Indianerna i Ute reservatet vill ha sina oljerättigheter tillbaka

Måste man räknas som ursprungsfolk för att ens bli lyssnad på idag, när man vill försvara sina rättigheter?

En av Bidens första åtgärder som president blev som utlovat att förbjuda ny frakking och nya piplines. Dagen efter skickade Uiteindianerna i Utereservatet i Utah en skrivelse till Bidens energiminister där de kräver en förklaring samt att beslutet rivs upp i de delar som gäller indianmark. För, som de korrekt påpekar, så har beslutet inte förhandlats med indianerna i enlighet de avtal som finns.

Utvinning av olja och gas samt intrångsersättning för pipelines är viktiga inkomster till indianstammarna i reservaten. De har börjat förstå sina rättigheter och lära sig använda dem utan krig. Med tiden kanske reservaten blir insprängda stater, som Monaco, Luxemburg och Andorra. Fast mycket större till ytan.

Det här inlägget postades i Äganderätt, Aktuella övriga ämnen, Frihet, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Indianerna i Ute reservatet vill ha sina oljerättigheter tillbaka

 1. Thomas skriver:

  Givetvis..
  I Sverige har vi bara en ”ursprungsbefolkning”, det är renskötande samer…
  I södra Sverige så upphörde ”ursprungsbefolkningen” med Nils Dackes död…
  Därmed är det fritt fram att exploatera södra Sveriges naturtillgångar, där det mest aktuella är jordartsmetallerna i bergklumpen utanför Gränna… för vem skall kunna protestera då det bara är ursprungsbefolkningar som får protestera… (Resten av befolkningen skall ju glo varandra i ansiktet och komma med olika beskyllningar..) Förresten så är hela Örebrotrakten full med uranhaltig bergrund så nästa anhalt blir nog där… Vivalla tycks vara en bra start.
  Men då de renskötande samerna är bara runt 4 000 personer och de cirkulerar på statens mark så blir det nog lätt att ”flytta” på dem vid behov för den dagen då övriga befolkningen har fullt upp med att glo varann i ansiktet och komma med beskyllningar, så kommer knappast 4 000 renskötare att ha något att säga till om… men den som lever får se.

  • Stefan Eriksson skriver:

   Ja, hur är det nu igen? För att räknas som ”same” krävs väl ett innehav av x tusen renar?

   Men, Bidens administration menar på fullt allvar att de drabbade av dess moratorium skall ägna sig åt att bygga solceller. I sund konkurrens med Kina då?? eller??

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Du kan läsa hur det ligger till i Sametingslagen (1992:1433). Parentetiskt bör det nämnas att Sametingslagen och Sametingets egna regler är paradexempel på blodslagar, eller raslagar.

    ”1 kap. Inledande bestämmelser
    1 § I denna lag ges bestämmelser om en särskild myndighet – Sametinget – med uppgift främst att bevaka frågor som rör samisk kultur i Sverige.

    2 § Med same avses i denna lag den som anser sig vara same och
    1. gör sannolikt att han eller hon har eller har haft samiska som språk i hemmet, eller
    2. gör sannolikt att någon av hans eller hennes föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft samiska som språk i hemmet, eller
    3. har en förälder som är eller har varit upptagen i röstlängd till Sametinget, utan att länsstyrelsen därefter beslutat annat.”

    ”5 § Valnämnden beslutar om den person som anmält sig enligt 4 § skall tas upp i sameröstlängd.”

    Det är alltså en nämnd som godtyckligt utan någon översyn avgör om någons krav på att räknas som same ska bifallas eller ej, utifrån rent rasmässiga hänsyn.

    Inte för att lapparna själva vill använda sådana termer, det sparar man tills det är dags att kräva att skåningar ska finansiera rennäringen via skatten.

    Hade Sverige som nation haft samma slags regler som Sametinget för rösträtt och medborgarskap hade vi fortfarande varit under 10 000 000 i invånarantal.

    För övrigt har både min frus och mina förfäder bott i det som idag är Sverige sedan 9 000 år sedan, så lapparna kan ta och hoppa i älven med sitt sk*tsnack om att vara urbefolkning. Genetiska arkeologi, det är grejer det! Med tanke på mängden Neanderthalar-DNA många av oss nordbor har så kan vi ju enligt modern anti-rasistisk rasbiologi hävda att vi är Europas urbefolkning. Alla Cro Magno-er har bara att packa sig iväg till Asien, tack & adjö. 🙂

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    • Stefan Eriksson skriver:

     Min YTTERST amatörmässiga teori är att:
     Samerna är invandrade på Skandinaviska halvön från öster, så långt österut att vi kallar det landet i väster. De har via Berings sund från den Nordamerikanska kontinenten sökt sig till ett behagligare klimat under inflytande av golfströmmen. Så på det viset hamnade en del av (indianerna) här i ett i övrigt ”öde” land.
     ”Klimatflyktingar” redan på den tiden, för att skruva till det ytterligare.
     En same ”med stamtavla” är av segt virke. Jämför med en tall eller gran. Ju magrare ståndort, ju segare virke, och det nyttjar de i sina ”krav” på ockupationsmakten vare sig denne är ”storsvensk” eller Irländare. De ger sig aldrig, och påstår sig överleva på renlav, (via renen då naturligtvis).
     Så de ”infödda” i reservaten i USA kör samma race med Biden, de kommer att kräva kompensation för ”uteblivna” intäkter i samband med att petroleumbranschen får ”packa ihop” på just detta område.

     • Benny skriver:

      Det indianerna råkade ut för när de från Europa kom dit borde ju fungera som varningsklocka för Sveriges folk med tyvärr inte…Folket sover sött medan den muslimska invandringen slår nya rekord…Numera bor mer än 1.5 miljoner muslimer i Sverige och det ökar snabbt! Snart är det så att svenskar lämnar städerna och flyttar ut på landet efter modell från Storbritannien där detta är vanligt för att undkomma kriminaliteten och mångkulturen…Till slut finns det dock ingenstans att flytta längre och det Sverige vi känner till upphör att existera! En del svenskar applåderar denna ”utveckling” ja det är så illa att ca 80% röstar för fortsatt islamisering av landet!

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Vad gör LRF åt den fördrivna och utblottade landsbygdsbefolkningen som socialisterna fördrivit från hus och hem?

  • Göran skriver:

   Finns det någon som arbetar på LRF som varit utanför en storstad?

Kommentarer är stängda.