Pengar i sjön, kobolt

För att motivera fortsatt underhåll av kärnkraftverken satsar staten pengar på ”fossilfri” betong. Det är åtminstone min misstanke när man får se att den olja som idag används som energikälla när cementen tillverkas är tänkt att ersättas med elektricitet i stor skala.


Uppfattar det också som att det är därför det kärnkraftsvänliga Svenskt Näringsliv hejar på den tokiga satsningen.

Mycket berg att krossa

För att ”grön omställning” krävs bland annat kobolt och sällsynta jordartsmetaller, sk. REE. Jag har tidigare skrivit om fyndigheterna i Norra Kärr och Österlen. Nu har man funnit sådant även i Bergslagen, där man är lite mer van vid gruvbrytning.

Men oavsett var man väljer att bryta dessa material kommer det kräva enorma mängder energi för att krossa berg och utvinna de mineral som gör skäl för sitt namn, ”sällsynta”.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

38 svar på Pengar i sjön, kobolt

  1. Stefan Eriksson skriver:

    I Skövde (cementa) används stora mängder beg. däck som värmekälla i ”brännugnarna”, råkar jag veta av en bekant.
    https://www.cementa.se/sv/QA-alternativbranslen

  2. Stefan Eriksson skriver:

    Lite om det periodiska systemet så här på morgonkvisten:
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Sällsynta_jordartsmetaller

  3. Jonas skriver:

    Idag kommer huvuddelen av REM metaller från Kina. Sverige har relativt goda fyndigheter, bl.a runt Vättern.
    Typiska användningar är ju batterier, motorer (i t.ex. elbilar), generatorer (i t.ex. vindkraftverk).

    Det har ju funnits konkreta planer på att starta brytning i Sverige. Vilka satte sig emot – jo, MP.

    MP måste ha nåt slags världsrekord i inkonsekvent politik.

    • Stefan Eriksson skriver:

      MP är ”nånannanismen” i ett nötskal. MP vill också ha tillväxt, speciellt vad gäller datamängder som skall cirkulera, i alla upptänkliga sammanhang.
      Därför behövs ”hårdvara” och det är allt ok, så länge någon annan skitar ned sig på framställningen.

      Sverige är ett ”moraliskt u-land” i den bemärkelsen. Vi slår oss för bröstet för vår enastående miljö och miljöpolitik, medans vi låter andra (i avlägsna hörn av jorden) sörja för tillgången av materiel.

      MP är ”värst i klassen” och om det vore rättvist skulle deras smartphones beslagtas i samma veva som medlemskapet ingås.

      • Benny skriver:

        Ja, MP är ett mycket märkligt parti! I riksdagen beklagar man sig för att det byggs för lite och att bostadsbristen ökar! Samtidigt ute i kommunerna så gör MP allt för att stoppa nya byggen.

        • Göran skriver:

          Och samtidigt vill de ha in fler människor från andra länder till de bostäder som de inte vill bygga. Och de flesta av dessa människor är de som kommer bry sig minst om miljön i Sverige.

          • Göran skriver:

            Mer MP. Det har i USA visat sig att när folk inte får använda plastpåsar när de handlar utan har ”återvinningskassar” så har matförgiftningen ökat på grund av alla bakterier som samlas i ”återvinningskassarna”.

            Blir det samma i Sverige?

  4. Jonas skriver:

    Tycker att de tillämpar nån slags ”ett-stegs logik”. Man tänker ett steg framåt, aldrig 2, och definitivt inte 3.
    Gruva – Dåligt för miljön – beslut: nej
    Vindkraftverk- Miljövänligt, inga utsläpp (som syns) – beslut, ja
    Elbil – Miljövänlig, inga utsläpp (som syns) – beslut, ja
    o.s.v.

    Det saknas hela tiden ställningstagande till konsekvens av besluten. Man verkar inte klara konsekvensanalys. Allt delas in i Bra eller Dåligt. Total avsaknad av helhetsbild, och man tar ställning till varje fråga isolerat.

    Mina barnbarn har liknande ”beslutsprocesser”.

  5. Dandersan skriver:

    Det pågår mycket konstigt i klimatets namn.
    I Vellinge får de nu bygga en vall som skydd mot ökande vattenstånd.
    För att få fram den nivå de behöver bygga muren så räknar SMHI med det alternativ för fossil användning som förutsätter ökande fossila utsläpp RCP 8.5.
    En klimatåtgärd som görs för att slippa sänka utsläppen således! Redan idag förbereds för detta värsta scenario! Framsynt av Vellinge kommun som dock inte styrs av MP.

    • Åke Sundström skriver:

      Framsynt?? Du försöker vara ironisk? Allvarliga ting som denna senaste dårskap skall man undvika att raljera om, alltid någon som missförstår.

