Vad fan får jag för mina skattepengar? Jo, Dan Eliasson.

Dagens gästsrkibent är Christer Nilsson

Frågan ställdes av Leif Östling för några år sedan och är lika aktuell i dag. Bland regeringskansliets omkring 4 600 anställda vistas nu också ett tiotal entledigade, sparkade eller frivilligt avhoppade generaldirektörer. Ett reservat som av elaka tungor brukar kallas ”Elefantkyrkogården” – och som egentligen inte är något annat än av regeringen konstruerade ”frälseregler”, med anspelning på forntidens adelsprivilegier, för oplacerbara högre byråkrater som gravt har misskött sina ämbeten. En av dessa är Dan Eliasson, 59 år.  Han behåller där sin lön på 160 000 kronor i månaden under hela 2021 och 2022 – totalt 3,9 miljoner kronor – och tjänar betydligt mer än samtliga statsråds 142 000 kronor i månaden, men något mindre än statsministern som tjänar 180 000 kronor i månaden. Efter fiffel med semesterdagar kan han nu också kvittera ut cirka 300 000 kronor för 36 sparade dagar.

Den av socialdemokraterna omhuldade partikamraten Dan Eliassons klättring på karriärstegen blev minst sagt egenartat sensationell, och slutade med en kraschlandning på en ”kyrkogård”. Han var en sui generis – en unik art för sig. I en slags kräftgång rörde sig Eliasson först som generaldirektör för Migrationsverket, sedan till Försäkringskassan, (75 procent av de anställda saknade förtroende för sin chef, enligt Sifo) därefter som utskälld uniformsklädd Rikspolischef i TV, för att sluta på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Där var förtroendet för honom enligt Sifo till slut nere i 46 procent.

Den ”nödvändiga” resan till gayklubbar på Kanarieöarna blev hans fall. Mycket av vad som hände där har underrapporterats av gammelmedier och SVT. Att han nödvändigtvis måste hälsa på sin dotter var väl inte så farligt? Vad som dock inte framkom (och som regeringen senare såg allvarligt på) var vad nättidningen Stoppa Pressarna kunde avslöja: att generaldirektören på nyårsafton festade med två 29-åriga homosexuella män, varav den ene, Erik Galli, är reporter på SVT och själv beskriver sig på sin Instagram som ”reporter på SVT med en hedonistisk livsstil”. Galli underlät sedan att rapportera att Eliasson festade i stället för att som chef upprätthålla pandemihanteringens viktigaste funktioner i Sverige. Men festskandalen slutade inte där. Några dagar efter den blöta nyårsfesten gick Eliasson på ny gayklubb tillsamman med en ung norrman, nu i Puerto Rico på södra Gran Canaria, vilket avslöjades av nättidningen Nyheter Idag. Efter den storm av kritik från svenska folket som sedan följde valde Dan Eliasson att självmant säga upp sig som generaldirektör för MSB.

Som bekant blev det ingen ”pudel” eller ursäkt till svenska folket. I sin kommuniké motiverade han istället beslutet med ”att det hade blivit svårt för myndigheten (läs Dan Eliasson) att fortsätta arbetet på grund av allmänhetens reaktioner”. Ridå således och platt fall för denne strebrarnas mästare som väl i rättvisans namn egentligen borde fått avsked på grått papper. Sic transit gloria mundi – Så förgår all världens härlighet!

Christer Nilsson
Historiker, författare

Edit: Lönerna uppdaterade till dagsaktuellt vid publiceringen.
/Mats

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Vad fan får jag för mina skattepengar? Jo, Dan Eliasson.

 1. Thomas skriver:

  Som man tidigare sett har DE gjort en hel del tjänster åt olika håll. Han har alltså utfört svåra politiska åtgärder som inte kunnat utföras på annat sätt… Detta är naturligtvis värt att ersätta på något vis. Virusproblemet, med sina ekonomiska och politiska orsaker, har ju DE och andra inom den lilla gruppen initierade vetat orsaken till. Det blev ju faktiskt avslöjat när flera regeringsledamöter var ute på stan och shoppade eller nåt… Att DE också var ute och spexade var då en lämplig händelse, mycket lämplig, då han på det viset “drog på sig eldgivningen”. Hur många minns nu vilka ur regeringen som också var ute på stan?

  • Ivar Andersson skriver:

   Det var inte bara ministrar som inte följde rekommendationerna utan även en del riksdagsmän.

   • Mats Jangdal skriver:

    Jo, men oppositionspolitikernas avsteg kan ses som aktiv opposition mot regeringen. Däremot måste ministrars avsteg från regeringens krav på medborgarna ses som hyckleri och mannamån allra minst. Förräderi om man drar det till sin spets. Viss skillnad alltså, anser jag.

 2. Dandersan skriver:

  Det är lite FÖR mycket.
  Räcker det inte att han är inkompetent och okunnig?

