Macken i skogsbruket

Jag har läst Karl Hedins bok Attacken mot äganderätten. Medförfattare är Peter Wigert, John Gull och Björn Törnvall. Boken är utgiven 2018 på eget förlag. Dels är det en mycket informativ bok om svensk skogsnäring i sammanställning av offentliga data. Dels en stridsskrift mot socialisering och miljöränker mot äganderätt, företagande och frihet.


Detta är inget nytt eller obekant för Frihetsportalens läsare. I ett avsnitt belyser de hur flera olika myndigheter så att säga byter lagstiftning med varandra på ett sätt som är helt oförenligt med gällande svensk lag. Ja, rent av är grundlagsbrott, men det sker upprepade gånger utan påföljd för någon myndighet eller politiker.


Det liknar i vissa stycken hur organiserade ficktjuvar bestjäl sitt offer. En myndighet distraherar offret, en annan snor värdeföremålen och överlämnar dem genast till en tredje myndighet. Ingen myndighet ser vid påseende ut att kunna bindas vid att ha överträtt sina befogenheter, trots att samtliga inblandade gjort det!


Sålunda har tjänstemän på Miljödepartementet sett till att EUs Art- och habitatdirektiv samt fågeldirektivet inte implementerats i Sverige så som det är beslutat i Bryssel. Man har istället formulerat egna skrivningar och stoppat in dem i Miljöbalken, vilket ger dem lags verkan. Men detta har skett utan politiskt beslut, utanför riksdagen!


Hedin & Co visar också att myndigheter inte sällan fattar beslut utan att kalla det för beslut. Beslut kan nämligen överklagas i domstol. Istället upprättar myndigheterna listor, som för rödlistade arter, skyddsvärda biotoper etc. eller kallar sina beslut för andra administrativa åtgärder.


Enligt Grundlagen, RF 2:15 ska en markägare som tvingas acceptera intrång på sin mark eller inte kan fortsätta bruka den som tidigare få ersättning för detta. Denna ersättning var tidigare bestämd till samma som marknadsvärdet, dock ofta med något slags avdrag för politisk inkurens. Under Beatrice Asks justitieministerperiod höjdes ersättningen till 1,5 gånger marknadsvärde. Men med S-MP styre ser myndigheterna till att ingen ersättning alls behöver utbetalas, som ficktjuvar.


Skogsstyrelsen, som lyder under näringsdepartementet, beslutar om att ge avverkningstillstånd på en mark efter avverkningsanmälan (plikt). Om Skogsstyrelsen däremot nekar avverkningstillstånd är det en inskränkning som ska ge markägaren ersättning för intrånget i äganderätten. Men om Länsstyrelsen, som inventerar och sköter dispenser enligt art- habitat och fågeldirektiv, säger nej med hänvisning till biotopskyddet för dessa då utgår ingen ersättning. Detta har Högsta mark- och miljödomstolen bestämt.


En distraherar, en stjäl, en skaffar undan bevisen. Varianterna är flera. I värsta fall kommer skattemyndigheten och kräver skatt på det man förlorat. Politikerna vill inte förstå hur deras myndigheter bryter sönder samhället. Alternativt att de beställt detta sammanbrott som ett ”black-ops”. I boken pekas S och MP, aktivistiska myndigheter samt miljörörelsen ut som de agenter som skapar denna kafkasituation i Sverige. Lite i marginalen pekas även klimathotet och klimatpolitiken ut som missriktad. Denna bild av vilka som förstör äganderätt och för svenskt skogsbruk bekräftas av fPlus som granskat en dokumentär av SVT där lögnerna om skogsnäringen står som spön i backen.


Regeringen och myndigheterna är Galenskaparnas Macken. Antingen skrattar man åt hur träffande satir de gör på översitteri och inkompetens, eller så gråter man över hur nära verkligheten det är. När man läser Hedins bok inser man att våra myndigheter är en galen version av Macken. De slarvar bort medborgarnas vita Opel utan att ta något ansvar för sin missgärning.


