Israel, en kristen angelägenhet?

Dagens gästskribent är Lars Korse

Filisteen var, i förhållande till judarnas land, en region – inte så stor – i sydväst, intill kusten. Det vill säga mer eller mindre vår tids Gazaremsa. Kejsar Hadrianus slog 135 e.Kr. ner det judiska Bar Kokhba-upproret och som straff för judarna döptes då Judeen om till Palestina, namnet är hämtat från Herodotos bok. Detta är ursprunget till att området mellan Libanon och Egypten felaktigt ofta benämns Palestina. Den beskrivningen av Palestina är således fel namn på det område som förut kallades Kanaans Land och Judeen men som nu heter Israel.


Palestinierna (Filistéerna): Var ett år 200 f.Kr försvunnet antikt grekiskt folk. De som nu i media kallas palestinier är araber. Några palestinier finns inte i dag. Israelerna i landet är i dag fem miljoner och araberna kan inte fördriva dem därifrån, och judarna (israelerna) har kärnvapen, det brukar sägas vara världens sämst bevarade hemlighet. Araberna får nöja sig med att ha Jordanien som hemland. Det är orealistiskt för araberna att tro att de kan få bort judarna från området.


År 1948 utropades staten Israel och år 1949 blev Israel medlem av Förenta Nationerna. Historiskt har det judiska området befunnit sig i krig och under ockupation. Fiender var i tur och ordning egyptier, filistéer, assyrier, babylonier, perser, greker, romare, araber, turkar och britter. Nu är judarna fria och har sitt gamla land ungefär enligt de gränser som anges i Bibeln, Gamla Testamentet. Israel ockuperar således inget land, varken Västbanken eller Gazaremsan. 


Vilken inställning till Israel har Sverige? Ja, dominerande härvidlag är vänsterpolitiken. Den är för ”palestinierna” och mot Israel. Vänstern är antisionistisk. Och antisionismen kan vara detsamma som antisemitism. Faktiskt. 


Det sägs ofta att i Israel är judarna överlägsna araberna. Men man måste tänka på följande. I världen är araberna 280 miljoner, medan judarna är mycket färre: 15 miljoner. Så det är araberna som, till antalet, är överlägsna judarna, i världen. Supermakten USA garanterar att judarna kan bo i hela Israel. 

Det finns judar som är vanliga, sekulariserade och ortodoxa. Dessa tre slag av judar tolkar bibeln på var sitt sätt. De ortodoxa väntar på Messias och vill inte ha ett eget land förrän tiden är slut, det är deras tolkning. Som jurist känner jag väl till denna tolkning. Det judarna tolkar är Tora, lagen i Gamla Testamentet. De sionistiska judarna tror på en egen stat nu, som de tillämpar budskapet från Theodor Herzl, sionismens skapare.


USA hjälper Israel, det är bra, exempelvis genom att med diplomati få stater att vara positiva till sionismen. Jag tror att diplomatiavtal av USA med stater gagnar fred i kriget Israel för mot islam.

Lars Korse har en egen hemsida, www.korse.se. Han är fd jurist, numera konstnär, medlem i KD och katolsk sionist som förordar socialsionismen.

Det här inlägget postades i Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

23 svar på Israel, en kristen angelägenhet?

 1. Dandersan skriver:

  Passar på ämnet och att önska gott nytt 2021.

  • Thomas skriver:

   Instämmer… jag har redan börjat fundera på hur jag skall uttrycka min självcensur framöver. (Och det gäller det mesta framöver…)

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Tack Mats för att vi får läsa inlägget ovan. Tyvärr är jag så obildad att jag inte kan definiera ”socialsionism”, vet inte vad det betyder. Mer än att socialismen är människofientlig och alltid slutar i ond bråd död kanske under nuvarande omständigheter lite mer utdragen i tid?

  • Göran skriver:

   Enligt mig bara ”löjliga” omdefiniering av saker och ting. Ungefär som att säg att man är socialliberal trots att det inte har något med liberalism att göra enligt mitt tycke. Antingen är man liberal eller är man något annat.

   Ta folkpartiet som kallar sig socialliberala och då har en massa idéer som är precis tvärtemot vad liberalism är. Exempel är att folkpartiet är helt för skolplikt och inte att föräldrarna ska få bestämma sina barns utbildning. Det är socialism och inte liberalism.

 3. Göran skriver:

  ”Israel, en kristen angelägenhet?”

  En sak som är konstig enligt mitt tycke, är att allt som inte är kristet ska vara en kristen angelägenhet. I princip att man ska vara snäll mot alla som är elak mot en.

  Med ovan i beaktande ställer jag följande fråga. Varför ska Israel vara en kristen angelägenhet när Israel tycks för det mesta ta ställning emot kristna i konflikter mellan kristna och andra religioner? Det är kanske något ni inte har tänkt på, men fundera lite. Hur kommer det sig att Israel gärna stöttar islam mot kristendomen?

