Ny straffskatt på bilar

I senaste budgetuppgörelsen som publicerats stegvis av olika medskyldiga har tydligen miljöpartiet fått med sig de övriga partierna på att ytterligare höja fordonsskatten från 1 april 2021. Centern med en stor andel väljare på landsbygden fortsätter att svika dem.


Det är det så kallade Bonus-Malus systemet som skärps. För nya fordon gäller då att under tre första åren tas en förhöjd skatt ut enligt följande, gäller blandad körning enligt testprogram:
107 kr/gram CO2 i intervallet 90-130 gram CO2/km.
132 kr/gram CO2 över 130 gram CO2/km.


Detta alltså oavsett körsträcka och oaktat vad man betalar i CO2-skatt vid pumpen när man tankar bilen!


Samhällsnytt har räknat ut att det kommer att kosta mellan 10.000 och 29.000 kronor i årlig skatt för nöjet att äga en ny bil. Plötsligt framstår fastighetsskatten som låg i jämförelse. Men det törs man inte säga högt, får då får vi tillbaks den med besked.


Det är tänkt att dessa hemska skatter ska gå till rabatterade priser på nya elbilar med maximalt 70.000 kr.
Regeringen kommer även att skärpa reglerna för att ersätta petroleumbränslen med biobaserade dito eller elektricitet.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen, Trafik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

32 svar på Ny straffskatt på bilar

  1. Dandersan skriver:

    Miljöpartiet har en strategi.
    Ändra reglerna så bilindustrin förstörs.
    Äh-det är säkert inte uttänkt-det vore att överskatta dem.

  2. Samuel af Ugglas skriver:

    Och vad gör Ulf Kristersson som blir ansvarig för detta?
    Här snackar vi inte om inflation, väl?
    Varför ödelägger politikerna SVENSKA kronans köpkraft?
    Avpollettera ”löfvensocialistern”!!!

    • Åke Sundström skriver:

      Men när det gäller bilskatterna är ju moderaterna och KD de enda 7-klöverpartier som INTE är medansvariga – än så länge, när dom hittills varken sagt bu eller bä.

      Sant däremot, att M medverkat till att underminera kronans köpkraft (och därmed både vårt välstånd och en anständig inkomstfördelning). Dels genom Bildts superdevalvering 1991 och i dagsläget via stödet till Riksbankens perversa nollräntepolitik, framtidsimperialismens och de växande förmögenhetsklyftornas främsta verktyg. Ett oförlåtligt svek mot både konservativa ideal och ekonomiskt förnuft.

      M:s ursäkt är förstås att även våra ekonomiprofessor håller god min i elakt spel. Dom har betalt för att tala sanning, men blåljuger skamlöst för sina sanna huvudmän, väljarna. Med Lars Jonung som en i någon mån avvikande röst.

  3. Benny skriver:

    Nu pågår även kampanjen att straffbeskatta bort husbilar från miljödårarnas sida! Motivet bakom är säkert att om tillräckligt många till slut ger upp sina dyra fasta boenden när kriminella element tagit över bostadsområdena och bor i husbil i stället så försvinner den ”skattebasen”. MP är nog rädda för samma ”utveckling” som i USA där det är vanligt att bo i ”rolling homes” även bland rika. Det är lättare att sticka när problemen från ghettona sprider sig i en husbil till ett lugnare område! För något år sedan var det en ”brilliant” miljöpartistisk ”tänkare” i en kommun som på allvar föreslog att husbilsägare skulle betala en kommunal avgift om de hade sin husbil parkerad på sin egen villatomt! MP är verkligen tokdårarnas sammansvärjning mot sunt förnuft!

    • Thomas skriver:

      Beskattningsbehovet har efter årets upplåningshysteri i virusspårets potemkinsvariant blivit en akut fråga som givetvis S gärna överlåter åt Mp att driva på… Det mer spännande blir, hur kommer allmogen att klara denna ökade beskattning? För det blir nog inte bara litet bilar och så som drabbas…som du pekar på.