Karl Hedin greps 26 oktober 2018, misstänkt för olaga vargjakt. Detta rättsövergrepp mot en enskild person är utan tvekan den repressiva statens hämnd för boken. De bryr sig inte ett dugg om de lyckas få till en fällande dom eller ej. Det viktiga är att de lyckas djävlas så länge som möjligt med Karl Hedin och skrämma andra med synpunkter på den maktfullkomliga statens agerande till tystnad!

Det här inlägget postades i Äganderätt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Macken i skogsbruket

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Här en beskrivning på hur “statens ena hand” inte vet vad “den andra handen” har för sig.
  Tragiskt, och borde vara straffbart, om Ni frågar mig.
  https://www.mariestadstidningen.se/2020/10/07/granbarkborren-frodas-i-de-statliga-naturreservaten/

 2. Jan Andersson skriver:

  Politikerna skulle kunna legitimera sin politik för evig tid om de såg till att myndigheterna skötte sina uppdrag snabbt och rättvist för att sätta ner foten framför de medborgare som vill skaffa sig orättmätiga fördelar. Men med 300+ myndigheter är det en omöjlig uppgift. Det kanske är tvärtom: politikerna levererar det som myndigheterna (de sakkunniga) bestämmer. Fast ibland orkar de inte vänta. Politikerna är säljarna som får kunden mör, men måste ringa till huvudkontoret för att fråga vad det egentligen är som firman säljer.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Det är tur Mats att det är en recension av boken utan för många hårresande detaljer, som kommit till vår kännedom genom andra kanaler.
  Frågan är hur svenska folket kommer till rätta med den vidriga socialistiska hydran? Är det genom en typ “class action” stämning mot åklagaren eller skall svenska folket hoppas på att t.ex. “Centrum för Rättvisa” tar sig an fall av den här arten.
  För mig är det glasklart vad som orsaken till eländet nämligen RF (regeringsformen) Kap 2 § 15 sista stycket, det vulgärsocialistiska ordet utan juridiskt innehåll, ALLEMANSRÄTTEN.
  Det är det vidrigaste ordet som slunkit ur en socialists mun eller skrivits på ett stycke papper av densamme och accepterats av medborgare som anser att stöld och bedrägeri skall folk tvingas att tåla. Numera även av den svenska polisen.

 4. Kristian skriver:

  “Karl Hedin greps 26 oktober 2018, misstänkt för olaga vargjakt. Detta rättsövergrepp mot en enskild person är utan tvekan den repressiva statens hämnd för boken.”

  Ibland faller pusselbitarna på plats så högljutt att man tappar hakan (och blandar liknelser).

  Hade ingen aning att Hedin skrivit en sådan bok – inte ens Westerholm eller Nyheter Idag tror jag hade nämnt detta.

  Stort tack.

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Instämmer i Kristians tack för recensionen och bevakningen, och vill också puffa för Westerholms täckning av Dreyfus-affären, jag menar Hedin-affären. (Nu läser säkert alla här redan Westerholm, men ändå.)

   Något jag inte har fakta om, men hörsägen från kringboende mark/skogsägare, är att Svenska Kyrkan, kommuner, och stats-/facknära (delägda via fonder eller på annat sätt) inte har dessa problem med att få lov at avverka alldeles oavsett vad som påträffas i markerna.

   OBS! Hörsägen, som sagt. Men det är ändock baserat på i en gubes fall ca 50 års erfarenhet som skogsägare, i fyra generationer eller mer bakåt i tiden.

   Det kanske vore något för en person med Hedins resurser och intresse att försöka gräva i? Jag tror exakt noll personer utanför Majorna och Söder skulle bli förvånade om det visar sig att vi har ett korporativt patron-klientsystem som syftar till att hålla enskilda eller mindre skogsägare kort, och sakta men säkert blöda ur dem ägandet av skogen.

   Så gick det ju till förr: det Dicksonska baggböleriet kanske är bekant? Politik och juridik och affärer i osnygg förening, och 1965 lyckades ju storbolagen få väck de juridiska hindren för att köpa upp och ut lokala små mark- och skogsägare som införts 1906.

