Trumps lista på tänkbara domare

Det finns en ledig stol i USAs Supreme Court (Högsta Domstolen). Det är presidentens privilegium att utse domare till USC. Nu har Vita Huset presenterat en lista med 20 namn på jurister vilka är tänkbara att utses.


De är alla mycket meriterade, med doktors grad i juridik, erfarenhet från privata advokatfirmor, tjänstgöring vid USC och delstatsdomstolar, politiken i form av politiska uppdrag och som rådgivare.


Om man tittar på vilka som är de mest kända och mest meriterade är det nog Ted Cruz och Tom Cotton som ligger bäst till. Det som kan ligga dem i fatet är att de båda är vita män. Sådan är tyvärr verkligheten i en vänstervriden politiserad värld. Cruz var en utmanare till Trump om nomineringen till presidentkandidat 2016. Om det är positivt eller negativt i detta läge är svårbedömt.


Han är också uttalad klimathotsskeptiker och det vore välgörande med en sådan i USC där det kan tänkas att en del vidlyftiga stämningar eller andra rättsfall med bäring på klimathotsalarmismen slutligen kommer att avgöras.

P.S. Domare Ruth Bader Ginsburg avled igår 18 september. President Trumps lista över tänkbara kandidater är därmed helt aktuell och kortandet av densamma kommer påbörjas omgående! /M

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Trumps lista på tänkbara domare

 1. Dandersan skriver:

  Ted Cruz gjorde en bra insats när han bjöd in en panel för att redovisa klimatfrågan för en samling politiker.
  Fast det var nästan pinsamt låg nivå på dem som visste att allt går fel om vi inte slutar med fossil energi.
  Är han inte från den latinamerikanska minoriteten?

  • Mats Jangdal skriver:

   Jo, jag tror att efternamnet Cruz kvalificerar för att vara latino. till skillnad från Warren som inte gör någon till indian.

 2. Göran skriver:

  Ted Cruz vore perfekt. Mycket frihetligt sinnad. Mycket intelligent. Har bondförnuft och sunt förnuft.

 3. Berit skriver:

  Mats, så vitt jag vet finns det absolut ingen öppning ännu. Ruth Bader Ginsburg kommer nog att klamra sig fast till efter valet och sedan pensionera sig.
  Om Ginsburg eller någon av de andra domarna dött eller pensionerat sig skulle det vara på förstasidan i alla tidningar och nyhetssändningar här.

  • Mats Jangdal skriver:

   Aha! Artikeln jag läste till var alltså en spekulation i att Trump vinner och hon inte överlever en mandatperiod till. Eller att någon annan lämnar sin post.

 4. Gunnar Littmarck skriver:

  Jag håller med om att Texaskillen vore bra, har hört honom en hel del det senaste året då jag (och säkert många av er) anser att valet på min födelsedag i höst är en möjlig vändpunkt från maktkoncentration till att mänskligaheten får makt som individer i takt med teknikutveckling.

  Sverige skulle som exempel kunnat haft under 20% i skattetryck och världens bästa välfärd om produktivitetsutvecklingen inte blivit besudlad av maktgalna politiker genom sjuka skatter och allt dryrare regelverk.

  1950 var skattetrycket just 20% i Sverige.

  Då kunde en med sex års skolgång bilda familj bygga hus och föda fyra barn med den ena föräldern hemma och ändå vara skuldfri 20 år senare.

  • Jan Andersson skriver:

   Så hade det mycket sannolikt varit. Att vår egen trygga välfärdsskapande industri nu ersätts med snabba cash genom att vi istället importerar görbilligt och säljer dyrare lägger oss helt i händerna på krafter vi inte kan påverka. Politikerna ler förnöjt fast risken för att utplånas som nationalstat och kulturbärare (inte minst av miljövård) aldrig har varit större. Under Kalla kriget kunde vi fortfarande försvara oss och det fanns under en period åttahundratusen utbildade värnpliktiga som kunde mobiliseras. Idag räcker det med att sabotera elförsörjningen en vecka; kan utföras samordnat av tjugo insider-sabotörer med okänd lojalitet. En torparfamilj för hundrafemtio år sedan hade inte märkt mycket av en sådan ofärd, men hade ändå bössan hängande ovanför utdragssoffan. Vi bör jämföra oss med Schweiz, som har haft en långt bättre ekonomisk utveckling trots avsaknad av egna råvaror, som vi har i överflöd. Idag råder hos oss en akut brist på ingenjörer som är de enda som i praktiken kan vända utvecklingen. Man kan ju utan större förkunskaper bli e-handlare i stället och rik på andras försörjningsstöd.

  • Jan Andersson skriver:

   Och när fossilbränslena “fasats ut” är det definitivt slut med det svenska välståndet. Oljan tog oss in i det moderna välfärdssamhället och kommer att ta det med sig när våra möjligheter att tjäna pengar till vårt uppehälle också “fasas ut”.

 5. Göran skriver:

  Ruth Bader Ginsburg har avlidit den 18 september 2020, i cancer 87 år gammal.

  • Mats Jangdal skriver:

   Någon hade troligen inside information om att det var nära förestående när listan släpptes.

Kommentera