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Vad har Eliason för skit på Löfvensocialisterna?
  Är det möjligtvis Palmemordet som spökar för maffiakontoret på Sveavägen?
  Är möjligtvis Ulf Kristersson inblandad eftersom han inte vågar sparka ut Löfven?

  • Benny skriver:

   Ja, efter Eliassons tid på Säpo skaffade han sig nog mycket information om vad som egentligen pågår i Svedala och Palmemordet är nog något som intresserade Eliasson eftersom det verkar finnas en hel del mystiska omständigheter med mordet och S-partiets agerande! Det var nog på Säpo som Eliasson skaffade sig dessa livlinor för att hålla sig kvar vid köttgrytorna! Trots sin dokumenterade inkompetens och ohederlighet så har han hela tiden sparkats snett uppåt till nya uppdrag att missköta. En gissning till varför Palme mördades är nog den svenska djupstatens samröre med CIA och USA:s djupa stat var missnöje med Palmes frispråkighet och politik! Som bekant trodde t ex Palme inte alls på att Sovjetiska miniubåtar for omkring i svenska farvatten! Och så länge USA:s djupa stat har svängdörrar till hur Sveriges utrikespolitik ska utformas så länge kommer de verkliga mördarnas identitet att hemlighållas!

   • Thomas skriver:

    Tvivlar på att han behöver använda påtryckningar… han är ju själv en sorts torped.. utför skitjobb åt andra.

    • Göran skriver:

     Ja, uppdraget är nog att förstöra. Kan det finnas någon annan förklaring till att de står ut med honom? Det gäller för både borgare och socialister i Sverige.

 4. Jan Andersson skriver:

  Ministrarnas löner är ändå bara kattskit jämfört med utbetalningarna för 4600 anställda på regeringskansliet och 168000 anställda vid 330 olika myndigheter (i Sverige, inte USA som man kunde tro). Plus de som sitter i EU för att ivrigt dela ut våra surt förvärvade slantar till rena fantasiprojekt.

  Vad är det för folk egentligen som saknar all förankring i medborgarnas vardag? De flesta av oss förstår inte. Det vi som har valt en del av dessa med uttalat och underförstått förtroende att de skall jobba för vårt bästa som de lovat och inte bara skita i väljarna och hitta på egna flumprojekt och göra om riksdagshuset till en lekstuga. Dessutom städa bort all opposition – det enda som gör demokrati till ett hjälpligt fungerade statsskick.

  De kunde börja försiktigt med att lyssna och i alla fall kommentera den mest sakliga kritiken. Bara detta lilla vore ett stort steg för mänskligheten.

  • Stefan Eriksson skriver:

   Regeringskansliet får väl vara att betrakta som toppen av “isberget”, (det som syns ovan ytan) och kan bara återigen konstatera; “trappan städas med fördel uppifrån”.
   Många är de som bara tillfogar produktionen en massa skräp, vi kan hoppas på att det kommer någon som säger sig vilja “dränera det här surhålet” enligt en relativt känd president i USA.

  • Benny skriver:

   Det här politbyråkratiska väldet som styr Sverige och de flesta andra länder är ju vår variant av Deep State och känner de sig hotade agerar dem snabbt! Gorbatjov på sin tid varnade för hur byråkrater styrde Sovjet och sabbade alla försök till reformer…Han gick så långt att han sa byråkraterna var farligare än atombomber! Ingen lyssnade på Gorbatjov den gången och ingen lyssnade på Eisenhower eller Kennedy heller när de varnade för dessa maktgalna ej folkvalda statsbyråkrater och politruker. Som exempel på detta kan ni ta valfri kommun och se hur byråkraterna styr och ställer inom samhällsplanering, markanvändning efter eget gottfinnande och för att kunna få gratis tjänster och mutpengar från t ex byggbolag! I Göteborg avslöjades den smutsiga hanteringen för ett antal år sedan och inget har blivit bättre sen dess!

   • Göran skriver:

    Samhällsplanering! En kommun vill bara bygga hyreshus, för de som bor i villa röstar inte på de styrande.

    Det handlar aldrig om medborgarnas intressen eller vad som är bäst för kommunen utan bara om korkade individuella åsikter, som oftast saknar alla spår av sunt förnuft eller intelligent analys.

    • Jan Andersson skriver:

     Man kan göra detta enkla lackmustest själv: skulle du kunna tänka dig att betala ur egen ficka för vederbörande persons tjänster, den dag du behöver hjälp med något?

     • Göran skriver:

      Nej. Men även skatter är ur egen ficka.

      Lite lustigt med politiker. Låt säga att vi betalar för en politiker som gör någon nytta och samtidigt ska vi betala för typ 6 andra som vill förstöra det som den nyttiga gör.

      Kan man jämföra det med ett fotbollslag? Fyra spelare i laget vill ha in bollen i motståndarnas mål medan de andra sju spelarna i laget försöker få in bollen i eget mål.

Kommentarer inaktiverade.