      • Benny skriver:

        Lorenz Tokfnatt MP verkar alltid ha otur när han ”tänker”! Han tror att bilägande är subventionerat och att det borde kosta mer att ha bil!?? Uppenbarligen äger han ingen bil själv och han verkar inte förstå att bilen är statens främsta kassako…Karln är en komplett idiot precis som de flesta andra miljöpartister!

        • Ivar Andersson skriver:

          Tovatt har inte otur utan har aldrig tänkt utan nöjer sig med att prata efter sitt förstånd.

          • Åke Sundström skriver:

            Är det inte allvarligare att hela vår intelligentia ställer upp på klimatnojan, med får undantag? Som när en av bröderna Ekdahl i TV.s utfrågning av en klimatprofessor Ohlsson,. Ingen enda professor,eller journalist påtalade hennes smått komiska fadäs – att ”inte minnas” när det senast var varmare än nu. Varför slåss mot vilsna gröningar när hela universitetsvärlden gör sig till åtlöje? .

  4. Göran skriver:

    Kina: 1.400 nya kolkraftverk, 200 nya flygplatser och 5.700 nya flygplan.
    Indien: 600 nya kolkraftverk.

    Vad ska korkade svenskar göra åt det Kina måste skratta ihjäl sig. Låt säga att Kina skulle ha en plan att underminera västvärlden. Den myndigheten kan de skrota, för västvärlden underminerar sig själva medvetet och tävlar dessutom om att vara bäst på det.

    • Jan Andersson skriver:

      Entreprenörer vill använda sin energi och arbetslust (läs livslust) till att utveckla sina idéer och de affärsmöjligheter de ser och skapa en god utkomst för sig själv och de medarbetare som behövs. Det är en urgammal tradition sedan hedenhös och har byggt upp världen till vad den är idag. Vad en entreprenör inte vill ägna sig åt är att underkasta sig en ökande mängd lagar, regler och föreskrifter, främst för att det tar bort skapande tid men också för kostnaderna som kan göra entreprenörens tjänster och produkter osäljbara på en konkurrerande marknad eftersom det finns andra som struntar i reglerna tillräckligt länge för att få bort konkurrenterna.

      Svenska entreprenörer idag säger att det har gått för långt; över hälften av deras tid går åt för att sätta sig in i regelverket och göra anpassningar, av vilka de äldsta reglerna är självklara men alla nya upplevs som meningslös klåfingrighet från myndigheterna.

      Entreprenörer i andra länder som har ett enklare regelverk tar över, vilket EU skulle hantera inom sin grupp av medlemsstater, men de har mest krattat manegen för länder utanför EU. Idag är långt mycket mer produkter vi köper tillverkade i Sydostasien än vad konsumenterna anar fast importörerna gör allt för att dölja faktum, med EU:s goda minne eftersom ursprungslandet inte längre behöver anges (som i t. ex. USA).

      Vi kan med fasa se hur EU idag kastar hela den europeiska bilindustrin fram och tillbaka mellan hopp och förtvivlan med nya nyckfulla meningslösa lagar och regler varje år. Bilproducenterna lägger ned miljarder på forskning och utveckling av bilmodeller som ingen egentligen vill köpa men som är tillfälligt och fantasifullt skattegynnad. Nästa år gör nippertipporna i EU om reglerna helt och hållet igen på grund av ren och skär vidskepelse.

      Häxprocesserna drabbade bara häxorna; nu är det istället hela folket som drabbas och häxorna som är kvar.

      I Sydostasien flinar man mellan fingrarna, för det är de som gynnas mest av slängpolskan. Snart har de tagit över hela bilindustrin också, och möjligheterna att vara entreprenör i Europa har försämrats ytterligare ett jättekliv.

      Nu handlar det inte längre om vänster eller höger, för eller emot öppna gränser eller ”klimatet”. Nu är det vinna eller försvinna som gäller och första steget i Sverige är att halvera de välkänt skyhöga offentliga kostnaderna med feta penndrag och vrida alla försök att beskatta livsnödvändigheter som livsmedel, bostäder, energi och vägfordon ur händerna på makthavarna och kasta på elden.

      Det kommer att bli mycket lyckat eftersom det är många fler som skrattar och får ny framtidstro än de som gråter över att förlora ett meningslöst arbete. Vi behöver många fler glada entreprenörer och egentligen ingen sur byråkrat överhuvudtaget.