   Historien är som Gyges ring ibland.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   • Stefan Eriksson skriver:

    “Korporativt patron-klientsystem” där “genossenschaften” har en av staten utsedd “obergenosse” som talar om för oss andra “genosse” hur skogen skall skötas.
    Saken är prövad med fullskale-experiment i den Tyska demokratiska republiken.
    Jag åkte härom veckan på en av “ringlederna” (från norr till söder) runtom Brelin.
    Där planterades tall på början av 60-talet med det huvudsakliga syftet att utgöra “pansar-hinder” för det fall de fascistiska grannstaterna försökte sig på en invasion.
    Plantorna är satta med c/c 50 cm och aldrig röjd eller gallrad.

    Fascinerande att se hur dumt det kan bli, när staten fått fnatt, och laborerar med skog och mark.
    Vi minns väl den Svenska “snurr-roten” som blev effekten av ett experiment med “paperpotts”.

 5. Sture Åström skriver:

  Det grundläggande felet är en meningslös grundlag.

  “Tjänstefel” för offentliga tjänstemän togs bort 1974.

  Ingen “Förvaltningsdomstol” kan beivra politikernas grundlagsbrott.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Men en FOLKETS initiativrätt som står över korrupta tjänstemän av envar art kan förhoppningsvis rädda vårt SVERIGE?

 6. Thomas skriver:

  Jag funderade på en sak… Om det är så att oljan i saudi är “slut”.. som det insinueras så blir det litet klarare.. Att raffinaderiet i Lysekil då måste byggas om för att ta hand om västsvensk skog och göra en massa biobränsle.. givetvis måste då staten gå in och betala detta… men så kommer då mer funktioner in i detta.. Bryssel vill inlemma unionens skog i CAP (jordbrukspolitiken) som en, troligen, skattefinansierad naturtillgång som inte längre kan betalas med normala marknadspriser (typ timmer 600kr kubiken utan mer som vedbränsle, 60 kr kubiken..) och då krävs stöd typ CAP (arealstöd, “landsbygdsprogram”, investeringsstöd, m.m.) och kontroller.. vem som står som ägare till marken har mindre betydelse.. men kontrollen över skogen blir det samma som angående jordbruket – och fisket (som ju varit Lövins favoritämne, som hon och Mp i Bryssel ordnade så att det småskaliga yrkesfisket hamnade i det verkliga kapitalets hand – och där all kontroll hamnade på båtarna och ingen annanstans (utredningen “Fisk och Fusk” var starten egentligen). Givetvis har dagens MP samma inriktning inom skogen när man målar ut enskilda skogsägare som de stora busarna utan att se hur staten och bolagen runt skogen agerar… istället vill miljörörelsen skapa mer reservat så att “skogsCAP” kan driva all annan skog till meningslöshet. (Litet fascinerande att det som skapade Lövins karriär, boken Tyst hav, som tog bort allt individuell mänsklig frihet inom yrkesfisket nu driver samma linje angående skogen inom EU.. genom de avslöjandens framkommit de senaste dagarna…) (detta skrev jag på en grupp i FB… då jag reagerade på titeln här – Macken…)

  • Mats Jangdal skriver:

   En jävla konspirationsteori! Men dessvärre kan den var närmare sanningen än alla andra spekulationer och utfästelser.
   Att EU-länderna söder om Nordsjön ser Sverige och Finland som EUs koloniala råvaruskafferier är ingen hemlighet.

   • Jan Andersson skriver:

    Efter att ha sett “Planet of the Humans” av Michael Moore (där det finns flera felaktigheter om skogen, som inte alls är mest värdefull som urskog eftersom den ändå måste förnyas på något sätt när skogsbränder blir allt ovanligare) så blir man ändå rejält skrämd när man ser vilka personer det är som hanterar “den gröna biomassan”.

    Gud förbjude att Europa kommer att drabbas av samma slags okunniga miljökämpar och miljardärer i ohelig allians och som gör som de vill med politikerna.

    I Sverige är biomassa GROT och inget annat, massaveden skall vi göra pappersmassa, papper och kartong av, det prima timret skall vi förädla och exportera till guldpris. Det är inget önsketänkande, långfibrig nordisk skog är unikt värdefull. Och utvecklingen pågår för fullt, vilket leder till inte oväntade omstruktureringar, färre okvalificerade jobb, men större importinkomster.