  • Mats Jangdal skriver:

   Kristendomen är den abrahamitiska religion som rymde från Mellanöstern. Kristna räknar sitt ursprung främst från Kristus, inte Abraham. Judar och muslimer äter inte fläsk, men slaktar på ungefär samma sätt.
   Närhet och avstånd.

   • Göran skriver:

    Så du menar att Israel tar ställning mot grisätare?

    • Mats Jangdal skriver:

     Vet inte hur Israel bestämt, men judendomen gör det definitivt.

 4. Mats Jangdal skriver:

  Som mina läsare säkert vet är jag ateist, men kan ändå låta en text som den ovan få förekomma på Frihetsportalen.
  Lars är enligt sin text medeveten om olika inirktningar inom judendomen. Han har valt den militanta, den som självsvåldigt stal ett landområde för att bilda en egen stat. Det intressanta är att de stal landet inte bara i strid med internationell rätt, utan även i strid med sin egen religion, Tora-Gamla Testamentet!
  Enligt den traditionen ska judarna av gud, Jahve, vara förvisade från ett eget land ända till domedagen. Då först ska de återfå sitt land. Att skaffa sig ett eget land innan dess är att bryta mot guds bud och befallning.
  Svensk kristendom är för det mesta ganska ljummen sedan demokratin och socialismen infördes, Lars inställning är här lite extrem. En annan extrem, och rakt motsatt uppfattning är den som anklagar judarna för att ha beordrat Kristus avrättning. Från den inriktningen kommer den hatiska inställningen antisemitism.

  För en som är ateist blir allt detta käbblande om gud tolkningen av guds ord, olika religioner kring samma gud, olika inriktningar inom samma religion, med mera, bara ett stort spektakel som inte kan tas på allvar.
  Politiskt är därför mitt och alla ateisters krav att det jordiska samhälle vi lever i ska styras sekulärt. Vad guds verkliga vilja, eventuella dom och straff egentligen är, får de troende veta vid annat tillfälle.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Vad är det för fel på de tio ”budorden” Tio Guds Bud eller Mose lag?
   Enligt rykten lär ”kyrkomötet” vid nästa bästa tillfälle stryka dem ur kyrkans ”textmassor”.

   • Mats Jangdal skriver:

    Felet är att man hänvisar till en inbillad gud för allt detta. Kunde man istället säga ”We the people anser att dessa regler är de bästa vi kan finna för fredlig samvaro och lovar på heder och samvete att följa dem”. Då vore det inget problem.

    • Jan Andersson skriver:

     Du hänvisar föredömligt till något man möter överallt på jorden från dem som man själv uppträder så inför: respekt och god vilja, även från naturfolk och representanter från andra ideologier som man inte ens kan kommunicera med. Man misstänker att detta finns inbyggt i alla människor som från födseln själva blivit behandlade så. Märk väl att det alltid har varit den bildade överklassens främsta mål när de kostat på utbildning för sina ungdomar: vem är jag, vem är du, vad kan jag hjälpa dig med, vad kan vi ha för nytta och glädje av varandra?

     Det finns alltid de som är ointresserade och oförstående och måste lirkas med för att anamma detta samhällslim som olika kulturer har getts namn typ buddism, hinduism, kristendom, islam, judendom, men som förutom en del avvikande och egentligen irrelevanta särdrag är ganska lika. Många tycker att det är så självklart att alltid möta sina medmänniskor på detta sätt och att inga tempel och namn behövs, men har därför ändå fått ett namn: ateister. Men de som inte fått respekten och hövligheten på ett naturligt sätt utan genom ett samfund, vill kanske tillhöra en sin grupp just därför, kanske för att hålla sin låga levande och inte återfalla i anarki.

     Barn och ungdom har vissa ”fönster” som bara är öppna för intryck och undervisning korta perioder av livet. De som då förnektades uppfostran av sina närstående har svårt att tillgodogöra sig kunskapen senare i livet på ett naturligt sätt.

     I vårt nya fria samhälle med splittrade familjer fungerar det nog ganska ofta dåligt. Så samfunden kanske behövs ändå som ett slags surrogat för att få förklarat det man tidigare förnekats.

     • Mats Jangdal skriver:

      Tack! Tror vi därmed också är ense om att det är naturligt att respektera andras egendom. De som inte gör det har fostrats till den bristen.

 5. Benny skriver:

  Israel är verkligen ingen kristen angelägenhet eller en angelägenhet för Europa heller! Det är Israel som är skulden till alla krig och elände i den regionen och dessutom en olaglig entitet och ett utslag av den koloniala politik som västvärlden fortfarande tror de kan fortsätta med! Israel är världens sista apartheidstat och ska behandlas som paria av resten av världen! Det som räddat denna avart till land som kallas Israel är att judarna än så länge kan styra det alltmer sönderfallande USA:s utrikespolitik. Den dag USA kollapsar går Israel samma väg ganska snart!