      Vem törs börja? Ni får säkert 90% av landsortsrösterna.

      • Thomas skriver:

        Too late… brukar jag kommentera med. I grunden så föll ett svenskt demokratiskt – och kreativt – samhälle redan med Kreuger… idag är allt inriktat på bulk som en råvarufunktion. Politikens mål är att öka byråkratin för att skapa utrymme för vänskapskorruption.

      • Göran skriver:

        Ett problem med landsorten är att den är i stort vänster. Vartenda så kallad bruksort är socialdemokratiskt. Sedan är resten socialistiskt indoktrinerad.

        Max 5 % skulle ens förstå ditt inlägg.

        Landsortens IT-entreprenörer är inriktade på att skapa meningslösa tjänster åt offentlig verksamhet i kommuner och landsting. De skapar inget värde med andra ord.

        • Jan Andersson skriver:

          Jag tror inte att folk på vischan är mer korkade än stockholmare, utan nästan tvärtom, dessutom helt otrendiga, läser bara lokaltidningen och är mindre benägna att ropa på myndigheterna i tid och otid för de vet att ändå inget händer. Att de röstar på vänstern beror på att det är deras enda lokalpolitiker som har kvar litet gammaldags ansvarskänsla för att byn ska finnas på kartan en mandatperiod till. Och titta på partiledarna för C, L, M, KD och SD! Det är exakt sådana som lantsarna glor förundrat på en lång stund innan de återgår till sina sysslor, tungt suckande att det blir som vanligt S och V som får hålla igång det hela fyra år till eftersom det verkar vara det enda alternativet.

          Vilket det också blev, funderar man på lantisarnas rationella ställningstaganden så har de säkert rätt nästa gång också.

      • Åke Sundström skriver:

        Utmärkt beskrivning, Jan. Och i näst sista stycket en kortfattad analys om vad som behöver göras. Den som vågar ”får 90 procent av landsortsrösterna” hävdar han – en överdrift men ändå i ”rätt härad”.

        Men han har också goda skäl att ställa frågan om vem som törs börja. Jag har självt varit lika undrande efter att ha granskat KLP:s förment libertarianska partiprogram, som också duckar i frågor om t ex räntepolitiken, strukturpolitiken och fördelningspolitiken. Så min bedömning har varit att det inte finns några sannliberala eller libertarianska alternativ i svensk politik. Bara något mindre socialistiska än vänsterpartierna i dagens regering.

        Den slutsatsen kanske t o m Mats skulle kunna instämma i?

        • Mats Jangdal skriver:

          Något åt det hållet, ja.
          Fick en reklamfolder för SD i lådan idag. Mellanvalskampanj eller vad man nu ska kalla det. Både lokalt, regionalt och riks.
          Vackra ord men mycket lite substans förutom invandringspolitiken.
          På riksnivå verkar de ha accepterat klimatdogmen.

    • Åke Sundström skriver:

      Rätt så, Göran. Men viktigare att det inte blir någon skrattfest för våra egna efterkommande. Varför nedgradera denna mer relevanta och närliggande aspekt? Vi är väl överens om att dagens svenska politiker är världsbäst i grenen ”underminera sig själv” eller mer korrekt formulerat: att svika både dagens väljare och i än högre grad våra barnbarn?

  5. Ivar Andersson skriver:

    Det är Svenskt Näringslivs E-tidning “fPlus” som avslöjar att Trafikverket i sina kalkyler nu helt enkelt höjt “miljökostnaden” för koldioxidutsläpp från 1 krona per kg (som är enligt EU:s riktlinjer) till sju (!) kronor per kg. Genom denna sjudubbling av “kostnaden” för utsläpp av koldioxid blir plötsligt hux flux bilismen kraftigt underbeskattad och höghastighetståg jättelönsamma i Trafikverkets kalkyler. Ändringen bäddar såklart politiskt för enorma skattehöjningar på privatbilismen och byggnation av höghastighetståg till enorma kostnader som ingen är beredd att betala. Självklart ett politiskt beställningsjobb från regeringen.
    http://www.ericsoniubbhult.se/ Trafikverket springer klimatextremisternas ärenden 2020-09-18

    • Göran skriver:

      Precis som om Trafikverket skulle kunna klara av att förutsäga bilisternas beteende. De kan inte ens beräkna trafikflöden i sina vägprojekt. I stort sett allt som Vägverket bygger är underdimensionerat.