      • Stefan Eriksson skriver:

        Jag tycker ”Dandersan” i denna kommentar ger ett exempel på hur budskapet förmedlas med ”kluven tunga” som det heter när ”sanning och konsekvens” får stryka på foten, för uppenbar ”hittepå”-floskler.

        Vi bygger vallar så kan vi fortsätta tanka bilen utan att skämmas.
        Ironiskt?,,, Det finns säkert politiker i Vellinge som tror på undergångsteorierna och dessutom besitter makt över frågan. De anser sig nog vara mer framsynta i sitt agerande, än folk i gemen.

        Och så har de väl ett par SUV-ar ståendes på garageuppfarten.

      • Dandersan skriver:

        Tydligen är det SMHI och länsstyrelsen som hejar på denna vall . De gör detta utifrån en svajig bedömning i två steg.
        Kommer haven att stiga.Tveksamt.
        Kommer vi att släppa ut allt mer fossil energi. Knappast.
        Så framsynt var en ironisk kommentar!

      • Ivar Andersson skriver:

        Detta är framsynt. Tänk på alla besökare som kommer och betraktar muren ungefär som Berlinmuren lockade besökare. Hoppas att det kommer att finnas skyltar som talar om att det var SMHI som gjorde utredningen som visade att muren behövdes.

  6. Mats Jangdal skriver:

    Blanche Sande (tidigare Jarn) levererar en skarp analys på Timbro!
    https://timbro.se/smedjan/darfor-ar-sa-manga-tjansteman-aktivister/

    • Jan Andersson skriver:

      Det finns tydligen alldeles för många kommunala tjänstemän! Eftersom alla försöker bränna så mycket pengar som möjligt så kan man sänka kommunalskatten kraftigt och även minska antalet miljöaktivister — när de uppsagda skall försörja sig av egen förmåga så går nog miljöaktivismen över illa kvickt.

      • Stefan Eriksson skriver:

        Absolut är det så Jan, tänk bara om de ”friställda” förmodades själva betala (med skattade pengar) sin bil, sin smartphone, sin dator, osv.
        Eller också helt enkelt avstå från den typen av ”nödtorft”, hur som helst;
        mycket att spara på, inte bara direkta lönekostnader, för den ofantliga sektorn.

      • Åke Sundström skriver:

        Fast den enda fungerande metoden är väl att välja den omvända tågordningen, att skrota klimatpolitiken och andra övergrepp för att därmed automatiskt reducera antalet klåpare i den berörda byråkratin.

        • Stefan Eriksson skriver:

          Ett slitet men ändock användbart uttryck för sättet att sanera verksamheter från för mycket ”hittepå”:

          ”Trappan sopas bäst från ovan och nedåt”.

          Det får gärna ske med buller och bång, så att budskapet går fram till indoktrinerade tjänstehjon.

          Återinfört tjänstemannaansvar skulle per automatik skrota vidlyftiga hittepå-projekt, då risken för att tvingas ta ansvar för konsekvenser, blir mer påtaglig.

    • Stefan Eriksson skriver:

      Mycket bra beskrivet ”rättssäkerhetsproblem” inom landet och dess förvaltning. Om 11% aktivister kan jag bara tillstå att: det är förmodat ingen överdrift, snarare i underkant, om man tar med i beräkningen, vilka som är mest ”högljudda” relativt de som inte för något väsen av sig som arkivarie i det offentligas tjänst.

    • Åke Sundström skriver:

      Nåja, skarp och skarp? Just i den här väldigt avgränsade frågan om korrupta tjänstemän, , ja. Men Timbro hör ju liksom Svenskt Näringsliv till klimathotargänget och även till de skamlösa framtidsimperialister som, i likhet med Johan Norberg, ger sken av att vara sannliberaler, Adam Smiths´ nutida språkrör.

      Här drar jag en snävare gräns än du, Mats. Att stryka regeringen medhårs men klandra enskilda underhuggare är ett osnyggt dubbbelspel. Jag hyser aningen större hopp till jordnära och förnuftiga gammelsossar som i dag är överkörda, men som på sikt kan tvinga fram en rejäl bantning av vår ofantliga offentliga sektor, Palmes (och Reinfeldts) starka stat.

      • Stefan Eriksson skriver:

        Förhoppningen om jordnära och förnuftiga ”gammelsossar” är en nära nog utopisk tanke. Jag menar; finns dom??, är de inte redan avlidna??

        Kan man verkligen hoppas på att något förändras på sikt, när ingen ens ids påbörja arbetet?

        Jag hoppas att folk i allmänhet får insikten om hur bedragna de är i politisk mening, och därav gör ”rätt” val vid nästa tillfälle som bjuds.