  • Åke Sundström skriver:

   ..”en olaglig entitet och ett utslag av västvärldens koloniala politik”.

   Så osakligt och enögt, Benny. Hur kan du bortse från att Israel är en produkt av Holocaust och av FN:s beslut att ge judarna en fristad och ett nytt hemland?? I synnerhet om du, som jag förmodar, avstår från att hylla nazismens alla andra illgärningar.

   • Mats Jangdal skriver:

    Måste ge Benny rätt här. Protektoratet Palestina administrerades av UK efter kolonial överenskommelse med Frankrike.
    Efter WWII, innan FNs beslut, stal sionisterna området med hjälp av terrorism och assymetrisk krigföring mot den krigströtta brittiska armén.

    FNs erkännande kom som resultat av en blandning av utpressning och skamkänslor. Området hade inte varit judisk besittning på gott och väl 2000 år. Vilka europeiska gränser vill du rita om och flytta folk för att passa till gränserna för säg, 250 före kristus?
    Detta har vi avhandlat tidigare, har du inte accepterat det?

    • Åke Sundström skriver:

     Jovisst, skamkänslor fanns med i bilden, men kan FN-beslutet därför betecknas som OLAGLIGT, innan det eventuellt återkallas? Har den saken avhandlats tidigare (länk. tack)? Historiska orättvisor finns det sannerligen gott om, men är de därmed olagliga?

     • Mats Jangdal skriver:

      Ja, vad ska man annars säga om det som tagits från andra med hjälp av terrorism?

  • Göran skriver:

   Oavsett USA:s kollaps kommer säkert ett antal judar i USA att ha tillräcklig kontroll och makt för att låta USA underhålla Israel med med både finansiellt och militärt bistånd.

  • Lars E Korse skriver:

   Benny du och jag har motstridiga åsikter om judarna och Israel, men kan vi vara vänner ändå? Jag röstar på KD. Vad röstar du på? Supermakten USA och stormakterna Ryssland och Kina styr världen. Alltså USA Biden, Ryssland Putin och Kina Xi Jinping. Jag ställer upp på Biden. Du måste stödja diktatorerna Putin och Xi Jinping? USA har indirekt demokrati, Biden är för demokrati. Putin och Xi Jinping är diktatorer och blådårar. Katolska Kyrkan, judarna, USA och tiden förintar marxismen och islam. Så Israel vinner över palestinierna. Katolska Kyrkan har bannlyst alla marxister, Påven Pius XII.

   • Thomas skriver:

    Min lilla notering av vad jag sett av tillvaron och då det som berört Israel har varit att det mest hatade projektet från judisk sida tycks vara Katolska kyrkan , som Roms arvtagare, de som förstörde Jerusalems tempel… De karismatiska protestantiska kyrkorna i USA, som omhuldar en skröna från europeisk medeltid, om alla judars återvändande till Israel den dag då Messias skall återvända och därefter omvändas till Kristendomen, är något som Trumpen spann på, givetvis, då 20-25% av det amerikanska folket tror på denna skröna.. En politisk mycket tung tanke i USA – och i Israels politik. Men närmast helt okänd i Sverige!

   • Mats Jangdal skriver:

    Som jag ser det är nog Putin kristendomens främsta sekulära försvarare i dessa dagar. Låt vara ortodox, men det garanterar väl bara att de inte förförts av nymodigheter som inte hör hemma i kristenheten.

    • Jan Andersson skriver:

     Romerska imperiet var ett elitsamhälle där den starke, djärve och rike bestämde. Mjuka värden betydde föga, det finns till skillnad från andra kulturer inte mycket författat från den tiden förutom några lagböcker som fortfarande utgör grunden i västvärldens juridik. Kristendomen växte fram i Rom under flera århundraden som en motkraft men som fick gömma sig i katakomberna och som lätt kunde medföra dödsstraff. Men vad tänkte Roms senat och alla kejsare att allt skulle leda till när allt så småningom var erövrat? Det var i längden ingen hållbar strategi.

     Påven och Peterskyrkan blev och är det nya kejsardömet, där alla inkluderas och som garanterat inget ont skall drabba, bara de själva håller sig i skinnet och väntar på Messias. Allt verkar delvis konstruerat, men i så fall av en skicklig reklambyrå eftersom produkten fortfarande säljs med stor framgång. Och det är ett väsentligt bättre samhällsskick än det romerska.

     Tydligen fanns det många fler krigiska elitkulturer eftersom Kristendomen expanderat med sådan kraft över hela Europa, inte minst i de östliga länderna.

Kommentarer är stängda.