Georgien går framåt

I skymundan av kriser i EU, USA, Hong Kong, Mellanöstern och naturligtvis Covid 19, har Georgien gjort framsteg. Man har ändrat sin konstitution och valprocedur för att främja en mer stabil och långsiktig demokratisk utveckling. Man säger öppet att et närmande till Europa och EU står på dagordningen.


Det är bra, i synnerhet som Georgien är ett av världens äldsta kristna områden. Sedan länge är de omgivna av muslimska stater. De får gärna hålla den flanken ren från islam.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Georgien går framåt

 1. Gunnar Littmarck skriver:

  Bra av Georgien, jag blir ofta besviken på ledare i länder med kristen värdegrund för att de föraktar just sin värdegrund men inte den mycket mer primitiva som islam har.

  Islam måste reformeras.

  Jag brukade lyssna på Maajid Nawaz då han som muslim debatterade med andra muslimer om det faktum att muslimer satt i system att våldta och missbruka vita brittiska flickor i utsatta lägen.

  Myndigheterna grep inte in av rädsla att bli kallade rasister och när bubblan brast försvarade sig vissa med att de hade rätt att göra så med otrogna…

  Enstaka muslimer höll med Maajid och vittnade om att de blev så illa behandlade av andra muslimer då de visade vad de ansåg så de höll tyst allt mer.

  Maajid anser att silam är en ideologi och måste därför få debatteras som alla andra ideologier, bara det gjorde många rasande och jag lovar att det aldrig skulle sänt progrtammen om inte Maajid är en muslim med pakistanskt ursprung.

  När jag studerar historien finner jag liknade paralleller då den ledande kulturen medvetet sänker sig själv genom att fjärmas allt längre från folkflertalet och verkligheten.

  Kolla en snabb skiss för svensk ekonomi och energi politik.

  Jag föreslår först nya snabba saltsmältreaktrorer i dagens reaktorhallar som drivs av att destruera allt som kräver längre slutförvar än 300 år i dagens “avfall”

  85% av kostnaden finns ju i form av byggnader elnät och turbiner med generator.

  Så överförs energi med flytande koksalt NaCl och en anläggning för termisk spjälkning av vatten monteras i en av de byggnader som inte behövs då FS-MSR är helt självreglerande och saknar övertryck så att montera i befintliga reaktorhallar är för att de finns och är skyddade mot yttre angrepp typ instörtande missil.

  Haven tar upp CO2 och bildar kalksten, vi krossar och bränner kalksten då vi producerar cement då frigörs ren koldioxid, samma mängd tas upp då vi tillverkar syntetisk kalksten betong men fördelen av att ha ren CO2 är att det förenat med vätgas bildar basen för alla produkter vi får från olja.

  Därför borde Sverige borra sin in i Gotlands berggrund från stranden och bygga en underjordisk fabrik under Ojnareskogen där det finns enorma mängder kalksten.

  Då klan Sverige producera cement och exempelvis syntetisk flygfotogen till hela Europa med energin i dagens kärnavfall.

  Vitsen att växla mellan produktion av vätgas och elkraft är att då kärnkraft kan följa det lokala elbehovet.

  Vätgas ska användas till processvärme reducera järn och producera allt vi får från olja då det förenas med koldioxid.

  Detta skulle dagens politiker hata för då försvinner alla argument för allt dyrare klimatpolitik och därmed allt dyrare regelverk på snart sagt var verksamhet samt allt högre energiskatter.

  Men jag lovar att det skulle vinna en jordskredsseger i en beslutande folkomröstning där de röstande måste klara en test som visar att de satt sig in i frågan.

  Om Sverige var som säg 1950 politiskt men i nuvarande situation så skulle omedelbert mitt förslag bli gällande.

  Nu hatar ledarena folket och vill bara vinna personlig makt, heder och moral är för länge sedan borta från riksdagsmajoriteten.

  • Mats Jangdal skriver:

   Ja, kristendomen fungerar bra i sekulära demokratier. Det gör inte islam. Skillnaden är att Jesus uppmanade de troende att ge åt kejsaren vad kejsaren tillhör och herren vad herren tillhör. Med modernt språkbruk betyder det att den värdsliga makten ska de kristna inte lägga sig i. De söka sig ett fromt leverne efter guds bud som ett privat projekt att utveckla sig själva.
   Den ordningen, uppdelningen mellan tro och världsligt kan inte muslimerna acceptera, därför kan inte heller islam accepteras i demokratiska samhällen.
   Som ett resultat av denna inställning hos kristendomen kräver den religionen i princip en sekulär demokrati för att långsiktigt överleva. Utan det världsliga försvaret av den kristna tron skulle extremistiska sekter som islam ta över och förinta kristendomen.
   Den sekulära demokratin kan även tolerera exempelvis asatro, eftersom den inte innehåller någon allsmäktig gud med krav på åtlydnad. Den är snarare en jungiansk samling arkeytper som visar människorna hur de hamnar snett om de endast bejakar en extrem sida av sin peronlighet. Balansen går förlorad.