      • Mats Jangdal skriver:

        Trafikverket lever i den miljöpartistiska villfarelsen att väga skapar trafik och bättre vägar skapar köer!
        De förstår inte heller att högre hastighet ger färre fordon på vägen vid varje given tidpunkt.
        Men i IT-världen förstår man att snabbare flöde flyttar fler datapaket genom systemet.

        • Åke Sundström skriver:

          Nej, det handlar inte om en villfarelse i meningen missuppfattning, utan bara en anpassning till den förda politiken. Trafikverket har ”bara” gjort en s k baklängeskalkyl med utgångspunkt från riksdagens miljömål och redovisar, med hygglig precision, vad som krävs för att realisera dessa mål. Och man inser säkert också högre hastigheter ger färre fordon på vägen, men i svar till regeringen undviker man givetvis att nämna fakta som man vet att mottagaren ogillar.

          Som sagt; regeringen styr, inte (som förr) ämbetsverkens egna chefer. Det tycks du inte vilja se, Mats. Det gamla Sverige med en superhederlig förvaltning finns inte längre. Sorgligt nog har även konservativa partier som M och KD medverkat till den utvecklingen.

          • Mats Jangdal skriver:

            Myndigheterna har långtgående fria händer, som att fixa nollvisionen. Det jobbet har politikerna tagit sin hand ifrån. Men aktivister och stolpämnen på myndigheten hittar på det som de tror passar, eller passar deras egen agenda.

            • Åke Sundström skriver:

              Formellt väldigt fria händer, i realiteten ingen frihet alls, trots att detta är lagstridigt. Gick det att missförstå att de 7 kronorna var en direkt anpassning till riksdagens miljömål? Vad tror du hade hänt om Trafikverkets GD valt att tänka själv eller hållit fast vid EU:s riktmärke på 1 kronor?

              Men också Svenskt Näringslivs etidning hycklar när den låtsas vara upprörd över ett beslut som cheferna på Storgatan är väldigt nöjda med – eftersom företagen slipper vara med och betala för den klimatpolitik som dom själva applåderat.

              För övrigt har väl du och jag eniga om att ansvaret ligger i riksdagen, oberoende av om besluten fattas där eller av de myndigheter som styrs av regeringen?

              • Mats Jangdal skriver:

                Jag anser att det yttersta ansvaret har väljar. Rösta på ett annat parti om du är nöjd hittallsvarande politik.
                Men de fega svenskarna gör inte det.

                Samtidigt är min kritik fortfarande den att dagens byråkratitunga demokrati är långt ifrån ursprunget i de grekiska stadsstaterna.
                Den är så långt ifrån att demokratin i praktiken upphört. Vad är den då värd?

                En annan kommentar på Twitter.
                https://twitter.com/beckmansasikter/status/1307672762383818752

                • Åke Sundström skriver:

                  Du kan inte på allvar mena att väljarna bär det faktiska ansvaret (men förvisso det formella)? Det kallar jag en rejäl helomvändning från vår tidigare enighet om att ansvaret vilar i riksdagen, inte i byråkratin.

                  Och berätta då hur väljarna skulle ha röstat för att förhindra att Sverige förvandlats till en parlamentarisk diktatur – via en veritabel statskupp i regi av två fingerfärdiga despoter: Olof Palme (plus arvtagare) och Fredrik Reinfeldt (plus hans fega partivänner).

                  Att anklaga vår ”byråkratitunga demokrati” är också att ducka i skuldfrågan. Förnekar du att ämbetsverken har en tvingande plikt att genomföra vad riksdag och regering beslutat? Eller att regeringen kunnat reagera mot övertramp genom att avskeda en felande generaldirektör och/eller förtydliga en lagtext som vederbörande feltolkat?.

