Covid 19 är ingen primärt luftburen smitta! Då krävs andra fokus!

Dagens gästskribent är Sture Larsson

När myndigheter inte sysslar med det de borde, så går det gärna fel. Folkhälsomyndigheten blev vår nya statistikmyndighet utan att vara delgiven detta uppdrag. Fokus handlade inte längre om virusets smittvägar och alternativa smittvägar. Jag har inte åhört några riktiga analyser av smittvägar och fysisk brytning av smittvägar i Folkhälsomyndighetens regi.

Alltså, tid att gå tillbaka till ”brottsplatsen”. Det är där informationen finns.

Covid 19 härleddes av alla förståsigpåare vid årsskiftet till en matmarknad för icke domesticerade djur. Symptomen handlade tyvärr främst om påverkan av andningsvägarna. Alltså blev Covid 19 i allas ögon en luftburen smitta, trots att den påstods komma från produkter av djur. Alltså från våt vara, köttråvara, naturmedicinvara etc. Det rimmar inte alls med slutsatsen om en luftburen smitta! Varför skulle livsmedelshantering (normalt ett vått jobb) skapa luftburna agens? Det stämmer inte! Det stämmer ännu mindre idag!

Svaret finns i Peking!

Kina jagar nu på nytt en smittoväg. Den börjar med fynd av Covid 19 på matmarknad. På ytterst våta skärbrädor för lax. Återigen frågan: ”Hur kan virus på en våt skärbräda bli ett luftburet agens?” Som kommissarie Stanhope i Ett fall för Vera brukar säga: ”Vad är det vi missar!”

Missen är att Covid 19 är en smitta buren av livsmedelsråvara, som tar vägen via mun och mage.

Förklaringen ligger i en analys som redovisades publikt för en vecka sedan. Samma receptor för Covid 19 som finns i andningsvägar finns också i tarmkanalen. Alltså är det mest troliga att Covid 19 är en av livsmedelsråvara och av livsmedelspersonal buren smitta.

I mina ögon blir det då lätt att förstå en annan återkommande info. Smittan har i media omtalats som klustersmittor efter begravningar, bröllop och liknande tillställningar. Där dominerar oftast kallskuret, snittar och s.k. smörgåstårtor. I mina ögon är de de perfekta bärarna av livsmedelsburen smitta i kombination med livsmedelsamatörer.

Kan vi med samma ögon fråga varför äldreboenden ”åkt dit”? Sannolikt är det så enkelt, som att livsmedelshanteringen inte varit säker. Livsmedels- och städpersonal har högst osannolikt inte varit i fokus för rätt utbildning och antagligen inte setts som presumtiva smittbärare, eftersom alla inbillar sig att smittvägen är luftvägen. Modern diet förordar också gärna ”gröna”, lågprocessade varor.

Finns det inte sanerande slussar och skyddsutrustning för vårdpersonal in och ut och mellan avdelningar, så finns det ännu mindre adekvat utbildning och skyddsutrustning för städ- och livsmedelspersonal på äldreboenden.

Kombinerar man Covid 19 med en riskabel livsmedelshantering med disktrasor, skurtrasor, dammsugare, återluftsteknik, dammtrasor och annan lämplig smutsaktiverande städning med den komplicerade mattillförseln till multifunktionellt svaga individer på ett äldreboende, så är det sannolikt kört om fokus är helt fel. Multisjuka skall dö! De har också bevisligen dött i onödigt stora antal.

Det har varit fel fokus på Covid 19 hela tiden.

©Sture Larsson
Agronom, som yrkesmässigt jagat smittvägar.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Covid 19 är ingen primärt luftburen smitta! Då krävs andra fokus!

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Jag är 110% amatör vad gäller mikrobiologi och alla dess grenar inom vetenskapen. Så därför är min synpunkt denna i all enkelhet.
  Avståndet mellan luftvägar och mag-tarmkanalen är ju inte speciellt stort. Hur många sväljer inte ned det slem man ”hostar upp” från luftvägarna?
  Så att samma receptor för Covid-19 återfinns i mag-tarmkanalen är väl inget uppseendeväckande, tvärtom ganska vanligt, då direkt kontakt finns för handen.
  Å andra sidan är det ju fullt logiskt att eventuella illbattingar i matstrupen lätt kan ta sig en titt om hur det ser ut hos grannen luftstrupen.

  Så att därifrån dra slutsatsen att fel fokus avseende smittvägarna i detta fall föreligger, tycker jag nog är att dra lite enkla slutsatser.
  Kanske är det en ”rackare” som funnit flera vägar att ”transportera” sig.

  • Jan Andersson skriver:

   Illbatting? Eller galen mördare? Det väntar vi svar på, ingen vet, åtminstone inte i Sverige.

 2. Jan Andersson skriver:

  Nog överförs coronavirus via små nästan osynliga spottdroppar som alla människor sprider när de talar eller skrattar högt, därav tumregeln två meters avstånd. Och även om man själv bär skydd över mun och näsa kan man bli smittad via ögonen. Däremot lär få spottdroppar ta sig ut och smitta andra om man bär munskydd, vilket alltid är asiaternas motiv för att bära sådana ävan vid en vanlig förkylning. Det är inte för min skull utan för din skull.