        Och,, för att hjälpa dem med att finna insikten, är alla medel tillåtna enligt mig. Även om hjälpen kommer från SN.

        • Åke Sundström skriver:

          Visst, de flesta är döda, men de lämnar ett arv efter sig, som deras efterlevande må ha ha förträngt – stenhårt indoktrinerade som de blivit av inte bara deras en gång så välmenande parti, utan till med av de borgerliga partierna.

          Hur många borgerliga partier har kurage att citera de gamla sossedeviserna om ”försnillade skatter som en stöld från folket”? Svenskt Näringsliv vill inte heller höra talas om sådana budskap, så länge de själva gynnas av de försnillade skatter (t ex våra extrema energipålagor) som hamnar i deras egna fickor.

      • Mats Jangdal skriver:

        Blanche skriver för F-plus och är betydligt skarpare än vad det vanliga Timbrotugget är.
        Se hennes tweet här.
        https://twitter.com/Blanche_Sande/status/1259419293588078593

        • Åke Sundström skriver:

          F-plus var en intressant nykomling, med en mer frihetlig anda än Timbro och deras blogg Smedjan plus någon slags samarbete med norska Schipstedt.

          Visst bekänner Timbro färg genom att avskeda (eller överges av) två av sina bästa skribenter, varav Blanche är den ena. Samtidigt kan ju tycka att det redan tidigare varit ganska gott om sannliberala bloggar (och än fler falskliberala sådana!).

          Och nu handlade förstås hennes tweet om vapenfrågan, inte om klimatet, vilket gör det svårt att se någon direkt koppling till denna tråd.

  7. Åke Sundström skriver:

    På nya bloggen kompass. se finns en uppföljning av det inlägg av Blanche Sande som Mats i förrgår länkade till. Skrivet av Lars Johan Andersson, den andre av de två sannliberaler som lämnat vänsterbloggen Smedjan och dess ägare Timbro.

    Han förklarar väldigt tydligt varför M för gott förlorat de väljare som flytt till SD. De kommer knappast att återvända ens om Ulf Kristersson gör en helomvändning och försöker bilda regering tillsammans med KD och SD. En sannolik tolkning, som betyder slutet för moderatledaren – inte helt orättvist efter hans egna misstag och medansvaret även för Reinfeldts än värre ideologiska reträtter.

    Andersson väljer dock att blunda för den viktigaste slutsatsen, att det är Lööf och hennes mondäna Stureplanscenter, som trots sin förment liberala politik tar hem trofén som den sanna liberalismens och den svenska nationens värsta svikare i modern tid. Partiets väljare tycks inte ha noterat den saken, men de kommer förhoppningsvis att vakna innan valurnorna öppnas nästa gång.

    • Stefan Eriksson skriver:

      ”Mondäna” ; Är det ett ord som jag inte förstår betydelsen av, eller är det ett enkelt ”skrivfel”?

      Centerpartiets väljare är ju bara en spillra av sitt forna omfång, och de som finns kvar i ”rörelsen” är helt faktaresistenta vad gäller landsbygdens villkor.

      • Åke Sundström skriver:

        Mondän betyder elegant, världsvan, överklass. D v s vad Stureplanscenterns huvudperson vill ge intryck av att vara, samtidigt som han och hans partiledare säger sig leda ett liberalt parti. Vilket ligger hyggligt nära sanningen bara om man jämför med Björklund och hans närmaste rådgivare. Med Sabuni vid fp-rodret faller sådana påståenden platt till marken.

        Men många borgerliga väljare har svalt centerbluffen. Låt vara att C numera är en ”spillra av sitt forna jag”, som du skriver, men man har ju alltjämt ett väljarstöd kring 10 procent och därmed rimligen det dubbla på landsbygden. En rejäl andel av de livsmedelsproducenter som anser sig ruinerade av dagens politik röstar alltså på ett parti som står bakom denna agrarfientllga linje. Hur går det att förstå, Stefan? Mats som f d medlem har säkert också en åsikt i ämnet. Handlar det månne om gamla Fälldin-beundrare som envist blundar för att det var bästa vännens dotter som förrådde farbror Torbjörn och hans kärnkraftskritik.

        • Stefan Eriksson skriver:

          Stureplanscentern har TOTALT förlorat förståelsen av ordet ”decentralisering” , eller det ”svåra ordet” som börjar med ”sub” och slutar med ”principen” (som jag inte orkar stava till).
          Då kan jag känna mig mer bildad i ordförståelse än (C) och dess
          politrucker i rörelsen som INTE finns, trots mina brister i ordförrådet.
          Men, man så länge man lever, (om man vill alltså) som det heter.
          Tack Åke.

          • Stefan Eriksson skriver:

            ”Aaarrrgghhh! Skit också!
            ”Man LÄR så länge man lever” ska det naturligtvis stå!