                  • Mats Jangdal skriver:

                    Har du glömt det Åke, att jag anser att väljarna har att ansvar för vilka de röstar på? Vilken politik som förs.

                    Formellt ansvar i riksdagen javisst, men där bestäms inte allt, tack och lov!

                    Det har alltid funnits partier utanför riksdagen att rösta på. Bara öppna ögonen och välj något annat.

                    ”Kill your darlings” är ett välkänt uttryck inom kultur och journalistik. Vill man skapa något nytt och meningsfullt måste våga överge sina favoritidéer.
                    Gäller även i politiken.

                    Att ämbetsverken har en plikt att göra som de blir tillsagda förändrar inte det faktum att de dels inte alltid gör det, och dels att de ofta inte får den styrning som krävs och då styr de sig själva!

                    De tar på sig att ett ansvar de inte är formellt bemyndigade att ta. Men så länge deras uppdragsgivare inte beivrar dessa missförhållanden så kan det fortgå!

    • Jan Andersson skriver:

      Jag hade en kombibil som drog 0,58 till 0,62 liter diesel per mil, och skatten var över femtusen om året. Så bytte jag till en ny fast en SUV med större luftmotstånd genom en större tvärsnittsyta och med bredare däck, fast med exakt samma motor och växellåda. Den drog exakt som förväntat mer bränsle, snitt 0,71 liter per mil. Skatten var inte ens hälften av den förra. Förklara skillnaden, och se Volvos feta fingrar i skattetabellen.

  6. Åke Sundström skriver:

    Till Mats 17:59:

    Just så, ”det kan fortgå”- därför att regeringen och ytterst riksdagen tillåter det. Och vem är då ansvarig. Det är den knäckfrågan som avstår från att besvara. Till min stora förvåning.

    Och vad med väljarnas ansvar? Är det deras fel att våra s k oppositionspartier ständigt överger sin frihetliga löften och i stället gaddar ihop sig med fienden – och därför medverkar till att den sanna folkviljan aldrig eller mycket sällan kan göra sig gällande? Väljarna må väl vara ursäktade för att envist tro att de borgerliga partierna menade allvar med sin förment icke-socialistiska borgerlighet.

    Jag ser ingen större skillnad mellan det gamla östtyska fängelset och dagens svenska åsiktsbur, bortsett från att döden eller livslång inspärrning förvisso var ett obehagligare hot än den tvångsindoktrinering som vi utsätts för. Av en (numera) vänsterdominerad lärarkår, av en maktlojal press samt av en relativ ny företeelse: politiserande och ofta rent korrupta experter. Oftast med Alliansens tysta godkännande. Sammantaget en politisk och vetenskaplig intelligentia som lockad av karriärer och sinekurer övergivit sin gamla roll som demokratins vakthund.

    Samtidigt har MED och KLP hållit så låg profil att de (hittills i varje fall) inte förtjänat väljarnas förtroende. Många liberaler har också, helt korrekt, dragit slutsatsen att deras röster i vilket fall skulle vara bortkastade, när KLP inte ens klarat av att presentera ett valmanifest och inte förrän efter det senaste valet besluta verka för EU-utträde, väl sent uppvaknande får man väl säga.

    Ser du alltså inte motsägelsen i att ena dagen förkunna att Sverige numera är en faktiskt diktatur (eller demokratur som du så opassande skämtsamt väljer att uttrycka saken) och den andra hävda att allt är väljarnas eller myndigheternas fel? En sådan ”darling” skulle jag för egen del tveklöst vilja döda.

    • Mats Jangdal skriver:

      Ansvariga är även myndigheter och enskilda tjänstemän som påtar sig större befogenheter än vad som givits.
      Acceptera detta Åke! Jag kommer aldrig att låta dem undgå klander och ansvar! Aldrig någonsin i helvete, som uttrycket lyder.

      Du mal på om demokratur som mitt uttryck. Jag har lånat det från Wilhelm Moberg och använt det någon enstaka gång. Det vet du mycket väl, men forstätter försöka gissla mig för det, vafalls?