  Men smittad och dåligt uppvärmd mat skulle också kunna vara en riskfaktor, om det finns smittreceptorer i mag-tarmkanalen, och jag har hittills aldrig träffat på någon som har läst bruksanvisningen och förstår hur en mikrovågsugn fungerar. Förr var det alltid salladen man blev magsjuk av när man åkte till Mallorca; den hade sköljts i orent vatten. Men den infektionen var lätt att bota med Salva Colina; det brukade ta en kvart. Inte okänt i Sverige heller på orter där man lagt avloppsrör och färskvattenledningar intill varandra i samma rörgrav utan att förstå att alla rörledningar kan börja smygläcka, vilket endast kan upptäckas den hårda vägen när ledningarna ligger djupt i mark. Äckligt att bara tänka på. Nu efter coronan dricker vi bara köpvatten, tungt men rent. Inte genomtänkt men kanske intuitivt.

  Jag tänker omedelbart också på legionellabakterier som förökar sig i vatten, men drabbar via andningsvägarna. Har legionella någonsin smittat mellan individer? Dödligheten är 50%.

  Hur länge överlever coronavirus i frysen? Överlever det i ett kylskåp? Hur länge? Vid vilken förhöjd temperatur dör viruset? Hur lång tid tar det!

  Varför har varma länder som Indien och Vietnam inte alls haft så stor smittspridning som Sverige? Kortare konsumtionsvägar och egenodling?

  Vi skall ju gudbevars vara globalister och ha så utländsk mat som det bara går på bordet när vi har gäster. Fläsk och bruna bönor är socialt oacceptabelt även om alla skulle föredra det framför de egendomliga ”röror” som finns tillgängliga. Men vad har vi för koll på hanteringen av framförallt frukt och grönsaker från Hotaheiti! Brasiliansk oxfilé (världens bästa) är åtminstone fryst!

  Förr inbillade sig många svenskar att Livsmedelsverket hade järnkoll på allt importerat. Ha! (Sherlock Holmes).

  • Stefan Eriksson skriver:

   De virus som kommit att drabba oss med jämna mellanrum som vi då kallar för ”vinterkräksjukan”, är ett gissel för gemensamhetsanläggningar likt skolor och äldreboenden. Vet inte, men den ”gynnaren” skördar förmodligen ett inte helt ovidkommande antal liv bland i övrigt ”nedsatta” immunsystem hos ”multisjuka” äldre individer. Var gång den uppträder. Där finns väl helt klarlagt att mag-tarmsystemet är primärt drabbat, men likväl är förmodligen en svår lunginflammation det som till sist släcker förmågan till fortlevnad.
   Sambanden är väl klara och svårt att bortse från.

   Smittvägarna är väl likartade som de vägar ”dagens” virus uppvisar.
   Eller?

 3. Dandersan skriver:

  Detta är således helt olämpligt:
  ”En lek där studentfirare från en gymnasieskola i Hälsingland förde mat mellan varandras munnar kan ligga bakom ett utbrott av covid-19, enligt uppgifter till helahälsningland.se.”

  Hoppas Farmor slapp delta i ”leken”

  • Mats Jangdal skriver:

   Då kanske hon utropat efter en stund, Vem är det som har mina tänder?

 4. Thomas skriver:

  Resonemanget kan kanske även kopplas till ”meatpackers” i USA. Dessa gigantiska anläggningar där man styckar kött (En anläggning sägs hantera 19 000 grisar per dag). Om detta alltså är en skärbrädesmitta så är det nog givet att viruset blivit den farsot det blivit just i dessa anläggningar.. då man tvingades stänga därför att för många av de anställda blev sjuka i covid-19. En del ser en konspiration mot livsmedelsförsörjningen i USA i detta, men det kan ju faktiskt ha en annan förklaring. Norsk lax har ju också varit i hetluften… (Hur är det i svenska slakterier och charkverksamhet?)

  • Mats Jangdal skriver:

   Moderna knivar (syntethandtag, ej trä) kan man sanera effektivt i autoklav. skäbrädor har definitivt bäst före datum, ibland redan efter några timmar.

   • Jan Andersson skriver:

    Nu fick jag dåligt samvete för köksknivarna, som jag vägrar köra i diskmaskinen. Skärbrädorna brukar jag köra över med natriumhypoklorit ibland (Klorin) och de blir rena men frågan är om det hjälper mot bakterier och virus?

    För några år sen köpte jag färdigkokta svenska kräftor, och vi stoppade skalen i en tillknuten plastkasse och la den i vår gröna plastsoptunna vid tomtgränsen. Ett par dagar senare var plasttunnans insidor helt täckta med små pigga gulvita fluglarver, maggots.