   Gunnar skriv gärna lite mer utförligt hur en sådan energiprodukiton går till rent praktiskt, när den kan bli ekonomiskt konkurrenskraftig givet att vi kan köra våra gamla KKV 20 år till och på en likabeskattad marknad kan olja och gas enkelt återinföras i svensk elmix när de gamla KKV stängs.

   • Jan Andersson skriver:

    Jag är långt ifrån någon japankännare, men man kan på plats inte undgå att märka att religion är en slags familjehobby, där man ofta familjevis söndagsbesöker “sina” religioners och filosofiers tempel och “shrines” som finns i ett överväldigande antal, kanske speciellt runt de gamla kejsarstäderna Kyoto och Nara.

    De flesta besökarna verkar bara vara nyfikna och behöver ett utflyktsmål men kanske ändå känner en tillhörighet med sina döda anhöriga på dessa ställen, ungefär som vi svenskar gör på en gammal kyrkogård när vi sakta vandrar på grusgångarna och läser på gravstenarna. Fullt rediga japanska tanter med fridfulla anletsdrag tänder ett rökelsebloss i en sandfylld jättekruka och tänker kanske på sina föräldrar. Ungefär som vi när vi tänder adventsljusstaken första advent.

    Sedan kan man nästan alltid köpa en utsökt måltid på plats, vilket vi inte kan göra. Och att stå under en jättestor gjutjärnsklocka och höra klangen medan pappa försiktigt svänger en upphängd timmerstock mot utsidan är ganska spännande för en liten kille. Damerna i souvenirstånden är väldigt nyfikna på vem du är och försöker på japanska och några engelska ord men det blir tyvärr inte mycket till samtal.

    Alla dessa platser är öppna och tillgängliga fast ganska ömtåliga men ingen skulle drömma om att förstöra något eller klottra på väggarna.

    Våra kyrkor är låsta. Förr kunde man låna nyckeln hos klockaren för att titta på den tusenåriga dopfunten som fortfarande används om några i församlingen skulle vara så oförsiktiga att de skaffade barn.

    De flesta av världens större religioner finns representerade i Tokyo med egna kyrkor, och det är inget särskilt med det. Inte mer än att Saint Patrick’s Day firas med en hejdundrande parad med grönklädda säckpipeblåsare, hundförare och ölreklambärare – nästan alla japaner. Sist går tjugo ungdomar med sopsäckar och plockar upp allt skräp som paraden och dess åskådare oförsiktigt råkar lämna efter sig, även hundbajs.

   • Gunnar Littmarck skriver:

    Klart jag kan skiva in in minsta detalj hur det skulle fungera och omvandla mer energi i det som kallas svensk kärnavfall än all olja och gas på norsk sockel.

    Jag vet inte helt var jag ska starta hur mycket kärnfysik och reaktorteknik hänger ni med på?

    Min vän Janne Wallenius hänger inte med så ni måste ha djupare tekniskförståelse än partikeljanne.

    En enkel för er att fundera på och komma med motargument till som visar att ni hänger med.

    Koksalt NaCl är det optimala termiska energiöverföringsmaterial mellan högtemperatursreaktor och turbinhall samt den hall som termiskt spjälkar vatten i syre och väte.

    Gissar att detta forum inte har plats för en djupare beskrivning.

    • Stefan Eriksson skriver:

     Ett flytande bränsle som då pumpas runt mellan “pannan” och maskinhallar. Bränslet sönderfaller hela tiden (strålning) och med detta system är exponeringen större externt från “härden” jämfört med Gen.3 teknik.
     Det kommer att krävas ett “tyngre” skal kring turbinerna, och en högre skyddsklass än de vi känner kopplade till tryckvattenreaktorer.

     • Jan Andersson skriver:

      Jag vet inget om strålningsintensiteten vid drift, men via en dokumentärfilm om uppfinnaren har jag har förstått att det farliga radioaktiva mediet som cirkulerar i reaktorn endast är effektivt radioaktivt när det bringas att samverka med ett annat mindre radioaktivt och i sig ofarligt media i form av en flytande saltlösning. De två medierna blandas aldrig utan befinner sig hela tiden i skilda cirkulationer.

      Saltlösningen cirkulerar i en krets med en bottenventil som består av en ispropp över en stor lagringstank.

      Om en driftstörning inträffar bortfaller också kylningen av isproppen och den öppnar sig snabbt och hela cirkulationssystemet för saltlösningen töms ner i tanken.

      När inte saltlösningen nu kan samverka med reaktormediet finns inget som strålar i reaktorn längre och det är ingen risk att beträda den. Och även om kraftverket skulle förstöras av en tsunami eller jordskalv så skapas inga radioaktiva utsläpp eller kontaminationer.