      • Åke Sundström skriver:

        Regeringen styr landet, står det i grundlagen. Det avgör var det ultimata ansvaret för allt som beslutas på politisk nivå ligger. Även beslut av underlydande myndigheter.

        Du avstår från att kommentera regeringens möjlighet att korrigera underhuggarnas eventuella misstag, om det nu ibland eller handlar om detta, inte enbart om korrekta eller försvarliga tolkningar av regeringens instruktioner. Skjut på rätt pianist, har vi inte varit ense om den principen?

        Men detta hindrar förstås inte dig eller andra från att påtala oegentligheter. Fast gärna att samtidigt vara tydliga med var ansvaret ligger.

        Jo, jag vet att ”demokraturen” myntades av Wilhelm Moberg som en lite skämtsam referens till den tidens så kallade rättsröta, Kejneaffären mm. . Termen är mer opassande i idag, eftersom dagens demokrati är i ett långt sämre skick än den var på 40-talet.

        Men något ”gisslande” har jag inte ägnat mig åt, vilket jag i och för sig hade kunnat ägna mig åt, eftersom du aldrig på bloggen berättat att du accepterat min syn på ordvalet. Därför kunde jag inte veta, förrän nu, att så tydligen varit fallet.

        • Mats Jangdal skriver:

          Du vet att man vid Nürnbergrättegångarna slog fast att ingen skulle undgå straff genom att skylla på att man bara lydde order.
          När politiker ger order till pianister att spela musik folket inte vill höra, får man skjuta även på pianisten.
          Myndigheter och tjänstemän som oombedda tar sig för att spela piano är det fritt fram att skjuta på.
          Pianister som spelar fel melodi är det fritt fram att skjuta på.
          Visst är det meningen politikerna ska ombesörja detta, men när de inte gör det kommer folkets resning förr eller senare.
          När den folkliga resningen kommer, när räkenskapens dag randas i Finspång kommer där inte finnas tillräckligt med lyktstolpar till alla pianister.

          Det kan finnas anledning att då och då använda uttrycket demokratur för att visa på en kontinuerlig historia av kritik mot handhavandet av vår demokrati.

          • Åke Sundström skriver:

            Bättre att kritisera RÄTT pianister och döma dom i domstol – eller än hellre, avsätta dom i FRIA val – än att behöva besudla lyktstolparna i Finspång (varför just där?).

            Vi kan både önska att en folklig resning
            vore på gång, men jag ser inga tydliga tecken på att en sådan är i sikte. Med 7-klöverns framtidsimperialistiska program kan förfallet – och det tillhörande tumrullandet – säkert fortsätta ytterligare ett antal valperioder. Men som jag ständigt upprepar: sanningen sparkar, förr eller senare.

            Vad Nürnbergparallellen anbelangar bör man nog göra skillnad mellan organiserat folkmord med miljontals bevisligen oskyldiga offer och tarvliga trakasserier mot våra animaliebönder. Med all förståelse för att de drabbade kan längta efter lämpliga lyktstolpar. Här i Fjollträsk (norrlänningarnas Stockholm) skulle vi gärna se parkeringschefen (MP) och hans omaka allianskollegor, de moderata borgarråden, hänga i sådana.

            Vad plats har sin egen plåga i den parasitära (men formellt demokratiska) vänsterismens stamort på jorden.

            • Mats Jangdal skriver:

              Självklart är ett våldsam och troligen svårkontrollerat uppror inget jag önskar! Jag ville bara visa på vad som till slut händer när ett lands styrande skikt mister sin legitimitet.
              Då blir alla som ingått i ensembeln måltavlor. En del av dem blir det för att de inte hållits i schack av dirigenterna. De har uppvisat en personlig korruption som massan inte tål när den stora utrensningen kommer.

              Här vill jag påminna om när jag lägger visst ansvar på väljarna för uppkomna situationen, är det samma tankegång som du visar på när du via fria val önskar ersätta den politiska ledning som mist sin legitimitet.

              Finspång är en internet mem som dykt upp bara för att det är en svensk ort med samma betoning rakt igenom som Nürnberg. Det är inget annat speciellt med Finspång, möjligen förutom att det ligger nära Göran Perssons hemort.

Kommentarer är stängda.