats Jangdal skriver:

      Du kopplar alltså inte frivilligt ihop den redovisning Dick, Johan och jag gjort om hur Sverige i 30 år förberetts på att inte vara förberett?
      Ansvaret för lagerhållning och vård outsourcades för länge sedan till regioner och kommuner. Kvar i statligt ansvar var tillsynen. En tillsyn som ingen regering eller myndighet gjort sedan dess. Det tillkortakommandet kan troligen förklara varför regioner och kommuner nedprioriterat sitt uppdrag och ansvar. De har av uteblivna kontroller och uppmaningar fått intrycket att beredskap inte behövdes.
      På det viset saknades på alla sätt nödvändiga verktyg när viruset kom. Det hade inte hjälpt ett dyft vad Löfven eller FHM hade gett order om inledningsvis, för det fanns ingen möjlighet att verkställa.

      Jag har förklarat otaliga gånger att jag tillhör dem som anser att en pandemi ska mötas med minimala åtgärder. I synnerhet en som man inget motmedel har emot. Min kritik har hela tiden varit att man gjort för mycket! Man skulle inte stängt gymnasier och högskolor, inte beslutat om förbud för större folksamlingar, inte haft några restriktioner för resande. Vi kan inte skydda folk från smittan, då får folk bli sjuka och somliga dö av den. Shit happens, men c’est la vie!

      Enbart en allmän regel gäller, stanna hemma om du är sjuk, oavsett sjukdom. Dessutom speciell regel för vårdpersonal i alla verksamheter, använt skyddsutrustning. Men inte ens det kunde genomföras, eftersom utrustning saknades, pga ovan redovisade tidigare försyndelser.
      Pianisten Tegnell har inte givits ett fungerande piano att spela på. Då kan du inte förvänta dig varken Mozart, Bach eller Beethoven, inte ens hiphop eller punk.
      Pianisten Löfven har ett större ansvar, men där förväntar jag mig inte insikt om den saken och ingen av de dåliga rådgivarna kommer någonsin att nämna det för honom eller andra. Vi lever i ett land som sedan Olof Palmes tillträde som partiledare administrerat bort allt offentligt ansvar! Finns ingen att ställa till svars. Finns ingen mekanism för att utkräva ansvar!

      Om inte regeringen infört åtgärder som stoppar verksamheter, hade inte någon behövt extra stöd. Då hade vi inte ens behövt diskutera om de är bra eller dåliga.
      Jag saknar verkligen den frihetliga rörelse som visat sig genom hela pandemin i anglosaxiska länder och i viss mån vaknat i Tyskland och Frankrike. En rörelse som kan sammanfattas med parollen: Din ängslan kan inte ta bort min rätt till fri rörlighet. Med andra ord, det är de som oroar sig som ska hålla avstånd och isolera sig. Inte de som är friska och inte oroar sig.

      • Göran skriver:

        Chansen att smittas och dö är väldigt liten. Om vi lägger ihop alla små chanser som att åka bil, åka tåg, flyga, gå på is, vara onykter, vistas på dumma ställen, bli bombad av en terrorist, halka i badkaret, ramla på isig trottoar, få lunginflammation, få cancer m.m., tja, då får vi nog hålla oss inne resten av livet och aldrig träffa några människor.

        Varje gång jag cyklar till gymmet på den smal väg där jag bor riskerar jag att bli påkörd av en bil. Ska jag tänka på det hela tiden?

        Sedan så kan man alltid göra en riskbedömning i alla situationer man befinner sig i och försöka handla utifrån det så förnuftigt som möjligt.

        Och, jag överlåter inte åt andra att skydda mig, för det räknar jag inte med att andra ska göra. Ska jag vara cynisk, så tror jag inte att de klarar av det.

      • Samuel af Ugglas skriver:

        ”Din ängslan kan inte ta bort min rätt till fri rörlighet”. ((FRIHET))
        Det bästa vi läst i anslutning till artikeln. En bra sammanfattning som förhoppningsvis väcker och skakar om befolkningen i Sverige.
        När mina barn förbjuder sina telningar att träffa far och morföräldrar kan jag inte annat än tolka det som en form av socialistiskt tyranni och en totalindoktrinering som min generation aldrig försökte förhindra, av ren bekvämlighet och inte så lite nonchalans.

      • Åke Sundström skriver:

        Lite väl mycket rundgång, Mats – för ovanlighetens skull. Du avstår från att kommentera mina konkreta frågor, men upprepar allt vi i huvudsak är överens om, t ex att INTE stänga ner industrin och INTE stoppa inrikes resande.

        Jag har inte bestridit att Tegnell saknat ett piano att spela på: Men visst har de berörda myndigheterna ett medansvar för den saken, inte bara Hallonborg, Löfven och – vad beredskapslagren beträffar – Kristerssons partivänner i regionerna, framför allt i Stockholm.

        För vad hindrade gurun själv. eller någon kollega i de tre byråkratierna, att slå larm om bristen på skyddsutrustning? I stället för att skylla på varandra. När man vet vad cheferna heter, behöver man inte vara förvånad över misstagen, de är legio.