      Det vore mycket intressant att få detta närmare förklarat och hur kostnadseffektivt och säkert ur dagens perspektiv ett sådant kärnkraftverk skulle kunna bli, inklusive bränsletillgången och vilka riskerna vid brytning och utvinning av bränslet är.

      Men riskerna vid dagens konventionella kärnkraftverk är också ganska långtgående eliminerade. Fast i Fukushima var säkerhetssystemet vansinnigt dåligt genomtänkt, reservcirkulationspumparna stod i källaren som naturligtvis vattenfylldes först av allt. Vanliga elmotorer kan inte gå under vattnet även om ström finns, men den hade förstås också slagits ut. Den risken hade man bortsett från eftersom en så hög tsunami som nu inträffade och som rann över skyddsmuren “aldrig kunde inträffa”. En av reaktorerna hade en gammaldags självcirkulationskrets som inte behövde en elektrisk pump för att fungera, men någon hade monterat ett elektriskt manöverdon på den stora ventil som måste öppnas vid problem. Den kunde därför inte öppnas manuellt längre, och heller inte utan ström.

      Det kanske är en lättnad att höra att så här korkat är ingen industri i Sverige byggd. Och säkerhetskretsar provas.

      • Stefan Eriksson skriver:

       Det flytande bränslet i en “MSR” cirkulerar mellan “reaktorhärden” och “värmeväxlare”.
       Med den konstruktionen blir också delar utöver inneslutningen utsatt för ett högre mått av strålning.
       I övrigt är konstruktionen enklare, säkrare och vid serieproduktion förmodat billigare.

       Korrosion är ett större problem, med denna konstruktion.
       Och.
       För att använda “avfallet” som förvaras i Oskarshamn för vidare energiändamål behövs en anläggning för upparbetning, och den lär förmodat bli den dyra delen i kedjan.

    • Mats Jangdal skriver:

     Nej, du behöver inte skriva i fysikalisk detalj hur det skulle fungera. Men en förklaring som steg för steg förklarar för en lekman kunde vara på sin plats.
     Det är inte nödvändigt med detaljerad kalkyl för investerare, men något om saltreaktorn blir billigare respektive dyrare än andra reaktorer kunde vara på sin plats. Eftersom fransmännen nu inleder försök med fusion skulle en jämförelse med det också vara intressant.

     Du har helt rätt att publiken i detta forum inte har all kunskap på plats, det gäller inte minst mig själv.

 2. Jan Andersson skriver:

  Saltsmältreaktorn är ganska enkel och okomplicerad och kan aldrig få en härdsmälta. En testanläggning fungerade redan i början av 50-talet i USA, men politikerna under kalla kriget valde uranreaktorn för att utan insyn kunna göra atombomber på samma konto. Kina visste men hade inte teknologin – då – för att bygga en saltsmältreaktor. Men nu forskar man tydligen!

  Tänk om kineserna snart kan leverera helt riskfria och rena saltsmälreaktorer till världens länder, en svindlande tanke, men varför gör vi inte sådana i Sverige redan? Asea-Atom hade en hög kompetens och kapacitet även internationellt sett. Var det ett politiskt beslut att vi inte skulle syssla med “atomkraft” i Sverige? I så fall, väldigt kortsynt. Om man lät bli allt politiskt tafsande skulle Sverige vara ett långt rikare land idag. I stort sett har man gjort allt fel istället.

  Georgien har ett vackert alplandskap med vinodlig på sluttningarna och en rik egen nationell folkkultur, med allsång som specialitet. Det skulle säkert bli ett populärt turistland för alla de som redan “varit överallt”.

  • Mats Jangdal skriver:

   Ja, jag har kollat lite på Georgien, lockar faktiskt till ett besök, men att bila dit är ett äventyr på serpentinvägar som vi sannolikt avstår.

   • Jan Andersson skriver:

    Det finns researrangörer dit, och jag vet folk som har åkt och varit nöjda.

 3. Benny skriver:

  Jo, det är synd om Georgien som lurades in i ett krig med Ryssland av skurken och globalisternas hantlangare Saakashvili 2008. Han är numera efterlyst för korruption, olagligt maktutövande, tortyr m.m i Georgien men han försvann först till USA sen till Ukraina därifrån blev han utslängd för att han tyckte det var för korrumperat???!!! Numera vet väl ingen var skurken håller hus! Märk väl att på wikipedia så står det att det var Georgien och Saakashvili som startade kriget 2008 helt korrekt! Det är väl bara SR/SVT som fortfarande torgför lögnen att Ryssland anföll Georgien oprovocerat! Georgien är ett av världens äldsta kristna länder som annars är känt för att Stalin kom därifrån!

  • Mats Jangdal skriver:

   Man kunde höra hur SVT helst ville säga Stackarsvili.

Kommentarer är stängda.