            • Åke Sundström skriver:

              Ett utelämnat ord är normalt efter 50, ingenting att beskärma sig sig över. Har själv säkert tappat bort ord ett 30-gångar i detta forum.

              Och ditt halva sub förstår vi också vad du åsyftar: subsidiaritetsprincipen. Den som EU påstår sig styras av, fast dom givetvis blåljuger om den saken, precis som våra svenska partier. Samt om så mycket annat. Frågan är om det någonsin sägs någonting helt sant i pressreleaserna från Bryssel. Ukaserna från Rosenbad framstår i den jämförelsen nästan som under saklighet. .

        • Mats Jangdal skriver:

          Jag tror att de flesta på landsbygden som är med i centern och röstar på dem, gör det för att det är deras sociala umgänge.
          Varför andra röstar på dem förstår jag inte.
          Kompiskorruption eller vad man nu ska kalla det.

          • Åke Sundström skriver:

            Rolig förklaring – men kanske inte helt seriös. Min egen och elakare tolkning är att i varje fall de mer besuttna bönderna röstar på C därför att politiken, både i EU och i Rosenbad, gynnar slättbönderna och i synnerhet de stora enheterna.

            Medan centerns tidigare gräsrötter bland småbrukarna desperat försöker hitta något parti som stöder deras sak med krav på alla bönder bör behandlas lika. Ett krav som EU aldrig kommer att lyssna på och som borde få landsbygdens folk att ständigt skandera ett ilsket ”Sverige ur ur EU” och rösta på det enda parti som hörsammar deras vädjan, KLP.

            Fast först måste KLP göra sig valbart, genom att tillsammans med ljumliberala MED bilda en valkartell under ledning av KD eller SD. DET skulle skapa en revolutionsunge av det slag som Sverige inte varit i närheten av sedan 1917. Och som faktiskt är mer behövlig nu än då.

            Passande nog då att gå i krig 2022 under devisen ”Tillbaka till 1914”. Det är ju i grunden det KLP vill, fast inte riktigt vågar stå för.

            • Mats Jangdal skriver:

              Min beskrivning av C var helt seriös. Tror inte man ska underskatta kompiseffekten.
              Storbönderna på slätten röstar traditionellt på M. De har nämligen oftare adlig anknytning. Som generell och möjligen fördomsfull förklaring.

              Vad som händer med KLP och andra är i stöpsleven just nu. Jag har svårt att komma med en prognos. Men helt klart föreligger behov av nytänkande och förändringar.

              • Åke Sundström skriver:

                Jo, storgodsens ägare tillhör förstås högerns kärntrupper, men övriga större gårdar bebos, gissar jag, av centerpartister.

                Kompiseffekten gör sig gällande i alla sociala skikt, men att den skulle vara så avgörande som du antyder har jag svårt att föreställa mig. Statistiska belägg lär vara svåra att hitta, eller?

                Bra att vi är överens om att den sannliberala rörelsen har behov av ”nytänkande och förändring”. Men det börjar bli bråttom om ett genombrott skall bli möjligt 2022.

                För övrigt behöver väl partiet heta något mer säljande än tradiga ”klassiskt liberala partiet”. Varför inte Libertarianerna? Mer intresseväckande klartext i mina ögon. Lockar till frågor om vad själva ordet betyder och vad som konkret är skillnaden mot folkpartiets låtsasfrihetliga och illasmakande vänstersoppa.

                • Mats Jangdal skriver:

                  Har ingen statistik för kompiseffekten, endast erfarenheten att jordbrukets folk inte flyttar ofta och de blir beroende av sitt umgänges preferenser. Att lämna C lokalt är att lämna vännerna.
                  Väldigt likt S på det viset.

                  Namnfrågan dyker upp med jämna mellanrum i KLP. Finns även chans för splittring av detta tusenröstersparti i en dogmatisk närmast anarkokapitalistisk libertariansk falang och en mer allmänborgerlig liberal-konservativ dito.

                • Stefan Eriksson skriver:

                  Jag tror att ”övriga större gårdars” brukare har gått en ökenvandring sedan Fälldins dagar och sökt med ljus och lykta efter ett alternativ som (kanske) kunde företräda dess intressen i valda församlingar.
                  ”Sofflocket” är nog ingen liten bas för den väljargruppen.

                  • Åke Sundström skriver:

                    Jo, Fälldins följare har inte haft något självklart alternativ. Men utöver sofflocket har nog en stor del röstat på SD, det i många väljares ögon minst dåliga valet, nu när Alliansen sossefierats och varken MED eller KLP tagit sig upp ur startgroparna. Inte så enkelt att ersätta två entertainers som Ian och Bert. För lite drag under galoscherna, kort sagt.

Kommentarer är stängda.