        Och jag är faktiskt mer radikalliberal än du, när det gäller det allra värsta felsteget: statens bidragsmiljarder. Inte ett öre bör betalas ut. Helt oberoende av om statens blindhönor beslutat stänga landet eller ej. Däremot skulle företagen i det första fallet ha haft rätt att kräva skadestånd, eftersom beslutet om stängning inte går att motivera. Vilket staten f ö inte inte ens gjort några försök att analysera, än mindre något bevisa.

        Rättsstaten i upplösning, återigen!

        • Mats Jangdal skriver:

          Visst har myndigheterna och vårdverksamheterna ett ansvar för den dåliga beredskapen. Men ingen mer än några få röster på sociala medier verka intresserade av att utkräva det.

          FHM och dess chefer till sammans med MSB borde självklart ha agerat för länge sedan, egentligen direkt som totalförsvaret förändrades och varje år därefter. Tvingat politikerna att allokera medel i paritet med det uppdrag de delat ut.

          Håller också med om att inga pengar borde betalas ut i bidrag till företag eller permitterade. Däremot borde extra summor vara reserverade sjuklön i en situation där man kan befara fler och mer långvariga sjukskrivningar än vanligt.

          Möjlighet att stämma staten för dålig ledning och störande av affärsverksamhet har jag inte tänkt på, men det låter inte orimligt. Det skulle kunna få politikerna att besinna sig.

          Nu ser vi ju dessutom EU börja röra på sig och vilja säkra egen beskattningsrätt och möjlighet till vidlyftiga bidrag. Ren galenskap!

          • Åke Sundström skriver:

            Så bra att vi överens även om att näringslivet och/eller enskilda företag, skall kunna stämma staten.

            Detta är ju självklart i sannliberalt tänkande, där staten bara sköter sådant som svårligen kan skötas i privat regi. (Dit hör inte sjukvård, äldreomsorg eller barntillsyn). Då har staten inte heller rätt att blanda sig i hur näringslivet agerar och blir skadeståndsskyldig om så likväl sker.

            Pandemier må vara gränsfall, men även sådana går att bekämpa utan ”hjälp” av inkompetenta statliga myndigheter. Var säker på att privata sjukförsäkringsavtal i ett frihetligt Sverige skulle innehålla krav på isolering i virustider, den poäng som Tegnell och hans chef så pinsamt har missat.

            SVT har undvikit att återberätta detta för sina tittare eller fråga ut berörd GD eller minister om saken. Media tiger också om bidragsregnet till näringslivet, vars syfte verkar vara att mörka konsekvenserna av den misslyckade Coronapolitiken. Bl a genom att skicka räkningen till våra barnbarn (via ökad skuldsättning) . I en fredlig, sannliberal värld har stater inga skulder, då berövas regeringarna möjligheten att leva på springnotor.

            Kanske även något för ditt parti att beakta, Mats? Nu har KLP ingenting alls att säga i denna fundamentala fråga, om rätten att sätta staten i skuld.

  7. Stefan Eriksson skriver:

    Här kommer fria associationer om ”stycket” som framförs:

    Jag tänker mig folkvalda, icke folkvalda, och professionella som aktörer i en orkester. Där finns ett ”stycke” som aviserats vid allmänna val, där det marknadsförs som ett attraktivt alternativ, väl värt att satsa på.
    När sedan dirigenten manar till uppmärksamhet och påbörjar framförandet, visar det sig att pianisten
    i själva verket inte kan läsa och förstå noterna som vederbörande förutsatts gjort sig bekant med.
    Vad göra?
    Showen har ju redan påbörjats, och som dirigent återstår helt enkelt att tona ned pianistens del i framförandet.
    Ganska snart visar det sig att trumslagarna fått med sig fel kompendium, och spelar på en helt annan melodi. Takten uppfattas av publiken som ett förödande väsen, mer likt hulliganer som går löst på fasta inventarier på fotbollsarenan.
    Hur skall detta sluta? Publiken plågas av oväsendet som framförs, en del har redan lämnat lokalen för att skona sina sinnen.

    Det finns en och annan i denna orkester (bland stråkarna) som bevisligen både besitter kunskap och känsla för hur instrumentet behandlas för att få det att låta fint och harmoniskt. De dränks dessvärre av andra musikers katastrofala uppträdande, och låter per automatik tona ned sin egen roll i denna orkester.

    Publiken har i stort två val;
    Sitta kvar (PK) och pina sig genom styckets 4 akter, eller smita ut medans uppmärksamheten är riktad på bastrummisens skogstokiga anfall på hela sektorn han placerats i.
    (Ett tredje,,, och det kanske vanligast förekommande alternativet är då att,,, ha med sig egna hörselkåpor vid tillfället för detta framförande.)

    Nu ser ju det väldigt ”illa ut”, men så se verkligheten ut; De allra flesta i publiken har hörselskydd på, och har med sig sin laptop där de samtidigt tittar på det senaste avsnittet i ”lets dance” i repris.