    Jag försökte spola bort dem med slangen, det gick väl bra, men dagen efter var de där igen eftersom jag hade lagt tillbaka kassen med kräftskal.
    Då spolade jag bort dem igen, och hällde Klorin efter tunnans insidor tills flaskan var tom. Det brydde inte fluglarverna överhuvudtaget; de kröp omkring som förut. Det dröjde flera dagar innan fluglarverna försvann av sig självt, fast allt Klorin var kvar i tunnan. Hade de inte försvunnit då, så hade nog hustrun gjort det.

    • Mats Jangdal skriver:

     Problemet med skärbrädorna är de sår man gör i dem med kniven. Ytan går bra att göra ren, men ner i såren är det svårt att komma åt. Därför måste de kasseras med jämna mellanrum. Kör även skärbrädor i diskmaskinen. Olika brädor för fisk, kött, grönt, bröd.

     • Thomas skriver:

      Måste lägga till vad jag hittade skrivet ien artikel: Den värsta pandemin någonsin i historien bröt ut i den centrala kinesiska provinsen Hubei omkring 1320. Efter cirka 25 år hade pesten – den svarta döden – nått den kinesiska kusten. På 1340-talet nådde den Främre Orienten, Bengaliska viken, Nordafrika och Europa via Sidenvägen och den medeltida utomeuropeiska maritima handeln. Minst en tredjedel av befolkningen i de drabbade regionerna föll offer för pandemin. Den långväga interkontinentala handeln Kina–Mellanöstern och Kina–Europa som hade blomstrat under Pax Mongolica kollapsade på grund av pandemin. Det var först 150 år senare, efter upptäckten av den direkta sjövägen till Indien 1498, som ett nytt globalt ekonomiskt system började utvecklas, denna gång inte under mongolisk utan under portugisisk hegemoni…..

      Vad allt går igen….

 5. Åke Sundström skriver:

  ”Fokus handlade inte längre om virusets smittvägar och alternativa smittvägar. Jag har inte åhört några riktiga analyser av smittvägar och fysisk brytning av smittvägar i Folkhälsomyndighetens regi.”

  Vilket utskåpning av Corona-cirkusens aktörer! Med en så genant enkel logik att inte ens FHM kan ha missat den! MEN likväl tigit om saken. Skäms alla förståsigpåare som blundat för det till synes uppenbara (eller finns det någon hake i Stures resonemang som vi amatörer inte upptäcker?)

  Så tack Sture. Fast jag vill hävda att man även utan denna nya vinkling kan konstatera att FHM ägnat sig åt att dölja sanningen i stället för att berätta den. Ända från dag ett! Med från början helöppna gränser och noll koll inom äldrevården, inte minst vad gäller den detalj som Sture uppmärksammar, mathygienen.

  Men han är skonsam mot byråkraterna genom att avstå från att ställa de viktiga följdfrågorna: Har fallissemanget ENBART varit en en fråga om okunnighet eller finns här också en politisk komponent, en AVSIKT att inför väljarna dölja att regeringen, regionerna och FHM genom senfärdighet och schabbel förvärrat situationen och därmed kan hållas ansvariga för den uppenbara överdödligheten? Kort sagt, för vållande till tusentals medborgares alltför tidiga död.
  Ett Estonia i repris, under samma totala tystnad och medagerande från rättsväsendets sida. Inga inledda förundersökningar om brott.

  KD-ledaren har varit ensam i partiledarkretsen om att våga resa skuldfrågan. Men kommentarer uteblir, givetvis – även från hennes egna partikamrater i ledningen för region Stockholm, där problemen varit särskilt stora. Och Ebba själv avstår från den antydan till självkritik som hade varit klädsam och från att kräva svar från sina partivänner i den kommunala vårdsvängen.

  • Jan Andersson skriver:

   Kanske finns det en välutbildad tjänstemannastab, men i de flesta organisationer så blir ett nytt problem ändå svårt eftersom ingen har varken praktisk eller teoretisk erfarenhet av en liknande situation. Men när de står handfallna så kan de aldrig erkänna det, vilket vore det enda sunda och normala, så att ledningen snabbt kan fatta beslut om externa resurser. Och det är ledningen som har det fulla ansvaret att känna sina pappenheimare och fatta beslut utan dröjsmål.

   Fungerar inte chefskapet heller, vilket inte är osannolikt vid politiska tillsättningar, måste ansvaret snabbt lyftas upp till högre nivåer med statsministern som högsta beslutande instans. Vi snackar här om timmar eller på sin höjd ett par dagar.

   Säger han att han har fullt förtroende för sina tjänstemän så betyder det att han har fått betryggande info eller kollat själv på plats i möte med stabsledningen.

   Så borde det vara, men coronakrisen visar att det kanske inte, troligen inte har fungerat alls. Ingen har varit i närheten av att säga de enkla självklara ord som inger det förtroendet att de ens bryr sig och gör så gott de kan dygnets alla timmar när folk dör som flugor.

   • Åke Sundström skriver:

    Tack Jan för inlägget, framför allt slutklämmen och politikers brist på sann empati trots att ”folk dör som flugor”.

    Men förvånande att denna oerhörda politiska skandal väcker så ringa intresse. Solen skiner. alla vill ta vara på sin lilla stund på jorden. Mänskligt, måhända, men sorgligt.

Kommentarer är stängda.