    Fast det kunde gärna gå ännu snabbare med aldrig så litet stöd av politiker och myndigheter, som sedan lång tid istället verkar dra i bromsen.

    För inte så länge sedan stod skogsindustrin ensamma i bytesbalansens ena vågskål. Dit ska vi igen, fullt möjligt om bara den politiska viljan plockas fram.

    Skogen växer oss faktiskt över huvudet tack vare bättre tillgång på bristvaran CO2, och ett sedan lång tid enastående ambitiöst återplanteringsprogram, fyra nya plantor för varje skördat träd.

    Skogen är guld värd, men förädlingen kräver framförhållning och stora investeringar. När kan vi skönja ett embryo till intresse från Näringsdepartementet?

    • Stefan Eriksson skriver:

     Näringsdepartementet har tagit plats i baksätet och har små, för att inte säga obefintliga, möjligheter att påverka färden mot kraschen.
     Bara en sådan sak att föraren från miljö och klimat departementet saknar giltigt körkort för att sköta annat än sin egen trädgård, talar för ett förskräckligt utfall.

     Staten skulle fråntas all fast egendom såsom skog och åker.
     Staten har bevisat att de inte klarar av av sköta denna uppgift.

    • Thomas skriver:

     Hmmm… Hur man hittills hanterat skogen är inget som behöver gälla framöver…

     • Jan Andersson skriver:

      Det mest uppenbara betraktat från ett bilfönster när man åker på svenska vägar är väl bristen på gallring.

      Det är över hundra år sedan Erik Ronge bevisade att det växer bättre om solvärmen når marken i en urgallrad skog. Men gallring är svårt och framför allt arbetsamt. Dyrt idag, vinsten kommer först om trettio-fyrtio år. Vem äger min skog då?

      Kanske något för våra nyanlända att ägna sig åt hellre än att sitta arbetslösa? Skulle staten kunna bjuda på det? En win-winsituation om intressenterna orkar vänta så länge.

      https://www.skogssverige.se/en/node/5252?page=2

      • Samuel af Ugglas skriver:

       Jan,
       Jag har också skogen mer än väl uppblandat i mitt blod och kan inte annat än hålla med Dig.
       Blir så fruktansvärt deprimerad av att se misskötsel av skogen varhelst man kommer fram. Stackars skogsbönder som varit självverksamma större delen av sitt liv orkar snart inte engagera sig och ungdomarna förstår inte vad skogsskötsel är för något och de lyssnar till sinnessjuka, sinnesslöa miljöpartister som ser och drömmer om ”lavor” när de sover.
       De kommer att bli ett skakande uppvaknande när svenska folket blir upplysta och inser förfallet under socialisternas dödsspiral och ”produktionsapparatens” förfall.

       • Jan Andersson skriver:

        Näringslivet, i högsta grad inkluderande lantbruket och skogsbruket, måste bli ett huvudtema i alla partival i Sverige från nu och i evighet. Utan näringsliv, ingen välfärd, inget omhändertagande, inget Sverige. Den som inte beaktar näringslivets intressen ska inte ha en enda jäkla röst i framtiden.

        Den som kan vända utvecklingen måste se ordentligt förbannad ut och tala klartext när alla käringar av båda könen börjar gnälla om klimatet, som inte har ett skit med det svenska näringslivets vara eller inte vara.

        Den enda jag vet som kan visa äkta och rättmätig ilska på riktigt i parlamentet är Mattias Karlsson, SD. Om rödgardisterna protesterar högljutt, desto bättre, för då vet folket var dessa står i näringlivsdebatten.

        Och vilka kan på allvar vara emot fullständiga självklarheter?

        • Stefan Eriksson skriver:

         De som inte skaffat sig insikt
         om fullständiga självklarheter, är i regel emot desamma, och arbetar för att bekämpa dessa förhållanden.
         Det är ett resultat av indoktrinering och propaganda som fått behärska det offentliga rummet ett bra tag nu.

Kommentarer är stängda.