    Kort sagt; de flesta i publiken skiter i vem som spelar falskt, och hur illa det är ställt med orkesterns framförande.

    • Åke Sundström skriver:

      Visst kan man få intrycket att alla struntar i det politiska falskspelandet, men det är nog en felaktig tolkning: Jag tror att de flesta bryr sig, men inser att kakafonin är välregisserad med det faktiska syftet att begränsa väljarnas inflytande. Samtidigt som partisterna hyllar den tomma fasaden, rösträtten. Så fungerar alla diktaturer, även vår.

      Om partierna till 97 procent är eniga och samtidigt, tack vare partistödet, inte längre behöver småslantarna från sina medlemmar. så punkteras grundlagens ord om att all makt utgår från folket. Svårare än så är det inte.

      Ergo: demokratins räddning förutsätter ett slopat partistöd, men också att förment icke-socialistiska partier står upp för icke-socialistiska åsikter och lägger budgetmotioner i den andan. Så är tyvärr inte fallet och därför är Allianspartierna ett större hot mot folkstyret än regeringen Löfven.

  8. Göran skriver:

    Jag tycker det hela likna ett skepp som håller på att sjunka. Inge ställer frågan om det är någon som lagar hålet i skeppet.

    Dels tror säkert alla alla någon annan fixar hålet. Dels vore det korkat att ställa frågan eftersom det är självklart att någon lagar hålet.

    Den stora gåtan är, varför ingen vill veta om någon verkligen tätar hålet.

    När kritik framförs mot ålderdomshem angående corona försvara sig cheferna med att de har gjort det som myndigheterna har rekommenderat men ingen verkar ha tänkt tanken att man kanske behöver göra lite till.

    Ta bara klagomålet på att det inte finns handsprit så att de räcker åt alla. Så handsprint är det enda som det går att döda covid-19 med? Det går lika bra med tvål eller diskmedel.

    • Stefan Eriksson skriver:

      Vem var det nu igen som påstod att ;”vi sitter alla i samma båt” ?
      Var det inte statsminister Stefan som ”kläckte” den beskrivningen av läget vid tillfälle?

      Men det var aldrig tal om att båten var upprutten och årorna av på mitten.

      • Jan Andersson skriver:

        Vilhem Moberg:

        När en politiker säger att vi sitter i samma båt, så var på din vakt. Det betyder att det är du som ska ro.

        • Stefan Eriksson skriver:

          Tänkvärt och förmodligen alldeles sant. Bara att hoppas då, att det finns ett par åror som går att använda. Annars blir man ju sittande där med politikern och risken är överhängande att vederbörande börjar plocka sönder båten i sina beståndsdelar.
          Varför kan man ju undra? Men skälen finns ej att finna och förstå.

  9. Jonas skriver:

    Jag saknar SVT i listan (och kanske DN,SvD). Har aldrig riktigt förstått om de blir styrda av politikerna eller om de styr politikerna.

    SVT är ju nåt slags rättesnöre för alla PK-fantomer vi har i det här landet.

    SVT´s hantering av Coronan tycker jag är patetisk. När de intervjuvar olika medicinska experter (t.ex. Tegnell) så försöker de ställa dem mot väggen. ”för två månader sa du så här, men nu har det ju blivit så här istället … ångrar du ditt uttalande?”

    SVT tror tydligen att deras roll är att ”klämma åt” alla som sitter i studion. Det verkar vara deras bild av bra journalistik. De dunkar säkert varandra i ryggen när de fått in nån ”fullträff” på nån stackars smittsskyddsläkare, vars stora brott består i att hen inte visste allt om Corona för 3 månader sen.

    Jag tror att SVT har blivit en av pianisterna, eller åtminstone att de är de som stämmer pianot.

  10. Åke Sundström skriver:

    Ett litet PS: Islands Tegnell intervjuade av SVT häromkvällen och vi fick uppleva det vi saknat här hemma: raka, begripliga och logiska svar. Inget duckade, inga bortförklaringar. Våra egna politiserande ”experter” borde rodna av skam vid åhörande, liksom SVT, SR och våra naturvetenskapliga akademier.

    Men en ändring kan vara på gång. I dagens morgoneko ställdes socialministern för första gången inför en mer påstridig och mindre maktsvassade reporter än vad SR i vanliga fall tycker att lyssnarna har rätt till

    Mer sånt, det kan rädda liv – i synnerhet som vi nu tycks stå inför en andra våg av Kinaviruset och vårt smittestande går obegripligt långsamt. Det var främst i den senare frågan som Hallonborgskan blev mer trängt än tillförne.

    Sanningen sparkar, som jag brukar hävda – fast återigen: I Sverige är Potemkinkulisserna mer välcementerade än i resten av västvärlden. Och av makthavarna mer omhuldade. Dessvärre också i en unikt bred politisk enighet. med förmenta borgare i armkrog med Alva Myrdal och hennes nu regerande lärjungar (MLCKdSMPV).

Kommentarer är stängda.